Iron Man sanoi:
..Itsellä tuoremehua kuluu just reenien jälkeen ja aamuisin.
Amen to that.
Iron Man sanoi:
..Tuoremehuihin ei yleensä lisätä sokeria, vaan sokeroituja mehuja kutsutaan nimenomaan tuolla 'juoma'-nimikkeellä.
Tosiaan, kyllähän nuo mehut, miltei missä muodossaan tahansa, ovat erinomainen esimerkki siitä, minkälaisia (virheellisiä) oletuksia ihmisillä on, liittyen siihen, minkälaiset ruokavalinnat ovat edullisia terveyden edistämisen, ylläpidon ja painonhallinnan kannalta ja mitkä taas eivät. Mehuja mahtuu toki ruokavalioon jos toiseen, mutta joka ainoa kerta, kun liikutaan nestemäisen, mutta energiätiheän ravinnon tiimoilla, ollaan melko heikoilla jäillä. Toki käyttämäärät keskeisenä tekijänä.
Mitä itse eri mehutyyppeihin tulee, niin kyseiset asiat ovat elintarvikelainsäädännön alaisia, eivät yksilöllisessä päätäntävallassa tyyliin “yleensä”.
Säädösten mukaan
täysmehuksi saa kutsua mehua, joka on marjoista, hedelmistä tai kasviksista entsymaattisilla, tai fysikaalisilla menetelmillä valmistettua mehua, jonka valmistukseen ei käytetä vettä saatikka mitään muutakaan valmistusainetta. Makeuden vakioimiseksi tosin täysmehuihin saa lisätä sakkaroosia, glukoosia tai fruktoosia max. 15 g/kg.
Täysmehutiiviste taas on valmiste, joka on valmistettu täysmehusta poistamalla siitä vettä vähintään puolet täysmehun tilavuudesta.
Tuoremehu on täysmehua, johon ei ole lisätty makeutusaineita ja jota ei saa kuumentaa säilyvyyden parantamiseksi.
Mehujuoman täysmehupitoisuuden on oltava vähintään 10p-%.
Nektarit ovat sellaisenaan nautittavaksi tarkoitetuja juomia, joiden valmistukseen on käytetty ainoastaan soseutettuja marjoja, hedelmiä tai kasviksia tai täysmehua tai täysmehutiivistettä sekä tarvittaessa makeutusainetta ja vettä. Nektarin hedelmä- tai marjapitoisuuden on oltava vähintään 50%, happamia hedelmiä tai marjoja sisältävissä nektareissa 25% ja kasvisnektareissa kasvispitoisuuden vähintään 25%.
www.elintarvikevirasto.fi
:kippis1: