Jippo, hieman liikaa tuli ajamista. Suosittelen rauhallisempaa tahtia. Kaikki muut, paitsi Vai+Sitia+Myrtos (paikassa nro 9 on virhe, pitäisi kirjoittaa Myrtos eikä Mythos) sekä Elafonissi+Balos, on tehty niin, että Rethymnosta on lähdetty puolilta päivin liikkeelle ja takaisin on palattu n. 7-10 aikoihin.
Ruokailuista voisin kommentoida sen verran, että Vain keikalla Paleokastrossa (tai tänne olen merkinnyt Akgatha) kannattaa ajella rantaan ja etsiä sieltä rannan pohjoispäässä oleva kalaravintola, joka on kahdessa tai kolmessa tasossa vesirajasta terassille.
Haniasta on ollut puhetta Kreeta-ketjussa. Hanian Akrotirissa turistirysiä on vähän vähemmän, joten otaksuisin hyvän paikan löytämisen olevan helpompaa.
Rethymnossa tai sen lähellä on paljon hyviä vaihtoehtoja. Georgioupolin aukiolta kohti satamaa on useita hyviä ravintoloita. Argiroupolin kaikissa tavernoissa syö hyvin. Kaikissa tapauksissa näissä tyypillisissä kreikkalaispaikoissa kannattaa ottaa reilu määrä mezedeksiä jaettavaksi pöytään, eikä syödä, kuten turistit usein tekevät - lautasellinen jotain jokaiselle. Sama pätee myös kalaravintoloihin, joissa pikkupurtava toimii kivasti ouzon kanssa (ouzo on ruokajuoma!) tai valkkarin kera.
Lähellä entisiä nahkavärjäämöjä, puolivälissä matkaa Rethymnon keskustasta kohti Hania-Iraklio valtatietä oikealla puolella (suurin piirtein siinä, missä suurin osa asutuksesta vasemmalla loppuu ja oikealla on suuri tyhjä tila parin vanhan teollisuusrakennuksen jälkeen) kääntyy tie kohti merenrantaa. Sieltä löytyy useita hyviä kalaravintoloita, jonne pääsee kivasti taksilla keskustasta. Kävelymatka on hieman pitkä, mutta tiedän senkin tehdyn.
Todellinen ruokasankari tällä lomalla löytyi läheltä poliisiasemaa ja julkista parkkipaikkaa, Kastron takaa. Ble Parathira (siniset ikkunat) niminen mezedopolio on erinomainen valinta, jos haluaa ouzonsa kanssa pikkupurtavaa, esimerkiksi mustekalaa marinoituna, grillattuna, paistettuja kalamareja, merisiiltä... Salaatit ovat maistuvia. Jälkkäri (itse tehty vaniljajäätelö) tuli talon tarjoamana. Kolmelta hengeltä meze-voittoinen ateria viineineen kustansi muistini mukaan 75 euroa.
Keskustassa välttäkää keskusminareettia vastapäätä olevia rakadikoita. Minulla on hyvin henkilökohtainen syy siihen - haluan ne ulos kaupungin keskustasta. Ne pilaavat yöuneni Rethymnossa ollessani.
Samalla kadulla hieman kauempana on Myrogdies (tuoksut). Ravintolatila on kaunis ja miellyttävä. Ruoka on ok, mutta ei mitenkään erinomainen. Sielläkin toimii hyvin kaikkien kanssa jakaminen. Pääruoat ovat hieman elaboroidumpia kuin tavernoissa. Kiva paikka käydä. En kuitenkaan tekisi siitä kantaosoitetta. Kahden hengen ateria viineineen n. 55 euroa.
Avli-ravintolan Rethymnossa tietävät kaikki. Itselleni se oli pettymys. Hintataso on luokkaa alkupala-mezet tai annokset n. 10 euroa. Pääruoat n. 20/annos. Kyseessä on yritys siirtää kreetalainen keittiö kohti a la carte -konseptia. Joiltain osin se onnistuukin, mutta ruoan herkullisuus ei ole hintojen tasalla. Paikka on kyllä todella kaunis. Tämä on varmaankin kaunein ravintolatila koko Rethymnossa. Jotkut ruoat olivat hyviä, esim. punajuuri-fava -pedillä tarjoiltu marinoitu mustekala makeaksi hillottujen pikkusipuleiden kera. Osa taas ei maistunut juuri miltään. Kaksi alkupalaa, kolme pääruokaa, yksi jälkkäri, espresso ja pullo viiniä maksoi 145 euroa.
Keikan paras ruoka oli kuitenkin Avlia vastapäisessä ravintolassa, Pigadissa. Rough Guide kertoo Pigadin olevan kymmenen parhaan ravintolan joukossa Kreetalla. Minä yritän etsiä ne yhdeksän muuta, niin hyvää ruokaa siellä oli. Ravintolatilakin on kaunis. Hinnat kuin tavallisissa tavernoissa, hieman hintavampaa, mutta pääruoat alle 15 euroa ja mezet 6-12 euroa/annos. Joimme kaksi pulloa viiniä, söimme kolmeen pekkaan julmetusti ja saimme laskuksi 125 euroa. Tarjoilija tarjosi jälkkärit (kookoskakku) ja rakit. Sekä tänne että Avliin kannattaa varata pöytä. Jos haluaa a la carte -kokemuksen ja hienon tilan, eikä raha ole este, menkää Avliin. Jos haluatte ehdottoman herkullisen ruoan, menkää Pigadiin.
Platanaksessa, Rethymnon keskustassa, missä turistikauppoja vastapäätä on muutama ravintola ja kahvila, söimme Athonoksessa (muistinkohan nyt nimen juuri oikein). Se on suosittu myös paikallisten keskuudessa, mutta ruoka oli totaalipettymys. Teollista, pakastettua... Ei kannata.
Juuri saneeratun aukion reunalla on Lemonokipo (sitruunapuutarha), jossa syödään nimen mukaisesti kymmenten sitruunapuiden alla. Pääsiäisenä Giorgiksen ravintolan tarjoamukset olivat hyvät. Tällä kertaa välttävät. Taisi turistikausi tehdä tepposet.
Yleissääntönä voisi sanoa, että menkää syömään sinne, missä näyttää olevan paljon paikallisia. Älkää syökö itsenäisiä alkupaloja. Jakakaa kaikki ruokanne, alkupaloista pääruokiin. Ouzo on parasta parin jääpalan kanssa, ilman lisävettä ja ruokajuomana merenelävien ja kalan palanpainikkeena. Kaikkiin sääntöihin on poikkeuksia. Kokeilkaa ja nauttikaa.