Hannis sanoi:
off topic..
Eikös jäätyneellä olkapäällä tarkoiteta tilaa, jossa olkanivelen liike on rajoittunut? Sehän on tulehduksen aiheuttama, (jolloin olkaniveltä ympäröivässä kudoksessa on tulehdusta.)
Totta on, että fs esiintyy yleensä vain toisessa olkapäässä, mutta usein liikerajoitusta on kuitenkin molemmissa. Ja jostain on jäänyt mieleen, että esim olkanivelen pinneoire tai kiertäjäkalvosimen repeämä voivat aiheuttaa tulehdusta...? Ja tuon pohjalta päättelin että jos vaikka nuori henkilö esim. loukkaa olkapäänsä, eikös sitten voisi alkaa esiintyä fs oireita?
Jäätynyt olkapää on huomattavasti harvinaisempi ongelma kuin kiertäjäkalvosimen erilaiset kiputilat (tulehdukset, ahdasolkaoire, repeämät ym.) ja siinä olet oikeassa, että joskus se kehittyy muun olkanivelen/ yläraajan kiputilan jälkeen.
Jäätyneessä olkapäässähän nivelkapseli paksuuntuu ja kiristyy, nivelen tilavuuden pienentyessä. Tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta tulehduksella epäillään olevan syytä alkamiseen (kuten myös sanoit).
Yleensä jäätyneessä olkapäässä erotetaan kolme vaihetta (kehittyy hitaasti): 1) kipuvaihe n.2-9kk 2) jäykkyysvaihe n.4-12kk ja 3) paranemisvaihe (liikkuvuus paranee seur. vuosien aikana).
Ehkä tärkein oire koko sairaudessa on liikerajoituksen lisäksi leposärky, eli ilman rasitusta tuntuva särky ja yösärky. Sitä ei tämän threadin aloittaja maininnut.
Toiseksi on outoa kuvitella , että ihminen kenellä olisi jäätynyt olkapää edes väkivalloin saisi käsiään asentoihin , joita tämän threadin aloittaja kuvaili (olkanivelten ääriulkokierto jne. ,tangon kannattelu esim. kyykyn aikana niskan takana). Eli liikkuvuus on jäykkyysvaiheessa n. puolet (tai jopa alle puolet!) normaalista liikkuvuudesta. Tällöin salilla lähes kaikki vaakatason yläpuoliset liikkeet olisivat lähes mahdottomia suorittaa.
Tuon liikerajotteisuuden pystyy tietysti testaamaan ja tutkimaan, onko vain olkanivelen aktiivinen liikelaajuus rajoittunut (esim. juuri kivun tms. vuoksi) vai myös passiivisessa liikkuvuudessa rajoitusta? Minkälainen on liikkeen loppujousto tms.? Jäätyneessä olkapäässä molemmat ovat selvästi rajoittuneet.
Kaikkihan on mahdollista
, mutta vaikka olkanivelen liikkeet ovat rajoittuneet, tilanne ei automaattisesti ole "jäätynyt olkapää". Kuten sanoin, niin olisi kai todella harvinaista, että jollakulla 20-vuotiaalla olisi molempien olkapäiden frosen shoulder sairaus. Syy oireisiin pitäisi selvittää, koska olkanivelten liikkuvuuteen mahd. vaikuttavia tekijöitä on niin monia.