Jauheliha

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja naksu
  • Aloitettu Aloitettu
Meta title: 💥🥩 Jauheliha 💥

Meta description: Monipuolinen ja edullinen proteiinilähde arkeen: sopii paistoksiin, kastikkeisiin, burgereihin ja treenaajan makroystävällisiin aterioihin.


Manala sanoi:
Se nyt on valitettavasti toisinpäin. Kun tuota lämmitettyä lihaa ollaan syöty vasta sellaiset 1/200 osaa siitä mikä aika syötiin silloin "joskus" sitä kylmää mammutin yms lihaa. :D eli veikkaisin, että kyllä se vatsa tykkää vielä enemmän siitä raa'asta lihasta, mutta ne bakteerit,ne bakteerit... :eek:

Tää on jotenkin hupaisa kommentti. Mietit että maha pitää enemmän raa-asta lihasta koska sitä on syöty kauemmin.. Noh.. Kuinkakohan pitkään nämä raa-an lihan syöjät sitten keskimäärin elivät? Paljon vähemmän kuin nykyihmiset jotka syövät yleensä kypsää lihaa. No mutta bakteerithan ne ihmiset tappoi silloin? Ei. Jos suomalainen menee ulkomaille, vaikkapa Espanjaan ja juo siellä hanasta vettä saa suomalainen todennäköisesti jonkin sortin ripulin tai vastaavan. Mutta sen jälkeen ei mitään oireita tule koska elimistö tottuu nopeasti. Tästä voidaan päätellä että kehittyneen ruokavalion ohella on ihmisen elinikä noussut reilusti, joten kypsä liha on terveellisempää.
 
Mä olen siinä käsityksessä, että sisukset tottuu hyvinkin nopeasti erityyppisiin bakteerikantoihin. Varmaan voisi syödä parin riplan jälkeen jauhelihansa vaikka lattialta. Eivätkö esimerkiksi koirat ole oiva esimerkki siitä, että nisäkäs pystyy syömään hyvinkin kuvottavia luonnosta löytyneitä jätöksiä...
 
Manala sanoi:
mutta sen sanon että kyllä ihminen on sönyt lihansa kauemmin raakana kuin paistettuna, eihän se tulen keksiminenkään sitä taannut että sitä mammuttia ruvettiin kuumentamaan :david:
"Ihminen" on myös varmaan kiipeillyt puissa kuin kävellyt kahdella jalalla. Olisiko puu sitten luonnollisempi paikka asua ihmiselle?

Mitäköhän sillä tulen keksimisellä sitten tarkoitetaan? Ei kai ihmisen tarvinnut keksiä aineen yhtymistä happeen? Vai tarkoititko että ensin tulella opittiin sytyttämään rööki ja vasta miljoonia vuosia myöhemmin joku keksi paistaa mammuttia? Tulen "keksiminen" tarkoittaa nimenomaan sen käyttöä lämmitykseen ja ruoan valmistukseen.

Noh, saivartelut sikseen tai alan kuulostamaan barrichellolta. ;)
 
Muistelen lukeeni jostakin että raaka liha olisi terveellisempää. Kuumennus muuttaisi jotenkin koostumusta huonompaa suuntaan. Tätäkin on oli sitten joskus testattu kissoilla syöttämällä toisille kissoille raakaa lihaa ja toisille kypsennettyä lihaa. Raakaa lihaa syövät kissat voivat selvästi paremmin ja olivat terveempiä. Kaipa tuo sama voisi päteä ihmiseen, periaatteessa. Mutta kun ottaa huomioon hygieenian ja pöpöt sun muut niin en mä ainakaan raakaa lihaa syö.

Ja eikös tämä sama periaatteessa terveellisempää raakana sääntö päde noin yleensäkin kaikkeen ruokaan, sillä tuhoaahan kuumennus mm. vitamiineja. Maito on ainoo mitä kannattanee vetää raakana ja onhan sekin pastoroitu nykyään, jopa luomumaito.
 
123jippo sanoi:
Tätäkin on oli sitten joskus testattu kissoilla syöttämällä toisille kissoille raakaa lihaa ja toisille kypsennettyä lihaa. Raakaa lihaa syövät kissat voivat selvästi paremmin ja olivat terveempiä.
Miten ihmiselle sopivaa ravintoa voidaan testata kissoilla? Muistat varmaan tutkimuksen tuloksen väärin, oikeasti todettiin Kitekatin ja Fiskasin olevan ihmisen parasta ravintoa. :lol2:
Ja eikös tämä sama periaatteessa terveellisempää raakana sääntö päde noin yleensäkin kaikkeen ruokaan, sillä tuhoaahan kuumennus mm. vitamiineja.
Jos bakteerit eivät vaikuta terveyteen, niin kai sitten näin.
 
plag sanoi:
Miten ihmiselle sopivaa ravintoa voidaan testata kissoilla? Muistat varmaan tutkimuksen tuloksen väärin, oikeasti todettiin Kitekatin ja Fiskasin olevan ihmisen parasta ravintoa. :lol2:

Sitähän voidaan testata syöttämällä sapuskaa kissoille. Ei kai siinä mitään ihmeellistä ole. En mä mitään väärin muista. Mitä sä siellä hourit? Ootko vetänyt taas liikaa raakaa jauhelihaa?
 
123jippo sanoi:
Sitähän voidaan testata syöttämällä sapuskaa kissoille. Ei kai siinä mitään ihmeellistä ole. En mä mitään väärin muista. Mitä sä siellä hourit? Ootko vetänyt taas liikaa raakaa jauhelihaa?
Nyt et ihan seurannut. Kissalle hyvä = ihmiselle hyvä? Analogia kusee tuossa tutkimuksessa, jos sellainen on tehty.
 
ringside sanoi:
Mä olen siinä käsityksessä, että sisukset tottuu hyvinkin nopeasti erityyppisiin bakteerikantoihin. Varmaan voisi syödä parin riplan jälkeen jauhelihansa vaikka lattialta. Eivätkö esimerkiksi koirat ole oiva esimerkki siitä, että nisäkäs pystyy syömään hyvinkin kuvottavia luonnosta löytyneitä jätöksiä...
:offtopic: Karuin tapaus tosta koira-aiheesta, mitä olen nähnyt on ehdottomasti naapurin Newfounlandin (tai miten se meni) koiran esittämä. Ensin naapurin kissa vääntää tortut puskan juurelle (yllättävän näkyvälle paikalle). Sen jälkeen koira kävelee pokkana kasan tykö ja syö ne paskat! Eikä edes kakistellu/vetäny yhdellä lohmasulla vaan natusteli niinku parempaakin pihviä. Hyi saatana... :urjo:
 
Korjatkaa jos olen väärässä mutta meikäläiselle on seuraavanlainen käsitys:

Lihaksessa olevat proteiinit ovat pääasiassa aktiinia, myosiinia, troponiinia ja tropomyosiinia. Kyseiset proteiinit ovat luonnollisessa muodossa pitkinä säiekimppuina, paitsi troponiini. Muut mahdolliset proteiinit ovat yleensä entsyymejä, jotka ovat globulaarisessa l. pallomaisessa tiiviissä muodossa.

Mahalaukussa oleva suolahappo ja pepsiinientsyymi hajottavat proteiineja katkomalla rikki- ja vetysidoksia sekä hydrolysoimalla (liittämällä vettä aminohappojen rakenteisiin) primaarista aminohappoketjua. Näin aminohappoketjut aukeavat ja katkeilevat ja elimistö ottaa tarvitsemansa proteiineista saadut ravinteet ohutsuolesta yksittäisinä aminohappoina.

Koska kuumennus ja keittäminen koaguloivat eli rikkovat proteiinien luonnollista rakennetta ja myös katkovat aminohappoketjua, niin eikös tämän logiikan mukaisesti kypsennetty liha (jauhelihaa tahi sisäfilettä) imeytyisi nopeammin suolessa.
 
ringside sanoi:
Mä olen siinä käsityksessä, että sisukset tottuu hyvinkin nopeasti erityyppisiin bakteerikantoihin. Varmaan voisi syödä parin riplan jälkeen jauhelihansa vaikka lattialta. Eivätkö esimerkiksi koirat ole oiva esimerkki siitä, että nisäkäs pystyy syömään hyvinkin kuvottavia luonnosta löytyneitä jätöksiä...


Koira on perimältään raadonsyöjä ja voi uskomattoman immuunijärjestelmänsä takia syödä ihan hyvin pilaantunuttakin ruokaa (pitkälle jalostetuilla räpsyillä tämä ominaisuus on kuitenkin hyvin pitkälti kadonnut niinkuin muutkin hyvät ominaisuudet..) koirilla on muistaakseni 10x määrä suokahappoa mahalaukussa ihmiseen verrattuna ja pH alle 1.

mutta miksipä ei ihminenkin tosiaan pienen totuttelun ja parin ripulin jälkeen pystyisi syömään raakaa lihaa! ihmisten sapuskat ovat sentään puhtaita. toki vain suomalaista lihaa..

ainakin koirien osalta on tutkittu että ne pystyvät hyödyntämään raa'an lihan valkuaisaineet ja kaiken muunkin paremmin kuin kypsennetyn. ja tarviiko sitä asiaa edes niin tarkkaan tutkia kun ajattelee koiran historiaa... eipä nuo sudetkaan grillaile iltahämärissä notskilla.

no minä taidan kuitenkin syödä jatkossakin ihan kypsennettyä lihaa. en saata pysy uskalla enkä kykene maistamaan edes medium piffejä :rolleyes:
 
Olishan se hienoa, kun saataisiin salmonella ja madot taas normaaleiksi vaivoiksi, niin kuin flunssat ja muut..

Toinen puoli asiasta:
Kasvien kuituja, joita ihmisen ruuan sulatus ei pysty käsittelemään, pidetään terveellisinä, koska ne työntävät tavaraa eteenpäin suolistossa.
Voisiko sama toimia raa'an lihan kanssa?
Esimerkiksi leijonien ulosteissa on niin paljon sulamatonta ravintoa, että muut eläimet syövät niitä.
 
Terve!
Eli kysymykseni kuuluu, että kannattaako jauhelihaa syödä dietillä useasti? Olen ymmärtänyt, että siinä olisi aika paljon rasvaa...miten on?
kiitos jo etukäteen. Käytin myös searchia, mutta en löytänyt sieltä kovinkaan hyvää vastausta.

ps. Niin eli kyseessä olisi naudan paistijauheliha, jos sillä nyt on mitään merkitystä.
 
no eipä siinä paljoa tartte ymmärtää....valitse sellainen, jossa rasvaa vähemmän kuin 10% ...ihan vaikka kalkkunanjauhelihakin...nääthän siitä pakkauksesta paljonko rasvaa on...
 
Syömäni paistijauheliha sisältää 7% rasvaa ja lihan paistettua osa rasvasta jää pannun pohjalle jonka saa kaadettua pois.

Eli syö vaan huoletta paistijauhelihaa, hyvä proteiininlähde.
 
Itse vedän sitä rasvaisempaa (20%) jauhelihaa sen halvan hinnan takia. Kunnolla kun pannulla tiristää niin siitä voi suoraan kaataa rasvat pois.
 
Ite paistan siinä pannulla ensin pekonia, sitten jauhelihapihvit ja lopuks vielä munan. sit kaadan rasvat pannulta annoksen päälle.
 
arni sanoi:
Syömäni paistijauheliha sisältää 7% rasvaa ja lihan paistettua osa rasvasta jää pannun pohjalle jonka saa kaadettua pois.

Vai mahtaako se pannulle jäävä tavara olla vain lihasnestettä? Ja sen saa parhaiten irti lihasta lyömällä kylmän lihan kylmälle pannulle. Eli ts. lihasta irtoaa ensin mehut, ja sen jälkeen kuivat lihankäikäleet keittyvät omissa nesteissään.

Vaan onko se sittenkin sitä rasvaa? Luulisi ettei tuollaisesta 7% tavarasta paljoa irtoa. Ei ainakaan meikäläisellä ole niin käynyt...?
 
Juu kyllä ne rasvakuplat voi nähdä siitä nesteestä mikä jää yli paistaessa. Joku kerää sen kuppiin ja laittaa jääkaappiin ja katsoo kuinka paljon rasvaa jää pinnalle.
 
No älkää nyt ottako paistijauhelihan rasvasta kauheaa ongelmaa, ei se 7% tai 10% ole paljoa siinä. Kyllä sitä ihminen rasvaakin tarvitsee ruokavalioon, varsinkin jos low-carbilla diettiä vetää. Eihän nuo rasvat tietty sitä parasta ole, mutta en jaksaisi tuosta stressata. Ei muuta kun paisijauhelihat, kalkkunat, kalat ja broilerit hyvillä mielin napaan ja jättää ne voit, juustot yms. sitten vähemmälle.
 
Back
Ylös Bottom