Kunnon salaatti - maailman paras ruokalaji?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja proileri
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
20.8.2006
Viestejä
2 976
Eilen pitkästä aikaa vaimokkeen kanssa päädyimme kokkaamaan päivälliseksi salaattia (!), ja tulipa mieleen että tämähän on mitä mainiointa ruokaa ravinnetietoisille ihmisille. Miksikö? No, paitsi että salaatti pääosittain koostuu tuoreista vihanneksista, niin salaatissa nopeita hiilareita on juuri sen verran mitä sinne haluaa riisiä tai pastaa sekaan laittaa, ja samoin proteiinin määrää voi samoin säädellä mm. raejuuston, tonnikalan tai broilerin määrällä. Lisäksi kun kastikkeeksi lorauttaa oliiviöljyä, saa myös hyviä rasvoja.

En itse ainakaan keksi mitään pahaa sanottavaa kyseisestä ruoasta, paitsi kenties että sitä saa vetää ison lautasellisen että vatsa on tyydytetty - mutta mikäs ongelma tämä on bodarille ;) Bonuksena vielä variaatioita on joka lähtöön ja valmistus on helppoa.

Niin, se salaatti mikä tänään väsättiin:

1 nippu jäävuorisalaattia
puolikas punasipuli pilkottuna
puoli rasiallista kirsikkatomaatteja
pari desiä keitettyä pastaa
fetajuustoa kuutioina
vihreitä oliiveja
valkosipulinkynsiä oliiviöljyssä
reilu ripaus mustapippuria

Ainekset pilkotaan ja sekoitetaan, ja ei kun syömään! Sopii loistavasti kesäpöytään.
 
Missäs ton salaatin protskut on?:)
Ellette ihan hirveetä määrää tota fetaa laittaneet nii aika vähäseksi jää.
 
Suosikkisalaattini:
250g mustia papuja
1 punasipuli
1 paprika
4 tomaattia
2 avokadoa
1 mango
350g maissia (vai paljonko sitä on yhdessä purkissa?)
korianteria
rucolasalaattia

Kastike:
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili
2 rkl lime mehua
½dl oliiviöljyä

Mukavan raikkaan makuinen hedelmäinen salaatti jolla lähtee kuitenkin isompikin nälkä. Tuon setin kun jakaa kahdelle hengelle on yhdessä annoksessa kaloreita noin 1000 ja proteiinia ~32g. Ei siis dieetille vaikka rehujen syömistä onkin, mutta hyväähän se on.

Ruokaa yhden hengen annoksessa noin 750g, eli tuossa on puputtamista, mutta syöminenhän on kivaa hommaa ja kasvikset terveellisiä.
998kcal, P 32g, H 105g, R 50g
 
Pastaksi proteiinipastaa (26 % protskua) tai vaikka Barillan erikoispastaa jossa jotain 16-17 % protskua ja mukaan vielä vaikka 50-100g kurpitsansiemeniä (mieluiten paahdettuna) niin johan on protskupuolikin kuosissa.

Maitotuotteita vierastavat voi korvata fetan vaikka kylmäsavutofulla niin rasvat vähenee mutta protskua tulee edelleen.
 
Kyllä, hyvä ruokalaji ja silleen. Kuitenkikn mielestäni ehkä enemmän päivällinen kuin lounas. Ja jos päivän kalorit pyörii yli 5000 niin ei ole kovin helppoa syödä isoa salaattia. Mutta terveystietoiselle ehkä paras ratkaisu, kunhan muistaa vähän katella että tulee tarpeeksi energiaa.
 
Minä syön työlounaana nykyään tämmöistä kanasalaattia:

4 annoksen proteiinipuoli:
- Lidlin pakastekananrintaa paketti (+2rkl rypsiöljyä, sipulia, valkosipulia, mausteita)
- 400g raejuustopurkki

Paistellaan kanoja sen verran, että saa pilkottua. Kuullotetaan sipulit valkosipulien ja chiliripauksen kanssa. sitten kanapalat sekaan ja sotketaan jokunen minuutti. Kanasatsi neljään osaan ja aina yhden annoksen kaveriksi 100g raejuustoa, tomaattia, kurkkua, jäävuorisalaattia.

Tuohon voi toki lisätä vaikka mitä kasviksia ja vihanneksia vaihteluksi. paistaessa sekaan vaan maissia, paprikaa, kesäkurpitsaa, mitä nyt keksii.

Tuossa perusversiossa yhden annoksen ravintoarvot suunnilleen:
P/HH/R 45g/9g/14g 53%/10%/36%
340 kcal

E: niin mulla ei tosiaan pyöri päivän kokonaiskalorit yli 5000, tuostakin annoksesta tulee ihan hyvin täyteen ja jaksaa vähemmän fyysistä duunia vääntää. Voi olla, että massiivisempi kaveri bulkilla saa vetää tuota ämpärikaupalla ja pienen valtion budjetillinen rahaakin uppoaa. :)
 
-Pari purkkia tonnikalaa
-pakaste katkarapuja
-Simpukoita
-raejuustoa
-jäävuorisalaattia
-herne-maissi-paprika pakastepussi
-kurkku- ja tomaattisuikaleita.
 
pala jäävuorisalaattia
kurkkua, tomaattia, paprikaa
verkkomelonia, ananasta
broilerin suikaleita jossain hyvässä marinadissa
fetaa tai raejuustoa
riisiä jos tarve vaatii

samantyylinen combo lämpimänä: hedelmät + wok sekoitus + broilerin suikaleet
 
salaatti thread

Itse olen nykyään lisännyt salaatin syöntiä, jonka pohjalta ajattelin tekasta tämän treadin.

Normi salaattin pistän jäävuorisalaattia,kurkkua,tomaattia,oliiveja ja fetakuutioita ja päälle sitruunapippuria. Ihan hyvää toi salaatti, mutta alan vähän kyllästyä siihen.

Sitä vaan lähtisin kyselemään että minkälaisia salaatteja te syötte:rolleyes:

[mod]Kaksi ketjua yhdistetty. Hakua SAA käyttää ennen kuin aloittaa uuden ketjun. Itse löysin tämän ketjun noin viidessä sekunissa hakua käyttämällä.

t. elasto[/mod]
 
pistä siihen keitettyä kananmunaa, tonnikalaa tai kanaa lisäks ni on kyllä hyvää:kuola: ja noita kun laittaa ni saa nälänkin pois
 
Jäävuorisalaattia, sipulia, maissia, pannulla öljyssä paistettua halloumijuustoa kuutioina, pähkinöitä, kurkkua, tomaattia.

Erittäin hyvää ;)
 
Jäävuorisalaattia, kurkkua, paprikaa. Tomaatti ei mulle perussalaatissa maistu. Tekee salaatista vetisen, varsinkin säilytyksen aikana.

Tomaatista ja (puna)sipulista saa erikseen mukavan "salaatin", jossa on laakealla lautasella ladottuna tomaattiviipaleita, sipulirenkaita, öljyä, rouhittua mustapippuria ja suolaa (+ vähän etikkaa, jos tykkää).

Kastikkeista perussuosikkini on kermaviilikastike, johon laitan sipulijauhetta, valkosipulijauhetta, mustapippurijauhetta, suolaa (runsaahkosti), sokeria (maustemitallisen tjsp). Sama kastike sopii kalan kanssa, kun laittaa joukkoon tilliä ja muutaman tipan sitruunamehua. (Tai miksei ilman näitäkin.) Luksusversioon sipulit tuoreena. Kermaviilin rasvapitoisuus ruokavalion mukaan. Maistuu myös esimerkiksi leivän päällä.
 
Erilaisilla etikoilla ja hyvällä oliiviöljyllä saa muunneltua helposti perussalaattia. Pieneen budjettiin sopii hyvin erilaiset raasteet tai vaikka coleslaw miljoonine eri variaatioineen.
 
Maustettuja öljyjä ja mausteita tulee käytettyä aika paljon.
Samoja mausteita tulee käytettyä kuin muissa ruuissa.
chili, grillimausteet, pippurit.
kananmunia, kanaa, kalkkunaa, raejuustoa, kiinankaalia,ruohosipuli, marinoidut soijasuikaleet yms.
Aika paljon salaatin koostumus riippuu jääkaapin sisällöstä. eri asia on missä menee salaatin ja "ruuan" raja.
 
Alkupala/välipalasalaatti:
Rucolaa revittynä, pavunituja, herneenversoja silputtuna, kurkkua siivuina ja viinirypäleitä puolikkaina. Sekaan loraus oliiviöljyä, hunajaa ja ripaus pippuria. Päälle teriakikastikkeella marinoituja katkarapuja.

lisukkeeksi lihalle/kanalle (toimii sekä kylmänä että lämpimänä):
Tomaattia, punasipulia ja tuoretta mozzarellaa ohuina siivuina, mukaan tuoreita basilikanlehtiä ja pintaan oliiviöljyä ja ripauspippuria.

perussalaatti väriksi pöytään:
jäävuorisalaattia revittynä, punasipulia siivuina, kurkkua siivuina, punaista ja keltaista paprikaa suikalaina ja kirsikkatomaatteja puolikkaina. Kastikkeeseen oliiviöljyä, omenaviinietikkaa, hunajaa ja ripaus sitruunapippuria.

kanamakaroonisalaatti:
grillatunkanan lihat revittynä, pussillinen sulatettua pakastemaissia, kirsikkatomaatin puolikkaita, pilkottuja suolakurkkuja, punasipulia ohkasina siivuina ja keitettyä makaroonia. Kastikkeeksi Felixin tomaatti-chili soossi.

Lämmin pekonisalaatti:
Parsa- ja kukkakaalen kukintoja paloina, punasta parikaa suikaleina, sipulia lohkoina ja valkosipulin kynsiä siivuina sekä reilu nippu suomipekonia kuutioina wokpannulla/muurikalla paistellen, ensin pekonit rapeiksi ja sitten rehukset sekaan, ei kypsennetä, vain lämmitys. Mausteeksi loraus soijaa ja makeaa chiliä.

Tuossa jotain vinkkejä, nuitahan salaatteja nyt voi soveltaa ihan rajattomiin, eli ei luulis hetimiten variaatiot loppuvan kesken. Yrttejä, siemeniä, ituja ym. kannattaa testailla myös sekaan salaatteihin, toimii paremmin kuin hyvin.

edit. topilta hyvä huomio, salaatin ja ruuan välinen rajahan on varsin häilyä... No, sama kai se miksi niitä muoniaan kutsuu, kunhan maistuu :)
 
Lemppari salaatti.

lehtisalaattia
savustettua lohta
keitettyjä kananmunia
leipäjuustoa
kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä loraus
 
tää oli hyvää ku ex-anoppitarjosi:
ruskeitapapuja ja ainakin sipulisilppua vähäsen. I sooou love beans!

..nyt oon ikäväkseni huomannut, että paprika ja ilmeisesti kukkakaalikin saa vatsan vähän sekaisin, OT mut onko se oire allergiasta?
 
Back
Ylös Bottom