Urheilijat vihaavat maitohappoa turhaan, paljastaa Kalifornian Berkeleyn yliopiston tutkimus.
"Valmentajat ja urheilijat eivät välttämättä usko tätä, mutta kestävyysharjoittelu opettaa kehon käyttämään myös maitohappoa energialähteenään", sanoo professori George Brooks UC Berkeleyn
tiedotteessa.
Brooks osoittaan ryhmänsä kanssa American Journal of Physiology Endocrinilogy and Metabolism -julkaisussa, että aerobinen ja anaerobinen aineenvaihdunta kietoutuvat laktaatin välityksellä toisiinsa.
Hapeton lihastyö tuottaa maitohappoa, joka muuttuu nopeasti lihaksissa laktaatiksi. Harjaantuneet lihassolut alkavat kuitenkin polttaa laktaattia hapen kanssa, mikä tuottaa runsaasti uutta energiaa.
"Maailman parhaat urheilijat pärjäävät, koska he tekevät runsaasti lyhyitä, toistuvia, rankkoja harjoitteita", Brooks sanoo. Tällainen intervalliharjoitus synnyttää paljon laktaattia, mihin keho puolestaan sopeutuu vahvistamalla lihassolujen mitokondrioita: ne polttavat laktaatin energiaksi.
Heikkokuntoisemmissa ja sohvaperunoissa näin ei kuitenkaan käy, vaan maitohappo kertyy kivuliaasti lihakseen.