Off-topic 24h - Ihmettele maailmaa ja anna keskustelun virrata vapaasti

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Bisley
  • Aloitettu Aloitettu
Meta title: 💥 Off-topic 24h – Kaikki mikä ei sovi mihinkään muualle, mutta on pakko sanoa

Meta description: Keskustelua arjesta, ilmiöistä ja randomeista jutuista ympäri vuorokauden – auki kaikelle mitä mielessä liikkuu.


Mopsylle suosittelen Viikinki-simaa.


Tarvitset:
10L käymisastian kannella
Vesilukon
500g sokeria
500g fariinisokeria
500g rusinoita
500g sitruunoita
1-2dl hunajaa maun mukaan (enemmän=makeaa)
Jonkinlainen taipuisa letku, tai lappo
Vähintään 5L astia/5L edestä pienempiä astioita
20-25g kuivahiivaa tai 2-3 perushiivapala
vettä

Valmistusohjeet (rautalangasta väännettynä)

Päivä 1.
1.Lisää 4L kuumaa, lähes kiehuvaa vettä käymisastiaan.
2. Lisää sokerit (talous-, ja fariinisokerit)
3. Lisää rusinat, kuori sitruunat ja lisää ne, lisää myös hunaja joukkoon
4. Odota ja tarkista lämpömittarilla tai näppituntumalla, että seos on n. 37 C (celcius) astetta tai noin kädenlämpöinen. Lisää hiiva kun seos on sopivan lämpöinen !Huom! Kuivahiiva "herää" noin 34-39 C asteessa, se kestää maksimissaan 42 C asteen lämpötilan, joten ole tarkka!
5. Sekoita seosta siten, että hiiva ei enään kellä pinnalla.
6. Laita kansi päälle (kanteen tee reikä, johon laitat vesilukon, tiivistä kannen ja vesilukon juuren ympärys esim. Kuumaliimalla.)
7. Jos teit kaiken oikein, lisäsit vesilukkoon vettä, vesilukon pitäisi pulputtaa iloisesti. :D
8. Nyt odotellaan 7-11 päivää.

Päivä 7-11
1. Tähän vaiheeseen päästään, kun vesilukko ei enää pulputa, tai pulputtaa harvemmin kuin kerran minuutissa
(Käyminen on loppu.)
2. Avaa käymisastian kansi, nosta se varovasti pöydälle tai tuolille, ota toinen 5L veroinen astia, tai astioita, joiden vetoisuus on n. 5L.
3. Ota lappo tai letkunpätkä, pistä lapon toinen pää käymisastiaan, joka on korkeammalla kuin toinen astia/astiat. Älä pistä lappoa lähelle pohjaa (~5cm) koska muuten kuona-aineet sekoittuvat nesteeseen ja joudut odottamaan 6 tuskallisen hidasta tuntia.
4. Imaise lapon päästä nopeasti ja voimakkaasti, pistä pää toiseen, tyhjään 5L astiaan ja anna nesteen valua.
5. Kun kaikki on lapottu, annetaan nesteen olla noin 1-2 päivää kosketuksetta, sen aikana pestään 5L käymisastia huolellisesti kuumalla vedellä ja fairyllä.

Päivä 8-14 (riippuu kuinka kauan edellisissä toimissa kesti muista; maltti on valttia!)
1. Pullota neste samalla lailla lappoa käyttäen, tai voi myös siirtää nesteen käymisastiaan.

Valmis!

Nyt sinulla on n. 4,5L etanolia 10-15 tilavuusprosenttia sisältävää (riippuu ajasta jonka käytit) Viikinki-simaa, joka soveltuu juhlavieraille, kaveriporukalle, tai, vain sinulle!
Viikinki-sima on oiva seurustelujuoma, Viikinki-simaa ja kotimaisia hedelmiä käyttämällä saadaan hyvänmakuista boolia! Ruoan kanssa nautittuna Viikinki-sima korostaa ruoan hyvää makua. Viikinki-simaa nautitaan joskus myös humaltumistarkoituksessa.
Kiitos, otan reseptin talteen.
 
Ole hyvä.

Kerro sitten miten onnistui.
Miks tohon tarttee noin paljon hiivaa laittaa? Ennenmuinoin, kun nuorna miesnä kaverin kanssa pistettiin poika pöhisemään, niin meidän reseptissä oli 5l vettä 3kg sokeria ja puolikas hiiva. Käyntiaika n.14vrk. Alkomittarilla mitattiin n.12-14%. Siis jos luin ohjeen oikein, että 3-4 hiivaa, eikä 3/4 hiivaa?
 
Viime vapun poika porisi superhiivalla. Vesi tosin pysyi vesilukossa. Tuli vaan liian hyvää, ei ollut kiljua se. Enemmänkin viiniä. Tuli käytettyä käymisenpysäyttäjää ja kirkastinta ja ei se kyllä kiljua enään ollut.

Ensikerralla, pullahiivalla taas.

Vois sanoa että oli ollut puhtaus kohdillaan, kun vajaa poika jäi partsin nurkkaan ja syksyllä sen sieltä kumosin viemäriin. Oli edelleen makuisaa ja ei homeita, kun ruokalusikalla oli pakko maistaa :D
 
Kaveri teki aikoinaan kiljua vaatekaapissaan, ja laittoi käymisastiaan paristokäyttöisetmononlämmittimet ilman vesilukkoa sillä seurauksella, että astia kosahti ja vaatehuone sai "mukavan" kiljuntuoksuisen pinnoitteen! Siinä oli 15v poitsulla ja äipällä palaverin paikka:p
 
75,4kg. Talviloma. Lunta maassa. Sellaista nyt maanantaina.
 
Kaveri teki aikoinaan kiljua vaatekaapissaan, ja laittoi käymisastiaan paristokäyttöisetmononlämmittimet ilman vesilukkoa sillä seurauksella, että astia kosahti ja vaatehuone sai "mukavan" kiljuntuoksuisen pinnoitteen! Siinä oli 15v poitsulla ja äipällä palaverin paikka:p

Meitsillä kanssa vähän tuon suuntaista. Tein viiniä vaatekaapissa, mutta käytin tietenkin vesilukkoa. Äänenvaimennuksesta huolimatta jäin pulputuksen perusteella kiinni ja siitähän seurasi sitten pienet neuvottelut.
Vanhempien toimesta pytty siirrettiin pois kaapista, huolehdittiin sopivasta lämpötilasta, desinfioiduista pulloista ja omasta hyllystä pulloille kellarissa.
Sitä erää taisi olla vielä muutama pullo jäljellä tuossa 5 vuotta sitten. Todella hyvännäköistä kullankeltaista nestettä, mutta tokihan se oli maultaan muuttunut etikaksi.
 
entä jos gontsa onkin aina lomalla kun on rysslandiassa
 
Jännitystä elämään. Eväänä töissä 21.4. erääntynyt raejuusto.

Eihän tuo nyt ole edes vanha vielä. Säästät sitä jonkin aikaa ja otat vaikka kuukauden päästä evääksi.

edit:
Jos sitä sitten loman kunniaksi kävisi vetäisemässä aamutreenin.
 
Höhöö, nyt on hyvä jumi niskassa. Tätä tää lepoviikko teettää. Stna ku sykähtelee koko paska kun tekee "äkkinäisiä" liikkeitä ja kahvin juominenkin juilii. Eli tänään pientä treeniä jos vertyis ja aukeis. Siis oon vanha.
 
Back
Ylös Bottom