kas-vain sanoi:
Cthullulta hyvä huomio! Toisaalta lahjana tai perinönä siirtyvään omaisuuteen ei sovelleta lunastuspykälää. Ja mahdollisessa lunastuksessa käsittääkseni hinta olisi se verottajan määrittelemä hinta eikä 75% siitä hinnasta.
Se, mihin saantoihin lunastuslauseke soveltuu ja mikä on lunastushinnan määräytymisen peruste, riippuu yhtiöjärjestyksestä. Ks. Asunto-osakeyhtiölaki 11 §:
Osakkeiden lunastaminen
Yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että osakkeenomistajalla tai nimeltä mainitulla julkisyhteisöllä on oikeus lunastaa uudelle omistajalle siirtyvä osake ilmoittamalla lunastusvaatimuksestaan yhtiön hallitukselle. Yhtiöjärjestyksessä on tällöin määrättävä:
1) keillä on lunastusoikeus ja mitä saantotilanteita se koskee;
2) milloin ja miten hallituksen tulee antaa lunastukseen oikeutetuille tieto osakkeen siirtymisestä uudelle omistajalle;
3) lunastushinnan määräytymisen peruste;
4) lunastusvaatimuksen esittämisen määräaika, joka saa olla enintään kaksi kuukautta siitä, kun uusi omistaja on ilmoittanut saannostaan hallitukselle; sekä
5) lunastushinnan suorittamisen määräaika, joka saa olla enintään kuukausi 4 kohdassa tarkoitetun määräajan päättymisestä tai, jos lunastushinta ei vielä tällöin ole tiedossa tai se on 13 §:n mukaisesti tullut riitaiseksi, enintään kuukausi lunastushinnan vahvistamisesta.
Jos samalla saannolla on hankittu useisiin osakeryhmiin kuuluvat osakkeet, on ne kaikki lunastettava, jollei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä.
Lunastamiseen oikeutettujen keskinäinen etuoikeus on hallituksen ratkaistava arvalla, jollei yhtiöjärjestyksessä ole toisin määrätty. Lunastushinta on maksettava hallitukselle joko rahana tai sellaisella maksuvälineellä, josta Suomessa toimiva pankki vastaa. Maksettaessa lunastushinta posti- tai pankkisiirtona maksupäivänä pidetään sitä päivää, jona maksaja on suorittanut lunastushinnan määrän pankille edelleen siirrettäväksi tai täyttänyt maksun suorittamiseksi vastaavan toimen. Hallitus ei saa suorittaa lunastushintaa sille, jolta osake lunastetaan, ennen kuin tämä luovuttaa osakekirjan.
Mitä 1 ja 3 momentissa säädetään, on voimassa, jollei muussa laissa ole toisin säädetty.
Ps. Kannattaa ottaa huomioon laskelmissa, että ostajan on suoritettava maksamastaan vastikkeesta varainsiirtoveroa, jonka suuruus on 4 % vastikkeen määrästä, ja että osakkeiden luovuttaja joutuu maksamaan mahdollisesta luovutusvoitostaan veroa pääomatuloja koskevan verokannan mukaan.