Tämä on aikalailla samaa sarjaa, kuin se, että kakkostyö yritetään pykälällä kieltää. Et esim. saisi tehdä jotain sunnuntaivuoroja tehtaassa tai ovihommia viikonloppuiltana. Tällainen sekä tuo kilpailukielto ovat usein pelotteita ja muodollisuuksia. Rajuimmat ylilyönnit torpataan jne., mutta varsinkaan ei-esimiesasemassa olevat voivat kyllä yleensä vaihtaa kivuttomasti kilpailijalle. Se on elämää; työpaikat vaihtuu ihmisillä ja kisa on kova.
Luukuttaessani toimistotarvikkeita ovelta ovelle sivuduunit oli kielletty ja kilpailukielto työsopimuksessa. Käytännössä joillain rivikaupparatsuilla oli sivutoimena jopa omaa firmaa yms. muihin aloihin liittyen. Ja kun joku otti lopputilin, niin yleensä siirtyivät suoraan kilpailijoille myymään samoille asiakkaille kilpailijoiden tuotteita. Veivät asiakkuuksia mukanaan kilpailijoille. Lisäksi useampi lähti ja perusti kilpailevan firman. Yksi ja ainoa tapaus oli, jossa mentiin käräjille ja uuden kilpailijan perustanut joutui maksamaan. Ko. veijari lähti esimiesasemasta ja väärinkäytti liian selkeästi yrityssalaisuuksia jne. Hän suorastaan kerjäsi ongelmia ja sai niitä.
Myydessäni IT-ratkaisuja kilpailukielto sivuutettiin keskustelulla. Kerrottiin, että mennään kilpailijalle ja sovittiin miten asiakkuuksia viedään/ei viedä mukanaan. Yleensä hommat sujuivat. Joskus tuli riitaa, mutta nekin yleensä jäivät uhoamisen tai känniavautumisien tasolle, eikä käräjöinti ollut mitenkään yleistä.
Maalaisjärki on hyvä apu tässäkin asiassa. Kannattaa miettiä sitäkin puolta, että millaista mainetta kylillä sellainen firma saa, joka haastaa oikeuteen rivityöntekijän, koska hän elää elämäänsä ja vaihtaa työpaikkaa jossain vaiheessa työuraansa? Lisäksi moni firma ei jaksa/kehtaa käräjöidä moisesta eikä monilla ole edes varaa siihen. Toki toisinaan käräjöinti voi olla paikallaan; tapauskohtaisiahan nämä jutut aina ovat.