Maidoton, gluteeniton, lihaton, pähkinätön & munaton ruokavalio

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja QPQ
  • Aloitettu Aloitettu

QPQ

Liittynyt
11.2.2016
Viestejä
2
Mortonki.
Vaimokkeen puolesta kyselen kun hän haluaa aloittaa/aloitti kyseisen ruokavalion allergioiden/suoliston ongelmien/mahdollisen keliakian takia ja tuskailee että mistä saisi tuohon ruokavalioon tarvittavat proteiininlähteet?
-Soija/tofu
-Pavut/herneet
Onko muita?

Ehdotuksia kaivataan myös välipalakomboista, aamu-/iltapaloista josta saisi tarvittavat proteiinit?

Syvä kumarrus vastanneille!
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Siis onko nää allergiat ihan diagnosoitu tai käytännön kokeiluiden kautta havaittu eliminoimalla tietyn ryhmän elintarvikkeet ajaksi X oireiden muutoksia seuraten ? Mitenkään mahdollista ongelmaa vähättelemättä niin nykyään vain tuntuu netti täynnä ihmisiä jotka voi syödä ainoastaan jääpaloja kun kaiken pitää olla hiilaritonta,maidotonta,gluteenitonta, gmo-vapaata ja papin siunaamaaa.

Eipä tuossa muita proteeinilähteitä tule mieleen jossei kalaa ja kanaakaan syödä. Toki vatsa ongelmia voi aiheuttaa myös fodmap hiilarit.
 
Noiden mainittujen lisäksi:
-linssit
-siemenet (varsinkin hamppu, pellava, seesami)
-erilaiset runsasproteiinisemmat viljakasvit kuten quinoa, amarantti
-erilaiset proteiini-isolaatit: riisi/herne/hamppu/soija

Kyllä noilla pavuilla/linsseillä, siemenillä ja soijalla saa jo aika hyvin koostettua tota proteiinipuolta kunhan vaan monipuolisesti koitttaa syödä joka aterialla mieluiten useampaa eri protskun lähdettä.
 
..ja FOBMAP-hiilareihin menee sitten nuo pavut ja linssit. Mutta jos nyt haluaa lihan, kalan, munan ja maidon jättää pois, niin ei siitä kyllä enää palkokasveja oikein kärsi tiputtaa. Härkäpapurouhe on hyvä vaihtis soijalle (löytyy marketeista jostain sieltä kuiva-ainehyllyltä). Quornia (sieniproteiinia) löytyy pakastaosastolta. Täysjyväviljoihin kannattaa panostaa, niistä saa yllättävän paljon prodea - esim. täysjyväpasta, spelttihelmet, ohrasuurimot, kvinoa on hyviä yhdistettäviä palkokasvisten kanssa. Muok. niin paitsi että se gluteeni... No kauraa ja kvinoaa sitten ainakin.
 
No jopa on ruokavalioon päätyny.. Ensinnäkin jos epäilys keliakiasta miin lekuriin eka ja hän kertonee miten asiassa edetän. Eu tuollaisia itse kannata alkaa selvimään. Lääkäri varmasti voi auttaa myös muiden suolistovaivojen kanssa, olettaen siis että hän käy sisätautilääkärillä. Suosittelisin eka tutkimuksia ennen moista ruokavaliota.
 
Mitkä tarkkaan ottaen oli allergioita ja minkätyyppisistä suolisto-oireista on kyse? Käykö kala?

Jos nyt oletetaan, että toi rajotelista on perusteltu ja kaikkea muuta voi vapaasti syödä, niin päivän safkat vois näin hatusta heitettynä olla esim. jotain tällasta:
Aamulla tuorepuuro gluteenittomista kaurahiutaleista, soijamaidosta ja -jugurtista, chia-siemenistä ja marjoista.
Lounaaksi papu-kasvispata ja täysjyväriisiä.
Välipalaksi yosan proteiinijugurtti ja valinnainen hedelmä tai gluteeniton mysli/energiapatukka.
Treenin jälkeen mielellään joku proteiinijuoma jos vaan sellaisen pystyy nauttimaan, esim. Evoke tai joku jauheesta sekoitettu.
Illalliseksi linssi-kookoskerma-bataattivuokaa ja salaattia.
Iltapalaksi avokado ja tonnikalaa jos se käy.

Pääruuille myös vaihdellen kalaa/papuja/linssejä/tofua jos mahdollista. Soijaa ei kuitenkaan kannata vetää ihan määrättömiä määriä, vaan tosiaan käyttää eri proteiinin lähteitä mahdollisimman monipuolisesti.
Ja tää esimerkki ruokavalio on nyt todella randomilla heitetty, laskekaa ite makrot ja muut. Todennäköisesti saa syödä aika paljon.

Mutta tosiaan niinkun edelliset sanoi, kannattaa tutkituttaa hyvin lääkärissä missä on vika, jollei vaimo ole sitä jo tehnyt.
 
Kiitoksia jo vastanneille!

Tuolta alotusviestistä jäi tosiaan tarkempi selvitys tilanteesta. Eli "mahdollinen" keliakia on verikokeitse jo tutkittu, mutta 100 prosenttisen varmuuden saa vain suolen tähystyksellä. Oireina on ollut erinäisiä vatsavaivoja, tulehdusarvot ovat olleet koholla pitkän aikaa ja myös pientä lämpöilyä (noin asteen verran normaalia lämpöä korkeampi lämpö) ollut varmasti viimeisen puolen vuoden ajan. Kun vaimoke ryhtyi tätä ruokavaliota noudattamaan niin lämpöily loppui ja monta muutakin vaivaa.

Allergia- ja ihotautilääkärin kanssa selvitetty laajasti myös allergioita, oireina ollut mm. hengen ahdistusta, nivelien ja limakalvojen/huulien turpoamista. Verikokeilla ja ihopistokokeilla varmistunut suurin osa pähkinöistä ja siemenistäkin, kananmunan valkuainen ja näissäkin testeissä nuo viljatuotteet aiheuttivat reaktiot.

Vaimokkeella on myös lapsesta lähtien ollut perussairautena reuma. Erään suomalaisen reumalääkärin tutkimuksien mukaan hänen reumapotilaansa olivat saaneet suurta helpotusta nivelvaivoihinsa jättämällä liha/maitotuotteet ja sokerin. Sokeri nyt on itsestään selvä tässä laihdutusprojektissa. Maitotuotteita vaimoke ei ole ennestäänkään nauttivat kovinkaan paljon ja nyt myös eettisistä syistä sekä oman hyvinvoinnin vuoksi jättänyt lihatuotteet. Kala on kyllä edelleen kuvioissa, joka helpottaa hieman tilannetta.

Näillä mennään eteenpäin...
 
Suolisto-ongelmaisena en kyllä söisi täällä ehdotettua täysjyväriisiä, vaan mieluummin jotain valkoista riisiä. Vähemmän antiravinteita, vähemmän ongelmia. Palkokasvitkaan ei suolistolle mikään paras juttu ole, mutta jos ei aiheuta ongelmia, niin sitten toki.
 
Nojuu jos suoli kovin ärtyny ni sillon just joku vaalee leipä tms olis vatsaystävällisempi. Onko tutkittu chronin tautia? Kuulostaa hurjalta tilanteelta ja vaatii kyllä aikamoista opettelua hetkeks et saa sapuskoista sellasia mitä kärsii syyä. Onko diagnosoitu mitää tulehduksellista suolistosairautta?
 
Tuossa tilanteessa mä söisin vaan kolme samanarvoista ateriaa koostuen erilaisista kaloista, valkosesta riisistä ja itselleen sopivista rehuista. Tuo kyllä kuulostaa vähän Crohnilta, mutta toivotaan ettei ole. Mun mielestä välipalat ja iltapalat ovat aika turhia, jos syö kunnollisen aamupalan, lounaan ja päivällisen. Toki jotain itselleen sopivia hedelmiä voi sitten syödä lisäks, jos siltä tuntuu.
 
Kiitoksia jo vastanneille!

Tuolta alotusviestistä jäi tosiaan tarkempi selvitys tilanteesta. Eli "mahdollinen" keliakia on verikokeitse jo tutkittu, mutta 100 prosenttisen varmuuden saa vain suolen tähystyksellä. Oireina on ollut erinäisiä vatsavaivoja, tulehdusarvot ovat olleet koholla pitkän aikaa ja myös pientä lämpöilyä (noin asteen verran normaalia lämpöä korkeampi lämpö) ollut varmasti viimeisen puolen vuoden ajan. Kun vaimoke ryhtyi tätä ruokavaliota noudattamaan niin lämpöily loppui ja monta muutakin vaivaa.

Näillä mennään eteenpäin...

Oho täysin samat oireet kuin itsellä oli. Kannattaa vaan mennä tähystykseen jos on mahdollista. Sisätautilääkärille mars, en lähtisi ennen sitä noin radikaalisti muuttamaan ruokavaliota.
 
Kiitoksia jo vastanneille!

Tuolta alotusviestistä jäi tosiaan tarkempi selvitys tilanteesta. Eli "mahdollinen" keliakia on verikokeitse jo tutkittu, mutta 100 prosenttisen varmuuden saa vain suolen tähystyksellä. Oireina on ollut erinäisiä vatsavaivoja, tulehdusarvot ovat olleet koholla pitkän aikaa ja myös pientä lämpöilyä (noin asteen verran normaalia lämpöä korkeampi lämpö) ollut varmasti viimeisen puolen vuoden ajan. Kun vaimoke ryhtyi tätä ruokavaliota noudattamaan niin lämpöily loppui ja monta muutakin vaivaa.

Allergia- ja ihotautilääkärin kanssa selvitetty laajasti myös allergioita, oireina ollut mm. hengen ahdistusta, nivelien ja limakalvojen/huulien turpoamista. Verikokeilla ja ihopistokokeilla varmistunut suurin osa pähkinöistä ja siemenistäkin, kananmunan valkuainen ja näissäkin testeissä nuo viljatuotteet aiheuttivat reaktiot.

Vaimokkeella on myös lapsesta lähtien ollut perussairautena reuma. Erään suomalaisen reumalääkärin tutkimuksien mukaan hänen reumapotilaansa olivat saaneet suurta helpotusta nivelvaivoihinsa jättämällä liha/maitotuotteet ja sokerin. Sokeri nyt on itsestään selvä tässä laihdutusprojektissa. Maitotuotteita vaimoke ei ole ennestäänkään nauttivat kovinkaan paljon ja nyt myös eettisistä syistä sekä oman hyvinvoinnin vuoksi jättänyt lihatuotteet. Kala on kyllä edelleen kuvioissa, joka helpottaa hieman tilannetta.

Näillä mennään eteenpäin...
Jos suolisto-ongelmat todellakin johtuu pelkästään keliakiasta, mitä tässä tilanteessa voidaan mielestäni pitää todennäköisenä, silloin sen puolesta voi vapaasti syödä kaikkea muuta, kunhan suolisto on ehtinyt toipumaan. IBS:stä kärsiville tosiaan suositellaan täälläkin mainittua fodmap-ruokavaliota, jossa mm. pavut pitäisi jättää pois. Ei kuitenkaan ole mielestäni mitään syytä olettaa, että sun vaimolla olisi keliakian lisäksi IBS tai jokin muu suolistosairaus, jos ja kun asiaa kerran on tutkittu ja keliakia alustavasti diagnosoitu. Siksi ei kannata mielestäki myöskään ryhtyä vain varmuuden vuoksi enempiin ruokarajoitteisiin kun pakko

Kalan sisältyminen ruokavalioon helpottaa tilannetta huomattavasti. Pääruuilla voi siis kierrättää edellisessä viestissä mainitsemiani kasvisproteiinin lähteitä ja eri kalalajeja. Edellisessä viestissä mainitsin täyshyväriisin, koska se ja pavut täydentävät toistensa aminohappoprofiilia, mutta toki kannattaa kuunella miten vatsa reagoi mihinkin.

Mun nähdäksesi jäljelle jääviä käyttökelpoisia ruoka-aineita siis on mm.:
- kaikki erilaiset pavut, linssit, erilaiset kalat, soija ja kaikki siitä valmistetut tuotteet kuten tofu
- kaikki gluteenittomat viljat, mm. riisi, quinoa, hirssi, tattari, gluteeniton kaura; pääruokien lisukkeeksi tai vaikka puurona
- kaikki juurekset, kasvikset, marjat ja hedelmät mitä on olemassa
- suurin osa kasvisöljyistä ja vastaavista
- maitoa korvaavista tuotteista ainakin soija-, riisi- ja kookospohjaiset tuotteet (edellisessä viestissä mainitsemani yosan gluteenittomuudesta en muuten ole ihan varma, tosin olen nähnyt yhden keliaakikkokaverin syövän sitä; muutenkin kauramaitojen ja vastaavien gluteenittomuudesta liikkuu ristiriitaista tietoa)
 
Edelleen, vielä ei tässä ole diagnosoitu mitään. Ja jos ruokavalio on jo karsittu noin tiukaksi niin kohta ei diagnoosia (tai kaikkia niistä) saadakkaan. Keliakian voi diagnosoida varmuudella vain rajoittamattoman ruokavalion aikana tehdyssä skopiassa otettujen koepalojen perusteella. Ruokavalio kun korjaa muutokset.

Ja miksi toistan tätä? Koska jos nuo muut rajoitukset ja allergiat ovat "todellisia", niin gluteenin välttäminen mutupohjalta voi olla turhaa elämän vaikeuttamista.
 
^^ Joo siis minäkin vastasin siltä oletukselta, että keliakia on verikokeen perusteella ja diagnoosin varmistaminen odottaa vain tähystykseen pääsyä. Kannattaa muuten lueskella myös glu.fi:n keskusteluja, siellä on paljon porukkaa jolla on käytännön kokemusta keliakiasta.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom