Kasvisruoka

Kasvisruokailu alkoi ihan todenteolla kiinnostamaan tuon Fork Over Knivesin jälkeen ja äsken tuli vilkuiltua toisella silmällä dokumentti Fat, Sick & Nearly Dead, jossa Joe aloittaa 60 päivää kestävän mehupaaston ja laihduttaa 30 kiloa siinä sivussa. Varsin hyvä dokumentti kannustamaan elämäntapamuutokseen eikä niinkään mitään "liha ja maito on saatanasta"-paasausta ja tutkimusten selvittämistä. Suosittelen.

Nyt olen jättänyt punaisen lihan kokonaisuudessaan pois ruokavaliosta, kanaa syön satunnaisesti ja kalaa senkin edestä. Munat ja maitotuotteetkin vielä toistaiseksi mukana. Eli ei siis vielä mitään kasvisruokavaliota nähnytkään. Mieleen vain hiipii aina ensimmäisenä kysymys, että miten paljon päivittäisistä proteiineistä voi karsia ilman isompaa kehityksen pysähymistä ja viimeistenkin lihasten häviämistä? Onko se 2g/kg absoluuttinen raja, joka on saavutettava vai riittääkö vähempikin jos vaan ruokaa ja kaloreita saadaan muuten tarpeeksi? Mitä ravinnollisia asioita (vitamiinien vajaukset ym.) pitää ottaa huomioon, jos tästä vielä nuo viimeisetkin eläinkunnan tuotteet jättää pois?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Ei ole mitään terveydellistä perustetta jättää kaikkia eläinkunnan tuotteita pois. Päinvastoin. Myöskin noi proteiinitarpeet on liioiteltuja, koska lisäravinnekauppiaat haluaa myydä proteiinia. :)
 
Nostetaanpas vähän vanhaa aihetta. Hyvää tekstiä oli ainakin tähän asti, mutta:

Löytyykös täältä kanssatreenaajia, jotka noudattavat jonkinlaista kasvisruokavaliota? Itse olen syyskuusta 2013 lähtien pyrkinyt syömään mahdollisimman vähän eläinkunnan tuotteita. Tuloksiakin tällä on tullut - tekemättä yhtikäs mitään muuta kuin ruokavalioremontin, elopainoa karkasi kehosta 13kg kolmessa kuukaudessa. Nyt kuukausi aktiivista salitreeniä takana ja muutama kilo taas karissut pois. Tavoitteena olisi saada vielä n. 55kg pudotettua 2v sisällä - eli kyseessä pidemmän ajan projekti. Tällä hetkellä elopaino 145kg. Pituutta 181cm ja ikää 20v. Aktiivista salitreeniä takana yhteensä n. 2v, väliin iski vain 1,5v tauko, jonka aikana pahasti pääsin lihomaan aivan hillittömiin lukemiin.

Mitenkäs muut on toteuttaneet käytännössä ton makrojakauman, kun minusta on tuntunut että protskuja/hiilari-suhdetta on aika vaikea saada muuksi kuin 1:1 tai jopa 1:1,5. Tavoite olisi saada kuitenkin saada 2g per tavoitepainokilo prodea, eli kun tavoitepaino on 95kg, niin prodea hakisin 190-200g/päivä. Hiilareita en halua karsia millekkään karppitasolle missään nimessä, mutta ei ihan kuitenkaan tarvitsis tuossa 200g/pvä luokassa olla. Rasvoja tulee päivittäin oliivi- ja kookosöljyistä ehkä 15-20g, riippuen vähän minkälaista ruokaa teen.

Ruoka-ainevinkkejä, ateriakokonaisuuksia ja muita yleisiä neuvoja otetaan mielellään vastaan pidempään vegenä syöneiltä treenaajilta. :)
 
Juuri viimeviikolla loppui meikäläisen suorittama lihaton kuukausi. Kyseessä oli siis vain LIHATON ruokavalio, ei siis tämä hooseempi versio missä ei syödä mtn eläinkunnan tuotteita.

Aamupala:
70g neljänviljan hiutaleita
40g hera

Ateria1 (ennen treeniä)
maitorahka 250g
mysli 60g

Palkkari:
Hera40g
banaani

Ateria 2 (treenin jälkeen)
Soijasuikale 62g
tumma pasta 100g

Iltapala:
Kananmunia/soijaa/maitoa/maitorahkaa/öljyjä
Niin paljon kuin kaloreihin mahtuu ja notta saa proteiinit täyteen

Kyseessä oli siis dietin ensimmäinen kuukausi ja lihaton ihan vain testimielessä.
Jälkikäteen fiilis-----> Ei tehnyt pahaa ollenkaan (ei myöskään mitään ihmeellisen hyvääkään), avasi ehkä hieman silmiä ja tästedes lupaan syödä (ainaki vähän) monipuolisemmin.
 
Dokumentissa esiintyy jokunen tutkija, jotka vetävät melko suoran yhteyden eläinproteiinin ja erilaisten syöpien välille. Rottakokeessa syöpäalkioiden/vast. lisääntyminen näytti vaihtelevan vahvasti rotille syötetyn kaseiinin määrän mukaan. Tulokset osoittivat vähemmän eläiproteiinin määrän jopa ehkäisevän syöpää.

Ajatuksia aiheesta?

Tällaista tällä kertaa. Tyypillinen lopputulema on taas että lisää tutkimuksia tarvitaan, antakee lissee rahhoo. Itse koen parhaaksi syödä "vähän kaikkea", mutta olenkin vähän tällainen keskitien maito.
Kasvissyöjillä on huonompi terveys ja elämänlaatu kuin lihaa syövillä ihmisillä. Näin väittävät itävaltalaisen Grazin yliopiston tutkijat.

The Independet –lehden siteeraaman tutkimuksen mukaan kasvissyöjillä on suurempi riski sairastua syöpiin ja allergioihin. Lisäksi kasvissyöjät ovat lihansyöjiä useammin masentuneita ja ahdistuneita.
Hämmästyttävä tieto ruuasta: ?Suurempi riski syöpiin? | Uusi Suomi
http://www.plosone.org/article/fetc....1371/journal.pone.0088278&representation=PDF
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom