Kevytmaito, tuo jumalatarten juoma

Pro Nutrition Fire Kick, 20 x 25 ml -20%
Todettakoon nyt vielä se, että maitorasvojen oletettu verisuonia kovettava vaikutus on osoitettu vääräksi. Me olemme käyttäneet mautonta maitoa ja sitkeää juustoa parikymmentä vuotta pelkän pohjois-Karjala -projektin virheellisen tulkinnan vuoksi.

Missäs näin on osoitettu? Mennyt ilmeisesti ohi..

Ja Estel:onhan se toisaalta hassua juottaa lapsille rasvatonta maitoa ja sitten lisätä rasvaa erikseen ruokaa, mutta idea on, että panostetaan rasvan laatuun ja maidossa on enempi huonoa kuin hyvää (esim. CLA) rasvaa. Mutta kohtuus kaikessa pätee tässäkin :)
 
Zone-sarja -42%
SUPER WHEY ISOLATE (3,9 kg) -24%
Missäs näin on osoitettu? Mennyt ilmeisesti ohi..

Ja Estel:onhan se toisaalta hassua juottaa lapsille rasvatonta maitoa ja sitten lisätä rasvaa erikseen ruokaa, mutta idea on, että panostetaan rasvan laatuun ja maidossa on enempi huonoa kuin hyvää (esim. CLA) rasvaa. Mutta kohtuus kaikessa pätee tässäkin :)

Viime keväänä käytin rasvatonta maitoa kahvissa, mutten koskaan enää:urjo: Täällä tulikin muutama hyvä kuvaus siitä, mitä se on:D

En suosittelisi pienen lapsen ravitsemista rasvattomalla maidolla, janojuomana se ehkä menisi. Luonto ei ole turhaan luonut maitoa imeväisikäisen ainoaksi ravinnonlähteeksi nisäkäslajeilla. Luulisi siinä olevan kaikkea oikeassa suhteessa? (En tosin tiedä ihmisen rintamaidon koostumusta tarkemmin, mutta siinä lienee rasvaa ainakin sama määrä kuin kevytmaidossa?) Kolesterolia tarvitaan myös, se on yksi solukalvon rakenneosa. Terveellä ihmisellä ns. kolesterolireseptori toimii, eikä se kerry siinä määrin vereen että olisi haitallista. Meillä suomalaisilla taas osalla on geneettinen virhe, joka johtaa haitallisen kolesterolin määrän nousuun veressä. On myös väitetty, ettei "karppaajilla" olisi huonon kolesterolin lisääntymistä veressä, vaikka syövät usein paljon eläinrasvoja. Että olisiko hiilareilla yhteys tähänkin? :rolleyes:

Anyway, tämän löysin netistä, hakusanana taisi olla "maitorasva":

"Vyötärölihavuuden yleistyminen ja LDL-kolesterolitason aleneminen antavat Aron mukaan aiheen arvioida uudelleen meijerituotteiden käyttöä. Hän viittaa tutkimuksiin, jossa maitovalmisteiden käytöllä on todettu yhteys edulliseen painoindeksiin, pienentyneeseen sydäntautikuolleisuusriskiin ja myönteisiä vaikutuksia insuliiniresistenssiin.

Aro muistuttaa, että yksioikoinen jako terveydelle edulliseen tyydyttymättömään ja haitalliseen tyydyttyneeseen rasvaan ei enää päde: esimerkiksi maitorasvan C 15:0 rasvahappoon liittyy insuliiniresistenssin kannalta myönteisiä vaikutuksia."
 
Miten kukaan saa tehtyä puuroa rasvattomasta maidosta, sehän palaa väistämättä pohjaan? Tai ainakaan itse en saa sitä onnistumaan, eikä kukaan ystävistänikään? Itse mulla on "puuromaitona" jääkaapissa aina kevytmaitopurkki. Puuroon sekoitan yleensä puolet rasvatonta ja puolet kevytmaitoa ja johan onnistuu! :thumbs:

Minulla ei ainakaan ole rasvattomasta maidosta tehty palanut pohjaan, kun olen laittanut sekaan noin 1/2 tl margariinia (käytän tummansinistä Keijua). En sit tiedä olisiko jo sama käyttää kevytmaitoa, mutta näin ei tarvitse sitä erikseen ostaa:)
 
Kevytmaitoa oon aina juonu. Ihan mielettömän nannaa.. Spaghetti kastikkeineen + kevytmaito = taivas. Ihan mieletön juoma, oon niin onnellinen et vatsa ainaki toistaseks kestää ~litran maitoa päivässä. Mums. Rasvaton on niin litkua.. :>
 
Ja Estel:onhan se toisaalta hassua juottaa lapsille rasvatonta maitoa ja sitten lisätä rasvaa erikseen ruokaa, mutta idea on, että panostetaan rasvan laatuun ja maidossa on enempi huonoa kuin hyvää (esim. CLA) rasvaa. Mutta kohtuus kaikessa pätee tässäkin :)
No olen ajatellut niin, että se maidon rasvan määrä, mitä lapset päivittäin saavat, ei sen kummempaa huolta aiheuta. Ja kun se maistuu paremmalta kuin rasvaton, kevytmaito siis! Kasvamiseen tarvitaan rasvaa myös, ja kyllä siitä mahtuu osa olemaan maitorasvaakin. :)

Jotenkin rasvaton maito on mulle ajatuksena "käsitellympää" kuin kevytmaito, ehkä se on mun korvien välissä? :rolleyes: Sama kuin se, että välttelen kevytkermoja, siis näitä 7% rasvaa (+ pitkä litania E-numerosarjoja eikä missään tuotesisällössä mainita kermaa...). Kuohukerman valmistusainelista on huomattavasti lyhyempi: kerma. Kun määrät ovat kuitenkin kohtuullisia, niin selkeä käsittelemätön tuote, rasvasta huolimatta, on mun mielestä (ja taas tuhoan lasten terveyttä mutulla? :D ) turvallisempi kuin esim:
"Ainesosat: Vesi, vähälaktoosinen rasvaton maito, kasvirasva, sakeuttamisaine (E 1442 tapiokapohjainen), kirnumaitojauhe, stabilointiaineet (E461, E415), emulgointiaine (E435), sokeri, aromi, väri (betakaroteeni)."

Karkasi hieman maito-aiheesta, mutta no... Ja tosiaan, rasvaton maito kahvissa on jotain aikamoisen kammottavaa. Makuasia, kai siihenkin tottuu, mutta mä taidan pysytellä siinä parissa päivittäisessä kahvikermalorauksessa - tai kevytmaidossa, jos kerma on loppu.
 
Ja Estel:onhan se toisaalta hassua juottaa lapsille rasvatonta maitoa ja sitten lisätä rasvaa erikseen ruokaa, mutta idea on, että panostetaan rasvan laatuun ja maidossa on enempi huonoa kuin hyvää (esim. CLA) rasvaa. Mutta kohtuus kaikessa pätee tässäkin :)

Kannattaa vähän googlettaa, koska nuo hyvä rasva/huono rasva -asetelmat ovat hyvää vauhtia kääntymässä päälaelleen kun mm. pohjois-Karjala -tutkimusta ja muutamaa muuta uudellenarvioidaan ja transrasvoja tutkitaan...

Siihen, että viralliset ravitsemussuositukset muuttuvat, menee tietysti ikuisuus, mutta eläinrasva EI ole huonoa rasvaa. Ei siis myöskään maidon rasva. Eläinrasvojen huonommuus perustuu väärinkäsitykseen, kun ne olomuodoltaan kovina rasvoina niputettiin samaan kategoriaan teollisten transsien kanssa.
 
Rasvaton maito on ihan kauheeta litkua, se ei oo ees oikeasti valkoista vaan se on harmaata ja pitää värjätä valkoiseksi että ihmiset sitä joisivat.

Mistäköhän luotettavasta lähteestä tämäkin tieto on? :evil: Meidän maitopurkissa näyttäis lukevan valmistusaineina maito ja D-vitamiini...
 
Estel:
Rasvattoman maidon valmistukseen ei liity mitään mystiikkaa vaan se syntyy ihan mekaanisesti separoimalla. Eli se ei ole yhtään sen käsitellympää kuin kevytmaitokaan.

Tuo rasvattoman maidon värjäyskin on jotain uudempaa maitotiedettä :thumbs:

Anyway, jos maito ja sen prosessointi kiinnostaa niin Milk Worksista löytyy erittäin kattava infopläjäys.

Itse juon rasvatonta maitoa, koska minut traumatisoitiin joskus skidinä raakamaidolla :urjo: enkä juonut sitten kymmeneen vuoteen pisaraakaan mölökkää. Kevytmaito on vielä vähän extremeä vaikka onkin ah niin ihanaa kaakaon tai hyvän proteiinijauheen kanssa.
 
Kannattaa vähän googlettaa, koska nuo hyvä rasva/huono rasva -asetelmat ovat hyvää vauhtia kääntymässä päälaelleen kun mm. pohjois-Karjala -tutkimusta ja muutamaa muuta uudellenarvioidaan ja transrasvoja tutkitaan...

Siihen, että viralliset ravitsemussuositukset muuttuvat, menee tietysti ikuisuus, mutta eläinrasva EI ole huonoa rasvaa. Ei siis myöskään maidon rasva. Eläinrasvojen huonommuus perustuu väärinkäsitykseen, kun ne olomuodoltaan kovina rasvoina niputettiin samaan kategoriaan teollisten transsien kanssa.

Mielenkiintoista

...Runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävät rasvat nostavat veren kolesterolitasoa, erityisesti siis eläinrasva (maito, voi, liha). Eläinrasva sisältää kolesterolia. Kaikki kasviöljyt ovat kolesterolittomia (rypsi- ja oliiviöljyt jne.)...

Siksi myös neuvolassa se öljylisä+rasvaton maito-suositus.

Suomalaiset kuolevat sydän- ja verisuonitauteihin. Yhtenä syynä kolesterolikertymät verisuonten seinämissä...
 

3 kpl M-Nutrition EAA+

Mango - Hedelmäpunssi - Sitruuna - Vihreä omena

-25%
Mistäköhän luotettavasta lähteestä tämäkin tieto on? :evil: Meidän maitopurkissa näyttäis lukevan valmistusaineina maito ja D-vitamiini...

"Rasvaton maito on järjetön elintarvike: siitä on ensin kuorittu pois rasva - eli kaikki maitosokerin sulattamisessa auttavat aineisosat ja rasvaliukoiset vitamiinit. Tuloksena on harmaata litkua jota kuluttaja ei suostuisi juomaan, minkä vuoksi se pitää keinotekoisesti värjätä." (Lääkäri, FT Antti Heikkilä)

"Toinen paha on kevytmaitotuotteet. Maidon rasvassa on suurin osa ravintoaineista. Kun rasva kuoritaan pois, täytyy maito värjätä ja vitaminoida keinotekoisesti." (Kirjoittajaa ei mainittu, joiltain karppisivuilta..)

Aina meitä huijataan! :curs:

Siltikin vaikea uskoa, että oikeasti pitää paikkansa nuo väitteet:eek:

Mutta tässäpä EU-direktiiviä:

..elintarvikelisäainetta voidaan käyttää ainoastaan, jos voidaan osoittaa, että sen käyttö on teknisesti tarpeellista ja ettei se vahingoita terveyttä,

...väriaineita käytetään palauttamaan alkuperäinen ulkonäkö elintarvikkeisiin, joiden väri on muuttunut jalostuksessa, varastoinnissa, pakkaamisessa tai jakelussa ja joiden visuaalinen houkuttelevuus on siten vähentynyt,

...väriaineita käytetään antamaan elintarvikkeille houkuttelevampi ulkonäkö sekä tunnistamaan tavallisesti tiettyihin elintarvikkeisiin yhdistettävät aromit ja antamaan elintarvikkeille sellaista väriä, jota niissä ei itsessään ole,

ELINTARVIKKEET, JOISSA EI SALLITA VÄRIAINEITA, LUKUUN OTTAMATTA LIITTEESSÄ III, IV TAI V ERITYISESTI MÄÄRÄTTYJÄ TAPAUKSIA

3. Maito, puolittain rasvainen tai rasvaton, pastöroitu tai steriloitu (UHT-käsittely mukaan lukien)

...Ja en löytänyt nuita liitteitä III, IV, ja V:curs: Eli en tiedä kuuluuko maito noihin.Mutta joissa:

2. Tässä direktiivissä "väriaineilla" tarkoitetaan aineita, jotka lisäävät tai antavat uudelleen väriä elintarvikkeisiin; kyseessä voivat olla elintarvikkeiden omat luonnolliset ainesosat tai muista luonnollisista lähteistä olevat aineet, joita ei tavanomaisesti sellaisenaan käytetä elintarvikkeina ja joita ei tavanomaisesti käytetä elintarvikkeille ominaisina ainesosina.

Pitänee soittaa Valiolle:rolleyes:
 
"Toinen paha on kevytmaitotuotteet. Maidon rasvassa on suurin osa ravintoaineista. Kun rasva kuoritaan pois, täytyy maito värjätä ja vitaminoida keinotekoisesti." (Kirjoittajaa ei mainittu, joiltain karppisivuilta..)

Huom, kevytmaitotuotteet! Kuvittelisin että tuossa puhutaan nyt kevyjogurteista ja sellaisesta. D-vitamiini on lisätty kansanterveydellisistä syistä, vähän kuin seleenin lisäys lannotteisiin.

Lääkärinä olisi nastaa, voisi sanoa mitä tahansa ja se olisi vakuuttavaa.

edit:

Maito on puhdas elintarvike. Siihen ei lisätä mitään lisäaineita, ei myöskään säilöntäaineita. Meijerissä maidon rasvapitoisuus säädetään halutulle tasolle (vakioidaan), maito lämpökäsitellään (pastöroidaan tai iskukuumennetaan) sekä homogenoidaan, jottei rasva nouse tuotteen pintaan. Maitoon lisätään D-vitamiinia sen saannin parantamiseksi Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksesta.

Lähde: valio.fi
 

Latest posts

Back
Ylös Bottom