Onko ihan sama missä muodossa ruoan syö?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Hippa
  • Aloitettu Aloitettu
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Eipä tuolla mitään merkitystä ruuansulatuksen kannalta ole, vedätkö tehosekoittimen kautta vai hampailla murskaten. Tuosta syljen hiilareita pilkkovasta vaikutuksesta: Koittakaas, kuinka kauan saatte pitää vaikkapa näkkileipää suussanne (sellaista hapanta, taikka siis hapanleipää kokonaan), että se alkaa maistua makealta. Sanon, että siinä kestää vartin vähintään. Ja toinen asia, vaikka kuinka joku uskoisi syljen amylaasin vaikutukseen, niin ikävä kyllä siinä käy niin, että kun sen ruuan on suusta alas niellyt ( ellei tietysti sitten joku pureskele aina sen 15 min vähintää yhtä suupalaa niin sitten asia on eri) niin suolahappo mahassa pilkkoo myös syljen amylaasin, jolloin siitä tulee hyödytön (amylaasi ei kestä mahalaukun pH-oloja). Ellen ihan väärin muista viime vuoden opintoja, niin amylaasi ottaa vastaan oksonium-ioneja ja vaikutus katoaa. MUTTA amylaasilla on ruuansulatuksessa tärkeä rooli, tosin mahalaukun jälkeen, kun sappinesteet ja haimasta tuleva amylaasi tulevat ruokasulaan ohutsuolen alussa, silloin alkaa se todellinen hh:oiden pilkkoutuminen.

Toinen asia, kyllä se on taaskin totta, että pureskelu tekee kylläisemmän olon, ja että neste menee nopeammin mahasta läpi kuin raaka ruoka, mutta esimerkiksi jos heittää rahkaa ja hedelmiä sekaisin blenderissä niin yhtä nopeasti ne siitä imeytyvät kuin erikseen vedettyinäkin ilman blenderiä, koska on silläkin eroa, kuinka nestemäistä/vesipitoista/alkoholipitoista ruoka on, on eri asia vetää esim. mehua, missä vettä on 90%, tai alkoholia, mitkä ovat samantyyppisiä nesteitä hyvin paljon (molekyylikaavat molemmilla lyhyitä H20 ja C2H5OH). Vertailuna taas esimerkiksi jos heitämme perunan blenderiin ja meidän mielestämme siitä tuli ''hyvin nestemäistä'' ja helposti juotavaa, niin eivät siltikään perunan sisältämät tärkkelykset siitä ole lyhentyneet tai niin sanotusti menneet ''rikki'' (molekyylikaava (C6H10O5)x50 eli viisikymmentä kertaa tuo monosakkaridi, tuokin on vielä verrattain lyhyt tärkkelys ketju, mutta hyvä esimerkki). Mahan portti tunnistaa kyllä ruuan ''tiheyden'', eli, että onko nyt tulossa vettä ja päästää sen nopeasti suoleen, vai onko sieltä tulossa ''nestemäisempää tärkkelystä'' niin se ohjailee sitä ja päästää pienissä erissä, jotta haiman amylaasi ja sappinesteet ehtisivät pilkkoa kaiken hiilihydraatin monosakkarideiksi. Vesipitoisuus pitää toki huomioida tässäkin.
 
Mä oon kyllä jostain lukenut että kaikki sapuska kannattas vetää tehosekoittimen kautta, jos oikein hifistelemään aletaan.
 
Sanon, että siinä kestää vartin vähintään. Ja toinen asia, vaikka kuinka joku uskoisi syljen amylaasin vaikutukseen, niin ikävä kyllä siinä käy niin, että kun sen ruuan on suusta alas niellyt ( ellei tietysti sitten joku pureskele aina sen 15 min vähintää yhtä suupalaa niin sitten asia on eri) niin suolahappo mahassa pilkkoo myös syljen amylaasin, jolloin siitä tulee hyödytön (amylaasi ei kestä mahalaukun pH-oloja)....

Kyllä se amylaasi ehtii pilkkoa sitä ravintoa vielä mahan yläosassakin (jos ei sitten ihan tyhjä maha ole valmiiksi), sillä parietaalisolut jotka suolahappoa erittää on mahan runko-osassa :D tai ainakin näin meille luennoitiin. merkitystä ei varmaan ole käytännössä mutta piti vain päästä sanomaan :rolleyes: eikä siinä ihan 15min mene, olen kokeillu joskus :D
 
en ymmärrä miks tämmöstä asiaa pitää pitää minkäänlaisena pään vaivana, eiköhä se oo aivan vitun sama missä muodossa sitä paskaa syö
 
Eikö paras vaihtoehto olisi vetää Hipan tavoin rahkat ja hedelmät smoothieksi ja pureskella sitten sitä pirtelöä ja kieritellä suussa amylaasin varmistamiseksi
 
en ymmärrä miks tämmöstä asiaa pitää pitää minkäänlaisena pään vaivana

En minäkään, kun tosimaailmassa näiden asioiden vaikutus mihinkään lähestyy huomattavan tehokkaasti nollaa.

Muotoillaan asia vaikka näin. Jos Hipalla on vaikeuksia hedelmien ja/tai rahkan vetämisessä, niin varmasti on parempi kiskoa niitä smoothieksi vedettynä kuin ei ollenkaan.. Turha siinä on miettiä jotain fakin syljen amylaasin vaikutusta ruuansulatukseen. Oikeastaan kenenkään on melko turha miettiä sitä, kun siitä ei kukaan tule hullua hurskaammaksi.

oho, 3000 viestiä
 
Veikkaan, että tätä ei kukaan ole pitänyt minkäänlaisena päänvaivana, vaan ihan normaalia keskutelua. Kysymyksestä saattaa syntyä keskustelu, tiedäthän.. Kaiken ei tarvi olla "fuck you"- henkisiä one linereita..
 
Smoothieta menee päivän mittaan n.1-3. Ainakin itse noita suosin, kun sama määrä kiinteetä ruokaa on huomattavasti vaivalloisempaa saada alas. +smoothiet on helppo ja nopea valmistaa:thumbs:
 
Kyllä se amylaasi ehtii pilkkoa sitä ravintoa vielä mahan yläosassakin (jos ei sitten ihan tyhjä maha ole valmiiksi), sillä parietaalisolut jotka suolahappoa erittää on mahan runko-osassa :D tai ainakin näin meille luennoitiin. merkitystä ei varmaan ole käytännössä mutta piti vain päästä sanomaan :rolleyes: eikä siinä ihan 15min mene, olen kokeillu joskus :D
Totta, unohdin itse kirjoittaa tuon vatsan yläosan vaihtoehdon,vaikka mielessä oli, eihän siellä tosiaan mitään suolahappoa kehitä vaan on varastotila :) Kiitos Sannuli lisäyksestä/korjauksesta! Selvästi tohtori tulossa myös ;)
 
Entäpä merkitys lopputuotoksen laadun kannalta? Onko sillä merkitystä nauttiiko ravintonsa "avaruusruokana" vai nielaiseeko antiloopin kokonaisena - kuten esim. jotkut vähän isompikokoiset käärmeet tuolla Afrikassa..
 
Vertailuna taas esimerkiksi jos heitämme perunan blenderiin ja meidän mielestämme siitä tuli ''hyvin nestemäistä'' ja helposti juotavaa, niin eivät siltikään perunan sisältämät tärkkelykset siitä ole lyhentyneet tai niin sanotusti menneet ''rikki'' (molekyylikaava (C6H10O5)x50 eli viisikymmentä kertaa tuo monosakkaridi, tuokin on vielä verrattain lyhyt tärkkelys ketju, mutta hyvä esimerkki). Mahan portti tunnistaa kyllä ruuan ''tiheyden'', eli, että onko nyt tulossa vettä ja päästää sen nopeasti suoleen, vai onko sieltä tulossa ''nestemäisempää tärkkelystä'' niin se ohjailee sitä ja päästää pienissä erissä, jotta haiman amylaasi ja sappinesteet ehtisivät pilkkoa kaiken hiilihydraatin monosakkarideiksi. Vesipitoisuus pitää toki huomioida tässäkin.
Mistähän johtuu sitten esim. se, että perunamuusin GI on korkeampi kuin keitetyn perunan? Tuo ainakin viittaisi siihen, että se pottu imeytyy nopeammin muussattuna kuin kokonaisena naamaan kiskottuna. Vai johtuuko muussin isommasta nestemäärästä?

No joka tapauksessa, jos ne rahkat saa paremmin alas smoothien muodossa, niin turha sitä on ruveta hifistelemään imeytymisnopeuksilla ym, senkun kiskoo pirtelöt kitusiin. :dance:
 
Mistähän johtuu sitten esim. se, että perunamuusin GI on korkeampi kuin keitetyn perunan? Tuo ainakin viittaisi siihen, että se pottu imeytyy nopeammin muussattuna kuin kokonaisena naamaan kiskottuna. Vai johtuuko muussin isommasta nestemäärästä?

Pottumuusissa on yleensä muutakin kuin pelkkää perunaa ja se muukin vaikuttaa.
 
Pottumuusissa on yleensä muutakin kuin pelkkää perunaa ja se muukin vaikuttaa.
Mutta eikös sen lisätyn tavaran pitäisi pottumuusissa nimenomaan vaikuttaa niin, että se hidastaa niiden perunan hiilareiden vaikutusta, eli muusin GI:n pitäisi tällä logiikalla olla alhaisempi verrattuna keitettyyn perunaan?

Hiilareiden kanssa nautittu rasva ja prode hidastavat hiilareiden imeytymistä. Ja pottumuusiinhan yleensä lisätään enemmän voita ja/tai maitoa kuin keitettyihin perunoihin. Tästä huolimatta perunamuusin hiilari imeytyy nopeammin kuin keitetyn perunan. Miksi?

Mietin vain, onko tästä tehty mitään tutkimusta. Esim. niin, että osalle porukasta syötetään perunamuusia ja toiselle puolelle syötetään keitettyä perunaa täsmälleen saman rasvalisän kanssa, ja katsotaan, miten ateria vaikuttaa verensokeritasoihin.

Tosin, vaikka tämmöinen tutkimus tehtäisiin, niin se osoittaisi ainoastaan, että hiilarit imeytyvät nopeammin kun ruoka on muussattu. Eri asia on, miten muussaaminen vaikuttaisi proden imeytymiseen...
 
Mistähän johtuu sitten esim. se, että perunamuusin GI on korkeampi kuin keitetyn perunan? Tuo ainakin viittaisi siihen, että se pottu imeytyy nopeammin muussattuna kuin kokonaisena naamaan kiskottuna. Vai johtuuko muussin isommasta nestemäärästä?

Tää johtuu perunan valmistusmenetelmäst.. Kun perunan keittää, niin se lisää liisteröitymistä..

Tää paljon parjattu amylaasihan vaikuttaa vaan hiilareiden pilkkomiseen, mut pääosin proteiinit, rasvat ja hiilarit pilkotaan ohutsuolessa. Proteiinit saa tosin kyytiä jo vatsassa pepsiinin toimesta ja mahanesteen suolahappo nujertaa sitte tän amylaasin.... Kunnes sitten n. viiden tunnin kuluttua antiloopin syönnistä alkaa reissu kohti ohutsuolta...

Ohutsuolen alkupäässä, pohjukkaissuolessa, yhtyy maksan ja haiman nesteet pienillä tiehyillä.. Haima erittää mm. taas tätä amylaasia hiilareille, lipaasia rasvoille ja trypsiiniä protkuilla, esim..

Maksa on enemmänki portinvartijana, joka katsoo että ei ihan jokanen pääse jatkamaa matkaasa..

Ja tämän tuokion tarjoaa Yle Teema ja seuraavaksi saatte nähdä dokumentin "Näin syntyi Viisikko - Enid Blyton" :)

Tänää ei sitte tarvi katsoa Olipa kerran ihmistä :thumbs:
 
Voihan sinne rahkan, kaurahiutaleiden ja hedelmien sekaan räkiä vielä ja sitten vasta jauhaa koneella. Ei jää se amylaasikaan välistä.. :) Pureskeluaikaan voi vaikuttaa antamalla juoman vähän aikaa "tasaantua" :D
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom