Kuumennuksen vaikutus öljyyn

Liittynyt
9.9.2004
Viestejä
162
En löytänyt haulla yksiselitteistä vastausta, joten voisiko joku asiasta tietävä kertoa, mitä öjylle tapahtuu kuumennettaessa? Meneekö rasvahappoprofiili pilalle?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Muuttuvat transrasvoiksi kovasti kuumennettaessa, jotka ovat niitä paskimpia rasvoja.
 
Kielimies sanoi:
En löytänyt haulla yksiselitteistä vastausta, joten voisiko joku asiasta tietävä kertoa, mitä öjylle tapahtuu kuumennettaessa? Meneekö rasvahappoprofiili pilalle?

Ei pitäisi mennä matalassa lämmössä ja lyhyessä ajassa, mäkkärin ranskalaistenpaistorasvat voi olla toinen juttu.
 
Kiitos. Tota just olen miettinyt, voivatko ne muuttua noiksi transrasvoiksi, joita nykyään vihaan yli kaiken. Eli ruoanvalmistuksessa kannattaa kuitenkin suosia öljyä ja pitää vain huoli siitä, ettei lämpötila pääse nousemaan liian korkeaksi? Sori, voi, taisit jäädä (taas) kaupan hyllylle!
 
Toi oli hyvä linkki, vaikken sieltä paljoakaan mitään uutta tietoa löytänyt. Lähdenkin tästä paistamaan kanan rintafileitä oliviiöljyssä... :hyper:
 
Kielimies sanoi:
Kiitos. Tota just olen miettinyt, voivatko ne muuttua noiksi transrasvoiksi, joita nykyään vihaan yli kaiken. Eli ruoanvalmistuksessa kannattaa kuitenkin suosia öljyä ja pitää vain huoli siitä, ettei lämpötila pääse nousemaan liian korkeaksi? Sori, voi, taisit jäädä (taas) kaupan hyllylle!

Paistamisessa pitäisi käyttää rasvoja jotka ovat pääasiassa tyydyttyneitä eli kookosöljyä tai voita, koska ne kestävät parhaiten kuumennusta. Kylmäpuristettu kookosöljy on tosin niin kallista, että vaikka se onkin paras vaihtoehto, niin käytännössä kannattaa käyttää voita. Matalissa lämpötiloissa voi käyttää oliiviöljyä.
 
horroroso sanoi:
Paistamisessa pitäisi käyttää rasvoja jotka ovat pääasiassa tyydyttyneitä eli kookosöljyä tai voita, koska ne kestävät parhaiten kuumennusta. Kylmäpuristettu kookosöljy on tosin niin kallista, että vaikka se onkin paras vaihtoehto, niin käytännössä kannattaa käyttää voita. Matalissa lämpötiloissa voi käyttää oliiviöljyä.
Hoh hoijaa taas.. ei tiedä että pitäisikö itkeä vai nauraa. Tässä ei varmaankaan ollut tarkoitus friteerata mitään. Rypsäri/oliiviöljy kestää normaalin kuumennuksen muuttumatta miksikään. Voihan sitä paistaa kutosella pihviä tunnin pari jos niikseen tulee..
 
Kielimies,

Paistamiseen oliiviöljy lienee rypsiöljyäkin parempaa, onhan siinä huomattavasti pienempiä pitoisuuksia muun muassa korkeille kuumennuslämpötiloille alttiimpia n-3-luokan rasvahappoja. Tyydyttyneet rasvat kestävät kuumentamista parhaiten, koska ne eivät sisällä kuumentamiselle herkkiä kaksoissidoksia.

Eritoten siis monityydyttymättömät rasvahapot muuttavat herkästi olomuotoaan ja syntyy muun muassa trans-rasvahappoja.

Asia ei kuitenkaan ruokaöljyjen osalta ole noin yksinkertainen, sillä kuvaan astuvat kasviöljyjen rusaat antioksidanttimäärät. Muutamasta tutkimuksesta olen ainakin lukaissut oliviöljyn sisältämien polyfenolien kestäneen jopa verraten yllättävän hyvin korkeampiakin kuumennuslämpötiloja.

Nuo "haitallisiksi" luokitellut kuumennuslämpötilat löytynevät sieltä 170-180 asteen tienoilta, mitään eksaktia lämpötilaa emme ymmärrettävästi näistä voi antaa.
Joka tapauksessa miedoilla lämpötiloilla osan päivän kokonaisrasvoista koostaen pannun kautta, ei tämä liene ongelma, josta stressata päätään puhki.

Horroroson suosittelemat rasvat soveltuvat toki erinomaisesti paistamiseen, mutta kannattaa miettiä, minkälaisia käyttömääriä päivän kokonaisrasvoista käyttää paistamiseen ja minkälainen syötyjen rasvahappojen rasvahappoprofiili on kokonaisuudessaan. Ts, luottaako "maltillisiin" kuumennuslämpötiloihin vai suosienko empimättä tyydyttyneitä rasvoja paistamiseen.

Heavy-rockin linkki antaa varsin hyvää yleistietoa trans-rasvoista, mutta olisi siellä virheitäkin. Toisin kuin (vieläkin?) useat uskovat, suomalaiset margariinit eivät sisällä juurikaan trans-rasvoja. Tässä suhteessa suomalaisen elintarviketeollisuuden tuotteet eroavat vastaavista jenkkiversioistaan olennaisella tavalla.

Kuten tällä palstalla on tullut esille, kun rasvojen kokonaissaanti ja -käyttö ovat suositusten mukaista, ylipaino ei ole taakka, aktiviteettitaso on vähintäänkin kohtuullinen ja ruokavalio lähentelee muutenkin "terveysvaikutteista" jne, on tämä paistorasvadilemma melkoisen pieni yksityiskohta ajatellen kokonaisuutta.

:kippis1:
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom