Akikonomu sanoi:
Tästä voidaan tietenkin olla useampaakin eri mieltä, että onko se muka helppoa, ellei ole lähellä tai kamikaze. Miksi suojaus pidetään aikalailla ylhällä? Ettei vain sen vuoksi, että hyökkäykset tulevat enimmäkseen ylös? Mitä taas tulee tuohon kamikazekumarteluun, niin kyllähän suurella enemmistöllä ihmisistä on polvet :D ja niitä voi käyttää aika monella tavalla...
Oikeastaan kendon perus asento (chudan-no-kamae) on sellainen jossa oman miekan kärki asettaa painetta vastustajan kurkkuun, jotenka sanottanee että suojaus on hilkun ylöspäin kohdistuva siinä. Esim. Do-lyönnissä eli lyönnissä kylkeen käytetään polvia jos on lyhyempi vastustaja jotta päästään ryhdikkäästi sille tasolle. Naginata-do:ssa joka on varusteidensa ja tyylinsä puolesta kendon oloinen laji on myös jalat osumapaikkoina (sune) mutta Naginata on aseena pitkä keihäänomainen ase. Omakohtainen kokemukseni sanoo että lyöminen tapahtuu sen verran nopeasti että jos lähtee lyömään jalkoihin niin avaa alttiin yläruumiinsa hetkeksi toiselle ja tässä ajassa vähemmänkin aikaa kendoa tehnyt lyö jo päähän.
Akikonomu sanoi:
Niinköhän ne sitten huolisivat tavallisen kuolevaisen yliopistoseuraan? Olen tässä kuitenkin odotellut peruskurssia, se kun on sellainen modernin budon mukava pikku käytäntö... todellakin, ei tässä pian muu auta kuin kysyä pääsisikö mukaan ilman kurssia. Kun tämänyt kuitenkin tuntuu aivan kokeilemisen arvoiselta jutulta. Eri asia sitten on, miten harjoitusajat sopivat yhteen kaiken muun kanssa, mutta eiköhän se sitten jotenkin järjesty.
Tee se! Aina kannattaa olla oma-aloitteinen näissä asioissa! :thumbs:
Akikonomu sanoi:
Luulenpa ymmärtäväni mistä on kyse, ihan siitä samasta mitä muutenkin olen parikataa tehdessäni opetellut kaikki nämä vuodet. Sama asia, eri sanoin? Silti, perusasento vaikuttaa liian korkealta ja voiman linjaus takajalan kantapäästä - ei perhana, eihän tämä asia selviä kuin itse kokeilemalla.
Itse kokeilemalla hyvinkin! :D Taaempi kantapää on jo ilmassa jotta päkijällä ollessa on valmiina ponnistamaan minä hetkenä hyvänsä, vaikka asento on korkea ja ryhdikäs niin paino pidetään alhaalla jotta ei kaadu yhteenotoissa vaan on tukevasti kuin tukki maassa kiinni, harjoittelemalla sen oppii!
Akikonomu sanoi:
Muistelin vain näkemääni kendonäytöstä, jossa harjoittelijat rynnistivät toisiaan kohti suurensuuren salin vastakkaisilta laidoilta hullunkiilto silmissään ja villisti huutaen. Kunnioitettava hapenottokyky hemmoilla! Aika holtittomalta tuo voimavarojen keskittäminen silti vaikutti. Tokkopa kiain tarkoitus on kuitenkaan missään keuhkojen huutaminen tyhjäksi, olkoonpa sitten vaikka ennen hyökkäystä.
Tietenkin erinäisissä harjoituksissa voidaan pitää yllä jatkuvaa voimakasta kiaita hyvinkin pitkään, siinä pistetään todenteolla kaikkensa peliin. Vaikuttaa ehkä holtittomalta mutta juuri sitä se ei ole, nopeasti tottuu kiaihin ja se tulee niin luonnostaan ettei haittaa rentoa tekemistä vaan tukee sitä.
Akikonomu sanoi:
Kuka muuten vain seisoo hiljaa taistelussa? Tämä nyt taitaa vain olla kuvaannollista - tai kuvaus todella suuresta senseistä (ihmeellistä, mitä jotkut ovatkaan lajissa kuin lajissa oppineet tekemään lähes liikkumatta, eikä sen oppimiseen yleensä ole mennyt kuin sellaiset puoli vuosisataa).
Henkilöt jotka kokevat ottelua ensimmäisiä kertoja usein ovat joko ihan villejä ja holtittomia tahi sitten seisovat sienenä paikallaan ja antavat toisen lyödä miltei vapaaehtoisesti, harjoittelemalla oppii oikean meiningin tähän.
Akikonomu sanoi:
Kendo hiljainen laji - taijia miekalla :lol2: - no ei todellakaan, voi sitä huutoa ja bambun pauketta
.
Ah, sitä miltei kotoisaa melua ja kolsketta.
Aina kun monta ihmistä tekee jotain äänekästä yhtäaikaa siitä tulee hyvin äänekästä. ;)
Akikonomu sanoi:
No eiköhän tämä uskota, ja lopun edestä sitten itse koeta... mutta minkälaista kendon harjoittelu noin ihan käytännössä on? Rambotyyliset kyykkyhyppylämmittelyt ja räväkkää samuraimeininkiä? Harjoittelevatko kaikki kaikkien kanssa, entä sitten erityisen kilpailuorientoituneet? Vyökoejärjestelmä ja vaatimukset? ja mitä nyt en edes tiedä että en tiedä tai olen ehkä jo unohtanutkin...?
Yleensä kendoharjoittelu sisältää alkulämmittelyn (hyppimistä, verryttelyä, toisinaan juostaan salia ympäri), suburit (lyöntiä ilman paria, pitkälti avataan liikerata kuntoon), seizassa kumarrukset (polvillaan, myös lukeutuu 'mokuso' eli hiljentyminen), sitten itse harjoittelu joka voi koostua lähes millaisista palasista vain esim. peruslyöntejä, kirikaeshia (lyöntisarja), uchikomi-keikoa (jatkuvaa lyöntiharjoittelua paikkoihin jotka toinen avaa), kakari-keikoa (erittäin nopeatempoinen ja raskas hyökkäysharjoitus jossa ollaan koko ajan vauhdissa ja tehdään itse paikat mihin lyödä), erilaisia jalkatyöharjoitteita, liikkumisharjoittelua ym. ym. ym. Ja loppuun aina polvillaan kumarrukset ja hiljentyminen. Edellämainittu oli vain yksi lukuisista esimerkeistä.
Kendo on hikinen laji, siinä tulee hiki ja myöskin raskaat harjoitukset väsyttävät oikein kunnolla. Eli ei saa pelätä hikoilua koska sitä ei VOI välttää. ;)
Pitkälti, etenkin pienissä seuroissa, kaikki harjoittelevat kaikkien kanssa. Sitten toisaalta maajoukkuerinki sekä hyvin kilpailuorientoituneet tekevät toisinaan keskenään hyvin rankkoja harjoitteita ja kokoontuvat erillisillä maajoukkuerinki tapahtumilla.
Tasojärjestelmä on melko perus budolajien järjestelmä. Ei ole ulkoisia arvomerkkejä, mutta kustakin tasokokeesta saa diplomin. Järjestelmä on niin että alkeiskurssilla ei omata mitään arvoa vielä, n. 3-5kk. jälkeen tehdään 6. Kyu joka sisältää hyvin perusasiat ja on luonteeltaan helpohko. Sitten kyu tasoja tehdään laskevassa järjestyksessa aina 3-6kk. välein riippuen harjoittelutiheydestä, aktiivisuudesta ja edistymisestä. 3. Kyu:ssa mukaan tulee ottelu, joka siitä eteenpäin mennessä nousee yhä tärkeämpään asemaan tasokokeita suorittaessa. 1. Kyu kun on ollut sen 3-6kk on mahdollista osallistua 1. Dan tutkintoon, joka on moniin muihin lajeihin verrattuna suhteellisen aikaisin, tähän menee vain 2,5+ vuotta aktiivisella. Mutta kendossa oikeastaan 1. Dan on se ns. astuminen todelliselle tielle, kun ollaan perillä mitä harjoittelu on ja ollaan selvästi asennoitunut kendoharjoitteluun. 1. Dan kokeeseen kuuluu yleensä Kirikaeshi lyöntisarja, pari ottelua (tärkein arvostelun kohde) sekä 7 pitkän miekan kataa. Raati on yleensä vähintään viisihenkinen ja koostuu pitkälti korkeammista daneista. Dan järjestelmässä edetään niin että 1-2 danin välillä on n. vuosi ja 2-3 danin välillä kaksi vuotta ja 3-4 välillä kolme. Oikeastaan 4. Dan koe on se jossa lopulta erottuu jyvät akanoista ja kriteerit alkavat olla hyvinkin tiukkoja, näissä korkeammissa daneissa arvostelun kohteena on pitkälti kaksi 2min ottelua sekä 10 kataa, 7 pitkän- ja 3 lyhyen miekan kataa. Korkein arvo nykyään kendossa on 8. Dan, jonka koe on tutkimusten mukaan Japanin vaikein koe, onnistumisprosentti taisi olla alle 1, sillä jostain, en muista monestako sadasta vai peräti tuhannesta vain n. 6 läpäisevät sen. Vielä ei ole kuin Japanilaissyntyisiä 8. Daneja mutta esim. Ruotsissa on tietojeni mukaan AINAKIN yksi 7. Dan. Täällä on muuten erittäin mielenkiintoinen dokumentti kendon 8. Dan tasokokeesta:
http://web.ics.purdue.edu/~sgran/8dan.wmv
Periaatteessa pitää olla miltei omistanut koko elämänsä kendolle jotta tason saavuttaisi, sillä jotkut japanilaiset jotka tekevät kendoa työkseen eivät edes läpäise koetta. Suomessa meillä on kaksi 6. Dania sekä useampia 5. Daneja. Sekä Suomen kansainvälinen kisamenestys on ollut merkittävä. :thumbs: Käytännössä 6. 7. ja 8. Dan ovat sensei, eli opettaja arvoja. Sillä silloin voidaan myös suorittaa opettaja arvot Renshi, Kyoshi ja viimeisenä vähintään 15v 8. Danina ollut Hanshi opettaja arvon.
Uhh, siinä tuli jo liikaa tekstiä.. :wall: