Off-topic 24h - Ihmettele maailmaa ja anna keskustelun virrata vapaasti

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Bisley
  • Aloitettu Aloitettu
Meta title: 💥 Off-topic 24h – Kaikki mikä ei sovi mihinkään muualle, mutta on pakko sanoa

Meta description: Keskustelua arjesta, ilmiöistä ja randomeista jutuista ympäri vuorokauden – auki kaikelle mitä mielessä liikkuu.


FQcvnOJWUAsSRn5.jpeg.webp
 
No, kuinka on?

ME NAISET:
"Muistatko vielä nämä 12 arkiruokaa, jotka ovat lähes kadonneet suomalaisten lautasilta?

Syötiinkö teilläkin kiinankaalia sekä herne-maissi-paprikasta ja jauhelihasta kokattua ”risottoa”?

Vieläkö maistuu? KUVA: JANNE JÄRVINEN

Heli Herrala

16:00

Ah, kultaiset ruokamuistot! 1970- ja 80-luvulla ruoka tehtiin useimmiten itse, vaikka einekset tekivät kovaa vauhtia tuloaan. Ruokapöydästä löytyi usein lihaa ja perunaa, ja lounaan lisäksi syötiin toinenkin lämmin ateria.

Kuinka elävästi muistat vielä nämä takavuosien arkiherkut?

1. Lauantaimakkara

Menneinä vuosina leivän päälle levitettiin makkaroita, ei mitään vähärasvaisia leikkeleitä. Lauantaimakkaraa myytiin muovirasioiden sijaan irtotuotteena, rehtinä pötkönä. Se maistui varsin herkulliselta vaalean ranskanleipäviipaleen päällä.

2. Herne-maissi-paprika-risotto

80-luvun trendiruoka oli risotto. Tosin se ei ollut nähnytkään italialaista kosteaa risottoa, vaan tehtiin irtonaiseen riisiin. Sekaan heitettiin paistettua jauhelihaa ja pussillinen legendaarista herne-maissi-paprikaa.

3. Kiinankaali ja säilykeananas

Vähän säilykeananasta kyytipojaksi ja kyllä maistui! KUVA: SANNA MANSIKKAMÄKI

Muistatko vielä: männävuosina kiinankaalista tehtiin usein salaatti, johon lisättiin säilykeananasta. Sen sijaan lämpimiä ruokia kiinankaalista ei juuri tehty, vaikka se sopii hyvin esimerkiksi wokkiin tai pataruokaan.

4. Kotitekoinen hernekeitto

Hernekeiton tekeminen kotona vaati erityistä kärsivällisyyttä, sillä herneitä liotetaan yön yli seuraavan päivän keittoon. Säilykehernekeittoa sen sijaan on saanut tölkissä jo 1950-luvulla, ja viime vuosina erilaisten hernekeittojen valikoima on vain kasvanut.

5. Peruna ja kananmunakastike

80-luvulla lämpimän ruoan lisukkeena oli tarjolla perunaa ja ruskeaa tai valkoista kastiketta. Kastikkeisiin oli usein lisätty lihaa esimerkiksi makkaran muodossa. Ehdoton klassikko oli tietysti kananmunakastike eli valkoinen soosi, jonka joukossa oli kananmunan viipaleita.

6. Läskisoosi

Läskisoosia tuskin kokataan enää kovin monissa suomalaiskodeissa.

Kun rasvaista siankylkeä lisättiin ruskean kastikkeen joukkoon, tarjolle saatiin läskisoosia. Tyydyttyneestä rasvasta ei pahemmin varoitettu – tärkeintä oli, että ruokapöydässä oli tyytyväistä väkeä.

7. Lenkkimakkara

Lenkkimakkarasta valmistettiin takavuosina monenlaista arkiruokaa. Sitä lisättiin usein keittoihin ja kastikkeisiin. Siitä ei liiemmin välitetty, että lenkkimakkaran lihapitoisuus on melko alhainen.

8. Kaaliruoat

Kaalikeitosta saattaa monelle tulla ensimmäisenä mieleen lapsuudenkodin vallannut voimakas ominaistuoksu. Myös tämän keiton tekeminen vaati kärsivällisyyttä, sillä paras kaalikeitto valmistuu mahdollisimman kauan muhiessaan. Myös kaalikääryleet olivat suosittuja.

9. Janssoninkiusaus

Kun kaupan pakastimessa ei ollut tarjolla valmista sekoitusta perunasta ja sipulista, molemmat pilkottiin itse. Janssoninkiusaus syntyi, kun mukaan lisättiin anjovista ja aitoa kuohukermaa.

10. Silakkalaatikko

Sitä ihteään eli silakkalaatikkoa. KUVA: PIA INBERG

Silakkaa käytettiin monessa eri muodossa, ja myös siitä sai kätevästi laatikkoruoan. Silakasta saatettiin tehdä myös rullia. Vaikka silakan käyttö raaka-aineena on selvästi vähentynyt, järjestetään useissa Suomen kaupungeissa Silakkamarkkinat, jossa tarjolla on muutakin kalaa.

11. Itse tehdyt maksaruoat

Maksasta saatettiin aikaisemmin valmistaa suomalaiskodissa muutakin kuin laatikkoa, sitä saatettiin esimerkiksi lisätä rennosti kastikkeeseen. 1950-luvulla Suomen markkinoille tullut maksalaatikko on edelleen Suomen myydyin valmisruoka. Myös maksaa myydään edelleen irtotuotteena lihatiskeillä.

12. Kokonainen broileri

Mitä tekisit broilerista, jos sitä ei olisi tarjolla kätevinä suikaleina? Broileri oli aikaisemminkin suosittua arkiruokaa, mutta silloin se laitettiin uuniin luineen ja nahkoineen – ja kokonaisena."

Mummolassa oli AINA lauantaimakkaraa. Sellainen oranssiin muovikuoreen pakattu tuhti pötkö, josta itse leikattiin leipäviipaleen paksuisia siivuja. Ihan parasta herkkua silloin 80-luvulla 😋 90-luvulla minusta tulikin kasvissyöjä...

Herne-maissi-paprika ja kiinankaali-ananas: perusruokaa 90-luvun opiskeluvuosilla. Eipä ole ikävä 😁

Hernekeitto tulee purkista. Kananmuna- tai läskisoosikastiketta oli kyllä harvoin, samoin kokonaista broileria. Lenkkimakkara sen sijaan oli ihan perusruokaa: hienommin laitettuna tomaatti- ja juustosiivuja uunimakkaraan. Maksaruokia ei kukaan laittanut ja silakkalaatikko ei oikeastaan ole itäsuomalainen ruoka, joten hyvin harvoin sitä tuli syötyä.

Janssoninkiusaus ja kasviskaalikääryleet on kyllä herkkua edelleen! Ei ne ole minnekään kadonneet.
 
Todistin tänään hieman koomista tilannetta, tavallaan.

Naishenkilö itkeä tihrusti ja kuvasi tiellä lojuvaa linnunraatoa.
Rituaalin jotenkin kruunasi se, kun hän laittoi puhelimensa taskuun, ja alkoi potkia raatoa ojaan pois tieltä.
Sillain hieman varovasti ettei kenkulit sotkeennu. Höyhenet pölisi asfaltilla ja lintu ei millään meinannut liukua ojaan.

Muistutti sitä Family Guy jaksoa missä sammakon ikkunasta heitto kävi vaikeasti.
 
Back
Ylös Bottom