Nuudelit vs pikanuudelit

10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Riippuu syökö vain nuudelit vai laittaako glutamaattipommin joukkoon. Lisäksi pikanuudeleissa on huonoja rasvoja, tosin niin taitaa olla "oikeissakin". Terveellisiä ei taida olla, mutta esim. udo-nuudeleissa ei ole transrasvoja tai glutamaattia ym. Niistä tosin joutuu itse kokkaakmaan, ei siis lisää vain vesi -settiä.
 
Niin ei kai niissä itse nuudeleissa ole mitään kovin haitallista, vaan mukana tulevissa mausteseoksissa ja siinä, että esim. lounas korvataan syömällä pelkkä pikanuudeliannos.
Itse syön paljon riisinuudeleita, joissa on käytännössä samat ravintoarvot kuin tavallisessa vaaleassa riisissä, mutta maku/fiilis on eri ja keittoaika paljon lyhyempi.

Ps. Jos haluaa maustamattomista (riisi tai tavallisista) nuudeleista lisää vain vesin -tyyppisen aterian, niin ensin hauduttaa ne nuudelit kipossa, kaataa veden pois ja lisää purkin tonnikalaa ja esim. pilkottua avokadoa. Toimii esim. työpaikan kahvihuoneessa. :)
 
Voin pistää' huomenna kuvan minkälaisia meillä nyt yleensä on. Nuo on vietnamista tuliaiseksi saatuja.

Nyt ehkä tyhmä kysymys mutta siis onko vain noissa mukana tuleva mauste vai ylipäätänsä mausteet epäterveellisiä?
Me ostetaan miltei kaikki ruoka maustamattomana muta itse sitten mausteita lisätään hyllystä maun mukaan mutta aika reippaasti käytetään :/
Myös noita buudeleita ollaan itse maustettu ja chiliäkin sekaan tuoreena pistetty

Toki sen ymmärrän että jos paistaa keittämisen sijaan nuudelit niin rasva tuo lisää energiaa mutta en pidä emergiaa itsessään epäterveellisenä kunhan sitä ei saa liikaa.
 
Mausteet ei ole epäterveellisiä, vaan joissakin maustevalmisteissa ja marinadeissa yms. käytetyt lisäaineet, kuten aromivahventeet, mahdollinen turhan suuri suolan määrä, palmuöljy jne. Maustekasveilla sinänsä voi kuulemma olla jopa terveyttä edistäviä vaikutuksia. Ero on vastaava kuin ostatko puhdasta lihaa sellaisenaan vai lenkkimakkaraa.
 
joissakin maustevalmisteissa ja marinadeissa yms. käytetyt lisäaineet, kuten aromivahventeet, mahdollinen turhan suuri suolan määrä, PALMUÖLJY jne.

Onko tuo palmuöljy todella epäterveellistä? Luullut että se olisi ihan terveellistä ja esim. setä ja hänen vaimonsa joka vietnamista käyttävät sitä kaikkeen paistamiseen ja ruoanlaittoon muutenkin.
Vietnamissa myös jokainen ravintola tekee kaikki ruokansa palmuöljyyn poikkeuksena esim. hieno rasnakalainen ravintola joka käyttää voita. Olen käsittänyt että aasian maissa muutenkin palmuöljyä käytetään aina ruoanvalmistuksessa eik ävain vietnamissa.

Sedän vaimo vielä lutraa sitä vähintään desin joka kerta pannulle :D Ainakaan sillä ei ole terveysongelmia ja arvot kunnossa työterveystarkastuksessa vaikka ikää 50 vuotta. Hoikkakin on jota tosin en ymmärrä kun tuntuu että hän pienenä naisena syö saman verran kuin minä isona miehenä joka vielä kulutan 3 kertaa enemmän päivässä kun hän etenkin kun liikunnan ottaa huomioon.
 
Palmuöljy on itseasiassa ilmeisesti kovalla lämmöllä paistamiseen (mitä aasialaiset harrastaa) parempi kuin oliivi- tai rypsiöljy. Rasvahappokoostumukseltaan (muok ainakin omegakolmosten ja -kuutosten osalta, sikäli kuin muistan) ei toki noille pärjää, mutta ei se nyt erityisen huonoakaan ole. Paitsi osittain kovetettuna transrasvana tietty. Noissa pikanuudeleissa voi olla myös korkeampi GI, kuten on myös pikapuurossa vs. isommista hiutaleista tehdyssä puurossa ja yleensäkin käsitellymmässä vs vähemmän käsitellyssä. Itsellä menee myös riisinuudeleita aika paljon, ne on nopea liottaa ja heittää sitten wokin sekaan :)
 
Eli:
glykeeminen indeksi
- alhainen glykeeminen indeksi, samaa tasoa kuin raa'at porkkanat, kaura tai täysjyväruisleipä

suola
- Maman kananmakuisessa sanotaan olevan 1.1g / 100g valmista nuudelia, eli sisältää veden? Sitä olis silloin annoksessa 4.4g, mikä on reiluhkosti. Tarvinnee himmata sen mausteseoksen kanssa. Tosin vedestä jää about puolet syömättä ja siihenhän se suola on liuennut.
- Onko paljon vai vähän riippuu keneltä kysytään vai sukkapossulta. Ja mitä muuta syö päivän mittaan, suositus lienee 5g päivässä

Palmuöljy
- terveellistä vai ei? Annoksessa sitä on kymmenisen grammaa ja tosisissihän lurauttaa desin rypsäriä joka tapauksessa sekaan

Glutamaatti ym
- mielipiteitä tästäkin löytyy. Aina voi jättää mausteet veke. Ite en jaksa stressata, pääasia että on makua.

Prosessoitua jada jada
- peruna on prosessoitua kun se on keitetty, samoin kaurapuuro, ruisleipä. Syö sitten pelkkää raakaa lihaa ja kasviksia jos on prosessointia vastaan

Kananmakuista Mamaa menee enenevässä määrin. On sen verta maukasta ettei useinkaan esim riisiä viitsi alkaa ainakaan itelle keitellä. Jotain proteiinipitoista tuo toki kaipaa kylkeen.
 
Viimeksi muokattu:
Palmuöljy on itseasiassa ilmeisesti kovalla lämmöllä paistamiseen (mitä aasialaiset harrastaa) parempi kuin oliivi- tai rypsiöljy. Rasvahappokoostumukseltaan (muok ainakin omegakolmosten ja -kuutosten osalta, sikäli kuin muistan) ei toki noille pärjää, mutta ei se nyt erityisen huonoakaan ole. Paitsi osittain kovetettuna transrasvana tietty.

Hyvä kuulla koska ollaan vietnamilaisissa kokkauksissa mekin alettu käyttämään palmuöljyä kun se aina noissa resepteissä on mitä sedän vaimolta saa ja oikeasti vaikuttaa makuunkin (mielestäni paremman makuista kuin rypsiöljy selkeästi ja parempaa jopa kuin oliivi (tosin voille häviää maussa kaikki öljyt :D ).
 
Hyvä kuulla koska ollaan vietnamilaisissa kokkauksissa mekin alettu käyttämään palmuöljyä kun se aina noissa resepteissä on mitä sedän vaimolta saa ja oikeasti vaikuttaa makuunkin (mielestäni paremman makuista kuin rypsiöljy selkeästi ja parempaa jopa kuin oliivi (tosin voille häviää maussa kaikki öljyt :D ).

Jep, varmasti toimii ainakin aasialaisten makujen kanssa paremmin kuin oliivi. Rypsäri on nniissä imo suht neutraali (käytän silloin kun seesam tai kookos ei sovi), mutta kun nyt tuli puheeksi, niin pitääpä pistää itekin tuo palmuöljy ostoon :D
 
Kiitos tiedosta palmuöljyn suhteen. :) Sitä vaan monessa paikassa varotellaan kuinka se on hirrrveän pahasta, mutta en todellakaan tiedä miksi. :o Ilmeisesti siis pikanuudeleiden ainoa ongelma on se, jos niitä syö pelkästään ruokana (vrt. ranskaleipä lounaaksi).
 
Sitä vaan monessa paikassa varotellaan kuinka se on hirrrveän pahasta, mutta en todellakaan tiedä miksi. :eek:

Liittyykö terveydellisiin vaikutuksiin vai tähän viimeaikaiseen debaattiin siitä kuinka palmuöljyn valmistus tuhoaa sademetsät eli ekologiseen näkökulmaan? Ilmeisesti ylijäämäosista tuotetaan myös biodieseliä mikä saattaa joillekin aiheuttaa hieman ikäviä mielleyhtymiä.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom