- Liittynyt
- 6.3.2005
- Viestejä
- 2 873
Mutta miten te muut maustatte jauhelihanne?
Sipulia, valkosipulia, merisuolaa, oreganoa, chiliä, paprika-jauhetta ja tomaatteja. Sitten sekaan purkillinen hot taco sauce:a niin avot tulee hyvää ja tujuakin.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Mutta miten te muut maustatte jauhelihanne?

Resepti - Chili Con Carne
Tärkeintä tässä valmistuksessa on kärsivällisyys, tuotteen valmistamiseen kannattaa käyttää aikaa vähintään 2h (liedellä poristen).
Ohessa aineslista:
600gr jauhelihaa
2tlk (800gr) tomaattimurskaa
6 thaichiliä, osa pieneksi hakattuna, osa suurempina suupaloina (älä käytä suurempia chilejä, ne maistuvat lähinnä paprikalle). Määrä vaihtelee oman maun mukaan, mutta ruoan on tarkoitus olla nimensä mukaisesti lihaa Chilin kanssa, ei päinvastoin. Toimii kyllä mietonakin aivan yhtä hyvin ;)
3-4 sipulia ronskisti paloiteltuna
1 (400gr) purkki kidneypapuja
2rkl paprikajauhetta
1tl mustapippuria
hieman chilikastiketta, mitä vain, tuosta thaichilistä tulee potkua ja tästä kastikkeesta sitten hieman täyteläisyyttä
1 valkosipuli (kaikki kynnet), mielellään kaksikin sipulia, ihan maun mukaan
1 lihaliemikuutio
1 purkki maissia
1 purkki tomaattipyreetä
ripaus merisuolaa
2-3 laakerilehteä
3-5rkl sokeria, miten dikkaa
Ainekset paistellaan ja annetaan porista kannen alla vaikkapa 2h (vettä voi tarpeen mukaan lisätä) ja vasta noin 1h ennen valmistumista lisätään nuo maissit ja pavut sekaan. Lopputuloksen on oltava varsin kiinteää muttei kuivaa. Vaikka ainesosia ei ole paljoa ja valmistus on helppoa (mutta hidasta) on tuo ruoka ehkä yksi parhaista ruoista mitä on. Lihana jotkut käyttävät oikeaa lihaa, itse dikkaan jauhelihasta, se kannattaa jättää isommiksi suupaloiksi, eikä aivan jauheeksi hakata pannulla. Älä käytä vakuumipakattua lihaa.
Tuosta kannattaa kokeilla myös eräs variaatio johon ihastuin Thaimaassa Chiang Mai Saloon -ravintolassa. Tehdään ensin ranskanperunat, pistetään ne astiaan, kaadetaan reilusti tuota chiliä päälle sekä paljon juustoraastetta (emmentalia). Koko roska kuorrutetaan uunissa nopeasti kovassa lämmössä ja otetaan pois ja viskellään ääntä kohti. Kyllä maistuu!
Tuo Chili menee hyvin myös vaikkapa hodarin lisätäytteenä ja dipatessa maissilastujen kanssa.

Tulin lopulta siihen loppupäätelmään, että paistettaessa nestettä häviää (duh), jolloin
sen paino laskee ja näennäisesti sadassa grammassa on siis enemmän kaloreita, proteiinia ja rasvaa.
Oonko oikeassa? Ja jos näin, niin kaloreita laskettaessa varmaan kannattanee sitte tykittää
luvut tuon paistamattoman mukaan? Ellei nyt meinaa sitä paistettua lihaa punnita vaa'alla ennen
lautaselle iskemistä mut se menee ehkä jo lievästi hifistelyks..![]()
ei pinnoitetuilla pannuilla kannata paistorasvaa laittaa jos jauhelihaa paistaa.
Itse vannonkin valuraudan nimeen ;)


Korjatkaa jos olen väärässä mutta meikäläiselle on seuraavanlainen käsitys:
Lihaksessa olevat proteiinit ovat pääasiassa aktiinia, myosiinia, troponiinia ja tropomyosiinia. Kyseiset proteiinit ovat luonnollisessa muodossa pitkinä säiekimppuina, paitsi troponiini. Muut mahdolliset proteiinit ovat yleensä entsyymejä, jotka ovat globulaarisessa l. pallomaisessa tiiviissä muodossa.
Mahalaukussa oleva suolahappo ja pepsiinientsyymi hajottavat proteiineja katkomalla rikki- ja vetysidoksia sekä hydrolysoimalla (liittämällä vettä aminohappojen rakenteisiin) primaarista aminohappoketjua. Näin aminohappoketjut aukeavat ja katkeilevat ja elimistö ottaa tarvitsemansa proteiineista saadut ravinteet ohutsuolesta yksittäisinä aminohappoina.
Koska kuumennus ja keittäminen koaguloivat eli rikkovat proteiinien luonnollista rakennetta ja myös katkovat aminohappoketjua, niin eikös tämän logiikan mukaisesti kypsennetty liha (jauhelihaa tahi sisäfilettä) imeytyisi nopeammin suolessa.