osakkeenomistajat vs työntekijät vs yrittäjät vs lomautukset&monotukset-nyrkkitappelu

Liittynyt
21.4.2005
Viestejä
7 672
Ikä
41
tänne jatkunee (toivottavasti) yt-ketjusta polemiikki siitä kuinka osakkeenomistajat pitäisi likvitoida jotta duunarit saisivat kaikki pitää työnsä!!!!

(toim huom aloitus kärjistetty tarkoituksella)
En viitsi kaivaa kaikkia postauksia yt-ketjusta, siinä olisi homma jollekulle jos on tylsää..
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Pääministerin argumentti on aivan pe*****ä koska aivan kellä tahansa palkansaajallakin on ihan yhtälainen oikeus osakeostoihin ja sitäkautta osinkoihin. Se on vaan ihan oma valinta, että käyttääkö säästönsä lähikuppilaan vai ostaako niillä osakkeita. Omistukseen pitäisi kannustaa, koska osinkotulot kuitenkin jäisivät suomeen, eikä menisi ulkomaille.

Se, että ihmiset on suunnilleen sitä mieltä että pörssi on pyramidihuijaus, jolla köyhät pistetään vielä pahemmin kyykkyyn, pörssi on rulettia, missä ei voi voittaa, pörssi on keinottelua millä rikkaat rikastuu entisestään ja tavalliset ihmiset putsataan romahduksin jne jne. on imo osoitus talousasioiden opetuksen puutteesta, koululaitoksen vika ja koko yhteiskunnan ongelma.

e: imo jokaisen kynnellekykenevän kannattaisi kasvattaa varallisuuttaan ihan jo siksi ettei tulevasta ole koskaan varmuutta, ei pidä aina luottaa siihin yhteiskunnan turvaverkkoon, koska ei se ole kiveen kirjoitettu, että sillon kun vaikka meikäläisen ikäiset on 65-vuotiaita, suomessa saa tämänkaltaisia eläkkeitä kuin nykyisin. Senlisäksi oisihan se kivaa pystyä joskus vaikka matkailemaan pääomatuloilla tjsp.
 
Poimitaan vähän edeltävästä.

No esimerkkisi on niin ylimalkainen eikä varmasti kerro prosenttiakaan vaadittavista taustatiedoista että haluaisin kommentoida asiaa. Ja nätisti niputat kaikki omistajat. Eli se on esim siviksen vika jos joku firma tarjoaa monoa jos 80% osakekannasta on holdingyhtiöllä jonka juuret on vaikka kiinassa ja siviksellä em 0,0000001%?

No ehkä hieman enemmän kuin prosentti on tietoa, mutta en voi kuitenkaan enempää huudella salassapitovelvollisuuksien vuoksi. Nätisti myös niputat allekirjoittaneen siihen porukkaan joka ei ymmärrä pörssistä ja osakeyhtiöiden toiminnasta mitään. Kyse ei ole siitä vaan näistä pointeista mitä kaksi alla olevaa kirjoittajaa ovat sanoneet.

Alkoi mietityttämään tuo "sijoittaja" termi. Itse näkisin että sijoittajia on kahta sorttia. On niitä jotka ostavat osakkeet osakeannista tai ovat suoraan mukana firman pystyttämisessä ensimmäisinä osakkeiden ostajina. Nämä sijoittavat rahaa suoraan yritykseen. Toinen porukka on se joka ostaa osakkeita muilta ja myyvät niitä sitten myöhemmin voitolla tai tappiolla. Jälkimmäiset eivät varsinaisesti sijoita mitään firmaan. Osaketta voi myydä ja ostaa vaikka miljoona kertaa, mutta yrityksen kassaan siitä ei valu mitään. IMHO näiden sijoittajien etu on toissijainen. Treidaaja on treidaaja, pelaaja oikeastaan. Ehkä olisi parempi jollain lainsäädännöllä kannustaa ensisijoittajia pitämään osakkeet ja kehittämään yritystä. Vaikka jollain osinkojen verohelpotuksilla jne? Tämä voisi olla parempi kestävälle kehitykselle. Nythän eletään kvarttaali kerrallaan. Treidaajia on paljon enemmän kiitos helpon kapuankäynnin. Nämä haluavat vain nopean voiton. Mielellään vaikka niin että myydään kaikki tehtaiden koneet ja pannaan talot matalaksi. Ja jaetaan rahat osakkaille. Niillä rahoilla voi sitten ostaa jotain toista firmaa ja pistää senkin lihoiksi. Heinäsirkkameininkiä.

Tai toinen mikä voisi auttaa olisi julkisuus. Oy:n pitäisi tiedottaa ainakin työntekijöille että kuka äänestää miten ja kuka tekee päätöksen. Saa YT-neuvottelutkin kasvot.

Sijoittamisen erottaa spekuloinnista (treidaamisesta) se, että sijoittaja hakee ennen kaikkea turvamarginaalia analyysillä ja riittävällä hajauttamisella. Treidaaja spekuloi kurssinousulla tai -laskulla (hänen tuottonsa riippuu muiden reaktioista) ja sijoittaja ryhtyy yhtiökumppaniksi yritykseen, jonka osakkeita on ostanut. Hänen tuottonsa riippuu yrityksen liiketoiminnan kehityksestä, eikä muiden markkinaosapuolten reaktioista.

Jos tarkka analyysi johtaa sijoittajan pitämään osakkeen käypänä hintana n. 1 €, ja hän saa ostettua osakkeen 70 centillä, on turvamarginaali silloin n. 30 centtiä. Osakkeen käypä arvo voi silloin heiketä 30% ilman että sijoittaja kärsii tappiota.

Periaatteita:

-safety of principal (velkakirjat!)
-margin of safety (velkakirjat + osakkeet)
-return on investment (riskipreemio, osakkeet!)
-"moat" (Warren Buffett)

Ylenpalttinen spekulointi, shorttaaminen jne. on se mikä mielestäni syö pohjaa koko järjestelmältä. Riskinmetsästäjät kun tuntuvat saavan aikaiseksi 150:nen taalan öljybarrelleita ja subprimekaaoksia. Ja myönnetään, että koin suurta hilpeyttää Porschen antamasta näpäytyksestä VW tapauksessa.
 
Ylenpalttinen spekulointi, shorttaaminen jne. on se mikä mielestäni syö pohjaa koko järjestelmältä. Riskinmetsästäjät kun tuntuvat saavan aikaiseksi 150:nen taalan öljybarrelleita ja subprimekaaoksia. Ja myönnetään, että koin suurta hilpeyttää Porschen antamasta näpäytyksestä VW tapauksessa.
Eipä kannata sit heitellä sillä casella jos ei ole antaa riittäviä lähtötietoja.

Joopajoo. spekulaatiot, shorttaus ja treidaus tarkoittaa suomeksi sitä, että esim osakesäästäjä saa vaivattomasti muutettua osakepainojaan salkussa jopa monta kertaa päivässä jos moiseen on tarvetta. eli löytyy helposti vastapuoli ostoihin ja myynteihin jos vain hinnasta pääsee sopuun. Lisäksi pienentää normaalin kuolevaisen riskiä jäädä hinnoitteluvirhepommiin sillä treidausrobotit tasaavat arbitraasit nopeammin kuin nörtti kirjautuu verkkopankkiin.

Ongelma on lähtöisin jostain ihan muusta kuin treidauksesta. Itse asiassa kovimmat riskin hakijat varmasti kontrasivat noita $150/b hintoja sillä kaikille näytti niin itsestäänselvältä että nousu jatkuu ikuisesti.
Tässä tullaan siihen syyhyn miksi näyttää siltä että "lama on shorttaajien vika": boom & bust. Se sykli on vain sisäänrakennettu talousjärjestelmään mutta se ei ole mikään uusi juttu. Raamatustakin voit lukea 7 lihavasta ja laihasta vuodesta, kapitalismissa sykli taitaa olla jotain tyyliin 7-2.

Eli toisin sanoen psykologiaa. Ihminen ajattelee aina että vallitsevat olosuhteet jatkuu iäisyyden jos ne ei hetkeen muutu. Sen jälkeen hyökkääkin aina ns musta joutsen(=laskukausi) jota suurin osa ei näe mutta jonka merkit on vähintäänkin selvät. Sen takia aina osa on paskat housussa kun viimein heräävät todellisuuteen ja sit ollaan housut kintuissa 300k asuntolainaa ja lomautuslappu kädessä (ja vaimo opiskelee).
 
Hmm, minkäköhän takia pörssi tuntuu pyramidihuijaukselta ja kaikki osakekauppaan liittyvä kansan kusettamiselta. Miksiköhän... :rolleyes:

Vaikka tämä talouden syklisyys on hyvin tiedossa, niin silti porukan näköalattomuus ja liikkeiden rajuus on vähän päässyt yllättämään viime aikoina. Sekä se lopunaikoja enteilevä yhtäkkinen piikki ylös että sieltä alas tulo.

Hyviä esimerkkejähän löytyy, parhaano tuo jo mainittu öljyn hinta (voi vitalis, suomessakin oltiin lähdössä uusia etanolitehtaita pystyttämään ja verotusta muuttamaan siinä uskossa että öljy maksaa tästedes 200usd gallonalta :D ). Luoja mitä pöljäilyä...
Ruuan hinta... (kiinalaiset on niin kovia syömään että kohta loppuu maailmasta ruoka :D ), rakennustarvikkeiden, tonttimaan ja asuntojen hinnat, ja niin edelleen.
 
http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=111020&tstart=0

Tossa yksi avaus ja ihan pääministerin suusta. No olen aina ollut sitä mieltä, että Masan voisi kelkkoa saunantaakse.

Niin voisi!

Alla oleva linkki uutisista:
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_pol...t_voisivat_pidattaytya_osingoista_487699.html

HUOM! Klikatkaa kuvan alla olevaa linkkiä, jossa puhuu Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius. KERRASSAAN LOISTAVAA VASTAKOMMENTOINTIA Matti Vanhasen höpinöille.
 
KERRASSAAN LOISTAVAA VASTAKOMMENTOINTIA Matti Vanhasen höpinöille.

Vai pitäisi tässä muka osakesäästöjen hupenemisen jälkeen luopua vielä osingoista!? Milläs sitä sitten laitetaan raha kiertämään ja taitetaan lamaan? Tämänhän piti olla porvarihallitus!!
 
Onkohan tässä tahallaan luettu tuota uutista vähän väärin.

Osinkojen on ennakoitu pienenevän jo sen takia, että yrityksillä on alkanut mennä huonommin. Senkin lisäksi Vanhanen kehottaa yrityksiä harkitsemaan tarkkaan omistajien palkitsemista, kun valtio samaan aikaan tukee verorahoilla yrityksiä.

- Yritysten suurin vaatimushan valtiolle on nyt se, että pitää turvata yritysten rahoitus lainajärjestelyin, takuin, vakuuksin. Ei silloin pidä yrityksen kassasta maksaa rahaa ulospäin, Vanhanen tähdentää.

En yleensä ole Vanhasen kanssa samaa mieltä asioista ja haluaisin että hän olisi kaukana johtavista asemista, mutta tuo osuus Vanhasen kommentoinnista oli ainakin ihan järkevää.

Mitä helvettiä. Pitääkö veronmaksajien muka huolehtia lopulta siitä, että yksityinen yritys voi maksaa osingot kassastaan omistajilleen, ja kun kassa on tyhjentynyt, pitää veronmaksajien huolehtia siitä että firma saa esim. valtion takaamaa rahoitusta? Tämähän on juuri tätä paskaa, jossa voittoihin ei saa kommarit koskea, mutta tappiot sosialisoidaan.

Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius pitää huonona ajatusta, että osinkorahoilla pidettäisiin töissä työntekijöitä, joita yritys ei katso enää tarvitsevansa.

- Nyt yritysten täytyy pitää huolta tulevaisuudessa. Jos yritykset käyttävät rahaa sellaiseen, mikä ei tuota yhtään mitään, niin se on pitkällä tähtäimellä huono asia eikä siihen voida suostua.

Ei kai tässä sitä tarkoitettukaan, ettei jotain työpaikkailmapiirin pilaajia ja muuten hyödyttömiä köntyksiä voitaisi lykätä pihalle YT:eiden varjolla vaan sitä, että firmat eivät joutuisi luopumaan ammattitaitoisista tekijöistä osingonjakopolitiikan vuoksi. Rothovius on tarkoituksella lukenut uutisen haluamallaan tavalla.
 
Kyllä Vanhanen on tällä kertaa mielestäni ihan oikeilla jäljillä. Epäsuora (tai suora) tulonsiirto veronmaksajilta osakkeenomistajille.

Mitäs mieltä porukka on Lidlistä, Red Bullista ja muista yrityksistä, jotka eivät ole pörssiyhtiöitä, mutta joilla on silti aika agressiivinen laajentumistaktiikka ja menestystä täynnä oleva historia? Meneekö niillä nyt paremmin kuin muilla?
 
no lidlihän vetäisi aikamoisen pommin eli pääsi viimein plussalle. Siellä on niin sikana rahaa takana että kelpaa laajentua. Tuskin onnistuisi miltään suomalaiselta firmalta vastaavan rahoituksen kerääminen...
 
Sen mä ymmärrän täysin, että jos valtio joutuu tukemaan jotain kriisiin joutunutta yhtiötä, niin ei tuolloin voida jakaa omistajille rahaa. Mutta ei ne kaikki yhtiöt kriisiin joudu ja yhtiöitä on muutama muukin kuin pörssilistatut yhtiöt.

Mutta se että omistajia huudetaan johonkin Vanhasen talkoisiin työpaikkojen puolesta, on täyttä sontaa. Kyllä se yritys sahaa itse omaa oksaansa jos potkii osaavan väkensä pihalle liian hätäsesti.
 
OYL joku alun pykälistä: Yrityksen johdon on huolellisesti toimien edistettävä osakkeenomistajien etua. Tällä tarkoitetaan nimenomaan pitkän tähtäimen etua. Lyhyellä tähtäimellä voi olla kannattavaa potkia porukka pihalle, Pitkällä tähtäimellä ei.

Osakkeenomistajien tuotto, eli etu, muodostuu osingosta ja arvonnoususta. Teoriassa osakkeen hinnan tulisi laskea irronneen osingon verran. Yritys voi myös olla jakamatta osinkoa, mikäli se pystyy johdon mielestä täten saamaan (esim. investointien kautta) osakkeenomistajille paremman tuoton kuin nämä itse saamillaan osingoilla. Eipä ole tullut mieleen että "Vanhasen työllisyystalkoot" voisivat olla osakkeenomistajien pitkän tähtäimen etu. Kaiken lisäksi arvonnousu oli viime vuonna sen -50 %.

Porvarihallitus my ass.:david:
 
En yleensä ole Vanhasen kanssa samaa mieltä asioista ja haluaisin että hän olisi kaukana johtavista asemista, mutta tuo osuus Vanhasen kommentoinnista oli ainakin ihan järkevää.

Mitä helvettiä. Pitääkö veronmaksajien muka huolehtia lopulta siitä, että yksityinen yritys voi maksaa osingot kassastaan omistajilleen, ja kun kassa on tyhjentynyt, pitää veronmaksajien huolehtia siitä että firma saa esim. valtion takaamaa rahoitusta? Tämähän on juuri tätä paskaa, jossa voittoihin ei saa kommarit koskea, mutta tappiot sosialisoidaan.

Kyllä minä tuon ymmärsin nimenomaan niin, että myös niiden yritysten jotka eivät mitään valtion apua tarvitse, pitäisi ruveta sossunluukuksi.

Sehän on päivän selvää, että jos valtio antaa jotain hätäapurahoitusta yritykselle (mitä ei pitäisi minusta tehdä missään tapauksessa, nurin vaan paskat firmat), niin näitä rahoja ei pidä osingoiksi laittaa.

Yhdysvalloissa on asiat hoidettu päin mäntyä siinä mielessä, että veronmaksaja on saanut huonommat ehdot sijoituksilleen kuin eräät yksityiset sijoittajat (Goldman Sachs, Warren Buffett vs. Hank Paulson) ja usein näitä rahoja on käytetty yritysvaltauksissa, työntekijöiden ja johdon bonuksiin yms.
 
Komppaan Tomppaa tässä.

Vanhanen koittaa ilmeisesti pelastaa uransa, joka on pahemman kerran lipsumassa poliitikosta skandaalijulkkikseksi, huutelemalla jotain väliin asioihin jotka eivät hänelle varsinaisesti kuulu. Tuo persujen natsittelu ja nämä viimeaikojen talousjutut vaikuttavat vähän sille, että Masalla on stressiä.

Pisti muuten tuo osakesäästäjien kaveri uutisankkurin aika hiljaiseksi. Joka vastauksen jälkeen alkaa vimmattu papereiden swappaaminen, vaikka kyssärit taitavat tulla korvaan.
 
Kyllä Vanhanen on tällä kertaa mielestäni ihan oikeilla jäljillä. Epäsuora (tai suora) tulonsiirto veronmaksajilta osakkeenomistajille.

Ja osakkeenomistajatko ei ole veronmaksajia? Ja ns. tavalliselta työtätekevältä on kielletty ostamasta osakkeita?
 
Ovat toki veronmaksjia, kuten yrityksetkin. Silti näen hommassa ristiriitaisuutta.

Rupeaako tulleja ja markkinoiden sulkeutumista tapahtumaan? Melkeinpä uskoisin niin.
Uskooko joku, että Yhdysvallat (ja Eurooppakin) antaa talousmahdin siirtyä Kiinaan? Minä en usko.

Suomessa huudellaan sosialismisaatanaa joka väliin ja haukutaan sossuja yms. Jenkit, tuo über porvarillinen oikeiston ihanne maa taisi tuossa syksymmällä tehdä kuitenkin aika komeaa sosialisointia. Jotenkin tuommoinen sinisilmäinen pörssin, osakeomistuksen ja koko länsimaisen talousjärjestelmän hehkuttaminen ei meikään kolahda. Vaihtoehto en osaa antaa, joo, ja tämä on ehkä paras tähän mennessä kokeilluista, mutta en silti usko että se paras ja ainoa.


Siitä miten joku asia on nyt, ei voida sanoa miten sen pitäisi olla. Sama pätee talousasioihinkin.
 
Back
Ylös Bottom