Oluen kotivalmistus

Liittynyt
9.1.2004
Viestejä
1 482
Sopivaa.. ;) En tiedä prossista, muttei ainakaan mitään överitiukkaa. Oman aataminaikaisen kirjanpitoni perusteella olen yleensä pistänyt Coopersin stoutiin juuri tuollaiset 1,2 kiloa sokeria (josta toisinaan osa tummana siirappina) ja ihan asiallista kamaa on tullut. Muutenkin kannattaa panostaa noihin tummempiin kotipurkkeihin kuin esim. lageriin, purkkihiivalla ja huoneenlämmössä kun ei oikeaa lageria pysty edes tekemään. Makukin on selkeästi heikompi. Ölppä kannattaa lisäksi lapota kertaalleen käymisen loppuvaiheessa (esim. päivää ennen pullotusta), niin tulee kirkkaampaa ja hiivattomamapaa tavaraa. 2-4 viikon käymisajat voi unohtaa, kyllä se mallas porisee pullotuskuntoon reilussa viikossakin. Malttaa sitten vaan säilöä riittävän pitkään, johan jälkisokerin rakentama happokin vaatii sen viikon..
Jos erikoisliikkeestä tai netistä hankkii, niin suosittelen ehdottomasti Edmen, Woodforden ja varsinkin Munton'sin tuotteita, ja jälkimmäisiä nimenomaan 3 kg uutepakkauksina. Sokerit voi tuolloin unohtaa, eli täysmallastuotetta tulee.. ;)
Maksaa tietenkin enemmän kuin peruskuupperit ja finlandiat, mutta esim. Woodforden Wherry Bitteristä ja Munton'sin Imperial Stoutista olen onnistunut loihtimaan valehtelematta handelin tuotteisiin verrattavaa nektaria. Nauttiakin pitää oikein huudon kanssa.
Karvalakkiversiona voi yrittää kahta pönttöä Cooper's australian stoutia.. :)
Tuo Munton's herätti mielenkiinnon, mutta ei näytä olevan viinimaailmassa tarjolla. Mutta näyttäis olevan MUNTONS Midas Touch Golden Ale, mikä vois olla mielenkiintoinen välimalli.
Tummia ja vaaleita olen kyllä nauttinut varmaan lähes joka maankolkasta, mutta toi vois olla ovela tapa saada parilla näytepullolla houkuteltua muutamaa ihmistä muunkin kuin pelkän lagerin pariin. Ikäänkuin pehmeä lasku, ainakin tuotekuvauksen perusteella.

Toisen astian suhteen onkin isompi mietintä, MUNTONS Gold Range Old English Bitter vs. MUNTONS Docklands Porter.

Kyllä mä yhdestä 3-3,6kg pakkauksesta laitan käymään ennemmin kuin kahdesta 1,8kg, karvalakkiversiohan olis kalliimpikin. :)
Saatan heittää vielä kilon spriikuivattua mallasuutetta tummempaan pönttöön.

On kylmäkellari niin tyhjillään, että pakko alkaa tekee asialle jotain, omatunto kolkuttaa.

E: En ole ikinä mitannut alkoholiprosentteja itsetehdyistä, mutta olenko aivan hakoteillä jos arvioin että kun kilon heittää sokeria lisää, prossat olis jossain IVA suunnilla?
 
Liittynyt
9.1.2004
Viestejä
1 482
Noniin, nyt on uutepurkit kuumassa vedessä vetreytymässä. Muntons Dockland Porter + Muntons Beerkit Enhancer + 1kg panimosokeria menee toiseen pönttöön, yht 23 litraa.
Toiseen pönttöön menee Cooper's Lager (Premium Selection, eli ei sitä markettisarjaa) + 1,5kg humaloimatonta mallasta + 1kg panimosokeria, yhteensä 23 litraa.

Tervetuloa talvi! :)
 
Liittynyt
2.4.2004
Viestejä
174
Ikä
32
Terve, laitoin viisi päivää sitten tämmöisen http://www.kotiviini.fi/fi/3451110.php käymään ohjeiden mukaisesti. Seuraavana päivänä vesilukko jo kupli, mutta olisikohan ollut noin vuorokauden jälkeen kuplinta on loppunut. Onko nyt jotain menny vituilleen ja omistanko 23 litraa käyttökelvotonta jänskän hajuista vettä? Vai kuuluuko sen mennäkin näin..
 
Liittynyt
9.1.2004
Viestejä
1 482
Terve, laitoin viisi päivää sitten tämmöisen http://www.kotiviini.fi/fi/3451110.php käymään ohjeiden mukaisesti. Seuraavana päivänä vesilukko jo kupli, mutta olisikohan ollut noin vuorokauden jälkeen kuplinta on loppunut. Onko nyt jotain menny vituilleen ja omistanko 23 litraa käyttökelvotonta jänskän hajuista vettä? Vai kuuluuko sen mennäkin näin..
Vähän kyllä mietityttää, että on loppunut kesken käyminen. Missä lämpötilassa? Itse huomannut huiman eron käymisnopeudessa jo 21 vs. 24 asteiden välillä mutta ei se millään vuorokaudessa tai kahdessakaan käy loppuun. Tuossa tilanteessa hämmentäisin hyvin desinfioidulla vispilällä/kauhalla/vastaavalla pohjia myöten vierteen ja kansi kiinni, vesilukon tarkistus ja seurantaa seuraava vuorokausi. Jos ei ala käymään, uusi hiiva pönttöön tai mieluiten alle 30-asteiseen veteen vaikka tuoppiin vaikka puolen desin verran sokeria mukaan. Tuoppiin kelmu päälle ja kun nesteestä on alkanut kunnolla nousemaan vaahtoa, neste pönttöön. Tota tuoppia kutsutaan startteriksi eli hiivan käynnistetään tuossa. Itse yleensä laitan hiivan suoraan pönttöön kun lämpötila on laskenut sopivaksi ja aina on alkanut käymään.

Pitäis itsekin laittaa uutta tavaraa pönttöön, edelliset sain pullotettua tällä viikolla. Olis omaa tavaraa jatkuvasti kun tekis uuden satsin samalla kun entiset kypsyy.
Tossa on nyt tipattomalle tammikuulle eväitä, puolet lageria ja puolet porteria. Piti oikein hiilihappohanakin hankkia. :)

 
Liittynyt
24.11.2012
Viestejä
26
Itselläni ei ole kokemusta kuin kotiviinin valmistuksesta. Jotenkin ei kotioluen valmistus tunnu enää haasteelta, kun on panimolla töissä ja osakkaana. Oluen valmistuksen suomalaista terminologiaa googlettaessa tämä oli ensimmäisten joukossa, eli kaikkeen se pakkis vaan pystyy. :D
 
Liittynyt
4.1.2003
Viestejä
1 040
Vierteen jäähdytyksen aikana ilmaus menee varmaan kätevästi akvaariopumpulla?
 

Laardi

VIP
Liittynyt
26.5.2004
Viestejä
7 942
Ikä
45
Kaupunki
Espoo
Ennen seuraavaa satsia täytyy näköjään tilata kannen tiivisteitä, jaksa leikkiä elmukelmulla.
 

Laardi

VIP
Liittynyt
26.5.2004
Viestejä
7 942
Ikä
45
Kaupunki
Espoo
Ihan viattomasti menin ostamaan kotiviiniliikkeestä pulloharjaa kun muualta ei saa kunnollisia niin sattui mukaan tulemaan vehnäolutuutteet.
 
Ylös