Nyrkkeilijän saliohjelma

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Voi olla vaikeaa, jos on kaksi tavoitetta jotka eivät välttämättä, ja nimenomaan välttämättä korreloi keskenään :)

Miten näitä semi-lihaksikkaita nyrkkeilijöitäkin on jo ihan huipullakin ollut, joista näkee että on siellä pakko olla jotain punttien nostelua takana. Aika vaikeaa on loppujenlopuksi tuota lyöntivoimaakaan parantaa, jos tekee sen vain hermoston avulla. Vai kertoisiko joku, miksi nyrkkeilijälle lihkaset olisivat erittäin huonot? Eikö jossain vaiheessa tule se kohta, jossa on helpompaa saada lyöntiin lisää voimaa lisäämällä hiukan lihasmassaa, kuin yrittämällä vielä vähän parantaa jo tappiin asti vedettyä hermostoa?

AndyS: Miksi ei voisi treenata massaa? Ymmärrän, että jos lähtee heti aluksi hankkimaan lihaksia, niin se nyt ei ole se viisain valinta, mutta käsittääkeni aika usealla nyrkkeilijällä kuuluu treenaukseen myös ns. Massakausi, jolloin käydään salilla, tehdään perusvoimaa ja syödään yli kulutuksen eli kasvatetaan lihasmassaa.
 
AndyS: Miksi ei voisi treenata massaa? Ymmärrän, että jos lähtee heti aluksi hankkimaan lihaksia, niin se nyt ei ole se viisain valinta, mutta käsittääkeni aika usealla nyrkkeilijällä kuuluu treenaukseen myös ns. Massakausi, jolloin käydään salilla, tehdään perusvoimaa ja syödään yli kulutuksen eli kasvatetaan lihasmassaa.

Olenko jossain sanonut, että ei voisi treenata massaa? Kysyin että miksi ko. henkilö treenaa massaa. Massan hankkiminen voi olla perusteltua jos esim. painat 74-75kg ja olet otellut -69:ssä mutta painonveto alkaa rasittaa pahasti. Tällöin jos vaihtaa sarjaa 75:een, on tietenkin järkyttävän alipainoinen ja lihasta kannattaa hankkia. Tai voi olla että omassa sarjassa on joku megaguru, jolle ei vaan pärjää ja hakee sitten edustuspaikkaa sarjaa ylempää. Yksi mahdollisuus on sekin että kuuluu niihin 2% ihmisistä, jotka ovat luontaisia raskassarjalaisia. Tällöin lihasta voidaan tietysti kasvattaa vaikka koko uran ajan, kun vastustajat ei siitä suurene, vaikka itse kasvaisi miten paljon. Näistä viimemainittu on luonteeltaan ihan erilaista ja siksi yritän hahmottaa, mistä on kyse.

Toinen syy kysymiselle on se, etten edes tajua minkä harjoituskauden ohjelma tuo on. Eniten tulisi mieleen että se on pk2 kun siinä on voima- ja kestävyysominaisuuksia ja lisäksi tuota intervallia, mutta miten ihmeessä jollakulla voisi olla toukokuussa pk2 meneillään?

Harjoituskaudet on ainakin suomalaisessa valmennuksessa tapana jaotella: pk1, pk2, kvk, kk ja yk. Mihin väliin tuo "massakausi" oikein sijoittuu ja miten se toteutetaan jos urheilija on jo valmiiksi painoluokkansa ylärajoilla?
 
Maksimi- ja perusvoiman harjoittamisen problematiikka nyrkkeilyssä liittyy ensisijaisesti siihen, että kovatehoisten voimaharjoitusten yhdistäminen aineenvaihdunnallisesti kuormittavaan kestävyysharjoituksiin on erittäin vaikeaa.

Aika yleinen käytäntö on, että maksimi/perusvoimajakso tehdään kesällä peruskuntokauden viimeisellä kolmanneksella. Varsin usein peruskuntokausi on 12 viikon mittainen, jolloin voimaharjoittelu jakautuu seuraavasti: lihaskestävyys 4 viikkoa, voimakestävyys 4 viikkoa ja maksimi/perusvoima 4 viikkoa.

Kilpailuun valmistavalle kaudelle siirryttäessä perusvoiman ylläpitäväkin harjoittelu on erittäin haasteellista, koska kuormittavat nopeuskestävyys ja maksimaalisen kestävyyden harjoitteet ajoittuvat juuri kilpailuun valmistavalle kaudelle.
Voiman osalta kilpailuun valmistavan kauden kehittävä harjoittelu on nopeus- ja räjähtävän voiman harjoittamista. Samalla luonnollisesti ylläpidetään peruskuntokauden alussa kehitettyjä kestovoimaominaisuuksia.

Toki maksimi- ja perusvoiman harjoitusjakso voi olla pidempikin, mutta harvoin se on pidempi kuin 8 viikkoa. Tähänkin tulisi olla perusteet, miksi maksimivoimaominaisuuksia painotetaan normaalia enemmän.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom