Leivinuuni+(savi)pata...?

Liittynyt
25.6.2003
Viestejä
2 586
Muutettiin tässä hetki sitten uuteen asuntoon ja keittiöstä löytyy kunnollinen leivinuuni.
Ollaan nyt vaimon kanssa herkuteltu ajatuksella, että siellähän varmaan saisi aikaiseksi vaikka minkämoista syötävää, lihapatoja yms.
Ensinnäkin, voiko savipataa yleensäkään käyttää leivinuunissa? Kokemuksia?
Mitä nyt pikaisesti googlettelin, niin näyttäisi että savipata pitäisi laittaa aina kylmään uuniin ja leivinuunin kanssa se nyt tuo ainakin jonkinasteisia haasteita eteen.
Kai sekin nyt periaattessa onnistuisi, mutta ei nyt viittisi hermoja menettää joka kerta kun ruokaa tekee...
Ja jos todella näin on, niin olisiko vinkkejä mitä pirua sinne uuniin nyt voisi sitten työntää?

Ja muutenkin jos on elämää järisyttäviä reseptejä tai muita hyviä vinkkejä tarjolla, niin saapi ehdottaa.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Joo kylmään uuniin pitäisi ohjeen mukaan laittaa savipata aina. Onkohan syynä se ettei se halkea liian nopean lämpötilanmuutoksen seurauksena?
 
Näin minäkin sen ymmärsin.
Mahtaisikohan siihen olla jotain korvaavaa vaihtoehtoa?
Joku teräspata ei kyllä kiinnosta yhtään. Siinä ei oo sitä maalaisuutta ja herkkyyttä mitä tässä kylmässä maailmassa niin kovasti kaipaa...
Teräspata on jotenkin niin laitosmainen.
















Voi Jeesus. :D
Mut silti ihan oikeasti.
 
mites ois sellanen lasivuoka/pata? meillä mamma väsänny pienen ikänsä leivinuunissa evästä ja tota lasivuokaa se on käyttäny sekä jotain savi/posliinipataa? pitääpä kysäistä vielä kun satun jututtamaan niin laittelen tänne sit mikäli vielä on ajankohtainen..ja iha sellaisenaan tökänny kuumaan uuniin..alumiinivuokia on kans mut meneekö liian teolliseksi? leivinuunin pohjalle kannattaa hankkia rautaritilä joka pitää vuoat yms irti uunin pohjasta, sillä ilman sitä ritilää leivokset/ruuat tuppaa aina palamaan pohjasta..
 
Minä muistelen mummun sanoneen, että savipadat pitää ensin kastella tai liottaa vedessä, ennen uuniin laittamista. Se auttaa tuossa lämmönkestävyysasiassa.
 

Tuommoinen valurautapatahan näyttää aika hyvältä vaihtoehdolta. Tarttee tsekata. Tuo kyseinen vaan on vähän pienen oloinen, mutta eiköhän niitä isompiakin löydy.

mites ois sellanen lasivuoka/pata? meillä mamma väsänny pienen ikänsä leivinuunissa evästä ja tota lasivuokaa se on käyttäny sekä jotain savi/posliinipataa? pitääpä kysäistä vielä kun satun jututtamaan niin laittelen tänne sit mikäli vielä on ajankohtainen..ja iha sellaisenaan tökänny kuumaan uuniin..alumiinivuokia on kans mut meneekö liian teolliseksi? leivinuunin pohjalle kannattaa hankkia rautaritilä joka pitää vuoat yms irti uunin pohjasta, sillä ilman sitä ritilää leivokset/ruuat tuppaa aina palamaan pohjasta..
Kysäises vaan piruuttas vähän vinkkejä. Esim tuo ritilähomma ei olis tullu mieleenkään...


Ja vaikka tää nyt menee vähän tämmöiseltä paskanjauhantapohjalta omalta osaltani niin ihan tosissani olen ja vinkkejä kaipailen.

-edit-
Minä muistelen mummun sanoneen, että savipadat pitää ensin kastella tai liottaa vedessä, ennen uuniin laittamista. Se auttaa tuossa lämmönkestävyysasiassa.
Huomasin saman ohjeen, tosin siinä puhuttiin että ehkäisisi ruoan kuivumista..? En sit tiedä.
 
Mummu laittaa savipadan kuumaan tavalliseen uuniin ritilän päälle. En tiedä sitten, onko se kastelu kuivumisen vai lämmönkestävyyden kannalta tärkeämpää, mutta eipa se Römertopf ole ainakaan parissakymmenessä vuodessa hajonnut...
 
Valurautapadassa laitettu ruoka:kuola: Ei mitään emaloitua vaan ihan perinteinen pata. Tuota muuten Heavy-rokin linkistä tulevaa iittalan(entisen hackmannin) pata on ainakin itselläni ilman emalointia, en muista että tuliko tuo mulle erikoistilauksesta vai oliko ihan normi toimitus. Ainakin valurauta wokkipannu tuli erikois pyynnöstä, kun oli viellä suhteita.

OT: juuri eilen suunniteltiin ensiviikon reissua mökille ja samalla ruoka tarjontaa.... Lauantaina kunnon karjalanpaisti+karjalanpiirakat(itse leivottuna) ja punaviiniä. Sunnuntaina taisi olla hirvipaistia ja jos tuuria on niin sitten viikolla on viellä lintupaistia ja kaikki nuo sitten valurautapadassa ja pitkään uunissa haudutettuna. No viellä unohdin jänispaistin...
 
Näyttäisi tuo valurautapata saavan aika paljon ääniä.
Vaimokin laittoi just tekstiviestin, että ostetaan valurautapata.
Eli se puoli alkas olla siis kondiksessa, toki lisäideoitakin saa heitellä.

...
OT: juuri eilen suunniteltiin ensiviikon reissua mökille ja samalla ruoka tarjontaa.... Lauantaina kunnon karjalanpaisti+karjalanpiirakat(itse leivottuna) ja punaviiniä. Sunnuntaina taisi olla hirvipaistia ja jos tuuria on niin sitten viikolla on viellä lintupaistia ja kaikki nuo sitten valurautapadassa ja pitkään uunissa haudutettuna. No viellä unohdin jänispaistin...

No ei oo kyllä offtopic... Just noitakin kaipailen lisäksi, vinkkejä ja reseptejä kunnon lihapatoihin yms.
Voi kuola, kun tuli nälkä kun ajattelenkin noita teidän sapuskoita...

Saahan sitä tietysti varmaan ihan tuntumallakin hyvää ruokaa aikaiseksi, mutta jos on tosiaan jotain spesiaaleja patareseptejä niin tänne vaan.
 
Millä tavalla emalointi huonontaa valurautapadan ominaisuuksia?
 
Millä tavalla emalointi huonontaa valurautapadan ominaisuuksia?
Lämmönjohto-ominaisuudet pysyvät ennallaan ja se on helpompi puhdistaa. Muut edut menevätkin harakoille.
Käsittääkseni emaloimaton pata hengittääkin jollain tavalla + antaa aromia.

Hyvä pataruoka alla, vie kielen mennessään, "Ryssän" kanssa tehty monet kerrat. Mukaan voi heittää halutessaan myös esim. kokonaisia herkkusieniä sekä vaikkapa hillosipuleita.

Moskovan Pata

350 grammaa mureaa naudanlihaa, esim sisä-/paahtopaistia
2 myrttisen isohkoa valkosipulisuolakurkkua kuutioina
3 pientä sipulia
2 rkl hunajaa
2 tl mustapippuria rouhittuna
2 tl cayennepippuria
1 lihaliemikuutio sekoitetaan 4-5 dl:aan vettä
1 rkl vehnäjauhoa
1 purkki smetanaa
n. 100 grammaa aurajuustoa murusina
Ruskista liha pienissä osissa kovassa lämmössä. Älä laita lihaa kylmälle pannulle. Rapsuta pannusta tarkkaan "palaneet aromit mukaan keitokseen". Ruskista samalla myös osa sipuleista sekä toinen suolakurkku, lisää hunaja ja osa lihaliemestä. Sekoita joukkoon myös mustapippuri ja cayennepippuri. Keitoksen tulee peittyä nesteeseen. Laita seos uuniin 200 astetta, 45-60 minuuttia.
Lisää veteen sekoitettu vehnäjauho, smetana ja aurajuusto murusina sekä loput suolakurkut, sipulit ja tarvittaessa lihaliemi. Hämmennä hyvin. Laita uuniin 175 astetta n. 45 minuutiksi.
 
Juu, parasta pataa ever tuo Moskovan Pata.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom