Mitä rasvoja vielä tarvitsen?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Mies847
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
1.3.2003
Viestejä
4 491
Tähän mennessä on tullu syötyä vähäsuolaista kevyt leviä leivän päällä ja jotain rypsiöljyä ruuan laitossa. Tänään tuli kuitenkin ostettua jotain kylmäpuristettua virgino-rypsiöljyä, josta tulee omega 6 enemmän kuin omega 3. Sen verran haulla selvisi että noiden suhde pitäis olla 1.

Tuota rypsiöljyä menee nyt lähinnnä ruuan laitossa, ja kuten sanoin niin vähäsuolaista kevyt leviä taas leivän päällä. Joten millä mun pitäis tuota rasvan saantia kohentaa että sais arvot edes suunnilleen kohdalleen?
 
rypsiöljyt roskiin, IMO huono rasvanlähde, edelleen, suomalaiset saavat omega-6 rasvahappoja muutenkin aivan liikaa ruokavaliostaan! Oliiviöljyä tilalle... Muuten rasvanlähteeksi esim. rasvaista kalaa, lesitiiniä, maapähkinävoita (ei sokeroitua), pellavansiemenöljyä, munankeltuaisia kohtuudella, pähkinöitä, tai vaikkapa avokadoja. Noista tietenkin järjellä valiten. Paistamiseen oliiviöljy (ei ekstraneitsyt) ja leivän päälle mieluummin vaikka Becel... Ekstreneitsyt-oliiviöljy sopii suoraan lusikalla otettavaksi/salaatteihin erittäin hyvin ja on laadukasta.
 
Mikä siinä sitten on niin huonoa, jos siis oletetaan että se omega 3 otettaisiin muualta? Ainakin tuon purkin esitteen mukaan siitä löytyy myös omega 7 ja omega 9. Eli löytyykö jotain sellaista missä olis omega 3 niin paljon että sillä sais homman tasapainotettua?
Tarkoitus olis selvitä mahdollisimman vähillä purnukoilla, eli pitää homma yksinkertaisena.
 
rypsiöljyt roskiin, IMO huono rasvanlähde, edelleen, suomalaiset saavat omega-6 rasvahappoja muutenkin aivan liikaa ruokavaliostaan! Oliiviöljyä tilalle...
Pisti silmään jo tuolla toisessa threadissä ja ihmettelin, että oletko sekoittanut rypsin johonkin toiseen öljyyn kun noin suoraan sen tuomitset.

Rypsiöljy (100 g):

Omega-6 20000 mg
Omega-3 10000 mg
Tyydyttyneet rasvahapot: 6.3 g

Oliiviöljy (100 g):

Omega-6 10367 mg
Omega-3 544 mg
Tyydyttyneet rasvahapot: 14 g

Tuleehan rypsissä absoluuttisesti mitattuna kaksi kerata omega-6:sta, mutta siinä tulee sitten ylivoimaisesti enemmän omega-3:sta. Eli suhteellisina osuuksina rypsiöljy on paljon parempi lähde, koska siinä omega 6:omega 3 suhde (eli se joka ratkaisee terveellisyyden) on lähempänä sitä, mitä sen oikeasti pitäisi olla. Lisäksi tyydyttyneiden rasvahappojen kokonaismäärä on rypsissä pienempi.

Itse tosin käytän oliiviöljyä sen vuoksi, että se maistuu paremmalta salaateissa, mutta rypsiäkin menee - ja roskikseen sitä ei todellakaan kannata heittää.
 
Muistaakseni rypsiöljyn omega 3:n epa/dha suhde täysin vinksallaan, eli laskukaavasi ei oikein päde... Mies847: mm. omega 3 munista ja rasvaisesta kalasta (Lohi/makrilli) saat hyviä omega 3 rasvoja, samoin tietysti suosittelen ottamaan min. 3 omega-3 kapselia päivässä vitamiinien kera, jos sellaisia lisäravinteena otat...
 
Muistaakseni rypsiöljyn omega 3:n epa/dha suhde täysin vinksallaan, eli laskukaavasi ei oikein päde...
Mikä laskukaava? Tuossahan nuo oli juuri listattu (linkit fineliin) ja rypsillä ne menee ihan oikein päin ja arvot ovat parempia kuin oliiviöljyllä.

Ei rypsiöljyä syödä EPA:n korjaamiseksi. Rypsiöljyllä korjataan omega-6/omega3 suhdetta ja se on siinä parempaa kuin oliiviöljy. EPA/DHA suhde korjataan kalaöljyllä, sillä kasvirasvojen konversio EPA:ksi ja DHA:ksi on heikkoa.

Tästä on väännetty pakkiksella aikaisemminkin (katso erityisesti Jasonin viesti).

Jos sulla on jotain tuoreempaa tietoa, niin pistä toki linkkiä, mutta minusta on silti turhan radikaalia kehoittaa heittämään vain erinomaisen omega-6/omega-3 suhteen omaava rypsiöljy roskikseen.
 
Dippi, ennen kuin tämän aiheen tein käytin juuri hakua ja luin noita ketjuja. Tuntui vaan että mitään en saanut niistä loppujen lopuksi irti.
Eli jos mitään ymmärsin niin kylmäpuristettu rypsiöljy ruuan laitossa ym on ihan OK ja sitten tuota omega 6 -ja 3 suhdetta pitäis korjailla omega3-kapseleilla? Onko tähän nyt mitään edes sinnepäin arvoja että riittääkö se että paistamisessa käyttää rypsiöljyä vai onko se lusikka vaan otettava käteen ja nieltävä sitä muutenkin?
 
Mikä laskukaava? Tuossahan nuo oli juuri listattu (linkit fineliin) ja rypsillä ne menee ihan oikein päin ja arvot ovat parempia kuin oliiviöljyllä.

Ei rypsiöljyä syödä EPA:n korjaamiseksi. Rypsiöljyllä korjataan omega-6/omega3 suhdetta ja se on siinä parempaa kuin oliiviöljy. EPA/DHA suhde korjataan kalaöljyllä, sillä kasvirasvojen konversio EPA:ksi ja DHA:ksi on heikkoa.

Tästä on väännetty pakkiksella aikaisemminkin (katso erityisesti Jasonin viesti).

Jos sulla on jotain tuoreempaa tietoa, niin pistä toki linkkiä, mutta minusta on silti turhan radikaalia kehoittaa heittämään vain erinomaisen omega-6/omega-3 suhteen omaava rypsiöljy roskikseen.

Tietääkseni rypsiöljyssä on paljon alfalinoleenihappoa. Monityydyttymättömissä rasvahapoissahan on aina rasvamolekyyliä kohti vähintään kaksi kaksoissidosta. Alfalinoleenihappo sisältää 3 kaksoisidosta. Mitä enemmän kaksoisidoksia on sitä helpommin rasva hapettuu eli härskiintyy. Tässä valossa yletön rypsärin nauttiminen ei ole järkevää. Mieluummin käytää extra virgin oliiviöljyä tai voita tai luonnomukaista kookosöljyä rasvalähteenä.
 
Oliiviöljy sisältää runsaasti terveydelle erittäin hyviä (lue lisää Kreetalainen/Välimeren ruokavalio) omega-9 rasvahappoja jotka eivät kilpaile omega-3:sten kanssa.

Itse otan omega-6:set soijalesitiinistä 2tl-1rkl (n. 5-10g) ja kylmäpuristetusta vehnänalkioöljystä (1tl) ja omega-3:set kalan lisäksi Vitamar omega-3 kalaöljystä 2tl (10ml) jossa EPA 1300mg ja DHA 1000mg päivässä. Muut öljyt kylmäpuristetusta extra virgin oliiviöljystä (varsinkin Kreetalaiset öljyt), jota käytän erityisesti raakasalaateissa ja kasvisten lisukkeena.

Pisti silmään jo tuolla toisessa threadissä ja ihmettelin, että oletko sekoittanut rypsin johonkin toiseen öljyyn kun noin suoraan sen tuomitset.

Rypsiöljy (100 g):

Omega-6 20000 mg
Omega-3 10000 mg
Tyydyttyneet rasvahapot: 6.3 g

Oliiviöljy (100 g):

Omega-6 10367 mg
Omega-3 544 mg
Tyydyttyneet rasvahapot: 14 g

Tuleehan rypsissä absoluuttisesti mitattuna kaksi kerata omega-6:sta, mutta siinä tulee sitten ylivoimaisesti enemmän omega-3:sta. Eli suhteellisina osuuksina rypsiöljy on paljon parempi lähde, koska siinä omega 6:omega 3 suhde (eli se joka ratkaisee terveellisyyden) on lähempänä sitä, mitä sen oikeasti pitäisi olla. Lisäksi tyydyttyneiden rasvahappojen kokonaismäärä on rypsissä pienempi.

Itse tosin käytän oliiviöljyä sen vuoksi, että se maistuu paremmalta salaateissa, mutta rypsiäkin menee - ja roskikseen sitä ei todellakaan kannata heittää.
Rypsiöljyssä oleva alfalinoleenihappo (ALA), joka on kasvikunnassa esiintyvä Omega 3-rasvahappo, muuntuu elimistössä kohtuullisen huonosti vaikuttavaan muotoon olevaksi rasvahapoksi, eli EPA:ksi ja erittäin huonosti toiseksi vaikuttavaksi rasvahapoksi, eli DHA:ksi ..kalaöljyssä nämä ovat jo valmiina otettavaksi käyttöön.
Siis EPA ja DHA ovat ne rasvahapot joita elimistö kykenee hyödyntämään...ALA täytyy ensin elimistössä muuttaa näiksi, ennenkuin siitä on hyötyä. Siksi rypsärin omega-3:sta ei kannata ehkä suoraan laskea omega-3/6 suhdetta.
Oliiviöljyssä, varsinkin kylmäpuristetuissa neitsytöljyissä (extra virgin) sen sijaan on paljon omega-9 rasvahappoja joita vertailussasi ei ollenkaan mainittu, ja ne eivät sotke omega-3/6 suhdetta.
Myös omega-7 rasvahappoja (esim. tyrniöljy) pidetään terveellisinä.
 
Nuo kevytlevitteet voi jättää sinne kaupan hyllylle. Monipuolisesti luonnollisia rasvoja (kalaa, lihaa, kananmunia, maitotuotteita, pähkinöitä, oliiviöljyä, avokadoa, jne.) naamariin, ei siinä sen kummempaa tarvita. Kalaa kannattaa syödä paljon. Rypsiöljyä voi käyttää majoneesin valmistukseen, muuta käyttöä sillä ei oikein ole. Edelleenkään tämä "mahdollisimman paljon monityydyttyneitä" -villitys ei ole millään tavalla järkevä, niitä EI pidä syödä liikaa. Ja tyydyttynyttä rasvaa tarvitaan riittävästi hormonitoiminnan takia.
 
Öö voin varmaan kysyä tässä samassa kuin itselläni on juurikin sama aihe. Käytän soijalesitiiniä, rypsiöljyä ja kalaöljykapseleita, joissa on DHA-rasvahappoja 300mg ja EPA rasvahappoja 300mg. Lisäksi syön usein manteleita. Tuleeko noista riittävän monipuolisesti eri rasvoja? Kotona on kyllä pellavansiemen- ja oliiviöljyä, mutta niiden käyttö on jäänyt man vuoksi vähemmälle. Onko auringonkukkaöljy muuten hyvä rasvan lähde?
 
Öö voin varmaan kysyä tässä samassa kuin itselläni on juurikin sama aihe. Käytän soijalesitiiniä, rypsiöljyä ja kalaöljykapseleita, joissa on DHA-rasvahappoja 300mg ja EPA rasvahappoja 300mg. Lisäksi syön usein manteleita. Tuleeko noista riittävän monipuolisesti eri rasvoja? Kotona on kyllä pellavansiemen- ja oliiviöljyä, mutta niiden käyttö on jäänyt man vuoksi vähemmälle. Onko auringonkukkaöljy muuten hyvä rasvan lähde?
Mistä saat tyydyttynyttä ja kertatyydyttymätöntä rasvaa? Tyydyttynyttä kannattaisi vetää ainakin se 10 E%, että hormonitoiminta pyörii kunnolla.

Auringonkukkaöljy on ainakin erittäin huono lähde, aivan liikaa omega6:sta.
 
Öö voin varmaan kysyä tässä samassa kuin itselläni on juurikin sama aihe. Käytän soijalesitiiniä, rypsiöljyä ja kalaöljykapseleita, joissa on DHA-rasvahappoja 300mg ja EPA rasvahappoja 300mg. Lisäksi syön usein manteleita. Tuleeko noista riittävän monipuolisesti eri rasvoja? Kotona on kyllä pellavansiemen- ja oliiviöljyä, mutta niiden käyttö on jäänyt man vuoksi vähemmälle. Onko auringonkukkaöljy muuten hyvä rasvan lähde?
Itse olen vaihtanut rypsiöljyn soijalesitiinirakeisiin (10 g) ja kylmäpuristettuun vehnänalkioöljyyn (1 tl) sekä kylmäpuristettuun pellavansiemenöljyyn (Omega-3 ALA) (1 tl).
Tämän lisäksi otan kylmäpuristettua extra virgin (neitsyt)oliiviöljyä salaatin joukossa noin muutaman ruokalusikallisen verran ja mieluiten juuri Kreetalaisia neitsytöljyjä (oliiviöljyn terveysvaikutukset ovat moninaiset ja löytyvät netistä hakusanoilla perinteinen Kreetalainen ruokavalio, Välimeren ruokavalio) Oliiviöljyn omega-9-rasvahapot eivät vääristä omega-3 suhdetta. DHA ja EPA-tarpeen katan todella vahvalla nestemäisellä Vitamar Omega-3 + ADE -kalaöljyllä (2 tl/10 ml), jossa EPA:a 1300 mg ja DHA:ta 1000 mg.
Tietenkin tulee syötyä vielä erittäin terveellisiä pähkinöitä jonkin verran varsinkin saksan-, pekaani-, pistaasi- ja cashewpähkinöistä, jotka on todettu erinomaisiksi terveyspommeiksi. Pähkinöitä tulisi käyttää vähärasvaisen ruokavalion lisänä noin 45g päivässä, joskaan noin paljon en niitä käytä.

Auringonkukkaöljyä en käyttäisi kuin korkeintaan satunnaisesti.
 
Back
Ylös Bottom