- Liittynyt
- 2.4.2007
- Viestejä
- 732
itsehän vetelen aina rahkani smoothiena hedelmien/mehutiivisteen kera.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Sanon, että siinä kestää vartin vähintään. Ja toinen asia, vaikka kuinka joku uskoisi syljen amylaasin vaikutukseen, niin ikävä kyllä siinä käy niin, että kun sen ruuan on suusta alas niellyt ( ellei tietysti sitten joku pureskele aina sen 15 min vähintää yhtä suupalaa niin sitten asia on eri) niin suolahappo mahassa pilkkoo myös syljen amylaasin, jolloin siitä tulee hyödytön (amylaasi ei kestä mahalaukun pH-oloja)....
en ymmärrä miks tämmöstä asiaa pitää pitää minkäänlaisena pään vaivana
Totta, unohdin itse kirjoittaa tuon vatsan yläosan vaihtoehdon,vaikka mielessä oli, eihän siellä tosiaan mitään suolahappoa kehitä vaan on varastotila Kiitos Sannuli lisäyksestä/korjauksesta! Selvästi tohtori tulossa myös ;)Kyllä se amylaasi ehtii pilkkoa sitä ravintoa vielä mahan yläosassakin (jos ei sitten ihan tyhjä maha ole valmiiksi), sillä parietaalisolut jotka suolahappoa erittää on mahan runko-osassa :D tai ainakin näin meille luennoitiin. merkitystä ei varmaan ole käytännössä mutta piti vain päästä sanomaan eikä siinä ihan 15min mene, olen kokeillu joskus :D
Mistähän johtuu sitten esim. se, että perunamuusin GI on korkeampi kuin keitetyn perunan? Tuo ainakin viittaisi siihen, että se pottu imeytyy nopeammin muussattuna kuin kokonaisena naamaan kiskottuna. Vai johtuuko muussin isommasta nestemäärästä?Vertailuna taas esimerkiksi jos heitämme perunan blenderiin ja meidän mielestämme siitä tuli ''hyvin nestemäistä'' ja helposti juotavaa, niin eivät siltikään perunan sisältämät tärkkelykset siitä ole lyhentyneet tai niin sanotusti menneet ''rikki'' (molekyylikaava (C6H10O5)x50 eli viisikymmentä kertaa tuo monosakkaridi, tuokin on vielä verrattain lyhyt tärkkelys ketju, mutta hyvä esimerkki). Mahan portti tunnistaa kyllä ruuan ''tiheyden'', eli, että onko nyt tulossa vettä ja päästää sen nopeasti suoleen, vai onko sieltä tulossa ''nestemäisempää tärkkelystä'' niin se ohjailee sitä ja päästää pienissä erissä, jotta haiman amylaasi ja sappinesteet ehtisivät pilkkoa kaiken hiilihydraatin monosakkarideiksi. Vesipitoisuus pitää toki huomioida tässäkin.
Mistähän johtuu sitten esim. se, että perunamuusin GI on korkeampi kuin keitetyn perunan? Tuo ainakin viittaisi siihen, että se pottu imeytyy nopeammin muussattuna kuin kokonaisena naamaan kiskottuna. Vai johtuuko muussin isommasta nestemäärästä?
Mutta eikös sen lisätyn tavaran pitäisi pottumuusissa nimenomaan vaikuttaa niin, että se hidastaa niiden perunan hiilareiden vaikutusta, eli muusin GI:n pitäisi tällä logiikalla olla alhaisempi verrattuna keitettyyn perunaan?Pottumuusissa on yleensä muutakin kuin pelkkää perunaa ja se muukin vaikuttaa.
Mistähän johtuu sitten esim. se, että perunamuusin GI on korkeampi kuin keitetyn perunan? Tuo ainakin viittaisi siihen, että se pottu imeytyy nopeammin muussattuna kuin kokonaisena naamaan kiskottuna. Vai johtuuko muussin isommasta nestemäärästä?