Tästä aiheesta lienee jo useita threadeja, mutta vastataan tähän tuoreimpaan, kokemuksen syvällä rintaäänellä
Itsellä diagnosoitiin n. vuosi sitten supraventrikulaarinen takykardia, mitä kesti runsaat puoli vuotta. Melko yleistä nuorilla aikuisilla. Syinä voi olla mm. sydämen johtoratojen liikasäikeet, stressi ja rasitus. Korkea verenpaine on tyypillistä, mutta verenpaine saattaa olla takykardioissa täysin normaalikin.
Takykardiassa sydämen lyöntitiheys on yleensä 120-180, mutta toisinaan alarajana pidetään myös sataa. Sydänfilmissä ei välttämättä näy muuten poikkeavaa, paitsi mahdollisesti sykkeen epäsäännöllisyyttä. Yleensä takykardiat ovat kohtauksenomaisia, mutta syke saattaa pysyä epätavanomaisen korkeana tuntikausia. Betasalpaajalääkitys on tehokasta, mutta saattaa aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia, kuten raajojen kylmyyttä, kouristuksia sekä brakykardiaa (harvalyöntisyyttä). Oireet tietenkin korostuvat suuremmilla annoksilla, joten lääkeannos on syytä pitää mahdollisimman pienenä haittavaikutusten ehkäisemiseksi. Jos lääkitys ei tehoa, yksi vaihtoehto on polttaa sydämen johtosäikeitä jalan kautta, mutta tuosta menetelmästä en tiedä sen enempää.
Eteisperäiset takykardiat ovat melko vaarattomia, mutta rasitusta on syytä välttää, kun takykardia iskee. Betasalpaajalääkitys ei estä treenaamista.
Betasalpaajalääkityksen luulisi tehoavan korkeaan leposykkeeseen, jos sydänfilmissä ei löydy mitään poikkeavaa.