Lajit joissa on keskitytty aseisiin.

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja demoni
  • Aloitettu Aloitettu

EAA-valmisjuoma 24-pack

Pineapple Passion Fruit

1€/kpl
Liittynyt
19.4.2002
Viestejä
1 091
Ikä
46
Threadiin voisi koota harrastajien mielipiteitä ja tietoa lajeista, joissa on keskitytty käyttämään kättä pidempää.
Mieluummin realistisia kuin akrobatiaan keskittyneitä lajeja.
Olisi hyvä jos harjoitteluun kuuluisi myös sparraamista, ei pelkkää kataa.
...sovellettavissa tähän päivään ->poliisipatukka, teleskooppi ja veitsi.

Escrima, kendo, iaido, kas-pin, jotkin karate tyylit?, harjoitellaanko nykyään esim. ken-jutsua?

Aseet on mulle vähän tuntematon osa-alue. Miksi esim. em. lajeihin kannattaisi/ei kannattaisi perehtyä?
 
Täydennetään listaa Bujinkan budo taijutsulla. Varsinaisesti kyseessä ei ole aseisiin keskittynyt laji (kuten nimessäkin todetaan - vartalon taito), mutta myös asetekniikkaa reenaillaan ja se on tärkeä osa kokonaisuutta.

Erilaisia aseita joilla/joita vastaan harjoitellaan:
veitsi (tanto)
erimittaiset kepit 60-180 cm (hanbo, jo, bo)
miekka (ken, bokken)
Lisäksi muita esim. ketju/naru ja satunnaiset tuliase-disarmit. Näihin tosin törmää treeneissä (ainakin omalla dojolla) harvemmin ja ne ovatkin enempi dan-arvojen hifistelyä.

Mielestäni hyvää aseilla harjoittelussa on, että se on hauskaa, opettaa etäisyyden arviointia ja hyödyntämistä tekniikassa ja lisäksi vartalon käyttöä tekniikan "takana", pitkällä kepillä lyöminen kun on vähän lyhyemmälle kaverille jo suoritus sinänsä. Lisäksi lukkojen harjoittelu sekä käsin että kepin tms. kanssa voi auttaa niiden toimintaperiaatteiden ymmärtämistä.

Huonoista puolista en oikein osaa sanoa. Osa jutuista on hyvinkin käytännönläheisiä (keppi, veitsi), joidenkin treenaus taas lähinnä hauskaa (miekka), tosin näissäkin oppii taas sitä etäisyyttä ja rytmiä. IP-mielessä harjoittelevan tosin kannattanee opetella nyrkkeilemään eikä miekkailemaan.
 
Silatista ja escrimasta on hiukan omakohtaisia kokemuksia joten ne puskivat ekana mieleen.

Käytännön tilanteisiin nyrkkeily on luultavasti parempi kuin edellä mainitut, mutta on hyvä tietää hiukan perusjuttuja esim. miten puukolla aseistettua kaveria vastaan voi toimia mikäli ei ole vaihtoehtoja. Tästä hyvänä esimerkkinä baarijakkara (normaalit pitkät jalat) ja hyökkäävä asenne puukko-hemmoa vastaan ovat melko toimiva vaihtoehto.
 
Realistisesta aseidenkäytöstä kun puhutaan, luulisin että pätevät/vakavat systeemit jotka käsittävät koko skaalan erilaisista aseista paljaisiin käsiin, löytyvät Filippiineiltä ja Japanista. Siis yhtäällä kali-silat-escrima kouluja, toisaalla japanilaisia kouluja niinkuin jo mainittu Bujinkan ja vanhat (koryu) miekkailukoulut. Nuo uudet jutut, kendo jne, ei niillä ole juurikaan tekemistä *aseiden* käytön kanssa.

Euroopasta ja muualta länsimaista taas löytyy ilmeisesti yleensä yksittäiseen aseeseen ja kontekstiin keskittyviä systeemeitä, sekä vanhat miekkailusysteemit taisteluun ja kaksintaisteluun, että uudemmat systeemit sotilas- ja poliisikäyttöön, tyypillisesti nämä uudet on suunniteltu hyvin nopeasti opittavaksi.

Sitten mitä tulee tähän "soveltuu tähän päivään"... IP on asia ihan erikseen. Oleellista on, että aseita vastaan on vaikea puolustautua, ja niiden käyttäminen on helppoa.
Asetta ei oikeassa IP-tilanteessa keskimäärin saa mistään improvisoitua (jollaista bullshittiä olen kuullut useammastakin lähteestä), joten se on oltava mukana, jos sellaista haluaa käyttää; sitten täytyy harjoitella saamaan se käteen ja ensimmäinen isku matkaan, jotka eivät ole mitään itsestäänselvyyksiä eivätkä ilman erillistä treeniä tule adrenaliinin alla toimimaan.
Aseettomana asetta vastaan puolustautuminen voidaan taas tiivistää näin: 1) juokse, tai 2) kolaa vastapuoli ennen kuin tämä ehtii saada aseen esiin. Tässä päästäänkin sitten siihen, että ollaan treenattu havaitsemaan ja reagoimaan liikkeeseen joka on todennäköisesti aseen veto, *ei* tekemään mitään äijälle joka jo tikkaa puukolla kuin ompelukone. Siinä vaiheessa saumat parhaallakin vastauksella ovat huonot. Mutta jos jotain sellaisia tekniikoita kuitenkin treenataan, niitä pitää sitten treenata niin että vastapuoli on tosissaan, ettei tule ns. epäterveellistä itsevarmuutta.
 
piriä ja puukkoloita => tikkaava ompelukone

Sleepperi sanoi:
Asetta ei oikeassa IP-tilanteessa keskimäärin saa mistään improvisoitua ...........

Kännykällä voisi lyödä. Tai avaimilla....
Tämänkin muistaa vasta kotona :-)

Aseettomana asetta vastaan puolustautuminen voidaan taas tiivistää näin: 1) juokse, tai 2) kolaa vastapuoli ennen kuin tämä ehtii saada aseen esiin. Tässä päästäänkin sitten siihen, että ollaan treenattu havaitsemaan ja reagoimaan liikkeeseen joka on todennäköisesti aseen veto, *ei* tekemään mitään äijälle joka jo tikkaa puukolla kuin ompelukone.
.

Puhut asiaa, näin se menee: piriä päähän, puukko käteen => tikkaava ompelukone, saumaa tulee !

Itsekin ollut tilateessa, jossa tajusin että nyt narkki alkaa vetämään puukkoa taskusta, lähinnä vaan odotin...jumitusta ilmassa selvästi. . Onneksi ei ollutkaan puukkoa messissä, yritti vaan hämätä tai pelästytää....Olis pitänyt toimia, eikä jäädä kattomaan että mikä taskusta esille tupsahtaa. Sen jälkeen olis "ompelukone" lähtenyt ehkä käyntiin, nyt oli neulat jääny kotiin - onneksi. Kyllä se IP pitäis olla niin hanskassa, että itse reagoi ja eliminoi mahdollisuudet heti alkuunsa. Mutta opettihan tuokin jotain mitä ei "tatamilla" olis koskaan tullut vastaan.
 
Avilla, toki on asioita kuten avaimet ja kännykkä - ja huomaa, että ne ovat nimenomaan aina mukana, eli kun katsot viime postaustani ja ajattelet, että avaimet+kännykkä = aseita... mikäli harjoittelee realistisesti niiden käyttöä ja esiinottoa, ei sitten muista vasta kotona että näinkin olisi voinut tehdä. (toki treenissä sitten käytetään jotain sijaiskärsijä-esinettä, ei sitä oikeaa kännykkää.. mutta oleellista että se tulee samasta taskusta / kotelosta, ja stressin alaisena, että refleksit vie sitten oikein tilanteessa)

Hyvä että tuosta tilanteestasi selvittiin ilman kummempia kähyjä. Ei sitä aina voi olla 100% valpas. IP-treenissäkin pitää ottaa huomioon että silloin tällöin joutuu pahasti yllätetyksi ja aloittaa 'matsin' alakynnessä. Muutenhan eivät aseetkaan olisi ongelma, kun tietäisit niistä aina etukäteen ja mosauttaisit ensin = melkein varma voitto.
 
jep. käytännössä parhaiten toimivat "aseet" ovat esimerkiksi kädessä olevat lapaset ja pipo. päällekäyvän naamalle heitettäessä antaa kovasti lisää aikaa juosta karkuun tai tehdä jotain muuta.. kannattaa kokeilla varsinkin hieman hämärämmässä valaistuksessa niin, että kaveri saa rukkaset pienellä ranneliikkeellä, ei selvästi havaittavissa olevalla heitolla.

e. rukkasten on siis osuttava naamaan niin että niitä ei kerkeä ennakoimaan.
 
Krav magassa käydään läpi ainakin veitsiä, aseita ja pesismailaa/keppiä vastaan puolustautumista. Sekä käydään läpi myös tilapäisvälineiden (esim. kännykkä, kynä, avaimet, taskulamppu, ym.) käyttämistä ip-tilanteessa. Mielestäni tämä on vain hyvä asia, koska koskaanhan ei voi tietää mitä voi saada vastaansa tositilanteessa. Meilläkin on opetettu, että pitäisi reagoida heti, eli hyökätä ensin, jos uhkaavassa tilanteessa näkee vastapuolen käden häviävän taskuun/selän taakse, tms. Itse en ainakaan jäisi odottelemaan että mitähän sieltä taskusta löytyy..siinä voisi käydä huonosti :(

Tai niin, no, ainahan ip-tilanteessa voi käydä huonosti, mutta täytyy yrittää maksimoida oma selviytymisensä siinä tilanteessa. Joka tapauksessahan tuollainen tilanne, onnistui sitten vaikka kuinka hyvin puolustamaan itseään, jättää psyykkeeseen asioita, jotka täytyy sitten käsitellä.
 
Tottakai ju-jutsussa ja varsinkin magassa kuuluu treeniin myös aseet, mutta pääpaino on kuitenkin aseettomissa tekniikoissa.

Vähemmän perehdytään itse veitsen käyttöön, jolloin tulisi vähän realismia mukaan myös puolustautumiseen.
(ok. magassa jonkin verran)
Ja se nyt on itsestään selvyys, miten käy jos käyt painimaan veitsimiehen kanssa paljain käsin...¨

Escrimat yms. olisi varmaan hyvä tapa tutustua apuväline-puoleen?
Meinaan ne kepit on varmaan lähellä perus patukkaa, joka on nykyään aika yleinen työväline ja saattaa siksi olla käden ulottuvilla.......
 
demoni sanoi:
Vähemmän perehdytään itse veitsen käyttöön, jolloin tulisi vähän realismia mukaan myös puolustautumiseen.
...
Escrimat yms. olisi varmaan hyvä tapa tutustua apuväline-puoleen?
Meinaan ne kepit on varmaan lähellä perus patukkaa, joka on nykyään aika yleinen työväline ja saattaa siksi olla käden ulottuvilla.......
Joo, eiköhän se olisi hyvä valinta jos haluaa heti kiinni käytännön työkaluihin. Muistutan vaan, että escrima tms. lajin nimessä ei kuitenkaan ole vielä tae että treeni olisi huippurealistista. Varmasti 10x parempaa kuin 'asetreeni' mikä on nitojalla kiinnitetty milloin minkäkin taebo-aerobikin päälle. Yleisiä ongelmia realismin kannalta on liika flow ja olettamus että kyseessä on kaksintaistelu, mikä heijastuu etäisyyteen, veto yms tekniikoiden treenin puutteeseen, jne. Vaikka tekniikka olisi aidosti toimivaa taistelutekniikkaa, se ei välttämättä valmista tilanteeseen jossa joku aloittaa turpaanvedon 30 sentin etäisyydellä ja yllättäen.

Eikä nyt kukaan ota hernettä nenään, kiitos. Tämä ei ollut kohdistettu mihinkään tiettyyn kouluun.

edit: Demoni, olisin lähettänyt privaviestin, mutta ei onnaa. Jos kiinnostaa kuunnella niin laita spostiosoite mulle viestinä/spostiin.
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Huomasin vähän myöhään tuon otsikon "keskitytty"-sanan, eli otetaas vähän takapakkia, eli en väitä että magassa olisi nimenomaan keskitytty aseiden käyttöön. Omien tietojeni pohjalta (viisaammat korjatkoon ;) ) magassa käydään läpi myös aseellista hyökkäystä vastaan puolustautumista, koska kuten jo tuossa aiemmin mainitsin, koskaanhan ei voi tietää, mitä voi saada vastaansa. Eli aseet on yksi osa (ainakin meillä) harjoittelua.
 
Tiger Girl sanoi:
Huomasin vähän myöhään tuon otsikon "keskitytty"-sanan, eli otetaas vähän takapakkia, eli en väitä että magassa olisi nimenomaan keskitytty aseiden käyttöön. Omien tietojeni pohjalta (viisaammat korjatkoon ;) ) magassa käydään läpi myös aseellista hyökkäystä vastaan puolustautumista, koska kuten jo tuossa aiemmin mainitsin, koskaanhan ei voi tietää, mitä voi saada vastaansa. Eli aseet on yksi osa (ainakin meillä) harjoittelua.

Kyllä Magaan tosiaan kuuluu myös aseiden käyttö. Esim. kepin kanssa treenataan vähintään perustaidot niin kepillä puolustautumiseen kuin hyökkäämiseenkin. Puukon yms. kohdalla aloitetaan perusteista, eli yksinkertaisesta puolustautumisesta, joka pätee ns. perustilanteissa, mutta myöhemmin mennään sitten syvemmälle asiaan.
Myös kaikenlaisten ns. arkiesineiden käyttöä treenataan niin puolustus kuin hyökkäys tilanteisiin. (mm. ylempänä mainittua lapasen ym. heittoa vastustajan naamalle harjoitellaan ns. käytännön simulaation omaisesti)

Toki pääpaino on kuitenkin siinä aseettomassa itsepuolustuksessa.
 
Jos on karatetausta pohjalla, niin Kobudo voisi olla luonteva laji treenata.
Tosin ei siinäkään mitään hirveän realistista asetekniikkaa harjoitella suoraan, mutta harjoiteltuja oppeja voi hyvinkin soveltaa erilaisiin karahkoihin.
Eli Turun suunnalla Shaolin salille sisään ja mene Ilpo Jalamon juttusille. Varmana osaa jotain kertoa.
Siitä on jo vuosia, kun olen itse treenannut ja hänet tavannut, mutta silloin teki suuren vaikutuksen. :worship:
 
Sovellettu reserviläisammunta. Sparraus ei ole suosiossa sen vaarallisen luonteen vuoksi. Kisat ja harjoitukset tehdään yleensä välineisiin. Katamuotoisia harjoitteita on olemassa, mutta pääosin pyritään vapaampaan suoritukseen. Aseistus on nykyaikaista. Itsepuolustuksellinen funktio on rauhan aikana vähäinen tavalliselle kansalaiselle.
 
Harrastin muutaman vuoden escrimaa ja jos aseitten kanssa touhuaminen kiinnostaa, niin kannattaa kokeilla ihmeessä. Sparraamaan pääsee ja laji on mielestäni erittäin realistinen. Käytettävät aseetkin ovat lähempänä tätä yhteiskuntaa kuin monissa muissa lajeissa. Kaikella kunnioituksella vanhoja japanilaisia koulukuntia kohtaan, olen minäkin sitä bokkenia heilutellut.

Käytännön sovellutukset ovat sitten oma lukunsa. Kuka haluaa kantaa terää tai pamppua siviilissä, saati sitten on valmis niitä käyttämään.
 
www.swordschool.com Hesassa, Turussa, Tampereella ja Lappeenrannassa keskittyy eurooppalaisiin aseisiin. Pääase siis ~120cm pitkämiekka ja muita mitä vaan mieleen tulee (kirves, pitkäsauva...). Kaikki aseet siis ei ehkä tätä päivää, mutta tikari/veitsi tekniikat ovat varmaankin ihan päteviä ja muuten tulee harjoiteltua etäisyyttä + ajoitusta. Jossain määrin myös aseettomia tekniikoita, sekä vääntöä lähietäisyydellä
 
Itekkin vähän pääsin tuossa jokin aika sitten escrimaan tutustumaan ja semmoisen fiiliksen sai, että siinä sillä veitsellä ainakin treenaillaan paljon. Joten jos itse alottaisin jonkun tuommoisen, niin escriman puoleen varmaan kallistuisin.

Muistaakseni siellä treenataan myös veitsen piilottamista ja mahdollisimman nopeasti esille ottamista yms vastaavaa. Tai sitten noita oli erikseen niillä veitsitekniikkaleireillä, joita järjestetään aina sillon tällöin.
 
Täällä pohjoisessa ei ole escrima seuraa... harmi, homma kiinnostaisi sikana. Pentuna kun asuin Helsingissä jonkun aikaa, kävin muutamissa escrima treeneissä ja homma vaikutti toimivalta ja mielenkiintoiselta. Mutta.. millä paikkakunnilla voi lajia treenata?
 
Kuinka pohjoisessa?
Oulusta löytyy kalia. Tai Kali-eskrimaa. Tai kali-eskrima-arnista. Ja paljon muutakin samasta mestasta. No, sait pointin :)
Erittäin korkeatasoista kylmien aseiden käsittelyä Wu Hsin Kuenissa (www.whk.fi).
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom