Arvo Paperin postaama posti:
Kuka tuon tekstin on kirjoittanut? Onko apuna käytetty lain tuntijaa? En ole itse lakimies, mutta sen verran aihe kiinnostaa, että haluan hieman kommentoida.
Ensiksi tekijänoikeudesta.
Kellä tahansa on laillinen oikeus lainata toisen tekstiä, eli sitä ei voi kieltää. Tarkemmin: http://www.cs.tut.fi/~jkorpela/tekoik/tekoik.html#sit
Väitteet tekijänoikeuden kuulumisesta Pakkotoistolle ovat aika ylimalkaisia. Jotta yksittäisten tekstien (postauksien) tekijänoikeus siirtyisi Pakkotoistolle, siitä pitäisi olla jonkinlainen sopimus kirjoittajan ja Pakkotoiston välillä. Oikeudessa Pakkotoistolla olisi tietenkin velvollisuus näyttää toteen, että kirjoittaja on hyväksynyt tällaisen sopimuksen. Sopimuksen tekeminen voisi tietysti tapahtua rekisteröitymisen yhteydessä, mutta silloin se ei voisi koskea jo rekisteröityneitä. Helpointa olisi laittaa asiasta maininta editoriruudun yläpuolelle ja esim. vaatia käyttäjää laittamaan rasti ruutuun hyväksymisen merkiksi (hyväksymisen voisi ehkä tallettaa keksiin).
Joka tapauksessa pidän erittäin arveluttavana sitä, että tekijänoikeus siirtyisi Pakkotoistolle. Sehän tarkoittaa sitä, että kirjoittajalla ei enää olisi oikeutta omaan tekstiinsä. Sen sijaan käyttäjä voisi antaa Pakkotoistolle oikeuden käyttää tekstiään, kuten käyttäjän vastuissa nyt lukeekin.
Kuitenkin, jos Pakkotoisto ei omista tekstien tekijänoikeutta, se ei voi vaatia ulkopuolisilta tahoilta mitään yksittäisten tekstien kohdalla. Kokoelman oikeudet lienevät joka tapauksessa Pakkotoistolla, samoin kuin ulkoasun siinä määrin kuin se on luovan työn tulos (ylittää teoskynnyksen).
Kannattaisi myös ottaa selvää siitä, lisääntyykö Pakkotoiston oikeudellinen vastuu, jos se omistaa tekstien tekijänoikeudet.
Sitten velvollisuuksista. Suomen laki ja oikeuskäytäntö määrittelee aika hyvin eri tahojen vastuut ja velvollisuudet. Sopimuksella voi ottaa itselleen lisää vastuuta tai velvollisuutta, mutta ei luistaa niistä. Koska Pakkotoisto haluaa itselleen mahdollisimman vähän velvollisuutta, se pitäytyy vain lain määräämissä velvollisuuksissa. Siksi erilaiset selitykset siitä, mistä ei oteta vastuuta, ovat loppujen lopuksi turhia. Riittäisi, kun sanoisi, että Pakkotoisto on vastuussa vain siinä, missä laki siihen pakottaa. Samoin käyttäjän vastuu on laissa määrätty. Kannattaa ottaa etukäteen selvää, voiko Pakkotoisto vaatia käyttäjältä korvauksia. Jos lain mukaan voi, siihen ei ymmärtääkseni tarvita erillistä sopimusta tai huomautusta.
Kirjoittaja on aina myös oikeudellisessa vastuussa tekstistään.
Yleensäkin tällaiset pitkät tekstit ovat vain ärsyttävää byrokratiaa, jota kukaan ei jaksa lukea. Usein ne ovat osittain ristiriidassa lain kanssa, enkä pidä sitä hyvänä asiana. Jopa suurilla firmoilla on tapana huijata ihmisiä laillisesti pätemättömillä sopimusehdoilla.
Jos sopimusteksti on tehty laintuntijan avustuksella, olen väärässä. Muuten suosittelen asioitten varmistamista ja tekstin lyhentämistä ja selkeyttämistä.
Vielä vähän moraalisaarnaa illan päätteeksi:
Olen maininnut tekijänoikeusrikkomuksista aikaisemminkin. Palstalla on jatkuvasti pitkiä lainauksia muualta, jopa kokonaisia artikkeleita. Jos Pakkotoisto haluaa muiden kunnioittavan omaa sisältöään, täällä pitäisi kunnioittaa muiden sisältöä. Muuten ollaan aika kaksinaismoralistisia. Olisi oikein, jos moderoinnissa editoitaisiin pitkät lainaukset (ilman lainaajan omaa luovaa panosta) ja varsinkin kokonaiset artikkelit pois. Tämä koskee luonnollisesti myös asiallisia tieteellisiä artikkeleita, jotka usein sinänsä ovat erittäin hyödyllisiä palstalla ollessaan. Olisi kuitenkin parempi, jos kirjoittaja tekisi referaatin omin sanoin ja laittaisi linkin alkuperäiseen. Viittaan uudelleen Korpelan tekijänoikeusfaq:iin.