Jano ja krampit

Noissa verenpainejutuissa on ongelmana se, että usein runsas suolansaanti ja korkea verenpaine lähinnä esiintyvät yhdessä, mutta suoraa kausaalisuutta ei välttämättä pystytä osoittamaan. Ja vaikka pystytäänkin lyhytaikaisessa kokeellisessa tutkimuksessa toteamaan, että suolankäyttöryhmän verenpaine on korkeampi, ei välttämättä voida nähdä sitä pidemmän aikavälin kehitystä. Verenpainetaudissakin syndrooman kehittymisen syitä on useita, joten onko reagointi suolaan syy vai pikemminkin seuraus? Sama vaikkapa kakkostyypin diabeetikoilla, joista osa ei siedä enää viljaa lainkaan; ei heilläkään se vilja varmaankaan ole kuitenkaan ongelman syy, vaan sen sietämättömyys on seurausta aineenvaihdunnan sairastumisesta.

Hyponatremia eli suolanpuutos on kyllä ihan oikea tila, ja esimerkiksi sairaalapotilailla varsin yleinen. Lisäksi tuo "tavallinen ruokavalio", josta suosituksissa puhutaan, perustuu esimerkiksi runsaalle leivänsyönnille ja keskiarvotutkimuksille ihmisten suolansaannista. Sehän nyt tiedetään, miten keskivertosuomalainen syö, ja siinä ruokavaliossa läpisuolatuille leikkeleille ja eineksille on tilausta. Mitä käsittelemättömämpää ruokaa syödään, sitä kauemmas tuosta suosituksesta suolansaannin suhteen mennään, ja tähän ainakin itse perustan oman arvioni suolankäytöstäni. Sitten on vielä se liikunnan vaikutus elektrolyytteihin ja esimerkiksi runsas juominen, joka lisää loogisesti sinänsä suolojen tarvetta (vaikka ruokavaliosta kuinka saataisiin teoriassa tarpeeksi suolaa). Esim. maratonilla ei ole tiettävästi kukaan kuollut nestehukkaan, mutta hyponatremiaan kyllä.

Jokaisen on varmaan syytä seurata niitä verenpainearvojaan. En nyt tosiaankaan lähtisi suosittelemaan suolan lisäystä sellaiselle, jolla on paineiden kanssa ongelmaa: silloinhan varominen on ihan aiheellista ja perusteltua, kun tutkimusnäyttöjä asiasta kuitenkin on noinkin paljon. Silti kannattaa muistaa mun mielestä se, että kliinisellä tiedolla ja maalaisjärjellä on sijansa (vaikkei niille Suomessa mitään arvoa annetakaan, vaan tuijotetaan vain suosituksia). Ehkä tästä paistaa oma epäluottamukseni länsimaista lääketiedettä kohtaan, mutta asioita kannattaa katsoa useilta kanteilta.
 
"Verenpainetautia sairastavilla on toistuvasti mitattavissa korkeita systolisen ja/tai diastolinen verenpaineen arvoja. Korkea verenpaine rasittaa sydäntä, jonka on pumpattava veri normaalia suurempaan paineeseen. Verenpainetauti onkin usein sydämen vajaatoiminnan aiheuttaja. Verenpainetauti altistaa muun muassa myös sepelvaltimotaudin, valtimonkovettumataudin, aivohalvauksen ja munuaisten vajaatoiminnan kehittymiselle. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että verenpaineen alentaminen asianmukaisella verenpainelääkityksellä vähentää edellä mainittujen seurannaissairauksien riskiä. Itse verenpainetauti ei aiheuta juurikaan oireita, vaan myöhemmin kehittyvät seurannaissairaudet.

Verenpaineen mittaaminen terveydenhuollon ammattilaisen toimesta kohottaa keskimääräisiä mitattuja verenpainearvoja, ilmiöstä käytetään yleisesti nimitystä valkotakkiverenpaine. Syy on todennäköisesti jännittäminen. Tämän vuoksi verenpaine mitataan tavallisesti useaan otteeseen, jotta saataisiin luotettava arvo, johon jännittäminen ei vaikuta. Munuaissairaudet, valtimonkovettumatauti sekä muut verisuonisairaudet, lisämunuaiskasvaimet ja aivosairaudet saattavat aiheuttaa korkeaa verenpainetta. Verenpainetta kohottavat myös runsas suolan käyttö, stressi, ylipaino, alkoholi ja tupakointi. Kuitenkin useimmissa tapauksissa taudin syy jää epäselväksi ja on kyse ns. essentiellistä verenpainetaudista, jolle ei ole löydetty mitään erityistä syytä. Taipumus sairastua verenpainetautiin on osaksi myös perinnöllinen."

"Hyponatremia on tila, jossa veren natriumpitoisuus on liian alhaisella tasolla. Lievän hyponatremian oireita ovat ruokahaluttomuus, väsymys, pahoinvointi ja vatsakivut. Vaikea hyponatremia voi aiheuttaa neurologisia oireita, kuten sekavuutta, hallusinaatioita ja inkontinenssia, kouristelua ja tajunnan tason laskua. Hyponatermian taustalla saattaa olla liiallinen antidiureettisen hormonin eritys, jonka voi aiheuttaa muun muassa pneumonia eli keuhkokuume, kasvaimet tai jotkut lääkkeet.

Lievän hyponatremian yleisin syy on nesteenpoistolääkitys (diureetit). Myös masennuslääkkeet, antipsykoottiset lääkkeet sekä epilepsialääkkeet (karbamatsepiini) ja okskarbatsepiini voivat olla hyponatremian syynä. Lisäksi eräät krooniset sairaudet kuten sydämen vajaatoiminta, maksakirroosi sekä erilaisiin munuaistauteihin liittyvä nefroottinen oireyhtymä voivat altistaa hyponatremialle. Myös runsas ripuli ja oksentelu saattavat johtaa natriumin liialliseen menetykseen."

Edelleen olen sitä mieltä että ruoasta saa tarpeeksi natriumia, eikä terve, normaalisti syövä ihminen saa hyponatremiaa siksi ettei saisi sitä ruoasta tarpeeksi. Hikoillessa toki poistuu suoloja, siihen en puutu missä määrin se tarkalleen ottaen vaikuttaa urheilijan natriumin tarpeeseen/sietokykyyn. Runsas suolan käyttö nostaa verenpainetta, se on fakta, ei olettamus. Ja mekanismikin hyvin yksinkertainen ja tiedossa.

edit. "Last year the runners and fans of the Boston Marathon were stunned to learn of the death of a runner from hyponatremia: a condition often resulting from over hydration, which depletes essential minerals from the body, causing disorientation, illness and in rare cases, death."

..eli muistetaan se natriumin merkitys nesteytyksessä! Ja muutenkin tilanteissa joissa hikoillaan paljon, pelkkä kuumassa maassa lomailu ja rannalla hikoilu lisää kyllä tarvetta, sehän on selvä.
 
No, noistahan ollaan jo melko samaa mieltä; kyllä suolan varmasti ruoasta saa, aika harva sitä ryhtyykään suoraan purkista vetämään. Suurin osa suolasta tulee leivistä, juustoista, leikkeleistä, valmisruoista, liemikuutioista jne., joten se oma suolankäyttö varmaan kannattaa suhteuttaa ravintoaineiden lähteisiin. En ala väittelemään tuosta verenpainetautikysymyksestä, sillä korrelaatiotutkimusnäyttöjä on paljon. Olen silti edelleen sitä mieltä, että ilmiön (kuten muidenkin elintasosairauksien) kehittyminen on huomattavan monitahoinen ilmiö, ei yksinään suolankäytön seurausta.

Itse jatkan suolan vapaata käyttöä, mutta mullahan onkin alhainen verenpaine. :rolleyes:
 
Runsas suolan käyttö nostaa verenpainetta, se on fakta, ei olettamus.

Runsas puhdistetun ruokasuolan (natriumkloridin) käyttö nostaa verenpainetta. Sen sijaan saattaa olla, että puhdistamattoman suolan, jossa on jotain 80 mineraalia, käyttö ei ehkä olisikaan haitallista verenpaineelle vaan jopa hyväksi. Tutkimukselle olisi tilausta.
 
Jos lisäisin suolaa ruokiin, ostaisin varmaan ruususuolaa (=intiaanisuola/kristallisuola). Siinä on 36% vähemmän natriumia kuin pöytäsuolassa (joka on sitä 99,9 prosenttisesti), ja paljon rautaa, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia.. Voisin uskoa, että tuon käyttäminen on terveellisempää kuin käyttämättä jättäminen, mutta kohtuus siinäkin. Se on kuitenkin suurimmaksi osaksi sitä natriumia, eikä ne muut ainesosat "kumoa" sen vaikutusta. Tällä hetkellä kaapista löytyy Pan-suolaa, jossa siinäkin vain 57% natriumkloridia. Kovat suolankäyttäjät toki laittavat tuota tuplamäärän jotta maku olisi yhtä suolainen kuin "oikeaa suolaa" käyttäessä, hah. Samalla periaatteella kevytlevitteitä voi laittaa enemmän, samoin kevytjuustoja, ylipäätään kaikkea missä lukee "kevyt".
 
Mulla on käytössä juurikin tuo kristallisuola, ja mun mielestä sitä tarvitsee lisätä vähemmän kuin tavallista suolaa. Tiedä sitten mistä johtuu, kun kerran natriumia on vähemmän. Tuohan on valmiiksi isompina kiteinä, millä on kyllä jotain vaikutusta ainakin puuroon yms. lisättäessä. Mutta mun mielestäni mineraalirikasta suolaa ei voi oikein rinnastaa kevyttuotteisiin - niissähän rasva tms. on yleensä korvattu vedellä ja lisäaineilla. Vähän niin kuin vertailisi, että "huijaa itseään, jos syö yhtä paljon ruisleipää kuin ranskanleipää". Kevyttuotteissahan pyritään vaikuttamaan ennen kaikkea energiapitoisuuteen, ei välttämättä pätkääkään ravinnepitoisuuteen.
 
En rinnastanutkaan siinä mielessä. Tavallisen suolan korvaaminen mineraalisuolalla on ok, mineraalisuolan "mättäminen" "koska siinä on niitä terveellisiäkin juttuja" taas samanlaista typeryyttä kuin kevytruokien mättäminen "laihduttajalle". (Siis edelleen, siinä on sitä natriumia..) Mutta fiksu ihminen toki ei tee noin. Ja hyvä jos siitä saa makua normaalin kokoisella annoksella.
 
En rinnastanutkaan siinä mielessä. Tavallisen suolan korvaaminen mineraalisuolalla on ok, mineraalisuolan "mättäminen" "koska siinä on niitä terveellisiäkin juttuja" taas samanlaista typeryyttä kuin kevytruokien mättäminen "laihduttajalle". (Siis edelleen, siinä on sitä natriumia..) Mutta fiksu ihminen toki ei tee noin. Ja hyvä jos siitä saa makua normaalin kokoisella annoksella.

Totta. Myöhemmin pohdittuani tajusin kyllä pointtisi.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom