Kokkausketju, reseptit

Oho aikaa hyvää settiä, pitää joskus kokeilla. Mistä muuten johtuu yleensä paellassa oleva riisin keltainen väri, joku mauste vai jotain spesiaaliriisiä? Xyrix millaisen lampun alla muuten noita chilejä viljelet? :)
 
Oho aikaa hyvää settiä, pitää joskus kokeilla. Mistä muuten johtuu yleensä paellassa oleva riisin keltainen väri, joku mauste vai jotain spesiaaliriisiä? Xyrix millaisen lampun alla muuten noita chilejä viljelet? :)

Kuten yantteri jo mainitsi se on se sahrami. Ei välttämätön.

Niin ja tais jäädä sanomatta että peruspaella väsätään ihan vaaleasta riisistä ennemmin mutta itse olen tumman riisin fani eikä pieni kovuus haittaa. Ja pieni ravintoarvo hifistelykin on takana... :) En kuitenkaan suosittele niitä aivan täysjyväisiä joita pitää keittää tyyliin tunti...tuo Uncle Bens:n tummahan on kuitenkin hieman kuorittu versio.

Jos tykkää sipulista ja valkosipulista tuohon satsiin voi pistää puolikkaan molempia silputtuna. Kuullota ne öljyssä riisien kera, ei muita muutoksia ohjeeseen. Itse en niin sipulista välitä paellan kanssa mutta oman maun mukaan!

Ja mitä tulee chilien kasvatukseen se on kesäpainotteista puuhaa mutta nyt talvella on rehuja tuollaisen 600W spna lampun alla.
 
Jaa, pitääpä heittää jokunen helpon herkun ohje tänne:

LOHIJÖÖTI: leivälle, tapas pöytiin ym.
- Alkuun pitää edellisenä päivänä pistää lohi (n.500g) graavaantumaan, ihan suolalla ja tillin varsilla höystettynä. Vuorokausi on hyvä aika graavata.
- Leikataan lohi siivuiksi ja siivut silputaan veitsellä mahdollisimman pieniksi.
- Vieren aletaan silppuamaan punasipulia (2 piskuista/1 iso) yhtä iso kasa kuin lohtakin.
- Sekoitetaan lohi ja sipulisilppu keskenään ja lisätään 2dl kuohukermaa sekä himpaus silputtua tilliä. Maun mukaan myös sitruunapippuri antaa oman potkunsa.
- Sekoitetaan aineksia hetki ja pistetään jääkaappiin +3tunniksi muhimaan.
Ja eikun maistelemaan, suosittelen erityisesti saaristolaisleivän tai paahdetun ruisleivän kaveriksi. JA TOIMII!

Suurustettu LOHIKEITTO:
- Aloitetaan siivuttamalla jokunen porkkana justohöylällä ja pilkotaan ne pieniksi paloiksi.
- Silputaan pari isoa sipulia sekä keskikokoinen purjo ja kuulotetaan niitä hetkinen voissa.
- Heitetään porkkanat, sipulit ja purjo kattilaan, missä kiehuu kalalientä ja annetaan kiehua reilu 10 min.
- Lisätään purkki kuohukermaa ja pari pilkottua jahoista pottua sekaan. Ja tektaan keittämistä reilu 5min.
- Pilkotaan lohifilee 2x2cm kuutikoiksi ja heitetään soppaan sekaan. Annetaan kiehua 10min lisää.
- Lopuksi purkki smetanaa ja kourallinen silputtua tilliä. Kiehautetaan ja sammutetaan levy ja annetaan hautua 20-30min kannen alla. Kaveriksi paahdettu ruisleipä JA TOIMII!

Herkku TACOT:
- Paistetaan kalkkunanjauhelihaa 250-500gr, lisätään joukkoon pieniksi pilkottu punainen paprika, pari sipulia ja maun mukaan valkosipulin kynsiä.
- Seokseen lisätään hitaus soijaa, makeaa chiliä sekä valkosipulikastiketta. Paksuudeltaan seoksen tulisi lähennellä puuroa.
- Levitetään tacot uuninpellille hieman limittäin ja levitetään kastike niiden päälle.
- Pintaan vielä raastettua cheddarjuustoa ja hetkiseksi 4-5min 250-275 asteiseen uuniin ylätasolle. Nautitaan hyvässä seurassa kera oluen JA TOIMII!

Juustoiset LIHAPULLAT:
- Otetaan n. 1kg haluamaansa jauhelihaa ja heitetään ne kulhoon.
- lisätään 2 kananmunaa, tilkka öljyä, loraus soijaa, pkt mustapekka mustapippurijuustoa, n. puoli pkt sinihomejuustoa ja 2 kpl pilkottua myrttisen valkosipuli suolakurkkua sekaan ja sekoitetaan tasaiseksi tahnaksi.
- Kyseisestä taikinasta voi tehdä myös mureketta tai piffejä lihapullien sijaan JA TOIMII!

Olihan tuossa jo alkuun joitain helppoja herkkujen ohjeita jo...
 
Tänään on kyllä pakko kokata jotain itämaista ruokaa, kun rupes tekemään ihan sairaasti mieli :D Pitääpä ruveta metsästään joku tosi hyvä resepti :)
 
Kellään mitään kovia Meksikolaisen keittiön reseptejä. Tuntuu, että jo pelkästään kaupan hyllyistä löytyvistä salsakastike, jalapeno, tortilla yms tarjonnasta saa loihdittua pirun hyvää ruokaa. Saatika sitten, jos oikein panostaisi vimosen päälle Mexicolaiseen iltamaan...

Mexican2007-07-10-1184098506.jpg
 
Eero Mäkelä - Sata Parasta http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9789511207337

Tän kirjan ruoat on :kuola:, mutta vaativat hieman ruoanlaittotaitoa pohjalle.

Lisäinfoa kirjan tekijästä: Eero Mäkelän tiedon ja näkemysten taustalla on 39 vuotta keittiötä turbovauhdilla. Työ on tuottanut Michelin-tähden ja punaisen ukon, Vuoden Ravintola -maininnan kahdesti ja Parhaan Palvelun Ravintolan kolmasti. Kirjojakin on tehty. Työtä on paiskottu Suomessa ja kymmenessä muussa maassa, ja tuttuina on kaarti maailman huippuammattilaisia. http://www.viisitahtea.fi/content/view/221/50/
 
kanasetti helposti ja nopeesti.
hinta: ~5e. kcal: 1k-1.5k. maku: ihan ok.
tarvitset: nuudelipussi, 300-450g kanasuikaleita, sweet&sour-kastike.

1. käristä kanat pannulla.
2. lisää kastike.
3. tee nuudelit .
4. yhdistä setti.
5. heitä roskiin tai syö.


keitetyt munat.
hinta: halpa. kcal: en tiä. maku: paska.
tarvitset: 1-n kpl munia.

1. kaada kattilaan vettä ja keitä munia siellä.
2. syö kun haluat.

Aivan helvetin hauska läppä
ei ollu ;)
 
Aivan helvetin hauska läppä
 
HEDELMÄINEN MAKARONISALAATTI


1 pss makaronia
1 tlk persikkaa
1 iso omena
250 g viinirypäleitä
(1 maustekurkku jos haluaa)
1 pss sinihomejuustoa murusina
n. ½ prk ranskankermaa
n. 150-200 grammaa tavallista tai valkosipulimajoneesia (oman maun mukaan)
loraus Kartanon salaattikastiketta
suolaa
valkopippuria
(halutessa joukkoon voi laittaa savustettua kinkkuleikkelettä tai broilerin rintafilettä noin 300g)


Keitä makaronit ja viilennä ne juoksevan veden alla. Pilko persikat, omenat ja viinirypäleet (sekä mahdollisesti käytettävä liha). Sekoita makaronin joukkoon ranskankerma, majoneesi, sinihomejuusto ja lisää joukkoon suolaa sekä valkopippuria oman maun mukaan. Sekoita joukkoon pilkotut hedelmät sekä mahdollinen liha.
 
VARSIN RUOKAISA PIIRAS:
- pkt ruislehtitaikinaa kaulitaan leivinpaperille pellin kokoiseksi.
- Paistetaan 500gr jauhelihaa tai kanasuikaleita ja levitetään taikinan päälle. Mausteiksi pippuri, paprika ja suola.
- kuullotetaan 2-3 kpl normikokoista pilkottua sipulia ja 1 punanen pilkottu paprika ja levitetään kuulotettu seos lihan päälle. Maustamiseen loraus soijaa.
- pilkotaan kasa 250gr tuoreita herkkusieniä ja paistetaan kuivalla pannulla hieman kuivemmiksi ja lisätään sitten rasvaa. Rasvan lämmettyä hitaus jauhoja mukaan ja aletaan lorottelemaan maitoa päälle pikku hiljaa, niin että saadaan kastike aikaiseksi. Mausteiksi pippuri ja soija. (myös tölkkisienet käyvät, pilkotaan ne vain pieniksi ennen pannulle heittämistä)
- Levitetään sienikastike ja siivutaan jokunen tuore tomaatti ohkasiksi siivuiksi kastikkeen päälle. Pintaan hitaus mustapippuria ja oreganoa.
- Pintaan 150gr punaleima emmentalia ja jööti uuniin 250 asteeseen n. 20 minuuttia. Varaudu puhkaisemaan n. 12 minuutin jälkeen piirakkaan syntyviä kohoumia.

On ruokaisaa ja maistuu sekä suoraan uunista lämpimänä tai myöhemmin jääkaapista naposteluun kylmänä.
 
Multa liikenis pari kalareseptiä, ekaks IMO ihan maukas variaatio varsin arkisesta kirjolohesta.

Ota sopiva pala kirjolohifilettä, nahkapuoli alaspäin. Vedä pintaan muutama viilto, mutta älä leikkaa nahkaan asti. Laita kala uuninkestävään vuokaan, edelleen nahkapuoli alaspäin.

Sekoita kipossa teriyaki-kastiketta ja sweet chili -kastiketta, fifti-sixti on sopiva sekoitussuhde. Lotraa osa sotkusta kalan päälle, koita saada soosia jäämään tekemiisi viiltoihin. Loput sotkusta voi blandata vedellä ja lorauttaa kipon pohjalle. Liemiin voi nakata vielä muutaman ronskisti pilkotun valkosipulin kynnen.

Uunita puolisen tuntia, ja lapioi kitusiin.

Sitten vähän vähemmän arkinen lohiresepti. Hommaa paikalliselta kalakauppiaalta hyvää lohifilettä, siis ei mitään kirjosikaa vaan ehtaa tavaraa. Lisäksi tarvitset hanhen/ankanmaksaa.

Loheen leikataan viiltoja poikkisuuntaan, mutta ei nahkaan asti. Maksasta tehdään ohuita siivuja, jotka tungetaan viiltoihin. Koko komeuden pintaan kevyt suolaus ja todella säästellen pippuria, voi jättää poiskin. Missään nimessä ei kannata liialla pippurilla peittää aineiden omaa makua.

Koko komeus taas uunivuokaan, pohjalle purkki kermaa, suolaa ja pippuria. Uunita sen aikaa että hanhenmaksa "sulaa". Ja ei kun naamariin.

Niin, jälkimmäinen ei sovi hipeille, "maksahanhien" kasvatus on aika roisia touhua :)
 
SAINT AGUR –ETANAT (4-6 annosta)

24 etanan kotiloa tai etanapannu
24 säilyke-etanaa, esim. Maison Gourment

Juustotahna:
100g Saint Agur –sinihomejuustoa
80g voita
1rkl sitruunamehua
2-4 valkosipulikynttä
2rkl persiljasilppua
½ tl mustapippurirouhetta

Sekoita huoneenlämpöiset Sain Agur-juusto ja voi keskenään. Lisää muut ainekset. Laita puhtaisiin, kuiviin etanan kotiloihin tai etanapannuun ensin Saint Agur –juustotahnaa, sitten etanat ja täytä kotilot lopuksi juustotahnalla. Levitä uunivuokaan parin cm:n kerros suolaa ja nosta etanat tukevasti pystyyn suolan päälle. Kuumenna uunissa (250 C) muutama minuutti kunnes täyte alkaa kiehua. Tarjoa etanat rapeakuorisen leivän kanssa.



TAIKINOIDUT ETANAT

8 etanaa
100g voitaikinaa
50g homejuustoa

Leikkaa voitaikinasta 6x6cm:n neliöitä ja laita etana taikinaneliölle. Lisää päälle homejuuston pala ja kokoa taikinalevyn kärjet yhteen paketiksi. Voitele munalla ja paista uunissa. Valitettavasti multa on jäänyt ohjeesta pois tuo astemäärä, mutta eiköhän se ole sama jossa voitaikina yleensäkin paistetaan uunissa.



YRTTIKERMASSA HAUDUTETUT ETANAT

Etanoita ”riittävä” määrä
1rkl rajuunaa (tuore)
1rkl persiljaa (tuore)
1 valkosipulin kynsi
2dl kuohukermaa
2dl smetanaa
1rkl sinappia
sipuli
suolaa

Leikkaa sipuli ja kuullota se pannulla. Lisää joukkoon etanat ja paista niitä kevyesti. Lisää kerma, smetana ja sinappi. Hauduta muutama minuutti. Lisää lopuksi tuoreyrtit ja hiukan suolaa.




Täällä lisää juttua etanoista: http://www.viisitahtea.fi/content/view/2161/77/
 
Mulla on tälläistä tarjolla: Jauhelihaa ja siihen purkki tai 2 tonnikalaa riippuen lihan määrästä. 1kg jauhelihaa niin pistä 2 purkkia, yleensä chililiemessä uiskentelavaa tonnikalaa. Siihen sitten muut mausteet/kastikkeet oman maun mukaan. Sopii yllättävän yhteen toi tuna+j.liha:kuola: Kannattaa kokeilla.

Tämäkin on hyvä setti: Pekonia ainakin pari pakettia, Mama kananmakuiset nuudelit tulille, ja pekonit pikku kuutioksi.
Kun pekonit ovat ready ja nuudelit kiehuneet niin laittaaa ne vielä hetkeksi pekonin kanssa paistumaan. Voi siihen vähän sipuliakin kärtsätä joukkoon. Ja tadaa kiinalainen ateria on valmis, tai kiinalaisenaruokana mä olen sen aina tarjoillut:lol2:

:offtopic:Edit. Oletteko muuten huomanneet kanan rintapalojen muuttuneen jotenkin paskempaan suuntaan valmistajasta riippumatta:confused: Kaverini joka on ammatiltaan kokki on tehnyt saman havainnon. Ostan nykyään koipireittä, ellen suikaleita.
 
Itse leivottu leipä on aina hyvää.
Tässä vähän erilainen, mutta taatusti maukas ohje.
Ohje löytyy myös tänään laatikoon kolahtaneesta GLORIAN RUOKA&VIINILEHDESTÄ 1/2008

Punasipuli-kinkkufougasse (4 leipää)

6 1/2 dl kylmää vettä
20 g tuorehiivaa
n. 12 dl erikoisvehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
2 rkl silputtua tuoretta timjamia
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl merisuolaa
1 punasipuli
1 tl öljyä
80 g ilmakuivattua kinkkua

Lisäksi
3/4 dl oliiviöljyä voiteluun
tuoreyrttejä pinnalle (esim. rosmariinia, oreganoa ja timjamia)
merisuolahiutaleita

Mittaa vesi yleiskoneen kulhoon. Liuota hiiva veteen. Lisää jauhot ja anna koneen käydä pienellä nopeudella pari minuuttia. Lisää yrtit ja öljy ja anna koneen käydä 10 minuuttia. Lisää suola ja anna koneen käydä suurella nopeudella reilut 5 minuuttia tai kunnes taikina on kimmoisaa.

Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sipulia öljyssä noin 5 minuuttia, kunnes se on pehmeää ja läpikuultavaa. Anna jäähtyä hetki ja lisää taikinaan. Kuutioi ilmakuivattu kinkku ja lisää taikinaan.

Siirrä taikina öljyttyyn ja kannelliseen muovirasiaan. Anna sen levätä puoli tuntia huoneenlämmössä. Kaada taikina työtasolle ja painele ilmakuplat käsin pois. Näin leivän kohoaminen vauhdittuu, ja rakenteesta tulee parempi. Taita taikinan reunat keskelle ja anna sen levätä peitettynä vielä puoli tuntia huoneenlämmössä.

Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle leivonta-alustalle ja jaa se neljään osaan. Pyörittele taikinapalat palloiksi ja anna niiden levätä leivinliinan alla noin 5 minuuttia.

Kauli taikinapallot ohuiksi, soikeiksi levyiksi. Nosta levyt leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Tee leivän keskelle pystysuora viilto ja kummallekin reunalle 3–5 vinoa viiltoa. Leivän tulisi näyttää lehdeltä. Venytä viiltoja käsin leveämmiksi.

Voitele leivät oliiviöljyllä. Kohota leivät liinan alla kaksinkertaisiksi, noin 45 minuuttia. Pane uuni lämpiämään 250 asteeseen.

Painele leipään tuoreyrttejä ja ripottele päälle merisuolahiutaleita. Paista leipiä uunin keskitasolla noin 12–15 minuuttia, kunnes ne ovat kullanruskeita. Sumuta hieman vettä uuniin paistamisen alkuvaiheessa. Anna leipien jäähtyä ritilällä.
 
MHK-tädin tuliset lihapullat (1annos)

-400g sikanautaa+400g paistijauhetta (kannattaa olla molempia)
-2 kananmunaa
-1,5 rkl korppujauhoa (tiivistää massaa)
-1 iso sipuli, 1 valkosipuli pilkottuna
-1 chilipippuripaprika silvottuna.
-1 rkl barilla gorgonzola-mäiskettä / auraa paloiteltuna
-suolaa, mpippuria, bbq soppa-aineksia, jotain tulista extractia muutama tippa, pehmentämään potkua hyppysellinen bih jolokia. Joku on tiettävästi laittanut vähän sinappiakin sekaan.


Hämmennystä ja epätoivoa. Uuni 220c n. puoli tuntia. Koristeeksi silliviipale, fetakuutio ja katkarapu.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Ylös Bottom