Kunto ei kohene (once more)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja kaotik
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
24.8.2009
Viestejä
195
Yritetäänpä vielä kerran selvittää mistä mahtaisi olla kyse, tämän jälkeen pidän vain turpani kiinni ja annan olla, jos ei mitään keksitä.

Aloitetaan nyt vaikka ihan alusta:

2012 vuoden alussa aloin käydä kuntosalilla, jota ennen olin harrastanut sitä sun tätä liikuntaa satunnaisesti. Samana syksynä koulussa juostiin liikunnassa cooper-testi ja tulos oli 2200m, no ei se mitään, en ollutkaan harrastanut mitään aerobista tuon punttailun lisäksi. Sitten viime kesän lopussa ryhdyin myös kehittämään juoksukuntoa, tänä kesänä alkava armeija huomioiden ja muutenkin. Aloitin varovasti kävelylenkeillä ja otin käyttöön myöhemmin juoksuohjelman Kunto+ -lehdestä, kyseinen ohjelma on täällä Pakkiksellakin kiertänyt (en nyt löydä sitä, mutta se sisältää nousujohteista juoksuharjoittelua ja pk-kävelylenkkejä. Liikuntaa tullut siis vajaan vuoden aikana nyt kevääseen asti 7krt/viikko, välillä vähemmän. Olen myös pitänyt keskimäärin kerran kuukaudessa totaalilepo viikon.

Ennen kuin aloin keskittyä myös aerobiseen liikuntaan, niin esim. kyykätessä huomasin, että hengästyn jo siinä melkoisesti (kun jotku tekee suunnilleen henkeä pidättämällä kympin sarjoja), ajattelin että johtuu vaan paskasta kunnosta. Sama vaiva edelleen, vuoden juoksutreenaamisen jälkeen.

Tammikuussa sitten ensimmäistä kertaa menin lenkille kaverin kanssa, ja juoksuohjelma oli silloin tulossa pian päätökseen, tavoitteena oli juosta ensin 5km ja siihen heti päälle 3km. No kaveri oli mitään liikuntaa harrastamaton ja tuli "ihan muuten vain" mukaan ja viiden kilometrin jälkeen minä en enää jaksanut juosta, mutta kaveri ei ollut lähes edes hengästynyt. Siinä vaiheessa epäilyni jo aiemmin ajatuksissa pyörineestä rasitusastmasta vahvistuivat, ja varasin ajan varmuuden vuoksi rasitusspirometriaan. Juostessa oli koko ajan ollut erikoista sitkeää limaa kurkussa, mutta ei yskää eikä varsinaista hengenahdistusta.

Vihdoin pääsin testiin ja se tehtiin viivajuoksuna 6 minuutin ajan. Juoksun päätteeksi syke oli 194 bpm, ja testissä näkyi mitätön pudotus PEF-arvossa, joka oli juuri ja juuri astmadiagnoosin rajoissa, avaava lääke auttoi PEF-testin mukaan jonkin verran, sekin oli aivan rajalla, että tukeeko diagnoosia. Loppupäätelmä oli hieman epävarma diagnoosi, ja sen vuoksi kahden viikon kotiseuranta kortisonilla, avaavalla lääkkeellä ja PEF-puhalteluilla. Kotiseurannassa PEF oli aina hieman alle 800l/min, mikä on reilusti ohjearvon yläpuolella, lääkkeet eivät millään tavalla muuttaneet näitä arvoja, vaikka olisi pitänyt, jotta diagnoosi olisi vahvistunut. En myöskään huomannut mitään vaikutusta näille lääkkeille.

Leposyke on aina ollut ja on nytkin noin 80 bpm, ortostaattinen syke on normaaleissa rajoissa. Verenpaine otettiin maaliskuussa tuolla astmatestissä ja se oli 140/55 mmHg. En ole myöskään huomannut varsinaista vaihtelua juoksujaksamisessa ilmankosteuden tai sään mukaan (astmassa pitäisi periaatteessa olla).

Tällä hetkellä ongelmana siis on, että vajaan vuoden harjoittelun jälkeen en juurikaan jaksa paremmin juosta kuin ennen kuin aloin harjoitella aerobista liikuntaa. Aluksi seurasin juoksuohjelmaa ja pysyinkin sen kehitystahdissa. Silti viimeksi tänään aamulenkillä jo noin 7 minuutin rauhallisen juoksun jälkeen on syke niin korkealla ja kova hengästyminen, että on pakko kävellä. Samanlaista tämä on ollut koko vuoden. Tämän vuoden alusta motivaatio alkoi jo laskea niin paljon, että ei huvittanut harjoitella usein, mutta joka viikko tein silti vähintään kaksi lenkkiä kolmen kuntosali päivän lisäksi. Voiko tuo kehityksen puute johtua siitä, että ensimmäisestä juoksuohjelmasta jouduin silloin tällöin jättämään kävelylenkkejä pois, koska viikon jokaisena päivänä oli jo joko kuntosaliharjoittelua tai juoksulenkki?

Tilanne alkaa jo todella ahdistamaan, koska inttiin on enää turvallinen alle 30 siviili-TJ ja sen jälkeen tavoitteena on pelastusopistoon hakeminen, mutta tällaisella kunnolla molemissa tulee olemaan suuria vaikeuksia. En ole tuon 2012 syksyn jälkeen cooperia juossut, mutta uskoisin, että merkittävää kehitystä ei ole tapahtunut.

Anteeksi vuodatus, mutta kyllä alkaa olla jo motivaatio kaikkeen niin hukassa, että jotain täytyy seuraavaksi tapahtua. Jos ei muuta niin alan jo itsekin uskoa tuon olevan psyykkistä (motivaation puutetta, vaikka hammasta purren juoksuohjelmassa tavoitteisiin pääsinkin tiettyyn pisteeseen asti). Tulipa sekava teksti, mutta kuvaa hyvin tilannetta.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
En tiedä juoksusta tai juoksutreeneistä juurikaan mitään mutta itse aikoinaan enne inttiä harrastin paljon HIITtiä jolla sain hapenottokyvyn nopeasti aika hyvään kuntoon jolloin kevyellä juoksutahdillä pystyi juoksemaan helposti 10 km pituisia lenkkejä. Nytkin kesällä alotin lenkkitreenit aika armottomalla HIITillä jolla sain peruskunnon(hapenottokyky) kohdilleen ja nyt oon juossu lyhyehköjä peruslenkkejä ja tuntuu että vois taas juosta perus lönkötysvauhtia niin kauan kun jaloissa riittää ruutia.

Mainittakoon että HIITin voimilla ja pidemmillä peruslenkeillä juoksin 3000 cooperissa sitten intissä ilman mitään kummempaa tavoitteellista juoksutreeniä
 
Voipi olla jos kerta noin kovasti olet yrittänyt että vika on oikeasti jossain muualla kuin treenissä, eli noissa mainitsemissasi asioissa. Tuo 80 leposyke on aika huolestuttava noin muutenkin. Itselläni se on 40 pintaan, mutta äidiltä perittyä eikä liity mitenkään kuntoon.

Intissä pärjäät kyllä. Se rasitus siellä yleensä auttaa parantamaan kuntoa jotta myöhemmin selviää niistä raskaammista jutuista, sinun tapauksessasi voi tietysti olla että jos "oikeakaan" treeni ei ole auttanut niin voi olla hieman raskaampaa mutta on siellä paljon ihmisiä kenellä on oikeasti umpi surkea kunto.

Itsekkin tosiaan vähän ylläolevaa viestiä mukaillen sain aika nopeasti lyhyillä 2-5 km kovavauhtisilla lenkeillä (keskisyke + 170) ja pitkillä 5-12 km parannettua sen kunnon sinne 3000 pintaan 84 kilosena.
 
Hankalaahan se on lähteä nettidiagnoosia tekemään, vaikka hyvin ongelman tuossa kuvaatkin. Mutta pari juttua tuli mieleen. Onko hemoglobiini mitattu milloin viimeksi? Jos se on kovin alhainen, niin veren kyky kuljettaa happea huononee, ja se voi nostaa sykettä helpostikin. Toinen mikä tuli äkkiä mieleen on sympaattisen hermoston ylikuormitus. Korjatkaa joku jos kirjoitan mitä sattuu, mutta sympaattista hermostoa kuormittaa käsittääkseni ainakin liikunta ja stressi. Ja tuota stressi-korttia tässä nyt lähinnä mietin, koska ainakin pidempiaikainen stressi laittaa sympaattisen hermoston ylikierroksille, joka taas ilmenee sitten syketasojen nousuna sekä levossa että treenatessa.

Toivottavasti homma selviää.
 
Tolla treenimäärällä toi leposyke kyllä viittaa liikaharjoitteluun. Huilaa enemmän.
Verenpaineen ylä- ja alapaine vaihtelu on kanssa melkoinen. Levossa mitattuna olis ehkä
merkki jostain, rasituksessa en riedä. Kai se nostaa yläpainetta?
 
En muista edes koska viimeksi verikoe otettu, varmaan ala-asteella. Voiko olla alhainen hemoglobiini vaikka syö paljon ja monipuolisesti? Ja toi verenpaine mitattiin ennen tietty sitä juoksemista, vastaavilla paineilla jotku on kai saanu aorttaläpänvuoto-diagnoosin, eikä kuulemma aina tuota sivuääniäkään. Siellä astmatesti paikassa nimittäin otettiin lepo-EKG:kin ja siinä oli jotain haarakatkoksia ja varhainen repolarisaatio, sitten siinä lapussa luki, että "sinus arythmia with normal sinus rythm", en tiedä liittyykö noi urheilijansydämeen, joka myös löytyi (mutta sehän on täysin normaali ja oireeton). Henkistä kuormitusta nyt jonkun verran on ollut kevään mittaan, ylioppilaskirjoitukset muun muassa. Ei sitä vaan viitsi koko ajan laukata lääkärissä, kun sieltä kuitenkin tulee se luulotautisen leima. Pakkohan tämä tietty nyt on selvittää, että aluksi varannen ajan labraan verikokeeseen. Kiitokset hyvistä vastauksista, katsotaan miten homma etenee.
 
Kannattaisko tuossa tilanteessa mitata rauta-arvoja hemoglobiinin lisäksi? Ne voi käsittääkseni olla huonot, vaikka hemppa olisi vielä korkeallakin.
 
Siellä astmatesti paikassa nimittäin otettiin lepo-EKG:kin ja siinä oli jotain haarakatkoksia ja varhainen repolarisaatio, sitten siinä lapussa luki, että "sinus arythmia with normal sinus rythm", en tiedä liittyykö noi urheilijansydämeen, joka myös löytyi (mutta sehän on täysin normaali ja oireeton).

Haarakatkos ja varhainen repolarisaatio tosiaan joskus viittaa "urheilijan sydämeen", mutta varsinkin varhainen repolarisaatio voi olla ihmisellä syntymästä lähtien. Tuo sinus arythmia on hyvin suurella todennäköisyydellä normaali hengityksestä johtuva "epäsäännöllisyys" rytmissä (rintakehän paine kasvaa sisään hengittäessä -> syke laskee), eli siis täysin normaali ilmiö.

Tuo 80bpm leposyke on normaali ja iän myötä yleensä hieman laskee. Kestävyysurheilijoilla on yleensä matalat leposykkeet, mutta varsinaisesti kunnon mittarina sitä ei voi pitää. Joillain täysin liikuntaa harrastamattomilla sohvaperunoilla voi olla lähes bradycardiset sykkeet (=<50bpm). Myös vanhuksilla on usein hyvin rauhallinen leposyke, mutta se ei indikoi hyvää peruskuntoa.

Yksittäisillä verenpainemittauksilla ei tee käytännössä mitään. Luotettava verenpainemittaus tarkoittaa pidemmän aikavälin seurantaa. Lainaa joltain tutulta automaattista verenpainemittaria ja mittaa verenpaineesi aamulla sekä iltapäivällä, kolmesti molempina ajankohtina. Merkkaa ylös joko kaikki mittaustulokset, tai laske noiden kolmen mittaustuloksen keskiarvo. Suorita seurantaa esimerkiksi viikon ajalta joka päivä.
 
Verikoe antoi seuraavat tulokset: B-Leuk 4.5, B-Hb 162, B-Trom 271, muita arvoja ei otettu, eli hemo on aika korkealla. Alkaa vaan entistä enemmän ahistamaan tämä, kun arvot on ihanteelliset, mutta sykkeet ja kunto on ihravuoren luokkaa. Kai tämä sitten vain on psyykkistä, mutta miksi leposyke on 80 ja miksi eilisellä aamuhölkällä 1,5km jälkeen syke on selvästi kova ja veren maku suussa. Voiko se olla, että kunto ei vain ole vielä kohentunut harjoittelusta huolimatta, tai voiko se olla kuitenkin tuo rasitusastma, mutta lääkkeet ei vain jostain syystä auta?
 
Jään sivustaseuraamaan ketjua. Itsellänikin suuria vaikeuksia nostaa aerobista kuntoa, mutta se ei tosin tällähetkellä varsinaisesti ole tavoitteenakaan :)
 
Ylirasitus on tosiaan yksi mahdollinen selitys. Varsinkin jos olet kohtuu yhtäkkisesti lisännyt treenimäärää suhteessa aiempaan. Jos ymmärsin oikein niin 4-5 treeniä olet siis harjoitellut kestävyyttä ja 2-3 punttia viikossa? Noilla määrillä suosittelisin, että vain yksi kestävyystreeneistä viikossa mennään peruskunto alueen yläpuolella, joko vauhtikestävyys tai maksimikestävyystyyppisesti. Peruskuntoa sitten vaan runsaasti päälle. Se oma peruskunto alue pitää myös määritellä aika rehellisesti, koska helposti käy niin, että junnataan kaikki treenit vähän väärällä alueella, kevyet liian kovaa, kovat liian hiljaa. Jos se peruskunto on kävelyä tai sauvakävelyä niin sitä sitten vaan. Muuten kyllä kuulostaa aika oudolta, ettei kunto ole kehittynyt ollenkaan, koska yleensä tommosessa kohtuu aloittelija vaiheessa ei treenin tarvitse olla kovin oikeaoppista. Ylikunto on oikeastaan muiden sairauksien ohella se helpoin diagnoosi tästä tilanteesta näin netin välityksellä.
 
Jos ei muuta niin alan jo itsekin uskoa tuon olevan psyykkistä (motivaation puutetta, vaikka hammasta purren juoksuohjelmassa tavoitteisiin pääsinkin tiettyyn pisteeseen asti).
Kai tämä sitten vain on psyykkistä
Mikä saa sut arvelemaan, että vika olisi päässä? Jos tiedät tehneesi asiat niinkuin pitää, niin pään sisällöllä ei ole merkitystä.
Aerobisen kunnon pitäisi tossa 2200m cooper kunnossa nousta vielä suhteellisen helposti. Jos kunto ei parane ahkerasta ja oikein toteutetusta harjoittelusta huolimatta, niin olisin ennemmin huolissani kuin vittuuntunut. Nyt olis syytä arvioida ja analysoida sun harjoittelumetodit, harjoittelumäärät ja levon määrä, jotta voidaan sanoa löytyykö vika sieltä. Jos näissä ei ole vikaa, niin kannattaa jatkaa terveydentilan selvittämistä terveydenalan ammattilaisten avulla.
 
Eikös liian runsas aerobinen laske testotasoja? Vaikuttaako testojen droppi siihen suoritukseen paljon?
Itse huomannut,että kun tasot ovat korkealla niin jostain syystä jaksaa painaa ihan eritavalla jollakin lenkillä esim.
 
Mulla ainaki kunto jyysti paikallaan, kun vedin liian monta lenkkiä viikos puntin lisäks. Syke nous hetkessä jo lenkin alussa ja tuntu ettei jaksa mihinkään. Sittemmin vetäny vaan max 2 lenkkiä/pyöräilly puntin lisäks ja kunto lähteny nouseen. Eli mun neuvo; pidä kättelyssä lenkistä ja vaikka puntistaki viikon tauko, syö ja nuku hyvin. sitten alusta ja rauhallisesti. Kerkee kroppa tottua touhuun.
 
Käyn nyt läpi kokonaisuudessaan tämän kuntoni kehityskaaren, kun jotkut siihen liittyvää kysyivät.

Heinäkuussa 2013 aloin käymään kävelylenkeillä, pituudeltaan noin 3-3,5km

Elokuussa 2013 olin koko kuukauden liikuntakiellossa

Syyskuussa 2013 otin käyttöön tämän juoksuohjelman. Tuosta ohjelmasta tosiaan jouduin silloin tällöin jotain karsimaan pois, koska kuntosalipäivät olivat ma, ke ja pe, joten sovittelua tuossa oli, yleensä jätin "kevyimmän" treenin tuosta ohjelmasta pois. Kyseistä ohjelmaa onnistuin noudattamaan lähes loppuun saakka, kunnes 10. viikon tiistain harjoitus osoittautui saavuttamattomaksi. Tuolloin oli tammikuu ja pitkä pakkasjakso (-18°C oli keskimäärin iltaisin). Miksi minulla meni noin kauan tuon ohjelman parissa, siksi että kuukausittain pidin totaalilepo viikon liikunnasta ja jos en johonkin ohjelman tavoitteiseen päässyt, niin aloitin kyseisen viikon alusta. En tiedä miksi toimin näin, se vain tuntui hyvältä. Tuon jälkeen yli 2,5km lenkit alkoivat tuntua lähes mahdottomilta (lievän vauhdin lisäyksen jälkeen, lenkkeilyvauhdin olleen ennen hidasta höntsäilyä).

Maaliskuussa kun viimein pääsin viimein rasitusspirometriaan, harrastin siihen asti lähinnä satunnaista juoksuharjoittelua. Viime aikoina olen ottanut viikkojen pääasialliseksi aerobisen kehitystavaksi sekalaiset pk-harjoittelut ja näin progressiota ei ole tapahtunut koko aikana.
 
En tiedä onko porukalta jo loppuneet ideat tästä threadista, mutta yritän nyt vielä jos vaikka joku keksisi jo jonkun mainitun ehdotuksen vahvistuvan. Tänäänkin duunissa laitoin vasta merkille, miten tuo huono kunto näkyy. Kannettiin tavallisia työpöytiä 6. kerrokseen portaita ja tupakkaa polttava noin 30v keskivartalolihava työkaveri ei ollut edes hengästynyt perillä, kun taas minä läähätin kuin koira ja olen 19v, 174cm, 78kg ja vyötärön ympärys 78cm (ruokailun jälkeen). Samoin tuohon hengästymiseen liittyy sellaista, että rinnassa ja kaulassa tuntee todella voimakkaana sydämen jyskeen, paitakin heiluu vasemmassa rinnassa sykkeen tahdissa ja pelkästään noista tuntemuksista voisi laskea sykkeen aikaa ottamalla. Voisiko kyseessä tosiaan olla ylikunto, koska kunto tuntuu laskeneen ja laskevan jatkuvasti? Ja miten se on mahdollista, koska eikö se vaadi oikeasti KOVAA treenaamista ja paljon? En mielestäni treenaa kovinkaan kovaa koskaan.

Toisaalta Googlesta vastaan tuli muutamia mielenkiintoisia linkkejä, joissa jotkin kohdat suorastaan hätkähdyttivät kun kuulostivat kovin tutuilta asioilta:

Tämä oli esimerkiksi mielenkiintoinen linkki, siinä sanotaan astmasta: "Hengenahdistus, joka esiintyy rasituksen jälkeen tai palautuminen, joka kestää tavanomaista pitempään, viittaavat sairauteen, esimerkiksi astmaan" onko astmassa todella vasta palautumisvaiheessa nuo oireet, koska tuollaista minulla ei mielestäni ole ollut? Samoin siinä puhutaan syvään hengittämisen tarpeesta, sitä esiintyy kyllä jatkuvasti levossa että rasituksen alussa.

Toinen mielenkiintoinen linkki oli tämä
 
Sinähän olit armeijaan menossa muutaman viikon päästä. Turha lähteä hötkyilemään ennen sitä, eli armeija-ajan alussa kerrot lääkärintarkastuksessa vaivasi niin tutkivat kyllä. Siitä se sitten lähtee selviämään.
 

Suositut

Back
Ylös Bottom