Kananmunat - proteiinilähde vai kolesterolipommi?

Liittynyt
6.11.2013
Viestejä
11
Tervehdys kaikille.

Olen 48-vuotias entinen voimanostaja. Taustaa sen verran, että kilpailtua tuli viimeksi 1995 ja viimeinen treeni (ennen joulukuun 1. tänä vuonna) oli 1996 eli ei ainakaan paikat "krinnaa" ja ylikunto on vältetty...taso tuolloin 1996 oli mm. penkki +200 kg.

Asiaan: pikkuhiljaa aloittelen taas kuntoilun, lenkkeilyä ja punttia, aluksi kuntopiirimäisesti, pikkuhiljaa bodailuksi siirtyen.Muutama kilo tarkoitus ottaa pois vyötäröltä ja siirtää kinttuihin/yläkroppaan. Old Shool-miehenä aion ottaa valkuaiset eläinkunnan tuotteista. Ei kummemmin lisäravinteita, ehkä D:tä ja multivitamiinia (suosituksia?)

Kananmunista kyselen: mikä on nykyään tietämys kananmunista valkuaislähteenä? Aion alkaa syömään raakoja kananmunia vanhaan malliin, kuitenkin vähemmän, ehkä noin 6 valkuaista ja 2-3 keltuaista/vrk. (lisäksi runsaasti maitoa, broilerinlihaa jne. Muutenkin monipuolista ravintoa...) Joskus aikanaan käytiin kovaakin vääntöä siitä, onko kananmunat vaaraksi terveydelle -lähinnä keltuaiset- vai ei, jopa johtavien alan ammattilaislääkärien kesken. Mm. eräs ruotsalainen johtava sydän- ja verisuonitautien specialisti kertoi, että runsaskaan keltuaisten syöminen ei ole riski, koska keltuaisissa oleva myosiini (?) pilkkoo kolesterolin niin tehokkaasti ettei kolesteroitumisesta ole pelkoa.

Saisinko päivitettyä tietoa kananmunista/hyödystä proteiinilähteenä/riskeistä? Kiitos etukäteen!

Terv. Puuha-Pete
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Tervehdys kaikille.

Olen 48-vuotias entinen voimanostaja. Taustaa sen verran, että kilpailtua tuli viimeksi 1995 ja viimeinen treeni (ennen joulukuun 1. tänä vuonna) oli 1996 eli ei ainakaan paikat "krinnaa" ja ylikunto on vältetty...taso tuolloin 1996 oli mm. penkki +200 kg.

Asiaan: pikkuhiljaa aloittelen taas kuntoilun, lenkkeilyä ja punttia, aluksi kuntopiirimäisesti, pikkuhiljaa bodailuksi siirtyen.Muutama kilo tarkoitus ottaa pois vyötäröltä ja siirtää kinttuihin/yläkroppaan. Old Shool-miehenä aion ottaa valkuaiset eläinkunnan tuotteista. Ei kummemmin lisäravinteita, ehkä D:tä ja multivitamiinia (suosituksia?)

Kananmunista kyselen: mikä on nykyään tietämys kananmunista valkuaislähteenä? Aion alkaa syömään raakoja kananmunia vanhaan malliin, kuitenkin vähemmän, ehkä noin 6 valkuaista ja 2-3 keltuaista/vrk. (lisäksi runsaasti maitoa, broilerinlihaa jne. Muutenkin monipuolista ravintoa...) Joskus aikanaan käytiin kovaakin vääntöä siitä, onko kananmunat vaaraksi terveydelle -lähinnä keltuaiset- vai ei, jopa johtavien alan ammattilaislääkärien kesken. Mm. eräs ruotsalainen johtava sydän- ja verisuonitautien specialisti kertoi, että runsaskaan keltuaisten syöminen ei ole riski, koska keltuaisissa oleva myosiini (?) pilkkoo kolesterolin niin tehokkaasti ettei kolesteroitumisesta ole pelkoa.

Saisinko päivitettyä tietoa kananmunista/hyödystä proteiinilähteenä/riskeistä? Kiitos etukäteen!

Terv. Puuha-Pete

Eipä munissa mitään vaaraa ole. Kokonaisina vedät, niin ei mene keltuaisista hyvät ravinteet hukkaan. Jotkut sanoo, että keitettynä imeytyisi paremmin. Totuutta siitä en tiedä. Nyyssölän blogista 12.12.2012 löytyy kananmunista vähän asiaa. Linkittäminen muistaakseni oli kiellettyä.

Tsemppiä projektiin!
 
Tee testi. Käy mittauttamassa kolearvot ennen kananmunien syöntiä. Syö sitten kananmunia jonkin aikaa (viikkoja/kuukaus? ja ota lääkärissä arvot uudestaan ja kato vaikuttaako. Jos nousee niin ei kannata syödä. Olettaen, että ruokavalio pysyy samanlaisena ja puhtaana muuten koko kokeilun ajan. Ihminen on niin laaja kokonaisuus yksilönä, että kannattaa testata itellä ennemmin kuin lukea tutkimuksia. Näin sinä myös tiedät miten asia on just sun kohdalla.
 
Jonkin verran kananmuniin perehtyneenä sanoisin, että kannattaa olla varovainen raakojen valkuaisten kanssa. Saattavat pidempään käytettynä kehittää ikävän allergian/yliherkkyyden (joka kuitenkin usein häviää ajan kanssa).

Ravinnon kolesteroli ei välttämättä nosta kolesteroliarvoja juurikaan(, ellet ole vegaani, jonka kokonaiskolesteroli on alle 3), mutta tämä on yksilöllistä. Reippaasti kuituja ja liikuntaa, niin pysynee aisoissa. Kannattaa käydä mittaamassa vaikka puolen vuoden päästä ja säätää, jos näyttää pahalta.
 
Ravinnon kolesteroli ei välttämättä nosta kolesteroliarvoja juurikaan(, ellet ole vegaani, jonka kokonaiskolesteroli on alle 3), mutta tämä on yksilöllistä.
Jos kananmunien syönti nostaa kolesteroliarvoja, niin syy on keltuaisten tyydyttyneessä rasvassa, ei kolesterolissa.
 
Jos kananmunien syönti nostaa kolesteroliarvoja, niin syy on keltuaisten tyydyttyneessä rasvassa, ei kolesterolissa.

Kyllä ravinnon kolesteroli nostaa LDL:ää ja HDL:ää osalla ihmisistä. Ilmeisesti kaikilla, jos heillä on "veganistiset"-arvot pohjalla tyyliin kokonaiskolesteroli 3 paikkeilla.
 
Jonkin aikaa munansyönnin aloittamisen jälkeen kävin verikokeissa, jossa katottiin kolesteroli ja mitään poikkeavaa ei ollut. Useita kuukausia myöhemmin sama koe ja mitään eroa ei ollut.
 
Syön päivittäin 4-5 kananmunaa, eli viralliset kolesterolin saantisuositukset ylittyvät reippaalla kädellä. Muu ruokavalio koostuu perus bodyruuasta, eli kanaa, riisiä, kaurahiutaleita, kasvisöljyä ja paljon erilaisia vihanneksia. Kävin huvikseni mittauttamassa kolesteroliarvot: kok.kol. 3.7, HDL 2.22, LDL 1.3. Lääkäri käski syömään epäterveellisemmin. :D
 
Syön päivittäin 4-5 kananmunaa, eli viralliset kolesterolin saantisuositukset ylittyvät reippaalla kädellä. Muu ruokavalio koostuu perus bodyruuasta, eli kanaa, riisiä, kaurahiutaleita, kasvisöljyä ja paljon erilaisia vihanneksia. Kävin huvikseni mittauttamassa kolesteroliarvot: kok.kol. 3.7, HDL 2.22, LDL 1.3. Lääkäri käski syömään epäterveellisemmin. :D

Aikamoiset arvot! Meneekö punaista lihaa tai voita/kookosöljyä ollenkaan?
 
Aikamoiset arvot! Meneekö punaista lihaa tai voita/kookosöljyä ollenkaan?

10% naudan jauhelihaa syön keskimäärin 2-3 kertaa viikossa, mutta joskus voi mennä useampia viikkoja pelkällä kanalla tai kalalla. Voita tai juustoa ei kulu, koska syön todella harvoin leipää. Kookosöljyä käytän vain atleettisen kehoni rasvaamiseen :D. Itse uskoisin noin hyvien arvojen syyksi runsaan kaurahiutaleiden syönnin (n. 350 g/pv), runsaan mutta kohtuullisen oliiviöljyn/rypsiöljyn käytön, runsaan kuidunsaannin ja runsaan parsakaalin ja muiden ravintorikkaiden kasvisten syönnin.
 
Itse uskoisin noin hyvien arvojen syyksi runsaan kaurahiutaleiden syönnin (n. 350 g/pv), runsaan mutta kohtuullisen oliiviöljyn/rypsiöljyn käytön, runsaan kuidunsaannin ja runsaan parsakaalin ja muiden ravintorikkaiden kasvisten syönnin.

Kuitu ja kasvikset ei varmasti haittaa mutta sulle on voitu myös jakaa geenipokerissa hyvä käsi :)

Miksi toiset voivat syödä voita huoletta?

- Meillä suomalaisilla on valitettavan paljon geenin nelostyyppiä, joka yhdessä ravinnon tyydyttyneen rasvan kanssa nostaa veren haitallisen LDL-kolesterolin määrää. Samasta geenistä on myös kakkostyyppi, joka vaikuttaa täysin päinvastaisesti: mitä enemmän ravinnossa on tyydyttynyttä rasvaa, sitä matalampi on veren LDL-kolesterolipitoisuus, selittää erikoistutkija Vera Mikkilä Turun yliopistosta.
 
Kuitu ja kasvikset ei varmasti haittaa mutta sulle on voitu myös jakaa geenipokerissa hyvä käsi :)

Miksi toiset voivat syödä voita huoletta?

Apoe4 taitaa olla ns. jääkausiversio. Paljon negatiivisia vaikutuksia, mutta on sillä joitain positiivisiakin kun on säilynyt niin kauan. Jouduin tekemään aika ison korjauksen syömisissäni kun sain tietää, että kannan tätä versiota ja vielä herkkiä HLA-tyyppejä.

Maito oli vaihdettava rasvattomaan ja viljat pääosin gluteenittomiin :( Artikkelissa annetaan valitettavan negatiivinen kuva näistä testeistä. Niistä paljon hyötyä jos niitä osaa tulkita.
 
Jos kananmunien syönti nostaa kolesteroliarvoja, niin syy on keltuaisten tyydyttyneessä rasvassa, ei kolesterolissa.

Kyllä se kolesteroli vaikuttaa enemmän munassa ainakin pienemmillä munamäärillä, mutta kolesterolivaikutus häviää, jos ravinnossa on muutenkin runsaasti kolesterolia. Vaikutus on myös yksilöllinen. Jotkut reagoi voimakkaasti ravinnon kolesteroliin.

http://ajcn.nutrition.org/content/55/6/1060.long]http://ajcn.nutrition.org/content/55/6/1060.long

post-1-0-44766400-1360616208_thumb.png


Serum cholesterol concentration is clearly increased by added
dietary cholesterol but the magnitude of predicted change is
modulated by baseline dietary cholesterol. The greatest response
is expected when baseline dietary cholesterol is near zero, while
little, if any, measurable change would be expected once baseline
dietary cholesterol was > 400-500 mg/d. People desiring maximal
reduction of serum cholesterol by dietary means may have
to reduce their dietary cholesterol to minimal levels (< 100-150
mg/d) to observe modest serum cholesterol reductions while
persons eating a diet relatively rich in cholesterol would be expected
to experience little change in serum cholesterol after adding
even large amounts of cholesterol to their diet. Despite modest
average effects of dietary cholesterol, there are some individuals
who are much more responsive (and others who are not responsive).
Individual degrees of response to dietary cholesterol
may be mediated by differences in cholesterol absorption efficiency,
neutral sterol excretion, conversion ofhepatic cholesterol
to bile acids, or modulation of HMG-CoA reductase or other
key enzymes involved in intracellular cholesterol economy, each
ultimately resulting in changes of plasma LDL cholesterol concentration
mediated primarily by up- or down-regulation of LDL
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom