Miksi haluat käydä joka päivä lenkillä? Siitä ei ole mitään hyötyä ja motivaatio karisee varmasti lenkkeilyn muuttuessa pakkopullaksi.
Vähän sama asia kuin jotkut treenaavaat maratonille luullen, että treenaaminen tapahtuu juoksemalla maraton. :face:
Omat vinkit;
- Aseta tavoite: Esim. tietty kilometrimäärä tietyssä aikatavoitteessa (kehitystä vaativa tavoite), pari tuntia lenkkeilyä per viikko (ei vaadi kummempaa kehittymistä itseltä juoksijana, mutta pitää peruskuntoa yllä), tietyn kilometrimäärän juokseminen nopeammin kuin kaveri jne....
- Seuraa omaa tasoasi vastaavaa juoksuohjelmaa. Kehittymistä tapahtuu varmasti ja treenit on "annettuja", eli tiedät tasan tarkkaan millaisen harjoituksen teet ja kuinka usein.
- Hanki sykemittari; se auttaa sinua seuraamaan syketasoasi ja sitä, harjoitteletko aerobisella vai anaerobisella sykealueella (moni juoksee tietämättään liian kovaa anaerobisella (vahtikestävyys-) alueella, joka vaatii keholta pidemmän palautumisen kuin aerobisella (peruskestävyys-) alueella juokseminen.
- Kirjaa liikuntasi ylös HeiaHeiaan, Sportstrackeriin, Endomondoon, mitä näitä nyt on.. Kahden jälkimmäisen voit myös asentaa älypuhelimeesi, jolloin lenkillä kulkemasi matka tulee mitattua gps:n kautta
- Jos juokset kaverin kanssa muista, että juoksukaverin pitää olla samalla tasolla tai hieman parempi kuin sinä; liian huonokuntoinen kaveri jarruttaa omaa kehittymistäsi ja liian hyväkuntoinen tappaa oman motivaatiosi, kun et pysy perässä. Toisaalta heikommassa juoksukunnossa oleva kaveri voi olla juuri se tsemppari, joka saa sinutkin pari kertaa viikossa lenkille; sinulle lenkki voi olla lähinnä kehoa huoltavaa palauttelua viikon treeneistä, mutta samalla jelpit kaveria kehittymään.
- Jos nautit yksin juoksemisesta, koosta erilaisia soittolistoja mp3-soittimeesi. Juoksubiisit valitaan tietysti sen mukaan, mitkä antavat parhaan fiiliksen, mutta myös iskutahdin mukaan; rauhallisempi tahti peruskestävyyslenkille ja nopeampia vauhtikestävyyslenkeille. Googlaa esim. "running music", niin löydät valmiita soittolistoja
- Tarkasta ettet liiku liikaa. Peruskestävyysalueella lenkkeillessäsi pidä ainakin yksi lepopäivä aerobisten harjoitteiden välillä, kovan vauhtikestävyystreenin jälkeen vähintään kaksi, ehkä jopa kolme.
Jos keho ei ehdi palautua kovasta aerobisesta treenistä, on se alttiimpi tulehduksille (vastustuskyky laskee) ja loukkaantumisten riski kasvaa.