Off-topic 24h - Ihmettele maailmaa ja anna keskustelun virrata vapaasti

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Bisley
  • Aloitettu Aloitettu
Meta title: 💥 Off-topic 24h – Kaikki mikä ei sovi mihinkään muualle, mutta on pakko sanoa

Meta description: Keskustelua arjesta, ilmiöistä ja randomeista jutuista ympäri vuorokauden – auki kaikelle mitä mielessä liikkuu.


Niinpä tietysti.

Lätkä kun on ainut iloinen asia elämässä niin tietenkin ottelut peruttu.
 
Senkun hinkkaatte, meen hakee tän.
 
Hionta on koko veitsen profiili joka tehdään tehtaalla, eihän leikkaavaa terää voi mitenkään teroittaa muuhun kun V-muotoon poislukien toki tuo chisel, joka sekin käytännössä sama asia ja ehkäpä siinäkään ei "suoraa" puolta vedetä tasan tarkkaan veitsen selän linjaan. Profiili eli hionta vaikuttaa mm. siihen, kuinka leikattava tuote käyttäytyy ("food release" jne.)
Chisel on kyllä nimensä mukaisesti chisel, toinen puoli on hiottu täysin tasaiseksi. Erinomainen esim graavilohen leikkaamiseen ohueksi.
 
Chisel on kyllä nimensä mukaisesti chisel, toinen puoli on hiottu täysin tasaiseksi. Erinomainen esim graavilohen leikkaamiseen ohueksi.
Hiottu kyllä, mutta se itse teroitus on vähän mutkikkaampi. En tähän hätään hirveästi googletellut kun ei ihan niin kamalasti kiinnosta, mutta jos haluat että leikkaava terä on 100% selän suuntainen, niin koko veitsen selkä pitää raapia kiveä vasten.
 
eihän leikkaavaa terää voi mitenkään teroittaa muuhun kun V-muotoon
Leikkaavan terän voi teroittaa convex muotoon, kun teroittaa joustavalla alustalla (nahanpala). Terän viedään hamara edellä, ts. ikäänkuin voidellaan hiomatahnaa nahkaan. Alusta myötää convexin mukaisesti, joten taitoa ei kauheasti tarvitse. Käsittääkseni samurait terottivat miekkoihinsa convexin kivellä siten, että tyònsivät kiveä terän suusta hamaraan päin ja tyòntäessään muuttivat kiven kulmaa profiilin mukaisesti -> convex. Perimätiedon mukaan myös leukut on teroitettu näin aikana ennen nauhahiomakonetta ja tahnoja, mutta vaatii uskoakseni sorminäppäryyttä.
 
Minulla ei riitä vielä taidot "ilman fiilunkia" teroittamaan. Eli joudun välillä tussilla mustaamaan terää, jotta näen, mitä on tullut tehtyä (kärkiosa varsinkin). Pikkuhiljaa homma etenee. Hienoilla kivillä tulee puukkoon upea peilipinta ja kiilto.
 
Joskus luin jostain puuntyöstäjien harrasteforumilta näitä teroitusjuttuja, mietin että ehtiikö ne edes niitä harrastehommia tekemään kaikkien niiden talttojen sun muiden teroitukselta kun melkoista tiedettä vaikutti olevan.
Itsellä kun töissä ollut teroitustapa "smirgeli ja 15 sekunttia"
 
Leikkaavan terän voi teroittaa convex muotoon, kun teroittaa joustavalla alustalla (nahanpala). Terän viedään hamara edellä, ts. ikäänkuin voidellaan hiomatahnaa nahkaan. Alusta myötää convexin mukaisesti, joten taitoa ei kauheasti tarvitse. Käsittääkseni samurait terottivat miekkoihinsa convexin kivellä siten, että tyònsivät kiveä terän suusta hamaraan päin ja tyòntäessään muuttivat kiven kulmaa profiilin mukaisesti -> convex. Perimätiedon mukaan myös leukut on teroitettu näin aikana ennen nauhahiomakonetta ja tahnoja, mutta vaatii uskoakseni sorminäppäryyttä.
Tämä oli uutta, eli käytännössä stroppaamistahan tuo sitten on. Ei tullut silmäiltyä terää out-of-the-box, joten en osaa sanoa tehdasteroituksesta mitään. Tuolla tekniikallahan mitään teroitusaluetta ei juurikaan pitäisi erottua veitsen kyljestä? Vaatinee aika tiuhaan hinkuttamista, luulisi että kovin tylsää veistä on ikävä alkaa tuolla tekniikalla teräväksi tekemään, varsinkin jos teroittimen materiaali on hienoa. Kestävyyskös sen convexin idea on?
 
Niin että mitenkäkö se oli?
 

S2ItQmu.png


#pro 👌
 
Joskus luin jostain puuntyöstäjien harrasteforumilta näitä teroitusjuttuja, mietin että ehtiikö ne edes niitä harrastehommia tekemään kaikkien niiden talttojen sun muiden teroitukselta kun melkoista tiedettä vaikutti olevan.
Itsellä kun töissä ollut teroitustapa "smirgeli ja 15 sekunttia"
Minä oon kans todennut että viikate menee nätisti rälläkällä sipaisemalla
 
Koulussa silppusin hieman salaattia. Kärjestä katkes palanen ja lensi johonkin...
Hetkeä myöhemmin, muutaman metrin päässä toinen ihmetteli terän palasta ruuassaan :unsure:
Olisin saanut köksästä ja kässästä kympit, ellen olisi aina soittanut suutani tai esim. piilotellut silakoita vaikeisiin paikkoihin. "mistä helvetistä tää haju tulee"
Puukässän opea sanoin mikkihiireksi ja muutenkin mollasin "ei tartte tulla neuvoo siihen" malliin.
 
Koulussa silppusin hieman salaattia. Kärjestä katkes palanen ja lensi johonkin...
Hetkeä myöhemmin, muutaman metrin päässä toinen ihmetteli terän palasta ruuassaan :unsure:
Yläasteen kotitaloustunnilla kaveri ’pesi’ moporasvaiset kätensä pullataikinaan. Oli muuten puhtaat sen vaivauksen jälkeen.
 
Back
Ylös Bottom