Linuxin hyötyohjelmat

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja HaRaXz
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
9.5.2003
Viestejä
929
Eli tarkoituksenani olisi asentaa linux koneelle. Netti on varmaan puolillaan linux ohjelmia, mutta mitä ohjelmia on sinun koneellasi?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Mulla on koneella kaikki mitä fedoran matkassa tuli. Siinä on kiitettävä määrä softaa joka lähtöön. Mandraken mukana tulee kans karmeesti tavaraa. Redhatissa myös. Muista en tiijä.
 
Netti:
gFTP - Ihan kätevä FTP-ohjelma tiedostojen siirtelyyn

Mozilla Firefox - Tarvitseeko tästä jotain erikseen selittää? :)

Mozilla Thunderbird - Sähköpostiohjelma

Azureus - Pätevä bittorrent-clientti

xMule - eMulen linux versio

Gaim - Tämä toimii esim messengerin korvikkeena

Grafiikka:
GQview - Ohjelma kuvien katseluun

Gimp - Ikäänkuin Adobe Photoshopin korvike linuxille, joskaan ei aivan yhtä monipuolinen

Multimedia:
MPlayer - Ohjelma videoiden katselemiseen

xmms - Winamplike linuxille

Muut:
XCDroast - Tällä onnistuu kotipoltot

OpenOffice - Lähes kopio Microsoft Officesta

gPhoto - Kuvat koneelle digikamerasta (jos haluaa graafisuutta, lisää tähän gtkam)


----------------------------------
Itselläni on käytössä Gentoo Linux, jossa Gnome. Kaikkien ohjelmien toimivuudesta KDE:ssä en pysty lupaamaan. Mutta näillä ohjelmilla ainakin minä olen ihan hyvin pärjännyt. HTH. :thumbs:
 
Uutisryhmien lukuun soveltuu hyvin Pan ja irkkailut hoituu Irssillä. Tekstitiedostojen editoitiin vim, tai jos haluu vähän enemmän karkkia niin gvim.
 
Onkos linuxille tehty mitään p2p ohjelmia laillisen materiaalin levitystä varten?
 
p2p:

LInukalle löytyy emule-klooni amule, ja Dc++, joka on vielä aika kehitysvaiheessa.

Lisäksi tietysti platform-riippumaton azureus, joka on tehty javalla.
 
Tässä mun ohjelmia:

Tekstinkäsittely ja grafiikka:
LaTeX
LyX
vim
xfig
gimp

Multimediaan:
mplayer
xmms

Weppiselailu, mailit ja nyyssit:
firefox
fetchmail
mutt
tin

Instant messaging:
gaim

CD-poltto:
cdrecord
cdrdao

Muuta:
ginac
octave
otter
 
Tietokoneohjelmia "lahjoitetaan" ja kaikissa ohjelmissa on käyttöön oikeuttava lisenssi. Soveltuvat hyvin niin kotiin kuin yritykseenkin.

Ensiksi pohjalle käyttöjärjstelmä, jota ilman tietokoneesi ei pyöri. Miksi maksaa Microsoftille kun ilmaiseksi saa jokainen, joka haluaa. Lisätietoja http://www.flug.fi/linkit.html (tai http://www.linux.com/ tai http://www.linux.fi/ )

Pakettiin useimmiten kuuluu suoraan selain ( http://www.mozilla.org/ ), joten sitä ei tarvinne päivittää.

Seuraavaksi tarvitaan tietoturvaa varmistamaan palomuuri. Usein tulee käyttöjärjestelmän mukana, mutta voi myös asentaa itse http://www.shorewall.org .

Tämän jälkeen kaivataan ehdottomasti tekstinkäsittelyohjelmistoa. Siihen ehdottomasti suosittelen OpenOfficea ja tämäkin tulee pakettiin ilmaiseksi. ( Löytyy http://www.openoffice.org/ )

Mitäs muuta tarvitaan? Yritys voi tarvita jonkinlaisen sisäisen verkkopalvelun. Tähän tarkoitukseen Apache ( http://httpd.apache.org ) tai Tomcat jos Java-servlettejä tarvii ajaa ( http://jakarta.apache.org ). Tietokanta vielä päälle, jolloin MySql (http://www.mysql.org) tai PostgreSQL ( http://www.postgresql.org/ ) tuo tarvittavaa laatua.

Lapsille täytyy tarjota myös turvallista surffailua, jolloin on parasta laittaa este erilaisille vahingollisille sivuille. Tällöin pakettiin lisätään Squid ( http://www.squid-cache.org/ ) ja DansGuardian ( http://dansguardian.org/ ).

Tietenkin myös Raamattu-ohjelmisto tarvitaan. Silloin avuksi otetaan The Sword eli http://www.crosswire.org/ . Löytyy käännöksiä jokaiseen tarpeeseen.

Ja hintaa siis näillä ei ole kuin hakemiskustannukset.


Nyt siirrytään täysin PK-sektorille lahjoitettavien ohjelmien kanssa.

Koska organisaatiossa on varmasti myös Windows koneita, niin niiden kanssakin pitää aikaisemmilla ohjelmilla varustetun koneen sopia yhteen. SIihen käyttöön otetaan tanssittava Samba ( http://fi.samba.org/samba/samba.html )

Sähköpostikin on alkanut olemaan enemmän tai vähemmän vakiokamaa, joten sähköpostipalvelin tarvitaan pian. Sendmail on varmsti yksi eniten käytetyimmistä palvelimista ( http://www.sendmail.org ) Valitettavasti vain sähköposti tuo spam ongelman, joten organisaation sisällä voidaan ottaa ninjat käyttöön sen teilaamisessa ( http://spamassassin.apache.org/ )

Sisäverkko kaipaa jonkin tavan nimetä koneita, joten DNS palvelinta tarvitaan myös. Bind (http://www.isc.org/index.pl?/sw/bind/ ) kuuluu luokkaan:"kaikkihan tätä käyttävät lopulta" ja vauhdittaa organisaation toimintaa.

Mitäs vielä tähän pitää luetella.. tiedostopalvelin! Siihen Cups ( http://www.cups.org ) ja jos Windowsille täytyy tulostimet jakaa, niin edellä mainittu Samba auttaa myös siinä.

Joo.. kaikki nuo on tullut joskus johonkin koneeseen viriteltyä. Paljon on jäänyt mainitsematta, aina on löytynyt lähes kaikki tarpeellinen softa...

Näköjään jatketaan yrityspuolelle lahjoitettavien softien listaa.

Ensiksi tietenkin halutaan saada Outlook & Exchange server tyyppinen yhteisjärjestelmä, jossa mm. kokouskutsut hoituu helposti. Tähän soveltuu mainiosti vuosi sitten ilmaiseksi siirtynyt OpenGroupware ( http://www.opengroupware.org/ ) ja kalenteriksi Mozilla ( http://www.mozilla.org ). Mozillan päälle voidaan rakentaa myös huomattavasti monimutkaisempia sovelluksia, mutta se sitten onkin aivan toinen tarina...

Dokumentaation hallintaan webbipohjainen KnowledgeTree ( http://kt-dms.sourceforge.net/ ), joka ainakin nopealla kokeilulla näytti ja vaikutti ihan kivalta. (Tämän integrointi olemassaolevaan toimistosovellukseen tuottaa hieman työtä, mutta se ei ole mahdotonta. Integrointi ei kylläkään taida kuulua enää "lahjoita" -osastoon.)
 
Johan sanoi:
Joo.. kaikki nuo on tullut joskus johonkin koneeseen viriteltyä. Paljon on jäänyt mainitsematta, aina on löytynyt lähes kaikki tarpeellinen softa...

Äijäpä vetäisi kunnon listan!

Tapanani on käyttää KDE-työpöytäympäristöä, joten kerron siitä jotain.

Ensinnäkin Konqueror on hieno monitoimityökalu, joskin monipuolisuus kääntyy joskus itseään vastaan. Sillä hoidetaan nettiselailu, tiedostonhallinta, ssh-tiedonsiirto, ftp, cd-levyjen rippaus suoraan ogg-muotoon (ei tietenkään mp3:ksi :) ) jne. jne. Sftp, fish ja ftp ovat huippuominaisuuksia, jos joutuu siirtelemään tiedostoja etäkoneella. Korvaa täysin vastaavat erilliset softat integroiden etäkoneen osaksi normaalia tiedostonhallintaa. Tässä kannattaa mainita, että kaikki kde-sovellukset voivat käyttää suoraan etätiedostoja!

Sähköpostiin kmail, uutisryhmiin knode, kalenteriksi korganizer, chattiin moniprotokollainen kopete.

Ohjelmoijalle kdevelop, tällä hetkellä paras graafinen sovelluskehitysympäristö Linuxille. Www-kehittäjälle quanta, html-editori. "Pelkäksi" editoriksi löytyy kate tai vaikka kvim.

Zippipaketit ym. aukeavat ark-ohjelmassa. Kuvatiedostojen katseluun ja hallintaan löytyy useitakin ohjelmia. Musiikkiin noatun, juk tai amarok. Liikkuvaan kuvaan kaffeine (käyttää mplayeriä tai xineä). K3b hoitaa cd-polton helpommin ja tyylikkäämmin kuin xcdroast. Pdf-tiedostojen katseluun löytyy parikin ohjelmaa.

Eri alojen harrastajillekin löytyy ohjelmaa: rosegardenilla hoidetaan musiikin teko ja kstars näyttää tähtitaivaan ja ohjaa jokaisen pakkislaisen vakiovarustetta, kodin katolla pyörivää kauko-ohjattavaa kaukoputkea.

Tietysti toimisto-ohjelmistopakettikin on olemassa (koffice), vaikka se onkin kevyempi, suppeampi ja bugisempi kuin OO.

Gnome-ohjelmat toimivat täysin KDE:n alla ja päinvastoin - tämä pitää sanoa erikseen, koska monet näyttävät luulevan, että on pakko pyörittää tiettyä työpöytäympäristöä käyttääkseen jotain sen sovellusta.
 
Ja vielä on aivan pakko mainita mitä EI ole! Nimittäin virustorjuntaa, haittaohjelmien torjuntaa jne. ei ole lainkaan. Ai miksikö? Koska niitä ei TARVITA.
 
Johan sanoi:
Sähköpostikin on alkanut olemaan enemmän tai vähemmän vakiokamaa, joten sähköpostipalvelin tarvitaan pian. Sendmail on varmsti yksi eniten käytetyimmistä palvelimista ( http://www.sendmail.org ) Valitettavasti vain sähköposti tuo spam ongelman, joten organisaation sisällä voidaan ottaa ninjat käyttöön sen teilaamisessa ( http://spamassassin.apache.org/ )

Ja myös eräs vaikeimmin konfiguroitavista. ;) Paljon vähemmän resursseja ja huomattavasti helpommin konfiguroitava (sekä turvallisempi) palvelin on esim. Postfix. Itse olen monessa verkossa pyörittänyt sähköpostia sen kautta. Käytännössä palomuurissa on SpamAssassin, sekä Postfix ja kaikki sisääntulevat SMTP-yhteydet vedetään ton läpi, joka lähettää mailin eteenpäin verkon postipalvelimelle. (Tuo siis toimii näkymättömänä välissä... eli palvelinta ei ole määritelty domainin MX:ssä... vaan palomuuri pistää redirectin tuohon ja raskaammissa installaatioissa on pooli palvelimia, joihin ne round-robinilla ohjataan) Eräs nopeampi palvelin on Qmail, jota itse sitten olen käyttänyt niissä palvelimissa, joissa alkaa liikennettäkin olemaan enemmän. Noi viritykset on ehkä pikkufirmassa vähän overkilliä sitten, mutta Postfixia kannattaa kyllä käyttää sendmailin sijasta. :)

Jos tietoturvaan mennään, niin kukaan ei ole vielä maininnut loistavaa IDS:ää nimeltään Snort.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom