Kalastus etelässä

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Ahvena
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
15.12.2003
Viestejä
960
Kovasti oli keväällä juttua kalastelusta, yksi asia kuitenkin jäi kysymättä ja olkoon nyt sitten ihan oman tredin arvoinen.

Täällä tuppukylässä ei pahemmin töitä ole, joten voipi olla, että etelään muutto on edessä. Samahan tuo töitä tehessä on missä yöt nukkuu, mutta viikonloput! Kalaan on pakko päästä.

Minkälaiset etelän kalastusmahollisuuet on semmoselle, joka ei välittäis kalastaa toisten takapihoilla eikä välittäs jonottaa vuoroa koskenniskalle? Polkujen ei tarvisi olla ihan kuralle tallattuja, vaan mielellään vähän harvemmin koluttua seutua. Miten merellä kalastus? Kalat ainakin oisivat isoja ja kuhaakin pääsisi jahtaamaan. Mikä on ahvenen normikoko? Miten tanet? Entä harrit?

Jotain pohjonen vastaan etelä meininkiäkin sais esiintyä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
No jos rannikolle/lähelle rannikkoa muutat, niin kannattaa ihmeessä tutustua merialueiden tarjoamiin vaihtoehtoihin. Vai oletko pelkkä kuohuvien koskien kalastelija? Mihin päin etelää olet suuntaamassa? Olis ihan kiva tietää. Monelta paikkaa eteläistä rannikkoaluettamme löytyy hyviä kalavesiä. Kuhan jahtaaminen on mukavaa touhua (maku loistava + kalastus keskikesällä on mukavaa lämpimien ja kauniiden ilmojen takia). Vaikka moni haukea roskakalana pitääkin, niin kyllä ne isoimmat "possut" saattavat jopa taistella vastaan. Toi läänikohtainen lupa on siinä mielessä hyvä, että jos auto on niin pääsee kokeilemaan monia hyviä meri/järvialueita. Löytyyhän täältä hyviä koskikalastusalueitakin, mutta itse en sitä ole juurikaan harrastellut (koskikalastus ollut pohjoisen reissujen antia) ;)

ps. siian onkiminen/taimenen tyrskykalastus aikaisin keväällä saattaisi olla erittäin mielenkiintoista (en ole itse vielä saanut aikaiseksi). Lisäys vielä... olen itse kuitenkin luokkaa "sunnuntai-kalastelija", joten kaikkia viikonloppuja ei tule vesillä vietettyä :P Ja nyt ollut kalastus hiljaisempaa, kun Tampereella asunut muutamia vuosia. En jotenkin vielä ole päässyt sisälle järvikalastukseen, vaikka tiedän että tältäkin suunnalta monia kalaisia vesiä löytyisikin.
 
Antza sanoi:
oletko pelkkä kuohuvien koskien kalastelija? Mihin päin etelää olet suuntaamassa? Vaikka moni haukea roskakalana pitääkin, niin kyllä ne isoimmat "possut" saattavat jopa taistella vastaan.

ps. siian onkiminen/taimenen tyrskykalastus aikaisin keväällä saattaisi olla erittäin mielenkiintoista.

kaikkia viikonloppuja ei tule vesillä vietettyä

En jotenkin vielä ole päässyt sisälle järvikalastukseen, vaikka tiedän että tältäkin suunnalta monia kalaisia vesiä löytyisikin.

Kalastan kaikki veet mihin vain pääsen ja vaihtelun vuoksi tykkään kalastella mahdollisimman monia paikkoja. Merestä ei juuri kokemusta ole, mitä nyt jolppina hailuodolla kokeillu.

Paikkakunnasta ei vielä ole tietoa, mutta töitten perässä voin joutua muuttamaan. Aika etelään kuitenkin, joten merikin voisi olla lähellä. Hauki ei ole huono kala. Niitä on helppo saada ja ihan hyvää jos osaa laittaa. ( Leivitettynä voissa paistettuna ja aavistus grillaria. Ei siinä kyllä enää hauki maistu, mutta.. ) Ja hauen plussaa on juuri koko. Avauksesta jäi juuri tuo tuikitärkeä hauki kysymättä, onko ne siellä kaikki iissoojja??? Täällähän saa vitosta pitää jo hirmuna!

Tuosta tyrskytouhusta haluaisin tietää enemmänkin! Voipi olla että koskien koluamisen tanejen perässä voisi vaihtaa tyrskytaimeniin. Sen verran on ko. touhusta kokemusta, että paremman puutteessa kossina yritin sitä mökkijärvessä karseella tuulella. :D

En miekään kaikkia viikonloppuja kalasta, mutta kun hinku iskee, silloin tarvitaan seittemän isua miestä ja niile piilopaikat että mut saa sisällä pysymään.

Järvikalastukseen tuntuu olevan vene ihan pakollinen, ainakaan ite en oo oppinu rantoja pitkin pahemmin kalastelemaan. Ja uistelun puolellehan se menee. Mitä nyt joskus kaislikon reunoja pommitan välillä soutaen.

Miten etelässä lahnat? Tuleeko ja minkä kokonen on normaali? Entäs säynävät? 3,5 kilonen on mökkijärvestä suurin saatu. Pani muuten kampoihin...

Niin, ja pilkkimisestä mie en suuremmalti perusta.
 
Jep jep... eiväthän ne hauetkaan kaikki isoja ole, suurin osa on tietysti niitä puikkareita. Kyllä niitä isoja joukkoon mahtuu kuten varmasti on lehdistä näkynyt. Isomuksia löytyy kai suunnalta jos toiselta, mutta ainakin Tammisaaren, Särkisalon (itse lähistöltä) ja Turun saariston monien kuntien vedet ovat kuuluja suurista hauistaan. Uistelemalla (kunnon paatilla) on mahdollista lähteä myös kauemmas lohta ja taimenta naruttamaan. Onhan merialueella aina helpompi päästä hyville paikoille kalaa kuin kalaa pyytämään, jos vene on käytössä. Mutta ei missään nimessä välttämätöntä. Lahnaa tullut itse joskus nuorempana kalastettua pohjaongella toukokuun tienoilla (kun tuomi kukkii). On muuten kiva kala kalastaa toi lahna. Tyrskytaimenen kalastus on pääasiassa rannalta heittelyä ja kalapaikoille on mahdollista päästä, kun omistaa auton ja jaksaa ajaa hieman lähemmäs ulkosaaristoa. Hanko, Nauvo ja Korppoo tms. ovat jo lähempänä avomerta, joten pelipaikkoja alkaisi sieltä varmasti löytyä. Itse en ole ko. kalastusta vielä ehtinyt harrastaa.
 
Helsingin kaloista jos puhutaan, lukaise viihdyttävä Martti Lintusen kirja "Kalaan Helsingin vesille" (Otava, 1997).
 
Antza sanoi:
Jep jep... eiväthän ne hauetkaan kaikki isoja ole, suurin osa on tietysti niitä puikkareita.

Uistelemalla (kunnon paatilla) on mahdollista lähteä myös kauemmas lohta ja taimenta naruttamaan. Onhan merialueella aina helpompi päästä hyville paikoille kalaa kuin kalaa pyytämään, jos vene on käytössä. Mutta ei missään nimessä välttämätöntä.

On muuten kiva kala kalastaa toi lahna.

Tyrskytaimenen kalastus on pääasiassa rannalta heittelyä ja kalapaikoille on mahdollista päästä, kun omistaa auton ja jaksaa ajaa hieman lähemmäs ulkosaaristoa.

Mikä on siellä puikkarin koko? Normituppi mökkijärvellä on n. 40 senttiä ja samaa kokoa on ollu sattumahauet muita kaloja pyydettäessä. Kilo on on yleisintä kokoa kun asiasta tehen haukea pyytää. Toki isompaakin joskus tulee, mutta tuo kilonen on sitä mitä saa magnumista irrotella koko ajan.

Jotain vinkkiä kunnon paatiksi, kiitos! Ei mitään bensäsyöppöä pikacruiseria, vaan lähinnä taloudellista venettä, jonka saa yksinkin traileriin. Tällä hetkellä on käytössä busterin pienin ja siihen tilanteen mukaan kymppi tai nelipuokki. Aivan kurko virtavesissä, koskissa ajaa pikkukiekoilla eikä virta vie vaikka olis poikittain. Vaan aallkossa en en huonommalla veneellä ole koskaan ajanu. Matalat laidat, lyhyt runko ja tasapohja. Hörppii vuorotellen keulasta ja perästä. Sivuaaltoon en päästä kuin pohjia ajaessa...

Kuinka lahna panee kampoihin? Onko tärppi selvä, iskeekö kerrasta? Imuroiko lahna madon niinkuiin särki? Entäs kampelat? Aivan sikahyvän makunen kala savustettuna! Ainakin lajit lisääntyy etelässä...

50 kilsaa ajelua kalapaikan perään on ihan OK. Täälläki tulee lähettyä vähintään 30 kilsan päähän kalaan, vaikka lähempänäkin olis mestoja. Eihän sitä nyt takapihalla kalasteta! :D
 
Ahvena sanoi:
Kovasti oli keväällä juttua kalastelusta, yksi asia kuitenkin jäi kysymättä ja olkoon nyt sitten ihan oman tredin arvoinen.

Täällä tuppukylässä ei pahemmin töitä ole, joten voipi olla, että etelään muutto on edessä. Samahan tuo töitä tehessä on missä yöt nukkuu, mutta viikonloput! Kalaan on pakko päästä.

Minkälaiset etelän kalastusmahollisuuet on semmoselle, joka ei välittäis kalastaa toisten takapihoilla eikä välittäs jonottaa vuoroa koskenniskalle? Polkujen ei tarvisi olla ihan kuralle tallattuja, vaan mielellään vähän harvemmin koluttua seutua. Miten merellä kalastus? Kalat ainakin oisivat isoja ja kuhaakin pääsisi jahtaamaan. Mikä on ahvenen normikoko? Miten tanet? Entä harrit?

Jotain pohjonen vastaan etelä meininkiäkin sais esiintyä.

Mites Kotkan seutu? Korkeakoski jne.... <---- http://www.lohikeskuskotka.fi/
Helsingissä Vantaanjoki <---- http://www.vantaanjoki.com/
Perhorasiasta tarkastat kalapaikat lääneittäin... http://perhorasia.fi/Place/Places.thtml

Ja tokihan kannattanee kokeilla myös muita kivoja järviä ja lähimerialueita... Itse kun olen kiinnostunut lähinnä perhostelusta ja heittokalastuksesta yleensä...
 
Ei oikein saa selvää kysyjän taustoista ja mitä kalastuksella tarkoittaa?

Onko se kilosen puikkarin kalastus mökkirannasta riittävää touhua vai pitääkö päästä tyrkykalaan aluevesirajalle täysin kahjoon ajankohtaan(kun vesi on kylmintä ja lunta tulee taivaalta).

No hesan ympäristössä on lampia, joihin istutetaan kirjolohta(ei lohilammikoita, vaan metsälampia). Vantaajoessa sama juttu istukkaita pystyy pyytämään. Merellä mahdollisuudet on jo valtavat. Kesällä kuhaa uistellen, kevät-syksy haukia rantojen läheltä, Luodoilla taimenta vetämällä tai heittämällä. Lähietäisyydellä kymijoki, jossa siikakoski ja korkeakoski parhaat ottipaikat ISOlle kalalle. Sopii perhostella tai heittää rannasta.

Veneistä sen verran, että 10 heppanen prutku ja 4 metrinen vene ei sovellu kun kesällä kuhan uisteluun. Merelle en lähtisi syyspäivänä taimen jahtiin ilman kunnon venettä(lue turvallinen). Omasta kokemuksesta sähkötrimmillinen kone ja alumiinivene yli 4,5metriä pakolliset(eli silver tai buster). Ja ursuit, jos vahinko sattuu kuitenkin. Veneen pito hesassa on hiukan ongelmallista, koska varkauksia sattuu paljon ja trailerillekin säilytyspaikka kerrostalon pihasta voi olla hankalaa. Kuitenkin, jos elämän suola on kalastus niin nuo on järjestely kysymyksiä.
 
Kalastuksella tarkoitan vievelöintiä, uistelua, ongintaa ja perhostelua. Kaikki uudet aktiivipyyntitavat kiinnostavat myös. Näistä taas ei pahemmin kokemusta ole, sillä aika turhaa on täällä kuhaa pyytää tai lahnaa onkia.

Kuinka etelän pienet joet soveltuvat perhosteluun? Täällä suurin osa syrjäisistä harrikoskista ja tammukkapuroista ovat niin risukkoisia, että ei hermot oo riittäny perhovavan kanssa saikata.

Puikkarihauenpyynti lipposkengät jalassa ei yksistään riitä. Kauden avauskeikoilla on yleensä lunta yli polven ja lopettaessa järvet jo jäässä. Räntäsateessa siimat jäässä ärvistely kuuluu oleellisena osana kalastukseen. Kaikenlainen 'ramboilu' 'keskellä ei mitään' ilman eväitä on se mistä tykkään, mutta pelkään että siihen ei etelässä löydy paikkoja. Siksi haluankin opetella uusia kalastustapoja. Suurimman osan reissuista teen aina uudelle paikalle, eli seikkalua pitää olla.

Silvereitä oon tuuminu, mutta siihen en osaa sanoa, miten moiset ovat merikelpoisia. Minkälaisia paatteja pakkislaisilla on? Kokemukset omasta veneestä?

Kuinka istari eroaa luonnollisesta? Paneeko kampoihin?

Ja miehän laitan vintturin parvekkeele ja hilaan lotjan railereineen yläilimoihin.
 
Istukkaitahan suurin osa merestä saatavista taimenistakin on, eli hanttiinlaitto on varmaankin enemmän riippuvainen paikasta/vuodenajasta, kun kalan alkuperästä.

Siis kymijokihan on sen verran leveä, että vastarannalle uistimen heitto ei edes onnistu useassa paikassa. Puhutaan kai suomen top3 lohijoesta.

Merellä paikkojen tunteminen ja oppiminen on avain asemassa, kun rasvaevästä pyydetään. Pari ekaa vuotta voi ottaa opin kannalta ja turhautuminen tulee usein väkisin ennenkun se ensimmäinen hopeakylki on narrattu. Joella pääsee huomattavasti helpommin kalan makuun.

Tietysti pitää vielä mainita ydinvoimaloiden lauhdevesien laskupaikat, joista narrataan vielä talvellakin heittäen kalaa. Yleisesti voisin melkein sanoa, että kalastukselle on moninaisemmat mahdollisuudet etelässä, kun pohjoisessa.
 
Masse Majava sanoi:
Siis kymijokihan on sen verran leveä, että vastarannalle uistimen heitto ei edes onnistu useassa paikassa. Puhutaan kai suomen top3 lohijoesta.

Tietysti pitää vielä mainita ydinvoimaloiden lauhdevesien laskupaikat, joista narrataan vielä talvellakin heittäen kalaa. Yleisesti voisin melkein sanoa, että kalastukselle on moninaisemmat mahdollisuudet etelässä, kun pohjoisessa.

Kymille sitten mukaan riittävät välineet.. esim korkealle... muuten siitä seuraa kyllä enemmän tai vähemmän urheilukalastusta :lol2:

Ite kalastelin kymillä 15 jalkasella perhovermeella ja hyvin sillä yltää tavottelemaan hieman etäänpääkin :rock:

Riippuu hieman mitä kalastukselta haluaa.. siis tuon paikan suhteen. Lappi tarjoaa vaikeita ja todella haastavia maastoja ja jokia ja koskia... tosin niiden paikkojen eteen joutuu monesti näkemään enemmän vaivaa, kuin sillä, että ajetaan auto parkkiin 50 metrin päähän ottipaikasta. ;)
 
Masse Majava sanoi:
Yleisesti voisin melkein sanoa, että kalastukselle on moninaisemmat mahdollisuudet etelässä, kun pohjoisessa.

Lajeja on varmasti enemmän kuin myös pyyntitapoja. Merikin houkuttelis kovasti.

Pistäkääs jotain tarinaa ihan normireissulta. Ja jos vain löytyy :kuvia: kalapaikoista niin oishan se hienoa!
 
Net Virgin sanoi:
Lappi tarjoaa vaikeita ja todella haastavia maastoja ja jokia ja koskia... tosin niiden paikkojen eteen joutuu monesti näkemään enemmän vaivaa, kuin sillä, että ajetaan auto parkkiin 50 metrin päähän ottipaikasta. ;)

Rymyäminen voi olla hauskaakin. Tässä on yksi mitä maisemanvaihdossa pelkään. Tuleeko mulla märy ettiessä vapaata parkkia kosken viereltä, vai olenko kuin Liisa Ihmemaassa helposti saavutettavian uudenlaisten ottipaikkojen ja kalalajien seassa? Joskus tuntuu että virveli kourassa on vain tekosyy hortoilla pitkin mettiä...
 
Ahvena sanoi:
Rymyäminen voi olla hauskaakin. Tässä on yksi mitä maisemanvaihdossa pelkään. Tuleeko mulla märy ettiessä vapaata parkkia kosken viereltä, vai olenko kuin Liisa Ihmemaassa helposti saavutettavian uudenlaisten ottipaikkojen ja kalalajien seassa? Joskus tuntuu että virveli kourassa on vain tekosyy hortoilla pitkin mettiä...

Itsekkin siis tykkään kikkailla pöpelikössä ja usein sitten on myös ase mukana ja metsästysluvat alueelle...

Mutta kuitenkin pääpaino kalastuksessa.
 
jos sinulla on vene, niin kannattaa toki harkita lohjalle tai lähi seudulle muuttamista.Valehtelematta ainakin omasta mielestä lohjanjärvi on on suomen paras kuhajärvi saaliitten valossa.http://irc-galleria.net/view.php?nick=fyss&image_id=19069020 .jos taas lohikalat kiinnostaa tämä paikka ei ole ehkä se kaikkein paras.toki täällä taimenia on ja niitä tulee, mutta jäävät kyllä harvinaiseksi herkuksi.haukiakin järvessä riittää ja siitä kertookon haukikisojen parhaat saaliit ovat olleet lähes 50kg.toki tässä on hiidenvesi vielä lähellä ja merellekkään ei ole pitkä matka.Jos kisat kiinnostaa niin niitäkin täällä järjestetään jos minkälaisia joka viikonloppuisista pilkkikisoista vetouistelu kisoihin.
lisää tietoa http://www.lohjanjarvicup.com/ ja http://www.lohjanjarvicup.com/lvk/kalenteri.html
 
no sieltä saa näitten perinteisten kalalajien lisäksi ainakin järvitaimenta ja järvilohta...
edit:kattelin saimaa-cupin sivuja ja kyllä sieltä näyttää tulevan myös kirjolohia ja nieriöitä ihan kohtuullisesti :kuola:
 
http://koti.mbnet.fi/s-cup/tulokset.html tuossa juvan osakilpailussa on saatu nieriöitä.tosin vain 3kpl mutta ihan hyvin sekin :P
edit: kilpailijoita on ollut aika vähän ja nieriä on kuitennkin sen verran arka kala että se arastaa, jos on pikkasenkin ylimääräsiä veneitä pyörimissä eli siihen nähden 3kpl on ihan kohtuu saalis
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom