TJJ;3059240 begin_of_the_skype_highlighting**************3059240******end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting**************3059240******end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting**************3059240******end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting**************3059240******end_of_the_skype_highlighting begin_of_the_skype_highlighting**************3059240******end_of_the_skype_highlighting sanoi:
Fuhrerilla on selvästi mielenkiintoa biomekaniikkaan. Heitänpä piruuttani ilmoille pohdittavaksi ajatusketjun jalkakirurgien näkökulmasta (polvi/lonkka/alaselkäkipu). Eli lähdetään kiikkumaan tyvestä latvaan.
Pohje, erityisesti kaksoiskantalihas on kireä -> ylemmän nilkkanivelen liike polvi suorana on rajoittunut. Kompensaationa puuttuvalle ylemmän nilkkanivelen liikkeelle tapahtuu askelluksen aikana jalkaterän ylipronaatio, mistä seuraa sääriluun reippaahko sisärotaatio. Sääriluun sisärotaatio vääntää polvea ja lonkkaa ylenpalttiseen sisärotaatioon ->->-> kipua.
Monelta pronaatiojalkaiselta polvi/lonkka/alaselkä kipuiselta on vaivat lähteny oikealla pohjevenyttelyllä.
Lovin it :D
Tuo on itse asiassa erittäin mielenkiintoinen yhtälö. Itse uskon että ylipronaatio hyvin usein on syynä gastrocnemiuksen lateraalipään kiristymiseen alun pitäen. Johtuen siitä mihin tasoihin (ja tämä muuttaa painovoimavektorin vaikutusta) ylipronaatio vie jalan painotusta.
Syytä ylipronaatioon on pelkästään jo nykymaailman kengämuodinkin ansiosta turha etsiä ellei sitä ole tiedossa..
En usko että Afrikka on kovinkaan kaksinen markkinarako tukipohjallisten valmistajille :D
Paitsi tietysti etelä-afrikka joka on vaaleanpunaisten ihmisten asuttama
Sinänsä hauskaa että aikaisemmassa postissa viittaamani selkäsärkyinen tapaus on lähes identtinen tuon kuvaamasi skenaarion kanssa.
Laitan muutaman seikan jotka itse havaitsin;
-lyhyt tibialis anterior, varsinkin dorsiflexio
-inhibitoitunut ja pidetynyt piriformis/yliaktiivinen ja lyhentynyt Tensor Fascia Latae*
-tiukat plantaariflexorit, myös soleus.
-kokeilematta absoluuttisia voimantuotto-ominaisuuksia uskon olevan pahoja voimaepätasapainoja polven sisä/ulkokiertäjien, sekä dorsiflexion ja plantaariflexorien välillä.
-
*Kirjotan tähän esimerkin minkälaisia hypoteeseja kehittelen syy-seuraus-meiningillä;
lonkankoukistajat ovat lyhentyneet, ja sieltä voi johtua alunperin alkanut virhe kävelysyklissä. Lannerankan ollessa herkkä menemään flexioon pakarat inhibitoituvat (ja kompensoivat takareisille lantionojennuksen roolia) ja painopiste siirtyy pois siitä missä se on mekaanisesti taloudellisin voimantuoton sekä yleisesti liikemekaniikan kannalta.
Ja kun tämä tapahtuu niin TFL ja pohkeet joutuvat tekemään paljon enemmän töitä kuin pitäisi. TFL todennäköisesti rupeaisi kompensoimaan psoaksen heikkoutta, ja näin ollen TFL lyhenisi ylikuormituksen takia.
Uskon että tässä vaiheessa TFL on jo aika ylityöllistetty, sillä pitää miettiä myös Adductor magnusin kireyttä ja inhibitointia, ja TFL on omien havaintojen mukaan kohtuullisen herkkä kompensoimaan Adductoreita.
Ja se taas puolestaan vaikeuttaa reisiluun ja polven stabilointia sagittaalitasolla, eli kävelyn heilahdus- ja tukivaiheessa.
Myös mahdolliset DOA:t (delayed onset activation) vaikuttavat luonnollisesti tähän kineettiseen ketjuun, mutta menee liian aivopiereskelyksi kirjottaa kaikki teoriat tähän joita minulla päässä on :D
"ylemmän nilkkanivelen liike polvi suorana on rajoittunut. Kompensaationa puuttuvalle ylemmän nilkkanivelen liikkeelle tapahtuu askelluksen aikana jalkaterän ylipronaatio, mistä seuraa sääriluun reippaahko sisärotaatio. Sääriluun sisärotaatio vääntää polvea ja lonkkaa ylenpalttiseen sisärotaatioon"
Tämä on myös mielenkiintoinen, rupesin miettimään että miten TFL, iliotibial tract, ja tibialis anterior voisivat vaikuttaa tähän.
Kun kantapää osuu heilahdusvaiheessa maahan niin voisi sanoa että kantapäähän pitää olla kineettisesti esteetön kulku jotta voimme siirtää voimaa takareisistä ja pakaroista maahan ja vetää kehoa jalan päälle.
Tämän luulen olevan se mistä ongelmat provosoituvat. Jos tibialis on lyhentynyt niin se häiritsee kulmaa jossa kantapään pitäisi osua maahan.
Kompensaationa henkilö nojaa enemmän eteenpäin ja todennäköisesti ainakin hieman korostuneessa lumbaalifleksiossa.
Ylipronaatio pakottaa jalkaa sisäkiertoon ja aiheuttaa kovaa rasitusta gastrocnemiuksen lateraalipäälle, ITB:lle, ja TFL:lle.
Näiden ollessa ylikuormitettuja on mahdotonta käyttää mekaanisesti oikeita nivelkulmia kävellessä.
Kävelyssä tämä voisi vaikuttaa siten että voimansiirto jalkaan heikkenee, transverse-tason stabilointi on puutteellista (heikkouksia mm. biceps femoris, lyhentynyt Adductor magnus?), ja näin ollen polven ja reiden tasapainotus tukivaiheessa puuttuu ja ainoa vaihtoehto on sisärotaatio jotta meillä kuitenkin pysyisi painopiste ja voisimme jatkaa eteenpäin menemistä.
Pitemmälle vietynä tämä pakottaa tibiaa ulkokiertoon ja polvea/reisiä sisäkiertoon. Reisiluu ei myöskään ole oikein tuettuna keskimmäisen pakaralihaksen toimesta koska se on hyvin varmasti erittäin heikko ja pidentynyt.
Se itsessään vaikuttaa siihenkin miten vastus medialis toimii liikkeessä polvea tasapainottaessa koska reisiluu saattaa olla väärässä asennossa tukivaiheen aikana.
Ja siitä sitten luonnollisesti heijastevaikutukset lonkkanivelen funktioihin..
Kiristynyt Iliotibial vaikuttaa vastus lateraliksen toimintaan ja heikentää medialista.
Ei tuskin ole sattumaa että henkilöillä joilla on ylipronaatiota on todennäköisesti kireät vastus lateralikset ja heikot medialikset..
Haluan vielä painottaa että tässä on aika paljon päässä mietittyä teoriaa, ja jos käyttäisin enemmän aikaa ja lähdeteoksia niin luultavasti moni asia muuttuisi hieman kun tutkisin tarkemmin lihasten lähtöpaikkoja ja kiinnityksiä ja suhteuttaisin niitä nivelten liikkeisiin ja määrittelisin anatomisia seikkoja paljon tarkemmin.
Ja pahoittelen jos toistan samoja juttuja siellä täällä.
E: Englanniksi olisi huomattavasti helpompaa kirjoittaa tämmöstä tekstiä. Kun kirjottaa suomeksi niin joutuu oikein miettimällä miettimään kielioppia :D
E2: On muuten pikkasen off topikkia..