Kompostit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Zelda
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
1.2.2006
Viestejä
871
Millaisia komposteja porukalta löytyy?
Miten on toiminut?
Miten usein tyhjennätte?
Kyse on siis kompostoreista, ei kerrostalon biojätelaareista.

Meillä on joku ruotsalainen Hobbyhallista ostettu "lämpökompostori" ja ei kyllä talvella täällä pohjolassa toiminut. Ohjeissa luki että pitäisi kestää -15 astetta, mutta kyllähän se tietenki jäätyi. Lisäksi kompostointi aika on noin puoli vuotta - vuosi. Meillä se täyttyi jo vajaassa puolessa vuodessa (kissan pelletit aika iso osa tavarasta). Nyt keväällä laitoin sen uudelleen käyntiin ja nyt kun jouduimme kesken kaiken kompostia siirtämään maatöiden vuoksi niin oli ihan kuuma sisältä. Eli toimi toisinsanoen, eikä haissut ulospäin.

Tuo komposti ei meille riitä, vaan tarvitaan toinen joka kompostoisi nopeammin. Biolan lämpökompostoria ollaan katottu ja siinä on ilmoitettu kompostointiajaksi jopa 2 kk. Kallishan tuo on, mutta ilmeisesti toimiva? Onko kellään kokemuksia?

Lisäksi meille kaupusteltiin prismasta L & T lämpökompostia (kun biolanit oli loppuneet), mutta näytti liikaa tuolta meiän ruotsalaiselta, joten ei ostettu.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Meillä on mökillä tollanen Biolanin kompostori ja kai se ihan hyvä on ainakin kesäkäytössä. Pitäishän sen toki talvikäytössäkin toimia, mutta ei ole ollut käyttöä talvella. Hyvin se ainakin kompostoi ja jaksaa pitää lämmötkin korkealla eli jossain 40C:ssa. Jonkin verran työtähän kompostori aina vaatii toimiakseen eli välillä saattaa joutua kaatamaan sinne kuumaa vettä jos tulee liikaa kuivaa jätettä ja toisinaan taas pitää laittaa sitä "käynnistinjauhetta" jos ei lämmöt pysy korkealla. Melko yksinkertaista tekniikkaahan tuo on eli voihan sitä vähän miettiä, mitä siitä viitsii maksaa. Talvikäytössä tietenkin kalliit pytyt voi toimia paremmin.
 
Meinasin avata uuden ketjun, mutta olihan täällä jo keskustelua aiheesta.

Kai jokaisella OKT/mökki-asukilla on tuollainen?

Kannattaa pitää erillistä kompostia lehti- ja kotitalousjätteelle. Periaatteessa kai keittiökomposti pitäisi olla aina lämpöeristetty, mutta tuskin niitä kukaan vahtii. Pikakompostit kustantaa 300-500€ ja onhan niissä se hyvä puoli, että toimivat myös talvisin.

Lehtikompostiin voi laittaa rikkaruohoja, ruohonleikkuun tähteet, lehdet, multapaakut, oksat, kävyt ja mitä ikinä puutarhasta syntyy ylimääräistä tavaraa.

Keittiökompostiin laitetaan kaikkea talossa syntyvää orgaanista jätettä. Useimmiten ei kuitenkaan kompostoida esimerkiksi luita ja muuta hitaasti maatuvaa tavaraa. Keittiökompostiin kannattaa laittaa kuiviketta tai vastaavaa lisäksi, koska muuten tavara kompostissa on turhan tiukkaa eikä se välttämättä toimi hyvin.

Jos kompostit ovat liian kuivia niin kannattaa kastella. Jos on liian märkää niin sen pitäisi huomata hajusta, koska tällöin tavara alkaa mädäntymään eikä se kompostoidu. Kompostia täytyy muistaa ajoittain sekoittaa, että se tulee ilmavammaksi. Jos siellä näkee erinäköisiä pieneliöitä niin eiköhän se silloin toimi ihan hyvin.

Kompostista saatavaa tavaraa käytetään tietenkin maanparannukseen. Lannoitteena toimii paremmin tuore ruohosilppu eikä sitä tarvitse kompostin kautta kierrättää.

Näin kesällä on vaikea huomata käykö komposti oikeasti niin kuumana kuin se pitäisi. Eikö se pitäisi olla 50C tai enemmänkin. Eiköhän syksyllä viimeistään huomaa jos sieltä jotain höyryä tulee.

Lopuksi vielä, että yleensä taajamassa ei saa kompostoida ulkokäymälän tuotoksia, mutta muualla sekin tietysti onnistuu. Siitä ei ole sen enempää kokemuksia.
 
Kertokaahan nyt tietämättömälle, miten homma menee jos haluan rivarin pihannurkkaan laittaa jonkun kompostin johon voin risut ja pihalta ajetut nurmet kipata?

Ostanko jostain halpahallista 39€ pöntön, kippaan sinne nurmet kesän mittaan ja toivon että siellä on seuraavana keväänä multaa valmiina, vai??
 
Kyllä vain, mutta täytyy tuotakin aina välillä möyhentää. Itse tunkisin tuon jo syksyllä jonkun kukkapenkin pohjalle, että voisi keväällä taas aloittaa tyhjällä pöntöllä.
 
Kyllä vain, mutta täytyy tuotakin aina välillä möyhentää. Itse tunkisin tuon jo syksyllä jonkun kukkapenkin pohjalle, että voisi keväällä taas aloittaa tyhjällä pöntöllä.
'

Kyllähän sitä möyhentämään ehtii kesän mittaan. Ajattelin että toi komposti olisi helppo tapa päästä nurmesta eroon aina leikkauksen jälkeen, kun ei taloyhtiölläkään mitään yhteistä kompostia ole.
 
Oma komposti aivan kuollut. Siellä on kahden kesän kaikki pihajätteet, eikä mikään maannu. Risuja ei kai tuonne kannattaisi laittaa ollenkaan, ovat sen verran tuhtia tavaraa.. Jotain "herätettä" tuonne kai pitäisi laittaa..
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom