No entäs hyvis pahis maapähkinävoi?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Skyte
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
12.1.2007
Viestejä
123
Aloittamani kookosöljy kysely sai mieleni hakeutumaan vaihtoehtoisiin rasvalähdeherkkuihin. Saisikohan täällä yhtä äänekkään ketjun aikaiseksi, kun kysäisen seuraavaa herkkuvaihtoehtoani.
Eli millä mielellä ja tiedolla kansa liikkeellä maapähkinävoin kanssa? Ja tarkoitan nyt kuiteski about kunnon kamaa, eli ei nyt aivan niitä lidln levitteitä tai sukulaatisia nutelloja ;) Ihan siis iherb kamaa, eli hyvistä vai pahista tähän?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Naturally More on ainakin pirun hyvää ja sisällöltään yksi parhaista. Pellavansiemeniä, omega3:ta, kuituja, ei trans rasvaa, vähän hiilareita ja enemmän prodca jne.. Tsekkaa nettisivut. Ei taida saada vaan Suomesta enää. :( Meridianin crunchy peanut butteria ripauksella merisuolaa menee nyt päivittäin. Törkeän hyvää ja löytyy Suomesta pienissä purkeissa ja 1kg / 10€ myös. Jenkeissähän suurin osa bodareista syö maapähkinävoita, Suomessa vähän harvinaisempi. Helvetin hyvää, vie makean nälän ja tuosta saa hyviä rasvoja helposti.

Varmaan jo tiesitkin, mutta maapähkinävoi kannattaa valita aina sisällön perusteella. Eli ei mitään lisättyä öljyä tai muuta skeidaa. Pähkinöitä, suolaa. That`s it. Lidlin versiossa taisi olla öljyä, sokeria ja ties mitä paskaa.
 
Silloin tällöin tulee herkuteltua maapähkinävoilla. Kaupoista löytyy tosiaan sellaista mikä sisältää vain maapähkinöitä ja hieman merisuolaa. Eipä tuossa pitäisi rasvahappojen suhteen olla mitään vikaa. (Paleojengi alkaa tietty vouhottamaan jotain siitä ettei maapähkinä ole oikeesti pähkinä ja omega3/6 -suhde ja blää blää...)
 
Lähes poikkeuksetta maapähkinävoit kaupoissa on muutakin kuin maapähkinää. On sokeria ja muuta käsiteltyä rasvaa. Kierrä tälläiset kaukaa. Tosin nämäkin ketjut olisi voinut yhdistellä rasvakeskusteluketjuksi yleisesti :)

Maapähkinöissä on myös ongelmana että niille joilla muutkin palkokasvit aiheuttaa vatsaongelmia on myös maapähkinä usein aiheuttajana, eli jos mitään vatsaongelmia ei tule niin ihan ok rasvaa sekin on, tosin se omega-suhde on aika heikko ja parempiakin pähkinöitä ja pähkinälevitteitä on. Ei tarvitse olla paleo-ihminenkään jotta huomaa sen ettei maapähkinöissä ole about yhtään omega3:sta. Eli sama homma kun sen kookosöljysi kanssa, ainoona rasvalähteenä heikko. Käytä monipuolisesti siis rasvoja!
 
Vaimo tykkää tilailla massilta noita meridianin tuotteita. Siellä on muitakin vaihtoehtoja kuin tuo maapähkinä. Itse en noista niin välitä mutta vaimo näyttäis tykkäävän kun vetää aina lusikalla suoraan purkista kitaan :D
 
Lidlin maapähkinävoissa on 93% maapähkinää eikä lainkaan lisättyä sokeria. Jäljelle jäävät 7% muodostuvat suolasta ja kasvirasvoista. Ei se mun mielestä kovin huonosti ole.

MPV + vadelmahillo + riisikakku <3

Edit: kyllä minä ainakin siinä käsityksessä olen, että maapähkinävoi on terveellistä. Sehän on pullollaan hyviä rasvoja..
 
Prismasta löytyy 2 vaihtoehtoa joissa pelkkää maapähkinää ja suolaa. Omega 3/6 -suhteesta ja siitä onko omega 6 muka haitallista voi lukea vaikka täältä: Omega-6 rasvahapot, ei niin pahoja sittenkään? | PRONUTRITIONIST.
Tuskin kukaan maapähkinävoita syö ainoana rasvanlähteenä? Herkutteluun/vaihteluksi ihan loistokamaa.

En ottanut kantaa siihen että omega6 olisi haitallista. Määpähkinässä noiden rasvojen suhde on kuitenkin aikalailla eri luokkaa, omega3:sta on 20mg kun kutosta on 11500mg per 100g. Eli kyllä tuolla on merkitystä myös. Tuossa Reijon blogissa suhde oli kymmenkertainen, tässä melkein omegakutosia on kuitenkin useampituhatkertainen. Tällä on aika iso merkitys ihmisille jotka kärsivät muutenkin sairauksiata joita omega6 pahentaa, kuten esimerkiksi reumasta. Paljon parempiakin rasvalähteitä on kuin maapähkinävoi ja huomattavasti parempia pähkinävoitakin on olemassa. Mutta kuten kookosöljyssäkin, kohtuudella voi nauttia about kaikkea. Kansantansseista rasvoihin.

Ja nuo kaupan valmiit on älyttömän suolaisia, jos niissä ei ole muuta shaibaa seassa. Pähkinävoita tekee itsekkin aika helposti ja saa ainakin 100% kamaa :) Suosittelen kokeilemaan mantelivoita, on aika taivaallista.
 
Me ollaan gobbe hyvinkin samoilla linjoilla ja varmasti samaa mieltä monesta asiasta, joten tämä on ihan turhaa saivartelua. Mutta ei siinä mantelissakaan ihan huippu o3/6 -suhde ole. 270mg/7954mg. ;)
 
Me ollaan gobbe hyvinkin samoilla linjoilla ja varmasti samaa mieltä monesta asiasta, joten tämä on ihan turhaa saivartelua. Mutta ei siinä mantelissakaan ihan huippu o3/6 -suhde ole. 270mg/7954mg. ;)

Ei, mutta lue uskonnettä osaat numeroita sen verran että ymmärrät sen olevan eri kuin 20:11500 :) ja ei maapähkinävoissakaan vikaa ole pienissä määrissä, sitä vaan tulee helposti vedettyä aika paljon. Monipuolisuuteen mahtuu kaikkea :)

Manteleissa on o3/o6 suhde 1:30 kun maapähkinöissä 1:575.
 
Alkuperäinen kysymys taisi koskea "rasvalähdeherkkuja". Jos ravinnon rasvat kertyvät pääasiassa oliiviöljystä, lohesta (tai muista rasvaisista kaloista), avocadosta ja erilaisista pähkinöistä/manteleista, niin pähkinävoi on ihan kelpoa herkuttelukamaa. Oletuksena tietenkin se, ettei herkuttelu ole jatkuvaa.
 
Alkuperäinen kysymys taisi koskea "rasvalähdeherkkuja". Jos ravinnon rasvat kertyvät pääasiassa oliiviöljystä, lohesta (tai muista rasvaisista kaloista), avocadosta ja erilaisista pähkinöistä/manteleista, niin pähkinävoi on ihan kelpoa herkuttelukamaa. Oletuksena tietenkin se, ettei herkuttelu ole jatkuvaa.

On se ihan ok. Mutta parempiakin pähkinävoimalleja on tarjolla, se oli pointti. Jos pakki kestää maapähkinöitä niin aivan hyvin sitä voi sipaista herkuksi jos ei nyt kärsi mistään tulehduksellisesta sairaudesta jolloin omega3:n saantimäärällä on merkitystä.
 
Kyllä tuo mokoma päivittäin menisi siinä 10 gramman hujakoilla, kuten myös kookosöljy. Mutta kun on tällainen herkkuperse ;)
Mutta ihan prismasta pitäisi siis myös löytyä tämän Suomenniemen omat maapähkinävoit? Ja siis pitäisi olla pelkkää pähkinää ja suolaa...? Outs...
 
On se ihan ok. Mutta parempiakin pähkinävoimalleja on tarjolla, se oli pointti. Jos pakki kestää maapähkinöitä niin aivan hyvin sitä voi sipaista herkuksi jos ei nyt kärsi mistään tulehduksellisesta sairaudesta jolloin omega3:n saantimäärällä on merkitystä.

No voihan siihen ripotella päälle omega3-kapseleita, niin homma taitaa olla taas kunnossa (ja sisuskalut säästynee omega6:n karmeilta raateluilta). Toisin sanoen, eiköhän nuo rasvakokonaisuudet voi järjestää monin eri tavoin, jos niin haluaa. Lisäksi niihin parempiinkin pähkinöihin voi ehkä kyllästyä tai muuten vaan haluta vaihtelua :)
 
No voihan siihen ripotella päälle omega3-kapseleita, niin homma taitaa olla taas kunnossa (ja sisuskalut säästynee omega6:n karmeilta raateluilta) ;)

Homman voi ymmärtää oikein tai tahallaan väärin. Tulehduksellisessa sairaudessa, kuten vaikkapa reumassa, on tutkitustikin aika tärkeää pitää elimistön omega6-saantia pienenä ja panostaa omega3:n. Jos siis ei halua pelkästään popsia lääkkeitä. Edelleen on paljon parempiakin pöhkinävoita tarjolla joissa on parempi rasvahappokoostumus. Ja vielä sadannen kerran, aika sama vaikka tota muutaman lusikallisen päivässä syökin jos muuten elimistö kestää. Se kun on muutakin maapähkinän tapauksessa kuin tuo omega6.
 
Jep, tuli selväksi ettei reumaatikkojen kannata sitä syödä. Ja parempiakin vaihtoehtoja on (sori gobbe, on vaan hauskannäköinen ketju kun miltei joka toinen posti on sulta :D). Mutta oikeassa silti olet.

Itse tykkään ihan tavan maapähkinävoista, koska maapähkinähän ei ole pähkinä ja en saa siitä allergisia oireita. Muut pähkinät saa suun ja kurkun kutiseen ilkeesti. Siedättämällä voisi lähteäkin, olen vaan sen verran velliperse etten siihen viitsi lähteä. Pitäisikin koittaa noita muiden pähkinöiden tahnaversioita ja katsoa, että kutiseeko niillä.

Jossain ketjussa olikin jo reseptejä, mutta tännekin voisi väki laittaa ohjetta hyvään, itsetehtyyn maapähkinävoihin.
 
Juu :-) toki jos on allerginen pähkinöille ei niitä kannata vetää. Jos maapähkinävoista pitää ja siitä ei tule allergiaa niin go for it!
 
Mä olen tehnyt simppelillä ohjeella maapähkinävoita mutta samalla reseptillä voi tehdä mistä vaan pähkinöistä melkein.

Eli ekana paahdetaan uunissa valikoituja pähkinöitä, 20 minsaa jossain 180 asteessa, kunnes pähkinä on hiukan tummuneita. Sitten kuorin ne, jos on maapähkinää tai vaikkapa kuorellisia manteleita. Mulla ei ole yleiskonetta joten viimeinen vaihe menee hiukan pidemmän kaavan mukaan. Ekana rikotaan murskaksi pähkinät jossain pussissa, itse hakkaan paistinpannulla :) ja lopuksi sauvasekoittimella survotaan voiksi. Maun mukaan sekaan voi nakata vaikkapa kalaharin suolaa tai hvaikkapa hunajaa. Jos suklaisempaa versiota haluaa niin ripaus raakakaakaojauhetta ja voila.

EDIT: säilytys kannellisessa purkissa jääkaapissa :)
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom