Melko suuren vastuun vierittäisin niiden lukijoiden niskaan, jotka tuota roskaa ostavat ja lukevat. Iltapäivälehdet kirjoittavat juttuja jotka myyvät, eikä niiden menestyminen perustu uutisten välittämiseen vaan niiden tekemiseen. Lehdistönvapauden ja sen tuomien etujen vuoksi tällaista toimintaa ei voi tuomita eikä sitä tule lähteä säätelemään nykyistä voimakkaammin, mutta hyvää makua se ei osoita sen paremmin lehden tekijän kuin lukijankaan taholta. Jos lukijat kaikkoavat, lehtien linja kyllä muuttuu.
Edit: Tästä keskustelusta tulee mieleen radiolähetykseen soittanut vanhempi naishenkilö, joka valitti televisiossa myöhäisillasta esitetystä pehmopornosta. Kuvaili sitten melko tarkoin puolentoista tunnin elokuvan ja kuinka siinä oli tehty sitä ja tehty tätä, hyi kauheaa.
Samaa mieltä. Iltapäivälehdet, Seiska yms. on kaikki samaa paskaa, mutta niitä ei tuotettaisi, elleivät ihmiset niitä lukisi. Tämä ei tosin ole mitenkään poikkeuksellisen suomalainen ilmiö, sillä tuota keltaista lehdistöä ja
penny paperseja on ollut maailmalla melkein niin kauan kuin painotekniikka on ollut olemassa.
Silti, voisi käyttää järkeään ja lukea jotain hyödyllistä eikä yrittää urkkia ihmisten yksityisasioita lehdistä yms. Tämä tosin taitaa olla täysin turhaa avautumista, kun ajattelee kuinka paljon jengi mm. big brotheria katsoo...
Mikäli ei halua lähteä oikeusteitse asiaa purkamaan, kannattaa valittaa JSN:lle.
https://www.journalistiliitto.fi/Re...itto/pelisaannot/journalistinohjeet/uudet.htx Vaikka JSN:n osalta mainitaankin, ettei sen päätöksiä saisi käyttää tuomioistuinpäätösten perusteluna, näin todellisuudessa toimitaan. Eli mikäli JSN antaa "langettavan" päätöksen, on mahkut oikeudessakin paljon paremmat esim. kunnianloukkassyytöksen osalta.
EDIT: Kuinkakohan paljon paskalehdistö mm. näitä itsesääntelyn periaatteita rikkoo:
26. Jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava. Etnistä alkuperää, kansallisuutta, sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, vakaumusta tai näihin verrattavaa ominaisuutta ei pidä tuoda esiin asiaankuulumattomasti tai halventavasti.
27. Yksityiselämään kuuluvia erityisen arkaluonteisia seikkoja voi julkaista vain asianomaisen suostumuksella tai jos niillä on poikkeuksellista yhteiskunnallista merkitystä. Yksityiselämän suoja on otettava huomioon myös kuvia käytettäessä.
28. Sairaus- ja kuolemantapauksista sekä onnettomuuksien ja rikosten uhreista uutisoitaessa on aina noudatettava hienotunteisuutta.
32. Tunnistamiseen johtavien tietojen käytössä on syytä olla varovainen, kun kyse on vasta rikosepäilystä tai syytteestä.
33. Tietoja rikoksentekijästä, syytetystä tai epäillystä ei yleensä pidä julkaista, jos ne paljastavat erityisen arkaluonteisen rikoksen uhrin.