Matkakertomus: Pisa, Italia

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Qan
  • Aloitettu Aloitettu

Qan

Liittynyt
24.3.2008
Viestejä
3 375
Tämä nyt on vähän wanhaa matskua, mutta ei silloin ajankohtaisena aikana jaksanut väsätä tällaista.

En siis ollut sinänsä matkalla, vaan asuin Pisassa muutaman kuukauden viime talvena.
Mukaan kuitenkin tarttui hyviä vinkkejä ja näkökulmaa pidemmästä oleskelusta.

Olin töissä ravitallilla, joten muuhun elämään tuli aika vähän tutustuttua, kun töitä oli 6 päivää viikossa ja työaika tavallisena päivänä 6-19 parin tunnin siestalla ja ravipäivinä 5-02 tai mitä vaan. Siinä oli sitten aika puhki työpäivän jälkeen, eikä kiinnostanut tehdä mitään muuta.
Vapaapäivä oli perinteisesti maanantai, useat baarit ja kaupatkin olivat maanantaisin kiinni.

Kauppojen ja baarien aukioloajoissa oli perinteisesti päivällä parin tunnin siesta, talvellakin. Ketjukaupat olivat auki normaalisti 9-20.
Itse tuli käytyä ruokakaupassa Coop-nimisen ketjun liikkeessä, vähän samantyylinen kuin joku S-market kooltaan. Sitten oli paljon pikkukauppoja ja kiskoja.
Tupakkaa ja suolaa myytiin kiskoissa, valtiolla on monopoli molempiin.
Tupakkaa sai myös automaateista kadun varsilta ja baarien lähistöltä.

Baarikulttuuri vaatinee hieman selitystä. Baarit olivat suomalaisen näkökulmasta vähän enemmän ehkä kahviloita, jonne paikalliset kokoontuivat iltaisin töiden jälkeen. Tai sitten niissä käytiin ohikulkiessa huitaisemassa kahvi naamaan. Kahvihan oli voimakasta espressoa minikupista.
Monissa baareissa ei ollut edes istumapaikkoja, koska sinne ei jääty viettämään aikaa. Baarit olivat auki aamupäivästä ja sulkeutuivat 22-02 välillä.
Baariin saa ottaa vaikka koiran mukaan ja meidänkin porukka tuli usein suoraan tallilta paskasissa työvaatteissa. Myös tupakointi sisällä oli yleistä.

Tästä päästäänkin kätevästi italialaisiin vessoihin! Voi tsiisus, mikä järkytys oli suomalaiseen luksuspönttöön tottuneelle nähdä italialainen vessa. Baareissa oli yleensä vain yksi vessa, sellainen joka sopii miehille :D Nainen sai kyykkiä siinä päällä varoen koskemasta posliinihirvityksen reunoihin.
Vessan vetäminen tapahtui joko kahvasta seinässä tai painonapista.
Meidän asuntomme vessassa ei nappi aina edes toiminut, sait sitä painella tietyn aikaa ja monta kertaa, että se huuhteli.

Tästä aasinsillalla vesi- ja sähköasioihin. Sähkökatkoksia oli muutaman kerran viikossa ja sulakkeen sai palamaan kun laittoi yhtä aikaa tv:n, hiustenkuivaajan ja mikron päälle. Tällaiseenkin oli suomalaisen vaikea tottua...
Vesi oli poikki jopa muutaman kerran päivässä, syystä ei harmainta aavistustakaan. Lämmin vesi ainakin meidän asuntomme boilerissa riitti justiin kolmelle lämpimässä suihkussa käyvälle :D Eikä mitään toivoakaan saada höyryävän kuumaa vettä, sellaista max 45C se taisi olla.

Ilmasto: Talvisin Italiassa sataa vettä ja tuulee (varsinkin näin merenrannalla). Öisin saattoi käydä pakkasen puolella, mutta lähinnä aamuisin ja iltaisin sellaista +1 - +5 ja aurinkoisina päivinä oli kymmentäkin astetta.
Maaliskuussa alkoi kevät ja ilmat lämpeämään ja sateet loppuivat. Maaliskuun lopulla oli päivisin jo t-paitakelejä. Aurinko nousi klo 7 aikaan ja laski kuuden jälkeen. Loppuaika oli pilkkopimeää, sekin oli outoa kun on tottunut lähes yöttömiin öihin :rolleyes:

Pisa: Asuin siis Pisan kaupungissa, mutta keskustaan oli joku ~8km matkaa. Suomessa kun on ensin maaseutua, joka muuttuu haja-asutukseksi ja sitten alueittain kasvaa isommaksi ja lopulta on keskusta. No, Pisassa oli vähän eri tavalla, kaupunginosat omina pikkuläntteinään ja välissä peltoa. Sitten yhtäkkiä alkaa keskusta.

Nähtävyyksiä mm. tämä kalteva torni, oli todella hätkähdyttävä livenäkin. Sekä viereinen katedraali, mieletöntä jälkeä. Kävelykadulla vieressä oli kyllä kojuja, joissa myytiin turistikrääsää, mutta sitä ei ollut häiritsevästi. Kesällä tilanne varmaan olisi ollut toinen. Jonkin verran kelloja ja aurinkolaseja myyviä perässä juoksevia kaupparatsuja oli, mutta hekään eivät olleet ärsyttävän sitkeitä.

Keskustassa oli monta nettipaikkaa. Oikeita nettikahviloita ei ollut, vaan nettipaikoissa oli vain koneet.
Ainakin niissä paikoissa, joissa kävin, tarvitsi näyttää henkkarit, että koneen sai varattua. Hinta ei ollut paha, olikohan n. 3e/h, 5e/2h jne.

Itse matkustin bussilla jonkinverran, oli ihan kivasti yhteyksiä ja busseja meni normaalisti noin tunnin välein. Bussiliput oli hinnoiteltu kilometrien mukaan ja niitä sai ostaa kiskoilta. 10km lippu maksoi 1,75e, edullista mielestäni. 15km lippu taisi olla 2e, pidemmistä matkoista en tiedä. Ostin yleensä kasan lippuja kerralla, niitä sitten leimattiin bussiin noustessa automaatissa. Jännintä ehkä oli, että bussiin sai nousta mistä ovesta tahansa, leimauslaitteita oli bussissa yleensä 3.

Italialainen liikennekulttuuri ei ole siitä kauneimmasta päästä… Keskustassa vilisi skoottereita, miniautoja ja busseja. Parkkeerata ”sai” ihan minne tykkäsi, vaikka suojatielle. Myös useasti porukka ajeli kännissä, ei siihen kukaan puuttunut.
Mafiakulttuuri oli aika laimea tuolla pohjoisemmassa italiassa, etelässä sitä on paljon enemmän. Kuitenkin mafiosojakin näki silloin tällöin ja yleensä oli poliiseja jossain lähellä.
En oikein päässyt selvyyteen poliisien jaoitteluista, liikennepoliiseilla oli haalarit ja skootterit. Moottoritiellä poliisit ajoivat aina valot ja usein myös pillit päällä.
Meidän tallille tehtiin huume- ja dopingratsia pari kertaa, silloin oli monta eri näköistä poliisia joukossa.

Moottoriteillä en huomannut oikeastaan kenenkään noudattavan nopeusrajoituksia, liekö sitten ihan turhaa heidän mielestään ;)
Myös sellaisia maksupaikkoja oli usein tiellä, eli siis kaikki joutuvat maksamaan autosta riippuvan maksun tien käytöstä. Liikennemerkit olivat melko selkeitä, tosin itse en ajanut kertaakaan, joten en niihin niin paljon huomiotakaan kiinnittänyt.
Bensa-asemilla oli käytössä tankkaajat. Annoit ikkunasta rahaa sen verran, mitä halusit löpöä ja tankki täytettiin. Joillain asemilla näin myös automaatteja.

Italialaisten käyttäytyminen oli ihan ok, aika dramaattisia ihmisiä. Paljon myös mukavia paikallisia tapasin. Kukaan ei puhunut englantia ja he olivat ihmeissään, jos joku ei osannut italiaa. Keskustassa sitten suurin osa myyjistä kyllä puhui 
Kaupassa oli tapana jäädä juoruamaan tutun kassan kanssa pariksikymmeneksi minuutiksi, eikä siinä ollut mitään ihmeellistä kenenkään mielestä.. Paitsi jonossa seisovan turistitytön.

Niin, edes Pisan lentokentällä ei osattu kovinkaan montaa sanaa englantia. Milanon lentokentällä sitten olikin jo kielitaitoisempaa porukkaa.

Voisin siirtyä ruokaan… Ah! Niin kuin legendaksi on jo muodostunut, italialaiset ruoat ovat hyviä. Kävin pizzalla vain pari kertaa, mutta en joutunut pettymään koskaan. Pizzat ovat ihan erilaisia kuin suomalaisversio kebabpaikoissa. Mutta esim pakastealtaasta löytyvät valmispizzat eivät vastaa lainkaan oikeita.
Kävimme lähes kerran viikossa ulkona syömässä, mutta harvemmin keskustassa. Suosimme trattorioita lähistöllä. Kun naamat tuli tutuksi, niin seurue sai polttaa sisällä ja alennusta ruoista. Tupakointi piti kuitenkin hoitaa piilossa, koska jos poliisi sattui paikalle, saisi ravintolan omistaja sakot.

Alkupalat olivat yleensä erilaisia makkaroita, mm. chorizoa ja pääruokana pastaa tai mereneläviä. Jälkiruoista mainitakseni Tiramisu ja panna cotta :kuola: ja italialainen jäätelö! :haart:
Jäätelöä myytiin myös jäätelöbaareissa. Makuja oli tuhansia! Namnam…

Kaupan tarjonnassa oli jonkinverran eroja kuin Suomessa. Esim suojakaasuun pakattua jauhelihaa ei ollut olemassa. Lihakauppoja oli kuitenkin ja ruokakaupastakin sai ostaa kilohinnalla 
Pakasteet oli tosi kalliita. Viinaa myytiin perusruokakaupoissa. Sekä turistikojuissa, mikä aiheutti mussa ainakin hilpeyttä.

Italialaiset suosivat keksejä ja sellaisia yksittäispakattuja kakun-/pannukakunpaloja, joissa oli suklaa- ja/tai maitotäyte. Ne oli tosi hyviä :D Mistä varmaan johtui suurimmaksi osaksi mun 12kg lihominen.

Sipsejä oli vain kahdenlaisia; suolattuja ja sitten suolattuja sellaisia aaltoilevan muotoisia. Mutta sitten oli esim. Winx- ja Naruto-sipsejä, fanituote ;)

Olin just kätevästi lähdössä pois pääsiäisen alla, siellä oli oikein rieha. Kaupat täyttyivät hienoihin sellofaanikääreisiin puetuista jättisuklaamunista ja erilaisista suklaajutuista. Oli helppo keräillä tuliaisia!

Sitten kahviloissa pullat olivat sellaisia, että esim croissantissa oli suklaatäyte ja sokerikuorrute. Vähän liian makeaa mun makuun.

Karkkeja oli vain suklaata ja marmeladia, jostain isommasta kaupasta löytyi Haribon lakritsaakin. Salmiakkia tuli ikävä!
Esim Kinder-tuoteperhe oli sata kertaa suurempi kuin Suomessa. Oli kaikkia valkosuklaa-hasselpähkinä patukoita :kuola: ja maitoinen välipalapatukka, niitä kakkupaloja, jne.

Toinen suklaamerkki mihin ihastuin, on Baci. Ai että! En yleensä tykkää tummasta suklaasta, mutta se vei kielen mennessää. Bacia myytiin hauskoissa muodoissa, esim kukkakimppuun kukkien sisään kätkettyinä, nallejen ja mukien kanssa ja vaikka mitä. Sekin oli helppoa tuliaisvietävää.
Sekä tietty Baci-jäätelö vei kielen mennessään!

Vaatekauppoja oli moneen lähtöön, mutta vaatekoot aivan ihmeellisiä. Italialaiset olivat kyllä tosi pienikokoisia, mutta mulle ei mahtunut esim yhden ketjuliikkeen housut kokoa XL. Nauratti vähän, kun Suomessa vastaava koko on M.
Ostin aika vähän vaatteita, muutamia paitoja.
Mutta kenkiä! Oijoijoi…

Itseasiassa tein lähes kaikki kenkälöytöni Stefan-nimisen ketjuliikkeen valikoimista. Stefan oli vähän Halpa-Halli / Tarjoustalo – tyyppinen liike, halpaa krääsää, mutta vaatteista ja kengistä oli myös merkkituotteita.
Ostin mm. Puman tennarit kivasti 26eurolla. Siskoille toin tuliaisiksi sellaisia kenkiä, mitä ei varmasti Suomesta löydy ja pääsin silti halvalla. Kenkäpari Stefanissa maksoi 9,90e-19,90e. Tuolta väliltä löytyi aivan kaikkea. Merkkikengät olivat toki kalliimpia, mutta Suomen hintoihin verrattuna silti edullisia.

Turisteja houkuttelevat kävelykadun hajuvesikaupat olivat tosi överihintaisia. Oikeastaan kaikki siellä turistien suosimalla keskusta-alueella oli hintavaa.

Sitten asia, mikä ehkä monia kiinnostaa… Yökerhot. En käynyt Pisan keskustassa yhdessäkään klubissa. Kävimme aina Monte Catinissa eräässä paikassa, johon kaikki tulivat autolla! Ja silti dokasivat… Baarin meiningistä tuli lähinnä mieleen Ruotsin risteily :D
Drinkit maksoivat 6-8e, eli melko sama hintataso kuin Suomessa. Yleensä sisäänpääsymaksun yhteydessä sai drinkkilipun.
Drinkkivalikoima oli surkean huono, tai sitten en vaan osannut tilata mitään… Lähinnä sai vodka-red bullia tai jotain kelkan tyylistä. Viinamittaa ei käytetty ja sen kyllä huomasi! Suosittu juoma oli paikallinen Grappa, aika makea ja viinainen. En itse pitänyt siitä yhtään, mutta kyllähän sitä täytyy kokeilla!

Asumisesta yleensä… Asuimme pienkerrostalossa aika rauhallisella alueella Arena Metatossa. Talossa oli 3 asuntoa. Asuimme ylimmässä kerroksessa.
Äänieristystä ei ollut lainkaan… Alakerrassa kaksi kouluikäistä lasta, jotka pelasivat korista sisällä klo 23 aikaan ja itsellä herätys puoli viisi… Ei silloin naurattanut :D
Taloja ei ole myöskään lämmityseristetty ja kuullessaan kaksinkertaisista ikkunoista, paikalliset lähinnä nauroivat. Huoneeni ikkuna oli pohjoiseen päin ja valehtelematta sisälle tuuli. Olin jatkuvasti pienessä flunssassa vetoisuuden takia. Muuten ilma oli hyvä, runsaasti kosteutta.

Myös koiria oli ihan mielettömästi! Ja kaikki vapaana aina louskuttamassa leukojaan joka paikassa ja kaikille…
Omakotitalon pihoilla oli paljon kanoja ja joillakin poneja tai lampaitakin. Eikä siis oltu ihan maalla edes.

Asuin lähellä paikallista jalkapallokenttää, johon koko ”kylä” kokoontui sunnuntaisin katsomaan matsia. Siitä sai jo pientä vihiä futishulluudesta, joka siellä vallitsee, vaikken isoon matsiin koskaan mennytkään.

Muita huomioita:
Vanhemmat veivät lapset kouluun autolla, ellei asunut ihan koulun vieressä.
Pyörät ja autotallit pidettiin lukitsemattomina.
Vaatekaupoissa sai polttaa sisällä :eek:
Turistit eivät koskaan poistuneet keskustan alueelta, vaikka olisi kannattanut :)
Jopa tuossa pikkukaupunginosassa oli monta Ferraria, autot oli tooosi halpoja.
Kaikelle yrittämiselle tarvitsi mafian suojelua, tai kämppä suunnilleen poltettiin.
Ei kannata maistaa paikallista kebabia :(
Huoria oli oikeasti iltaisin bussipysäkeillä ja syrjäisemmillä kujilla. En valitettavasti päässyt katsomaan yhtä huorakatuna tunnettua paikkaa, jossa on kuulemma tien varret molemmin puolin täynnä maksullista lihaa!


Kävin itse myös muissa kaupungeissa ravireissuilla pyörähtäessä, mm. Rooma, Milano, Firenze, tosin en nähnyt lainkaan sitten kulttuuripuolta ravirataa lukuunottamatta ;)



Suosittelen Italiaa nähtäväksi junalla tai autolla kierrellen, en vain yhden kaupungin hotelliin jäämistä. Junaliput on melko edullisia myös, esim Milanosta Pisaan matka maksoi parikymppiä 2-luokassa.
Paras aika vierailla on huhti-toukokuu (kaupunkiloma).

Ja vielä; etelässä on paljon ronskimpaa meininkiä ja likaisempaa. Esim Sisiliaan en kyllä edes haluaisi mennä… Kun taas pohjoisemmassa on sivistyneempää ja siistimpää :D

Pahoittelen tosi sekavaa tekstiä, toivottavasti edes joku jaksoi tämän lukea :kippis1:

Vastaan myös mielelläni kysymyksiin, jos tulee jotain mieleen.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
1. En siis ollut sinänsä matkalla, vaan asuin Pisassa muutaman kuukauden viime talvena.
Mukaan kuitenkin tarttui hyviä vinkkejä ja näkökulmaa pidemmästä oleskelusta.

2. Voisin siirtyä ruokaan… Ah! Niin kuin legendaksi on jo muodostunut, italialaiset ruoat ovat hyviä. Italialaiset suosivat keksejä ja sellaisia yksittäispakattuja kakun-/pannukakunpaloja, joissa oli suklaa- ja/tai maitotäyte. Ne oli tosi hyviä :D Mistä varmaan johtui suurimmaksi osaksi mun 12kg lihominen.

3. Vaatekauppoja oli moneen lähtöön, mutta vaatekoot aivan ihmeellisiä. Italialaiset olivat kyllä tosi pienikokoisia, mutta mulle ei mahtunut esim yhden ketjuliikkeen housut kokoa XL. Nauratti vähän, kun Suomessa vastaava koko on M

1. Joo, enemmänkin tämä oli pieni tietoisku Italiasta. Kiitos siitä, luin toki kokonaan ja oli mielenkiintoista luettavaa. Monet ovat kuulemansa perusteella haukkuneet esim. Thaimaata kehitysmaaksi, mutta kuullun ja nyt luetun perusteella sanoisin että Italia on kehitysmaa Thaimaahan verrattuna ;)

2. 12kg! Pitkät raskaat duunipäivät talleilla ja 21-vuotias, aika heikko aineenvaihdunta vai todellinen mässykausi? :eek:

3. Miksiköhän (kts. kohta 2) ;)
 
1. Joo, enemmänkin tämä oli pieni tietoisku Italiasta. Kiitos siitä, luin toki kokonaan ja oli mielenkiintoista luettavaa. Monet ovat kuulemansa perusteella haukkuneet esim. Thaimaata kehitysmaaksi, mutta kuullun ja nyt luetun perusteella sanoisin että Italia on kehitysmaa Thaimaahan verrattuna ;)

2. 12kg! Pitkät raskaat duunipäivät talleilla ja 21-vuotias, aika heikko aineenvaihdunta vai todellinen mässykausi? :eek:

3. Miksiköhän (kts. kohta 2) ;)

Tietoisku siellä asumisesta ;) Kai sä oot käynyt Italiassa?

2. Joo, koska ei jaksanut tehdä töitä, jossei syönyt kunnolla, niin tuli vähän syötyä varastoon... :nolo:
Mässykausi siis!

3. Ei ku kokeilin niitä housuja sillon ihan alussa, kun en ollut vielä lihonut :D
Laihdutin tosin kesällä kaikki ylimääräset pois, mutta ei ne housut mahtuis vieläkään!
 
Ai niin ja sitä piti vielä sanomani, että siellä on ihan kauhea byrokratia. Pankkitiliä et saa ilman suosituksia edellisistä pankeista ja ulkomaalaisille ne ei mielellään muutenkaan tee elämää kovin helpoksi!
 
Tietoisku siellä asumisesta ;) Kai sä oot käynyt Italiassa?
Okei, tietoisku siellä asumisesta ;)
En ole, mutta nyt oikein innolla odotan. Olemme huhtikuussa menossa :D
Kirjoitan kuvitetun matkarapsan sitten tänne.
 
Okei, tietoisku siellä asumisesta ;)
En ole, mutta nyt oikein innolla odotan. Olemme huhtikuussa menossa :D
Kirjoitan kuvitetun matkarapsan sitten tänne.

Hyvä! Mihinpäin?

On mullakin kuvia, mutta kotona ja ne on lähinnä hevosista :D Mutta voin mä laittaa tornista ja muusta sellaisesta kuvaa kun pääsen kotikoneelle :)
 
En tiedä, Gardajärvelle, Veronaan ja Genovaan ainakin, jos Piemontessa kävisi myös hullun kokin luona reseptejä kyselemässä ;)
Ajellaan autolla ympäriinsä niin pitkään kuin jaksetaan. Monacon ja Ranskan kautta takaisin Saksaan.
 
En tiedä, Gardajärvelle, Veronaan ja Genovaan ainakin, jos Piemontessa kävisi myös hullun kokin luona reseptejä kyselemässä ;)
Ajellaan autolla ympäriinsä niin pitkään kuin jaksetaan. Monacon ja Ranskan kautta takaisin Saksaan.

Kuulostaa tosi kivalta! Kai mä mahdun takaluukkuun :D Voin toimia tulkkina :rolleyes:
 
En tiedä, Gardajärvelle, Veronaa ja Genovaan ainakin, jos Piemontessa kävisi myös hullun kokin luona reseptejä kyselemässä ;)
:offtopic:
Mikäs oli hullun kokin resepti jossa sika/lehmä sahataan keskeltä kahtia ja laitetaan kattilaan kiehumaan 5-7 tunniksi? Tarjotaan jonkun salsan tms. kanssa. Varmaan tosi herkullista...
 
En mä kyllä kauheesti mun paskalla pokkarilla kuvia ottanut, mutta laitan vaikka jotain, mitä löytyy kivasti :)

Onko vähän puuduttava teksti ilman kuvia :D
 
Kokeilin laittaa kuvat photobucketiin, jos ne nyt sais näkyviin. Kukaan kumminkaan jaksa klikkailla linkkejä ;)

pisa2.jpg

Siinä se Pisan torni

pisa1.jpg

Ja siitä kävelykadulta

pisa7.jpg

Toi on nykyään kouluna

pisa3.jpg

Paikallista arkkitehtuuria keskustasta, Pisan jakava joki

pisa4.jpg

Mun työmatkan varrelta

pisa5.jpg

Talo, jossa asuin

pisa12.jpg

Auringonnousu (vai -lasku??) ja vähän märkää

pisa13.jpg

Kuva tallialueelta, tuo keltainen on joku sunnuntaikirkko

rooma.jpg

Rooman ravirata ennen raveja

pisa6.jpg

Ehdottoman kokeilemisen arvoinen hotelli ;)

pisa11.jpg

Tallit, vähän erityylistä kuin Suomessa ja paikallisia puita

pisa8.jpg

Huumepoliisin auto

pisa9.jpg

Siistin näköistä vettä ojan pohjalla...
Tuolla muuten heitettiin kaikki muovipullot ojiin ja metsiin... Onneksi meillä Suomessa on Palpa :)
 
pystytkö suosittelee jotai ravintoloita? :)
 
Siis ei millään. Niitä on niiin paljon. Yks hyvä oli juna-asemaa vastapäätä, mut siinäkin oli varmaan kolme vierekkäin :D
Noista ravintoloista sen verran, että siellä on vähän erityylisesti jaoteltu ne ruokapaikat.
On trattoriaa ja pizzeria ja ristorantea... Nimistä voi päätellä myös, että minkätyylinen paikka.
 
Varmaan Bergamossa sitten oli hyvää kebabia, mutta Pisassa kaikki kebab-paikat, mitä näin, tarjoilivat vaan sitä sekasotkua, missä on kanaa yms.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom