Lihastreenit Vapaaottelua Varten?

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Kamppailutreeniä lisää ensin eli jos vaparia ei ole mahdollista, niin sitten nyrkkeilyä, painia tai judoa niin että viikottainen treenimäärä on lähempänä kymmentä kuin kolmea. Sitten varmaan pieneltäkin paikkakunnalta löytyy treenikaveri ja paikka, jossa voi käydä kevyttä tekniikkatreeniä tekemässä peruskestävyysmielessä ja sitten tosissaan jos intoa ja energiaa vielä on, niin voimanhankintahommat punttisalilla mukaan. Jos tohon päälle vielä halua käydä lenkillä, niin mikäs siinä sitten, mutta veikkaanpa ettei ole aikaa eikä energiaa.
 
Vapaaotteluun ja muuhunkin kamppailuun ottaisin oppia siitä miten GSP treenaa. Hyvä nettisensei löytää kyllä niitä treenipattereita joilla huiput treentaa.
Ton lajivoima riittää ja lajivoima tulee painiessa niin jättäisin pois puheista jo heti alkumetreillä.
Itsellä 15v kamppailukokemusta ja ikinä ei ole maksimivoima ja tai juoksutreeni ala'GSP mennyt hukkaan.

Uusi GSP eli Sage Northcutt hyvä esimerkki mitä mm fysiikka meinaa.
Telinevoimistelu voisi olla yksi parhaista lajeista vaparin lomaan. Liikkuvuutta ja räjähtävää voimaa
 
Minusta sinulla menee nyt Thonglong homma siinä pieleen että yrität väkisin sovittaa ottelijan tilannetta omaan ihannevalmennusfilosofiaasi. Ymmärrän että tuo on ihan järkevä periaate että pyritään hommaamaan fyysiset ominaisuudet mahdollisimman paljon lajitreenillä mutta kun tässä tapauksessa tuolla mennään aivan pieleen ja/tai päädytään ratkaisuihin, joita ei ole mahdollista toteuttaa.

Ensinnäkin tuo lajitreenien määrä. Miten ihmeessä 15v poika joka asuu pikkupaikkakunnalla hommaa itselleen 7-9 vapaaottelua tukevaa lajitreeniä viikkoon? Vaikka treenaisikin samalla judoa ja nyrkkeilyä jonka harrastusmahdollisuuksista meillä ei edes ole tietoa niin eihän ne treenit varmasti satu niin että niissä olisi mahdollista käydä järkevästi tuon verran. Etenkin kun yhdellä lepopäivällä pitäisi saada aikaan 1-3 aamutreeniäkin. Kun seurat tietenkin treenaavat kunnan tiloissa niin aamutreenikään ei luultavasti onnistu vaikka jostain löytyisikin se treenikaveri, mitä tuskin tapahtuu.

Ja jos nyt jotenkin saataisiinkin riittävästi treenimahdollisuuksia niin miten ihmeessä se onnistuisi että lajitreenit saataisiin kehittämään peruskuntoa kun niitä vetäisi useat eri valmentajat 2-3 eri lajista ja ilman että niitä on suunniteltu kehittämään peruskuntoa? Luultavasti ne on suunniteltu jopa ihan päinvastoin ajatuksena että peruskunto hommataan lenkkeilemällä. Ei joku junnutreenaaja voi vaikuttaa tällaiseen. Olisi eri asia jos sinä olisit kaverin henkilökohtainen valmentaja ja treenifasiliteetteina olisi GB Gym, mutta siitä ei ole nyt kyse.

Minusta tässä pitää nyt lähteä siitä että treenimahdollisuudet ovat hankalat eikä huipputasoa voi näillä edellytyksillä saavuttaa. Siksi lähtökohta pitäisi olla se että nyt rakennetaan perustaa eikä mietitä sitä miten kisakunto saadaan piikattua mahdollisimman nopeasti huippuunsa. Jos kisaaminen on mahdollista tänä aikana niin hyvä mutta sekin pitäisi ottaa enemmän kokemuksen keräämisen kannalta. Täysi-ikäisenä voi sitten harkita muuttoa opiskelemaan isommalle paikkakunnalle, jossa on mahdollista päästä tasokkaampaan treeniin sekä valmennuksen että treenikaverien suhteen. Siihen asti pitää pyrkiä vain rakentamaan mahdollisimman hyviä pohjia.

Jos lajitreenejä on mahdollista lisätä viikkotasolla niin niiden lisääminen on se ykkösjuttu. Tarvittaessa muista lajeista mutta tässä tuskin on mahdollista käytännössä päästä yli 5 lajitreenin viikossa. Voimatreenejä se 1-2 viikossa, ajatuksena perusvoimatasojen nosto. Samalla tulee tietysti lihasta mitä nyt tuossa iässä tulee joka tapauksessa vaikka istuisi sohvalla. Oleellista tässä on lähinnä se että keskitytään perusvoimaan ja että ohjelma on tasapainoinen koko kropalle. Suht vähillä viikkotreenimäärillä kannattaa tietysti suosia isoja perusliikkeitä ja ehdottomasti vaihdella sitä ohjelmaa säännöllisesti jotta ei tule mitään lihasepätasapainoja joita on aikuisiällä tosi vaikea korjata. Sopivia treeniohjelmia on Pakkiksen punttipuolen aloittelijaosio täynnä. Lisäksi lenkkeilyä tai muuta peruskuntoharjoittelua 1-3 kertaa viikkoon.

Ja ei, tämä ei todellakaan ole sellainen treenitapa millä kannattaisi mennä suoraan matsiin. Siihen on omat juttunsa mutta tällä luodaan hyvät voimatasot ja peruskunto jotka mahdollistavat tulevaisuudessa huipputason harjoittelun. Koordinaatiopuoli tulee lajitreeneistä.
 
Viimeksi muokattu:
Vapaaotteluun ja muuhunkin kamppailuun ottaisin oppia siitä miten GSP treenaa. Hyvä nettisensei löytää kyllä niitä treenipattereita joilla huiput treentaa.

Jos on GSP niin kannattaa treenata kuin GSP. Mutta nyt kyseessä on 15v. poika jolla ei ole yhtään matsia ja joka treenaa harrastetason seurassa. Ei se voi eikä sen kannata ruveta apinoimaan jonkun +30v. pitkän uran tehneen ammattilaisottelijan treenejä. Etenkin kun kaverilla ei varmasti riitä valmennuksellinen asiantuntemus erottamaan mikä GSP:n treeniohjelma on tarkoitettu kisavalmistautumisiin, mikä peruskunnon kohottamiseen ja mikä jonkun tietyn ominaisuuden puutteiden korjaamiseen. Ei GSP:kään treenaa samalla tavalla ympäri vuoden ja luultavasti julkaistut ohjelmat ovat nimenomaan noita kisavalmistautumisia, millä ei tässä yhteydessä tee yhtään mitään. Lisäksi niissä lajitreenit on varmasti sijoiteltu ihan eri aikoihin kuin omalla seuralla sattuu olemaan (ja niitä on enemmän), jolloin myös voimatreenit, kuntotreenit ja palauttavat treenit pitäisi järjstellä uudelleen mihin taas henkilöllä ei varmasti ole asiantuntemusta.

Tuo on ehkä tyhmin mahdollinen tapa treenata että katsoo netistä jonkun ammattilaisen ohjelman ymmärtämättä sitä yhtään ja yrittää kopioida sitä.
 
Tietenkin toi perustui oletukselle että esim. joku kunnon nyrkkeilyseura kylästä löytyy. Voihan hyvin olla ettei näin ole, mutta jos on vapaaottelu ja judo, niin ei nyt liene mikään mahdoton ajatus että löytyy myös paini ja nyrkkeily. Enkä mä lähde siitä että nyt ruvettaisin heti rakentamaan jotain kisakuntoa, vaan päinvastoin taidon oppiminen olisi se ykkösjuttu. Eikä voiman hankintaakaan välttämättä tule väheksyä.

Mehän ollaan nähtävästi samaa mieltä että kamppailutreenin lisääminen olisi se ykkösjuttu. Muttä mäkin voin keksiä heti ainakin 10 mahdollista ongelmakohtaa sille jos ottaa esim. nyrkkeilyn tohon rinnalle alkaen kulkemisista ja treeniaikataulujen sovittamisesta kouluun ja sitten tulee ylirasitusjutut, jos vedetään jotain seitsemää sparripitoista treeniä viikkoon ja siihen puntit päälle jne. jne. Jos oikeaa intoa ja paloa (ja ymmärrystä) kuitenkin on, niin hommat on järjestettävissä. Nyrkkeilyvalmentajalle voi esim. sanoa että joinain päivinä tekee vain tekniikkaharjoitteita jne.

Tavallinen ratkaisuhan tossa on se että tyydytään niihin kolmeen lajitreeniin ja vedetään lenkkiä ja punttia päälle. Mutta sen vaan halusin tuoda esille, että jos mietitään kun kaveri joskus parikymppisenä muuttaa jollekin isommalle paikkakunnalle ja aloittaa vaparitreenit siellä kisat mielessä, niin esim. nuoruudessa hioutunut boxailutekniikka voi nousta arvoon arvaamattomaan. Peruskunnon voi juosta koska tahansa, mutta taitojen oppiminen vanhemmiten vaikeutuu.
 
Kyllä, lajiharjoittelu on aina ykkönen. Itse kuitenkin saan tästä sen kuvan että tasokasta lajitreeniä ei ole ainakaan kovin paljon nyt saatavilla ja pitää mennä sillä mitä on. Toki jos paikkakunnalta löytyy joku edes kohtuuhyvä nyrkkeilyvalmentaja niin tämän oppiin kannattaa mennä. Herää tosin ajatus että sitten kannattaisi ehkä saman tien ryhtyä kokonaan nyrkkeilijäksi...

Se mikä kysyjän tilanteeseen olisi hyvä ratkaisu on mahdollisimman ahkera leireily. Eli kannattaa hakea sitä oppia muualta. Hyvä esimerkki tähän on TV:stä tuttu "lapsivapaaottelija" Juha Tarvainen, jonka tekemisiä voi seurata kundin FB-sivuilta. https://www.facebook.com/juha.tarvainen.3 Kävi kesälomalla meidänkin salilla olikohan 4 päivää treenaamassa bunkaten valmentajan kotona. Ihmiset ovat yllättävän avuliaita kun keksii vain kysyä apua asiassa jossa he ovat hyviä.

Sitten on tietysti hyvä jos saa innostettua oman seuran vetäjiä panostamaan kilpatoimintaan ja sitä kautta lisää viikkotreeniä. Ehkä muutaman aktiivin porukalla tai sitten niin että mennään jonkun koutsin kanssa lyömään pistareita sunnuntaisin.

Tässähän on nyt menty aika kauas siitä "lihastreenistä" mutta olen ennenkin sanonut että kammoan sellaista ajattelua, että olisi joku erillinen vapaaottelijan punttiohjelma, vapaaottelijan juoksuohjelma, vapaaottelijan painiohjelma ja vapaaottelijan pystyohjelma. Ei näin vaan on vain vapaaottelijan treeniohjelma, joka sisältää erilaisia asioita. Ketjun aloittajan tapauksessa on ihan sama mitä liikkeitä tai sellaista hän tekee kunhan treeniä ei ole liikaa (max 2/vko), se kuormittaa koko kroppaa, vaihtelua on vuositasolla riittävästi ja se kehittää perusvoimatasoja. Jos kaveri pääsee huipputasolle niin yhdenkään UFC-matsin tulos ei tule ratkeamaan siihen valitsiko nyt Starting Strengthin vai Arnoldin Golden Sixin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom