"Paha hiilihydraatti"

Liittynyt
17.8.2003
Viestejä
435
Nyt tarttis viisaampien apua. Mun pitää pystyä perustelemaan himassa uusi ruokavalioni, joka sisältää paljon proteiinia: kananmunia, rahkaa, palautusjuoma... Äiskän mielestä syön proteiinia aivan liikaa. Tällä hetkellä reilut pari grammaa painokiloa kohden, eihän se hirveästi ole. Myös rypsiöljy rahkan seassa herättää närkästystä. Se on myös kauhuissaan kun mun paino on noussut, vaikka se on tarkoituskin. Massaa, saatans!!

Mutsi tietää ravintoasioista koulutuksensa takia suhteellisen paljon eikä siksi usko meikäläisen horinoita, mutta totuus piileekin siinä ettei se ymmärrä voimatreenin vaatiman ravinnon päälle vaan vannoo kasvisten nimeen. Auttakaa siis vastaamalla seuraaviin kysymyksiin, joko helpolla yleiskielellä tai vaikka tieteellisesti sepustaen:

1. Miksi hiilihydraattia tulee välttää, ja proteiinia saada enemmän

2. Lihottaako hiilihydraatti ja miksi

3. Miksi rypsiöljy on hyvästä ja tarpeellista, vaikka normaalisti rasvaa pitäisi välttää
 
Jos ei sun mutsis tiedä miksi esim. rypsiöljy on hyväksi ja rasvaa pitää saada, niin onkohan koulutus ollut ihan hyvää. Älä ota vakavasti.

Mä en osaa tieteellisesti tai muutenkaan vastata, mutta itse voit aloittaa käyttämällä tuota haku-toimintoa. Sillä löydät varmasti itsekin, jos et jaksa parempia vastauksia odottaa.
 
1. Ei hiilihydraattia tule välttää.
2. Lihottaa siinä missä proteiinitkin. Hiilihydraatit käytetään ensisijaisesti lihaksien glykogeenivarastojen täyttämiseen ja vain pieni osa varastoituu rasvaksi, mutta kaloreiden ollessa yli kulutuksen päivän mittaan syödyt rasvat varastoituvat rasvasoluihin.
3. Rypsiöljyssä on monityydyttämättömiä rasvahappoja mitä saattaa saada liian vähän normaalista ruokavaliosta. Rasvassa on kuitenkin n. 2 kertainen määrä kaloreita verrattuna proteiiniin ja hiilihydraattiin.
 
1. Hiilihydraattia ei tule välttää eikä proteiinia syödä enempää. Se tavallisin jako on 40/30/30 (hiilihydraatteja 40%). Nopeita hiilihydraatteja kyllä taas tulee välttää (kaikki sokeri, vaalea leipä, yms shaisse) ja näitäkin siis muulloin kun reenin jälkeen. Aamullakin voi olla asiallista syödä hiukan nopeampaa tavaraa jotta ATP varastot täyttyvät yön "paaston" jäljiltä.
Proteinia tarvitsee paljon sillä siitä ne lihakset saavat rakennusaineensa (ks. proteiinisynteesi)

2. Hiilihydraatti ei varsinaisesti lihota vaan se lihottaa väärinkäytettynä niinkun kaikki muukin. Nopea hiilihydraatti lihottaa sillä se nostaa veren sokeria --> kohonnut insuliini veressä --> solut alkavat ottamaan ravinteita. Eli tämä on haluttu tapahtuma esimerkiksi reenin jälkeen jolloin halutaan saada lihassoluihin aminohappoja, kreatiinia, nestettä, yms. Huonompi juttu tässä on se, että myös rasvasolut "aukeavat" ja imevät verestä rasvahappoja --> läskistyt. Juuri siksi ei mielellään tulisi syödä RASVAA JA HIILIHYDRAATTIA SAMALLA ATERIALLA.

3. Rasvaa ei missään nimessä tule välttää. Huonoja rasvoja tulisi olla korkeintaan kolmannes koko rasvojen määrästä ja omegajakauma tulisi olla 1:1 - 1:6 omega6:n hyväksi. Rasvojen kokonaismäärä on se 30% ravinnosta jolloin elimistön oma rasva-aineenvaihdunta (ja hormonitoiminta) käy normaalisti.
Rypsiöljyssä on niitä hyviä rasvoja mitä sinä tarvitset saavuttaaksesi tasapainon (mutta muista myös ne "huonot rasvat").

Äläkä sitten missään nimessä onohda niitä vihanneksia ja kasviksia muutenkaan! Niissä on valtava määrä kuituja ja vitamiineja joita elimistö tarvitsee toimiakseen optimaalisesti. Lisäksi kuitujen takia ne ovat helpotus vatsallesikin! Karsi HUONOT HIILIHYDRAATIT. Suosi hyviä!


Edit: huoh. Eka ja ainoo asiaposti. Musta ei oo kirjoittamaan romaaneja :rolleyes:
 
1.2.

liialliset nopeet hiilarit kuten valkoiset jahot ja sokeri nostaa insuliinit tappiin ja sit lihotaan ja tulee väsy näin karkeesti sanottuna. lisäksi hiilarituotteet sisältävät myös paljon hukkaenergiaa... tällä meinaan sitä et kun skruudaat esim sokerii niin parin tunnin päästä onkin nälkä

3. rasvahappojen lisäksi pitää muistaa vitamiinien liukeneminen

on vesi ja rasvaliukosta vitamiinii.. jos ei saa tarpeeksi rasvaa niin vitamiinit ei liukene..

muutenkin ilman rasvaa lähtee tukka ja kynnet.. suoli jumittaa.. et rasvaa on saatava.. mut sit öljyt ja muut kasvisrasvat on muuten parempia kun kovat ja lisää asiasta 100 eri thriidissä
 
3. ei rasvaa pidä normaalistikaan välttää. pitää vain välttää huonoja rasvoja ja liikaa kolesterolia. samoin monet laihdutusintoilijat luulevat syödyn rasvan menevän jotenkin mystisesti suoraan kehon rasvaksi, vaikka tosiasiassa näin ei ole. samassa määrässä (painossa) rasvaa on kaksi kertaa enemmän energiaa kuin samassa määrässä hiilihydraattia ja proteiinia, joten rasvasta tulee toki helposti enemmän kaloreita kuin muista makroravinteista. eli ns. hyvistä rasvoista saa helposti tarvittavat kalorit sekä hyviä rasvahappoja (eikä ollenkaan kolesterolia).

hitaita hiilihydraatteja sisältävät ruuat (esim. ruisleipä) sisältää paljon kuituja, jotka on suolen toiminnalle välttämättömiä. samoin hitaat hiilarit eivät nosta insuliinitasoja liian paljon, joten ne ovat vaan hyvästä. nopeat hiilarit taas nostavat insuliinitasot korkealle, jolloin myös rasvasolut pääsevät kasvamaan helposti.

hiilariakaan ei siis kannata täysin välttää, kannattaa vaan katsoa mistä lähteistä sitä saa. samoin nopeita hiilihydraatteja voi syödä vaikka aamulla ja treenin jälkeen, jolloin palautuminen tehostuu.

ja tosiaan joku 2g/painokilo ei ole liikaa proteiinia. en ole missään nähty todistettavan liian proteiinin haittavaikutuksia (esim. luukatoa ym), vaikka kasvissyöjät sen nimeen vannovatkin. pienenä piikkinä takaisinpäin kasvissyöjille sanottakoot että mm. ihmisten keskipituus laski noin 15 senttiä ja luukadon merkit ilmaantuivat vasta hiilihydraattivoittoiseen ruokaan siirryttyä. ton lähteen laitoin tälle foorumille joskus, mutten jaksa nyt kaivaa sitä.

edittiä: jaksoinpas. thread koski jotain uusia ravintosuosituksia yms.
nevahood sanoi:
Suomen Kuvalehden numerossa 29/2002 on kasvinjalostustieteen dosentti Jussi Tammisolan haastattelu, jossa kerrotaan kasvissyöjien kauhuksi mm., että kun ihminen maatalouden kehittyessä alkoi syödä enemmän kasviravintoa, laski ihmisen keskipituus noin 15 senttiä ja ruumiissa havaittiin luukadon merkkejä.
 
Gdane sanoi:
.....pälinää.....

Unohtui mainita tuosta edellisestä että hiilihydraatti illalla on sitten vältettävä asia. Insuliini yöllä vaikuttaa unen aikana normaalisti kohonneisiin hormonitasoihin laskien niitä ja yöllä kun ei kuluteta juuri mitään on siitä anaboliaa ajatellen enemmän hyötyä kun haittaa (lihassolut ei tarvi tavaraa, rasvasolut sitä ottaa)

Eli iltapalalla rasvaa ja proteiinia.

Ja sitten mainitaan vielä kaikille jotka meinaa välttää sitä ja välttää tätä että OIKEIN KUN SYÖDÄÄN, SYÖDÄÄN OIKEASSA SUHTEESSA. Vähän on sellaista mitä tosiaan tulisi "välttää" kaikella vain on oikea määrä ja oikea aika! Lukekaa. Ja kysykää! Älkää välttäkö!
 
Jep, ja viittaan nevahoodiin viitaten omaan viittaukseeni tredissä "Perunan, maissin vehnän ym vaikutus"

Sieltä löytyy myös Anssin mahtava linkki tästä samasta aiheesta kuin seuraava:

Clues to issues such as insulin sensitivity exist in the archaeological record. In short, carbohydrates were eaten by our prehistoric ancestors in the form of vegetables, fruit, and whole grains. Grains were domesticated fairly recently by the first farmers in the Fertile Crescent around 10,000 years ago, and shortly thereafter in other hearth areas, such as the Indus Valley, China, and Central America. For the first 99% of our existence, humans ate only wild plants and animals. In essence, carbohydrates were a lot harder to come by, and our bodies have evolved to respond to carbohydrates by storing glucose in the adipose tissue, stealing it away from the muscles. The reason for this seemingly unfortunate phenomenon is outlined in the "thrifty gene" theory, proposed in 1962 by geneticist James Neel, which states that people whose genes promote metabolism and storage of fat had an evolutionary advantage, thus allowing carriers to better survive periodic famines. In our modern times of abundance, however, those same genes contribute to insulin resistance, obesity and diabetes.

Lähde
 
1. Miksi hiilihydraattia tulee välttää, ja proteiinia saada enemmän

Ei hiilihydraatteja tarvi vältää, laatuun pitää kiinnittää huomiota ja varmistaa kuidun riittävä saanti.

2. Lihottaako hiilihydraatti ja miksi

Kaikki lihottaa jos liikaa syödään

3. Miksi rypsiöljy on hyvästä ja tarpeellista, vaikka normaalisti rasvaa pitäisi välttää

Jos äitisi tietää ravinnosta jotain, niin kyllä hän varmaan tietää välttämättömistä rasvahapoista jne myös.


Normaalin kehoilijan ruokavalio on melko lähellä normaaleja ruokasuosituksia. Hieman lisätään proteiinia ja määrät sovitetaan tarpeen ja kulutuksen mukaan.
 
Evil Joe sanoi:
1. Miksi hiilihydraattia tulee välttää, ja proteiinia saada enemmän

2. Lihottaako hiilihydraatti ja miksi

3. Miksi rypsiöljy on hyvästä ja tarpeellista, vaikka normaalisti rasvaa pitäisi välttää
Vastaan ihan asiasta kiinnostuneena maallikkona. Jos aatokseni ovat pahasti pielessä niin asiantuntijat varmaan korjaavat. :)

1. Jos massaa haluat ja treenaat punteilla ei tarvi välttää hiilareita, ei edes nopeita hiilareita kuten sokereita. Tasapainoisessa normaali-ihmisen ruokavaliossa pitäisi kuitenkin välttää sokeria ja muitakin "tyhjiä hiilihydraatteja" koska ne rasittavat verensokeri/insuliini -tasapainoa ja aiheuttavat pitkän päälle lihomista, kolesteroliongelmia ja kakkostyypin diabetestä.

2. Hiilarit (varsinkin sokerit) nostavat nopeasti verensokeria ja sen seurauksena insuliinineritystä. Sopivissa olosuhteissa (=punttitreeniin ja riittävään proteiininsaantiin liitettyinä) tämä lisää lihasten kasvua mutta sohvalla löhöämiseen yhdistettynä lisääntyy rasvan kerääntyminen ja tämän seurauksena monet muut terveysongelmat.

3. Rasvaa ei yleensäkään pidä välttää mutta kohtuus kaikessa. Rypsi ja oliiviöljy, samoin kalaöljyt ovat kiistatta terveellisiä eikä eläinrasvoissakaan mitään pahaa ole kun pysyt kohtuudessa.

Siinä siis asioista kiinnostuneen maallikon synteesi lukemistani ravintoasioita käsittelevistä kirjoista, artikkeleista ja tutkimuksista sekä muiden asioista kiinnostuneiden mielipiteistä ja perusteluista.
 
sano mutsilles että "kokeillaan yhessä.. ei tekis sullekkaan pahaa laihtuu parii kiloo "

:D

ainut vaan et mutsille sit vähä vähemmän kaloreita ku 4000 :D
 
Rypsiöljystä: rasvaa tulee käyttää, mutta ei liikaa. Ruuassahan on piilorasvoja, toisin sanoen kaikesta, mitä suuhunsa pistää ei tiedä, mitä se sisältää. Jos normaaliruuassa on käytetty öljyä ja lisäksi pistää öljyä vielä välipaloihin, niin on mahdollista, että ruokavalio sisältää liian paljon rasvaa. Jos syöt äidin laittamaa ruokaa, hän varmaan tietää, mitä on siihen pistänyt.
 
Kattelin jokin aika sitten tuolta Kalorilaskurin sivuilta vähän eri ruoka-aineiden ravintosisältöjä ja tulin siihen tulokseen, että normaaliruoalla en pääse tuonne 3000 kcal tai lähelle, niin siksikin tuota ruokaöljyä olen vähän lisännyt. Tosin vain parikymmentä grammaa päivälle, niin siitähän saa parisataa kcal ylimääräistä.

Ainakin jos meillä on himassa jotain keittoa ruokana, niin eihän siitä oikein ole ravinnoksi treenin jälkeen. Silloin paistelen jauhelihaa sun muuta. Kotona ei syödä kovin rasvaista ruokaa, pihvejä ja vastaavaa tuskin koskaan.
 
Evil Joe sanoi:
Siksikin tuota ruokaöljyä olen vähän lisännyt. Tosin vain parikymmentä grammaa päivälle, niin siitähän saa parisataa kcal ylimääräistä.

Jos öljyä menee 20 - 25g päivässä niin vaihda joku perus "rypsäri" pellavansiemen ja -kalaöljyyn, josta saat omega3:sta moninkertaisen määrän.
 
lej sanoi:
Jos ei sun mutsis tiedä miksi esim. rypsiöljy on hyväksi ja rasvaa pitää saada, niin onkohan koulutus ollut ihan hyvää. Älä ota vakavasti.

Näin. Sanoisin vielä, että kannattaa ottaa vakavasti. Liian paljon "koulutettuja", joiden tiedot ovat välttävällä tasolla.
 
Ois kyllä hauska nähdä joku lähde tosta ihmisen pituuden kehittymättömyydestä ja luukadosta hiilihydraattipitoiseen ruokavalioon siirryttäessä :D

Ois upea ase taas taistelussa vegejä vastaan...
 
Gdane sanoi:
Juuri siksi ei mielellään tulisi syödä RASVAA JA HIILIHYDRAATTIA SAMALLA ATERIALLA.

Tässä nyt ilmeisesti oletetaan, että se syöty rasva on verenkierrossa samaan aikaan kuin sen hiilarin aiheuttama insuliininerityksen suurin piikki (insuliinhan erittyy kaksivaiheisesti), mutta eihän se näin mene. Tällöinhän kannattaisi nimenomaan suosia korkean GI:n hiilareita, koska se huippu on nopeammin ohi.

Myös proteiini aiheuttaa varsin mittavan insuliinin erityksen, tosin eihän silläkään ole merkitystä, koska se rasva varastoidaan kyllä ilman insuliinipiikkejäkin.
 
Mitkä kaikki viljatuotteet sisältävät pääasiassa "tyhijiä / huonoja" hiilihydraatteja, ja mitkä taasen hyviä esim. vähähiilariselle dieetille sopivia?

Käsittääkseni ruis ja mahdollisesti riisi(?) ovat näitä hyviä?
 
cji sanoi:
Mitkä kaikki viljatuotteet sisältävät pääasiassa "tyhijiä / huonoja" hiilihydraatteja, ja mitkä taasen hyviä esim. vähähiilariselle dieetille sopivia?

Käsittääkseni ruis ja mahdollisesti riisi(?) ovat näitä hyviä?

Täysviljatuoteet ovat hyviä. Esim: tumma leipä, tumma pasta (runsaskuituinen), tumma riisi.

Valkoinen jauho on jo pelkkää tärkkelystä. Eli, vaalea leipä, normaali pasta jne. Niissä on pelkkää hiiluhydraattia.

Vähähiilarisella dietillä hiilarilähteenä voi myös olla juurekset ja vihannekset. Niin ja perunaa ei lasketa juureksiin tässä tapauksessa ;)
 
Back
Ylös Bottom