Meta title: 🌾 Kaura – suomalaisen ravinnon peruspilari
Meta description: Kaura on kuitupitoinen viljakasvi, joka tukee suoliston toimintaa, auttaa LDL-kolesterolin hallinnassa ja tarjoaa hitaasti imeytyvää energiaa.
Kuulostaa aika hurjalta että raa'at kaurahiutaleet voisivat aiheuttaa jonkun suolitukoksen. Olen itsekin laiska keittämään hiutaleita mutta hyvinhän nuo menevät mehun tai maidon kanssa kurkusta alas.
Yksi kaveri heitti muutaman desin raakoja naamaan lähes ilman nestettä juuri kisadieetin lähestyessä loppua. Meinasi puristaa sillä vielä viimeisetkin nesteet pois ja niinhän siinä kävikin. Tosin tiputukseen joutui ja kisat jäi kisaamatta. Eli järjen käyttö sallittu!
No huh huh, uskomattomalta tosiaan kuulostaa! Keho on tietenkin kovilla kisadieetin aikana, joten sinänsä tuo (näköjään) voi olla mahdollista!
Eli käykö kuivia hiutaleita syödessä juuri niin, että kaurahiutaleet sitoo itseensä nestettä, vai miten tämä käytännössä ko. kaverilla noin sitten toimikin :arvi:?
Kiitti noista sekoitus vinkeistä. Vein itseltäni äsken "neitsyyden" ja ihan kivaltahan toi kaurahiutale/rahka/fun light conbo tuntui. Aika hyvä ja helppo setti vetää duunissa päätteen ääressä.
Söin myös ekaa kertaa Ehrmannin rahkaa. Aikaisemmin olen vetänyt valion vastaavaa. Kuvittelinko vai onko Ehrmannin rahkassa jotenkin miedompi maku? Siis hyvällä tavalla. Ja se on vielä helvetisti halvempaakin. Helvetti että pitää olla tyhmä että en ole aikaisemmin jo ostanut sitä vaikka porukka ylistää. :wall:
Söin myös ekaa kertaa Ehrmannin rahkaa. Aikaisemmin olen vetänyt valion vastaavaa. Kuvittelinko vai onko Ehrmannin rahkassa jotenkin miedompi maku? Siis hyvällä tavalla. Ja se on vielä helvetisti halvempaakin. Helvetti että pitää olla tyhmä että en ole aikaisemmin jo ostanut sitä vaikka porukka ylistää. :wall:
Se on sellaista köyhän miehen Valio-rahkaa, vähemmän proteiinia ja enemmän nestettä (vetelää) :D Mutta hinta puhuu puolestaan, saa melkein kaksi purkkia yhden Valion rinnalla.
Ja itse aiheeseen, päivässä menee ~14 desiä kaurahiutaleita, rahkämössön keskeisenä komponenttina. Ja kaurahan on tunnetusti hyvää ruuansulatukselle, ei pitäisi kaasuuntua kellään ellei sitten satu olemaan jotain allergioita (keliakia tms.).
Eli onko kaurahiutaleiden proteiini hyvälaatusta? Sitä on ainaki 14g/100g joka on ihan hyvin.. Kannattaako sen sijasta päivällä syödä mieluummin vaikka raejuustoo tai tonnikalaa? Ja onko tonnikalan proteiini hyvälaatusta? Joskus muistan lukeneeni jostain biologisesta arvosta, että mitä sekin tarkottaa?
Totta kai Soijan proteiinit lasketaan zztop vaan unohti mainita soijan. Ennen kun ei ollut heraa niin vedeltiin soijaa. Ja toki nytkin, mutta hera on varmaan parempi vaihtoehto.
Kyllä mun mielestä voi laskea epätäydellisetkin proteiinin lähteet mukaan. Ainakin jos yhdistelee proteiinin lähteitä. Yleensähän noista kasvi/vilja, ym proteiineista puuttuu, tai on vähemmän vain muutamaa aminohappoa, jolloin se aminohappokoostumus ei ole täydellinen. Eli siis jos saa aterialla 20g proteiinia vaikkapa juuri kaurahiutaleista ja 30g proteiinia raejuustosta, tai jostain muusta täydellisestä lähteestä, yhteensä tulee noin 50g "täydellisen aminohappo profiilin" proteiinia. Mun mielestä ne siis kompensoi toisiaan.
Voihan ton laskea miten vain, jättää vaikka kokonaan kaikki epätäydellisen aminohappokoostumuksen proteiinilähteet laskematta mukaan, mutta eipä sillon kannata niitä soijaproteiinejakaan laskea mukaan. Muistaakseni soijaproteiinin biologinen arvo (tai mikä olikaan) on noin 0,5-0,8 / 1, kun muilla kasviproteiineilla tämä luku on 0,3-0,8 / 1. Ellen väärin muista.
Edit: turhaa mussutusta kaiketi, kunhan kerroin oman kantani
Jos yleensä kaloreita lasketaan, niin lasketaan sitten KAIKKI! Mutta itse proteiinitarpeen täyttämiseen kannattaa laskea vain ne paremmat, rehuista saatavat on sitten plussana päälle.
Selvinne tuosta edellisestä postauksestani; 0,3-0,8. Eli siis 30%-80% (tarkemmin jos tahtoo, pitäisi tietää se lähde). Mun mielestä noidenkin prosentit paranee kuitenkin kun mukana tulee tarpeeksi esim. maitoproteiinia. Lasketaanhan kaikki proteiinit kuitenkin kaloreiksikin.
Kuulin taannoin, että tuollaista kauraleipää olisi jostain saatavilla, jossa ei ole vehnää ollenkaan. Oletteko törmänneet vastaavaan ja mistä sellaista on löytynyt? Yleensä kauraleivän ensimmäinen jauho-ainesosa on aina vehnäjauho. :( Ihan huijausta - menee koko kauran hyvät vaikutukset hukkaan kun sinne tungetaan aina tuo vehnä mukaan!
Mua kiinnostaa tuo kauraleipä siksi, että yleensä vehnän poisjättämisellä voidaan saada aikaan erittäin hyviä vaikutuksia elimistön toiminnassa. Kauran lisäämisellä ja vehnän pois jättämisellä voi vaikuttaa jopa laktoosi-intoleranssiin, iho-oireista puhumattakaan (mm. psoriasiksen hoito). Harva hoksaa, että moni vatsavaiva ja iho-ongelma voikin johtua vehnästä tai muista viljoista. Haluisin pistää tämän testiin käytännössä.
Moilas:elta löytyy aika paljon luontaisesti gluteenittomia tuotteita ja vaikket niitä varsinaisesti hakenutkaan, niin ainakin joukosta bongasin kaurarieskan.
Toki leipoo, mutta kun tekee ruokavaliota jollekin muulle kuin itselleen niin pitää ymmärtää ihmisten mukavuudenhalu. Harva jaksaa joka toinen päivä leipoa omat leipänsä... mitä helpommalla pääsee, sitä varmemmin ruokaohjelmaa noudatetaan.
edit: Kiitos Emma Tuo kaurarieska näköjään vaan on pakastetuote joten sekin liian hankala... pitää varmeen kysellä jostain leipomoista suoraan, onko niillä pelkästään kaurajauhosta ja -hiutaleista tehtyä leipää.
Joo, niistä tulee vähänniinkuin paistettua puuroa. Mikä on tietysti ihan makoisaa. Kaurajauhoja pitäis varmaan ostaa, tai keittää hiutaleita ensin pitkän aikaa.