Juha1 sanoi:
1. Minkälainen on oikeanlainen juoksu tekniikka?
2. Minkälaiset kengät olisivat hyvät? tällä hetkellä käytössä nilkkaa tukevat adidaksen lenkkarit.
3.Mitä kannattaisi syödä juoksureissua ennen?
4. Kumpi olisi parempaa kunnon 30 minuutin juoksu vaiko HIIT?
1. Pitkä vastaus:
Mielestäni paras kuulemani analogia on kuvitella, että joku roikottaa sua olkapäistä, ts. selkä suorana, hartiat takana, rinta vähän eteenpäin työnnettynä, yleisryhdikäs asento. Lantion eteentyöntö ei kai ole se tärkein juttu, itsellä ainakin jää perse vähän taakse, mutta hyvähän sekin on ottaa mukaan.
Askeltamisessa on pari tärkeää juttua: ensinnäkin, juoksun pitäisi tuntua takareisissä. Eli anna jalan mennä sen verta taakse että takareidet tekevät selkeästi työtä (aloittelija tuntee rasituksen samantien). Toiseksi, askeleen "lopussa" (ponnistus) jalkaterän tulisi suoristua, eli viimeinen työ tehdään pohkeella. Askeleen alussa on tärkeää tulla kantapää edellä maahan, jotta vältytään rasitusvaurioilta (jalkaterän pyörähtävä liike toimii iskunvaimentimena). Kantapää-laskeutumista ei kuitenkaan kannata korostaa pitämällä varpaita ihan ylhäällä, siten saa vain säären etuosan lihakset hapoille erittäin helposti. Viimeinen tärkeä juttu on, että jalkapöytä pyörii "suoraan" eli siis et kierrä ponnistusta pottu- tai pikkuvarpaan kautta. Vaikeasti sanottu, mutta toisaalta menee suht automaattisesti jos jalka viedään tarpeeksi taakse.
Niin ja vältä ponnistamasta liikaa ylöspäin, omaa varjoa kannattaa katsella sillä silmällä että juoksu ei olisi ylös-alaisin pomppivaa vaan että hartiataso pysyy suurinpiirtein vakiona. Näin energia kuluu eteenpäin kulkevaan liikkeeseen pomppimisen sijasta.
2. Tärkeintä lenkkareiden valinnassa on löytää valmistaja, jolla on sopiva lesti jalallesi. Eli myyjältä apuja. Lisäksi, jos on pronaatiota (niinkuin itselläni on), pitää kengän olla torsiojäykkä ja omata mieluummin myös pronaatiotuki (riippuu toki pronaation vakavuudesta). Itselläni on erittäin jäykkä, erittäin tuettu Asics 2090 joka on kohtuu leveälestinen ja tarkoitettu pahasta pronaatiosta kärsiville. Kun aikanaan vaihdoin, kivut lakkasivat samantien ja tuloksetkin tuntuivat heti paranevan (voi toki johtua kasvaneesta motivaatiostakin). Kenkien ostoon kannattaa käyttää aikaa (ja rahaa).
3. Tähän ei mielipidettä, itse vältän syömistä useampi tunti ennen juoksua mutta moni syö kevyesti juuri ennen lähtöä ja jaksaa siten paremmin. Helposti sulavaa, kevyttä tavaraa hyvissä ajoin ennen lenkkiä, tarkemman tyylin joudut kokeilemalla työstämään itse. :whip:
4. Itse olen matalasykkeisen, pitkäaikaisen rasituksen kannattaja. Menee nyt vähän ulkoamuistelun puolelle, mutta korkea syketaso ottaa muistaakseni tarvitsemansa energian lihaksista rasvan sijaan, mitä tuskin halutaan. Imo 45min juoksua 70-80% masimisykkeestä antaa paljon parempia tuloksia, oli tarkoituksena sitten vähentää rasvaa tai parantaa kuntoa. Tällaisen peruskuntotreenin rinnalle voi sitten ottaa intervallitreeniä (kunhan peruskunto on ensin kuosissa) jos haluaa kehittää nopeuskestävyyttä. Kysykää vaikka Holménin Jannelta (
) tai keneltä tahansa sm-tason hiihtäjältä, peruskunnosta siinä kestävyysurheilussa on kyse.
Pistämisestä sen verran että suvussa oleva medisiinarihenkilö joskus selitti sen johtuvan yksinkertaisesti siitä, että kylkiluiden välissä olevat lihakset eivät saa riittävästi happea. Kylkien ja hartioiden lihakset vain reagoivat tähän hapenpuutteeseen ensimmäisinä, siksi niitä aina pistää. Jos siis pistää, tihennä hengitystä, keskity siihen tarkemmin ja hidasta vähän vauhtia, auttaa ainakin itsellä.
Toivottavasti näistä on apua.. Juokseminen on paljon hauskempaa kun varusteet ja tekniikka ovat kunnossa, nimimerkillä reilu vuosi kärvistelyä Niken suippopopoilla ennenkuin juoksutreenari pisti miehen oikeille raiteille. Videolta katottuna oli vähän
näköistä juoksua ennen tekniikkareeniä.