kulttuurimme ruokaravintoloiden suhteen

Liittynyt
28.2.2009
Viestejä
2 046
Onko täällä kenties yrittäjiä, kokkeja tai muita vastaavia henkilöitä, jotka olisivat erittäin paneutuneita siihen, miten Suomessa saadaan ruokaravintola kannattamaan. Aina kiroamani anti-yrittäjähenkinen ilmapiiri, verotus ja Kataisen hallitus eivät tee alaa varmasti helpoksi yrittäjille. Etenkin pienillä paikkakunnilla ravintoloita lopetetaan toisinaan koko ajan kannattamattomuuden takia.

Myönnän nyt heti, että olen välillä turhankin vastarannan kiiski, mutta pakko kertoa, kuinka minua on häirinnyt suosittujen paikkojen yksipuolisuus jo pitkään. Varsinkin Lahdessa, jossa asun, Santa Fe on se juttu "kaikilla" ja sillä siisti. Jos Santa Fe-fanin on pakko jostain syystä mennä jonnekin muualle, niin sitten se on kulman takana oleva Amarillo (mielikuvitusta!!). Ketjut jylläävät ja tarjoavat aikalailla samaa mättöä hiukan eri nimillä. On rehtejä roskaruokapaikkoja ja sitten enemmän tai vähemmän texmex-henkisiä paikkoja, jotka menevät melkein sinne roskaruokakategoriaan myös. Ympäri maan tämä tuntuu olevan trendinä, mutta toki esim. pk-seudulla kaupungilla syömässä käyvän väen suuri määrä antaa mahdollisuuksia toisenkin tyylistä ruokaa tarjoaville ravintoloille.

Kebab/pizza-paikoista voi olla montaa mieltä, mutta ainakin kiinalaiset, italialaiset, intialaiset ja thaimaalaiset ruokapaikat eivät ole sieltä kaikista epäterveellisemmästä päästä. Niiden määrä on toki iloisesti noussut 1990-luvun alusta pikkuhiljaa ja entistä useampi varautuneempikin kansalainen uskaltautuu etnisen ruoan pariin. Esim. oma isäni uskaltautui kokeilemaan aasialaista vasta vähän alle 50-vuotiaana; maalla ja pikkukaupungeissa etnisen ruoan kokeilu ei ole ollut välttämättä kovin yleistä back in the days.

Onko Suomi niin homogeeninen kansa, että vain tietyt muutamat jutut "rokkaa" ja vaihtoehtopaikat voivat pärjätä vain pk-seudulla jos sielläkään? Kokeeko joku nykykehityksen hyvänä? Onko joku syventynyt oikeen syvälle texmex-ruokaan; onko suomalaisten suosittujen texmex-tyylisten ruokapaikkojen ruoka sitä, mitä texmex TODELLA tarkoittaa? Onko suomalaiseen nykykulttuuriin "liikaa", jos laittaa parempaa päälle mennessään ulos syömään? Onko nykyinen politiikka niin kovaa myrkkyä ravintolayrittäjille, että tulemme vielä näkemään surkeita aikoja? Minne kannattaa mennä syömään?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Pinta-alaltaan suureen, harvaanasuttuun maahan tuskin kannattaa mitään kovin erikoista ravintolaa pykätä pystyyn.
 
Vanhana lahtelaisena sanon, että Lahessa ja pienemmillä paikkakunnilla kyse on varmaan vaan siitä, ettei ole tarpeeksi ostovoimaa ja siksi uusia yrittäjiä uusilla ideoilla ei kauheasti tule. Lahtelaiset (yleistäen) ovat aina olleet sisäänpäin lämpiäviä ja lähtökohtaisesti heille kelpaa vain kaikki tuttu ja turvallinen. Uusia asioita, ihmisiä ja kokemuksia vähän vierastetaan.

Helsingissä, jossa olen asunut jo pitkään, on erilaista. Täällä porukka suorastaan fiilistelee, kun pääsee testaamaan kaikkea uutta ja erilaista, koska se on trendikästä. Tai ainakin niin moni, että monet (varsinkin) "oman lompakon" -ravintolat menestyvät melko hyvin, kunhan vain laatu on tarpeeksi hyvää. Toki täälläkin kaatuu ravintoloita, mutta ehkä syynä on huono sijainti, huono laatu, huono mainostus tai jotain.

Ihan selkeästi viimeisten vuosien "juttu" täällä Helsingissä on ollut brunssikulttuurin yleistyminen. Brunssipaikkoja on tullut viimeisen parin vuoden aikana kuin sieniä sateella. Semmoisia hipstereiden suosimia retrotyyppisiä paikkoja varsinkin. Samoin sushipaikat ovat lisääntyneet ja sellaisia vähän erikoisempia etnisiä paikkojakin on tullut. Myös perinteisestä kotiruoasta on tehty "juttu" ja sitä tarjoillaan nyt trendikkäissä paikoissa.

Tosta brunssista tuli mieleen, että selkeä ero Lahden ja Helsingin välillä on se, että Helsingissä porukka lähtee lauantaisin ja varsinkin sunnuntaisin ulkoilemaan perheen/ystävien kesken. Käydään kävelemässä ja kahvilla/brunssilla kivoissa paikoissa. Kaupungilla siis näkee viikonloppuisin (myös sunnuntaisin) väkeä, kuin taas Lahden kadut ovat täysin kuolleita. Lahdessa ei myöskään ole samanlaista "eurooppalaista" kahvilakulttuuria kuin esim. Helsingissä, vaan se on siellä ennemminkin sellaista "torimaista" kahvilakulttuuria arkena aamiais- tai lounasaikaan äijien kesken, mikä ei sekään ole huono asia.Samoin Helsingissä käydään paljon tapaamassa ystäviä ruokaravintoloissa myös arkena, mikä ei esim. Lahdessa ole niin se juttu. Ystäviä tavataan jotenkin muuten.
 
Eipä se politiikan vika ole, että ravintola-ala on niin perhanan kilpailtua ja että ketjut saavat asiakkaita tunnettavuudellaan.

Texmexistä toivoisin Taco Belliä Suomeen. :)
Ja olkootkin "roskaruokaa", mutta minä en montaa kymppiä ala ruokailustani maksamaan kuin ehkä juhlapäivinä. Laitan kyllä muulloin sitten parempaa vaikka itse halvemmalla.
 
Kebab/pizza-paikoista voi olla montaa mieltä, mutta ainakin kiinalaiset, italialaiset, intialaiset ja thaimaalaiset ruokapaikat eivät ole sieltä kaikista epäterveellisemmästä päästä.

Joku perus intialainen mättö on kyllä aika heviä. Kermaa ja voita käytetään reilusti ja riisit ja naan leivät takaavat vielä kunnon hiilaritankkauksen päälle:)
 
Eipä se politiikan vika ole, että ravintola-ala on niin perhanan kilpailtua ja että ketjut saavat asiakkaita tunnettavuudellaan.

Alkoholin verottaminen, ruoan verottaminen, yrittäjien järjetön verottaminen, kalliit työvoimakustannukset (työntekijän palkkaaminen sikakallista ja vaikeaa)... politiikan vika ainakin minun logiikalla. Kilpailu on toki erittäin ok ja sitä pitääkin olla.

EDIT. Politiikkaa ovat myös Päivi Räsänen, aukioloaikarajoitukset ja Päivi Räsänen. Ja vielä kerran Päivi Räsänen. Jos hän saa vapaat kädet, niin ainakaan alkoholia tarjoilevia ravintoloita ei ole.
 
Viimeksi muokattu:
Ja olkootkin "roskaruokaa", mutta minä en montaa kymppiä ala ruokailustani maksamaan kuin ehkä juhlapäivinä. Laitan kyllä muulloin sitten parempaa vaikka itse halvemmalla.

Tässähän se näkyy miksi Suomi on itsepalveluyhteiskunta eli palveluista ei olla valmiita maksamaan, vaan mieluummin tehdään itse ja sitten jos mennään esim. ulos syömään, niin valitaan siitä huokeimmasta päästä. Mutta niin kuin yllä jo postatiin, niin Helsingissä tämä on jo muuttunut. Miksei muuallakin voisi kokeilla jotain erilaista, ehkä se lyö läpi?
 
Ketjuravintoloiden menestys perustuu pitkälti junttikansan ennakkoluuloihin kaikkea uutta kohtaan
No jaa, kyllä ketjuravintoloiden menestys perustuu aika pitkälle kustannustehokuuteen ja isojen talojen etuihin. Vuokrataso kaupunkien keskustoissa on korkea, verotus ja kulut nousevat koko ajan, työvoima on kallista ja niin edelleen. Isoilla taloilla on vain enemmän aseita selvitä tässä taistelussa.

Nää ketjut on usein näkyvillä liikepaikoilla ja mainostamiseen ja tuotteistamiseen käytetään suuria summia rahaa valtakunnallisesti. Olisi jonkin sortin ihme, jos tämä yhtälö ei tavoittaisi verrattain suurta joukkoa ihmisiä.
 
Tasokkaiden ravintoloiden saaminen kannattavaksi on varmasti haastava tehtävä Suomessa. Mutta kun katsoo kuuluisat kuppilat sarjaa niin siitä löytyy monia hyvällä idealla toimivia perheyrityksiä, joilla on se oma uniikki juttunsa. Tällaisia minä toivoisin ainakin Suomeen. Luulisi, että sellainen olisi yhtä kannattava kuin mikä tahansa lihapiirakkagrilli. Oulussa tällainen on esimerkiksi Kauppuri 5, mutta sekin alkaa olla jo vähän nähty ja tuntuu aika perusjutulta. Tosin hyvällä mielellä siellä nykyisinkin vierailen.
 
Alkoholin verottaminen, ruoan verottaminen, yrittäjien järjetön verottaminen, kalliit työvoimakustannukset (työntekijän palkkaaminen sikakallista ja vaikeaa)... politiikan vika ainakin minun logiikalla. Kilpailu on toki erittäin ok ja sitä pitääkin olla.

Eli tarkoitatko, että ravintoloita ei ole tarpeeksi näistä syistä?

Omien havaintojen perusteella ravintoloita on ainakin kaupungeissa liikaakin suhteessa asiakasmäärään ja niiden yksipuolisuus on seurausta ruokakulttuuristamme, joka suosii tiettyjä konsepteja.
 
Eli tarkoitatko, että ravintoloita ei ole tarpeeksi näistä syistä?

Omien havaintojen perusteella ravintoloita on ainakin kaupungeissa liikaakin suhteessa asiakasmäärään ja niiden yksipuolisuus on seurausta ruokakulttuuristamme, joka suosii tiettyjä konsepteja.

Niiden kannattavuus on heikkoa noista syistä ja juuri kannattavuuden sekä tuon mainitsemasi yksipuolisuuden takia ei uusia tuulia uskalleta kokeilla. Monen asian summa, kuten yritän aloituksessani omasta mielestäni tuoda esille.
 
EDIT. Politiikkaa ovat myös Päivi Räsänen, aukioloaikarajoitukset ja Päivi Räsänen. Ja vielä kerran Päivi Räsänen. Jos hän saa vapaat kädet, niin ainakaan alkoholia tarjoilevia ravintoloita ei ole.

Eikä myöskään lentoja tai laivamatkoja :lol2: Kysymys: "Oletko törmännyt lennoilla häiritsevään käyttäytymiseen jonkun humalaisen takia?" Vastaus: "En, mutta erään kerran Viroon menevällä laivalla oli lounaalla naapuripöydässä humalainen seurue"
 
Onko kukaan tutustunut tai suorastaan tykästynyt turkkilaiseen ruokaan? Ja en tarkoita nyt näitä pizza&kebab-kioskeja pelkästään vaan ihan kunnon turkkilaista ruokaa kaiken kaikkiaan. Mitä hyviä turkkilaisia ravintoloita löytyy Suomesta?
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom