Kiitoksia jo vastanneille!
Tuolta alotusviestistä jäi tosiaan tarkempi selvitys tilanteesta. Eli "mahdollinen" keliakia on verikokeitse jo tutkittu, mutta 100 prosenttisen varmuuden saa vain suolen tähystyksellä. Oireina on ollut erinäisiä vatsavaivoja, tulehdusarvot ovat olleet koholla pitkän aikaa ja myös pientä lämpöilyä (noin asteen verran normaalia lämpöä korkeampi lämpö) ollut varmasti viimeisen puolen vuoden ajan. Kun vaimoke ryhtyi tätä ruokavaliota noudattamaan niin lämpöily loppui ja monta muutakin vaivaa.
Allergia- ja ihotautilääkärin kanssa selvitetty laajasti myös allergioita, oireina ollut mm. hengen ahdistusta, nivelien ja limakalvojen/huulien turpoamista. Verikokeilla ja ihopistokokeilla varmistunut suurin osa pähkinöistä ja siemenistäkin, kananmunan valkuainen ja näissäkin testeissä nuo viljatuotteet aiheuttivat reaktiot.
Vaimokkeella on myös lapsesta lähtien ollut perussairautena reuma. Erään suomalaisen reumalääkärin tutkimuksien mukaan hänen reumapotilaansa olivat saaneet suurta helpotusta nivelvaivoihinsa jättämällä liha/maitotuotteet ja sokerin. Sokeri nyt on itsestään selvä tässä laihdutusprojektissa. Maitotuotteita vaimoke ei ole ennestäänkään nauttivat kovinkaan paljon ja nyt myös eettisistä syistä sekä oman hyvinvoinnin vuoksi jättänyt lihatuotteet. Kala on kyllä edelleen kuvioissa, joka helpottaa hieman tilannetta.
Näillä mennään eteenpäin...
Jos suolisto-ongelmat todellakin johtuu pelkästään keliakiasta, mitä tässä tilanteessa voidaan mielestäni pitää todennäköisenä, silloin sen puolesta voi vapaasti syödä kaikkea muuta, kunhan suolisto on ehtinyt toipumaan. IBS:stä kärsiville tosiaan suositellaan täälläkin mainittua fodmap-ruokavaliota, jossa mm. pavut pitäisi jättää pois. Ei kuitenkaan ole mielestäni mitään syytä olettaa, että sun vaimolla olisi keliakian lisäksi IBS tai jokin muu suolistosairaus, jos ja kun asiaa kerran on tutkittu ja keliakia alustavasti diagnosoitu. Siksi ei kannata mielestäki myöskään ryhtyä vain varmuuden vuoksi enempiin ruokarajoitteisiin kun pakko
Kalan sisältyminen ruokavalioon helpottaa tilannetta huomattavasti. Pääruuilla voi siis kierrättää edellisessä viestissä mainitsemiani kasvisproteiinin lähteitä ja eri kalalajeja. Edellisessä viestissä mainitsin täyshyväriisin, koska se ja pavut täydentävät toistensa aminohappoprofiilia, mutta toki kannattaa kuunella miten vatsa reagoi mihinkin.
Mun nähdäksesi jäljelle jääviä käyttökelpoisia ruoka-aineita siis on mm.:
- kaikki erilaiset pavut, linssit, erilaiset kalat, soija ja kaikki siitä valmistetut tuotteet kuten tofu
- kaikki gluteenittomat viljat, mm. riisi, quinoa, hirssi, tattari, gluteeniton kaura; pääruokien lisukkeeksi tai vaikka puurona
- kaikki juurekset, kasvikset, marjat ja hedelmät mitä on olemassa
- suurin osa kasvisöljyistä ja vastaavista
- maitoa korvaavista tuotteista ainakin soija-, riisi- ja kookospohjaiset tuotteet (edellisessä viestissä mainitsemani yosan gluteenittomuudesta en muuten ole ihan varma, tosin olen nähnyt yhden keliaakikkokaverin syövän sitä; muutenkin kauramaitojen ja vastaavien gluteenittomuudesta liikkuu ristiriitaista tietoa)