Jäähdytyslevy

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja jjj84
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
4.6.2002
Viestejä
1 019
Tietääkös ketään mistä päin suomea löytyis melko suuria jäähdytyslevyjä.. Painoa pari kiloa ja jäähdytystehon pitäis olla minimissään 0,5`C/W. Tai sit semmonen et jäähdyttävää pinta-alaa olis 6000 cm2 paremmal puolel. Jos vaik jossain vaihees väsäis kilowatin monovahvarin kotiin..

Entä tietääkös joku kaavan mil vois laskee jäähdytystehon jos tietää materiaalin lämmönjohtavuuden ja sen pinta-alan??
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Pätötarkoituksessa avaan fysiikan kirjan ja vastaan:

H= dQ/dt = AeqT^4

, missä A on pinta-ala. q on Boltzmannin vakio 5.67051 x 10^-8 W/m^2*k^4. T lämpötila Kelvineinä. Ongelmaksi muodostuu e, joka on kappaleen ominaisuuksista(muoto/pinta) riippuva vakio välillä nollasta yhteen.

Ja tämä on vain lämpövirta säteilemällä, että aikas paha lasku noin käytännössä.

edit: Niin ja tätähän ei edes kysytty. Lopetan pätemisen täältä tähän:D
 
Toi juk:n ilmoittama yhtälö kertoo sen jäähdytysprofiilin pinnasta säteilemällä poistuvan lämpötehon q:

q=emissiivisyys*pinta-ala*Boltzmannin vakio*(jäähdytysprofiilin pinnan lämpötila^4-ympäristön lämpötila^4)

Suosittelen katsomaan jonkinlaisia termodynamiikan perusteita esim. kirjastosta. Tässä nyt jotain, millä pääsee alkuun.

Suurin osa jäähdytyksestä tapahtuu vapaalla konvektiolla (ilmeisesti et laita vahvistimeen puhallinta?) Yksikkö C´/W on lämpöresistanssin yksikkö.

Lämpöresistanssin Rth [´C/W] ja lämpötilaeron deltaT avulla, voi laskea haluamasi siirtyvän lämpötehon. Arvioit/mittaat profiilin pintalämpötilan ja huoneen eli ympäristön lämpötilan, josta saat lämpötilaeron deltaT. Yhtälö on simppelisti

teho q=deltaT/Rth

tuon konvektiolla siirtyvän lämpötehon jäähdytysprofiilista voi laskea esim.
q=alpha*(2nLH)(Ts-Ta)
alpha on konvektiokerroin kyseiselle jäähdytysprofiilille, n ripojen lukumäärä, L ripojen leveys, H ripojen korkeus, Ts profiilin pintalämpötila ja Ta ympäristön lämpötila.

Siinä nyt jotain pientä alkuun. Suosittelen kirjastossa käyntiä. Kerron toki lisää jos kiinnostaa.
 
Tommosta vahvaria vähän ihmettelin http://www.aussieamplifiers.com/avamp.htm

Jäähdytyslevyn jäähdytystehoks ilmoitetaan minimissään 0,5C`W ja laitteen teho on 820W RMS eli teho n. 580W.
Mut eiks tolla jäähdyttimen 0,5C`W + piitahnan johtavuudel X + fetin lämmön johtavuudel X jäähdytystehoks tulis vaikka 1C`W.
Eli lämpönä 580`C täydellä teholla !!! ( Taidan laskee päin peetä, mut tommoinen kaava jossain oli )
Osaisisko joku sanoo kuin paljon toi laite todella lämpenis ( noi kaavat on mulle sen verran outoi et itelläni menis päin p**** )
Sivulta löytyy kans kilowatin laite mis on noin samankokoinen jäähdytyslevy ja äijä sanoo et tunnin käytön jälkeen se on 40 asteinen..

Nyt multa löytyy kotoota itse rakennettu päätevahvari 2 x 220W RMS. Tehty STK4231 piiril. Jäähdytyslevynä on AMD:n zalman cnps-6000CU, jäähdytysteho tuulettimel 0,23C`W. Lämmön johtuvuus hydrin sisältä jäähdytyslevyn liitospintaan on 1,1C`W ja siilin välissä piitahnaa. Osaakos joku sanoo et miten kuumaks tämä laite kuumenis jos täysillä rokitettais ( oletetaan et kokoajan ulostuleva teho on yht. 300W )?

Jos joku ymmärsi tekstin ja vielä vastaa siihen niin että minä ymmärrän niin kiitos ja kumarrus, toivon sinulle lihaksikkaita tulevia vuosia:worship:
 
tosson jotain

http://www.ele.tut.fi/teaching/74521/Jaahdytyslevy.pdf

Tai heitä kaavat menemään ja mitoita koko. levyn datalehtien mukaan. Niistä löytyy käppyrät eli vedät viivottimella pari viivaa.

kolmas temppu on, että kuormitat sitä nykyistä vahvistintasi
200 watilla ja kokeilet pystyykö jäähdytyslevyyn koskemaan. Jos pystyy, jäähdytys riittää. Sitten vaan nelikertaistat levyt. Trankut voinee jakaa eri levyille jos johtimen pituudet pysyy muutamassa sentissä.

Neljäs: teet jonkun valmiin ohjeen mukaan, jossa on mainittu mitä levyä käytät.

Viides juttu on, että mihin tarvit 800 wattia? Haluat säätää lämminvesivaraajaa discomusiikilla? Ero äänenpaineessa 200 wattiseen on 6dB:ä.


Originally posted by jjj84
Osaakos joku sanoo et miten kuumaks tämä laite kuumenis jos täysillä rokitettais ( oletetaan et kokoajan ulostuleva teho on yht. 300W )?

Kun kuuntelet musiikkia etkä siniaaltoa ja ja kun musiikin huiput on n. 10-20dB:ä tehollisarvon yläpuolella, niin tuo ulostuleva teho(tehollisarvo) on 800 watin huipputeholla n. 80 - 8 wattia.
Tämä sama menee lämpötehoksi kun vahvistimen hyötysuhde on karkeasti 50%.
 
http://www.ele.tut.fi/teaching/74521/Jaahdytyslevy.pdf

----Tiedän ja sieltä oon kaavoja katonu mut tuntuu et osa ei voi pitää paikkaansa. Tai todennäköisemmin mun laskut kusee.. Eli mun omal hydridin pitäis kuumentuu : teho 2x220= 440 RMS
440 x 0.707 = n.300W tehoa. Hydridin johtavuus 1,1C`W + piin johtavuus 0,2C`W + jäähdytyslevy 0,25C`W = 1,55C`W Eli hydridi lämpenis täydel tehol ( 1khz siniaallol ) 465 asteeseen!!!

kolmas temppu on, että kuormitat sitä nykyistä vahvistintasi
200 watilla ja kokeilet pystyykö jäähdytyslevyyn koskemaan. Jos pystyy, jäähdytys riittää. Sitten vaan nelikertaistat levyt. Trankut voinee jakaa eri levyille jos johtimen pituudet pysyy muutamassa sentissä.

-----Varhvari on toteutettu hydridipiirillä, ei transistoreilla ja siitä johtuen jäähdytyslevyn kanssa tulee ongelmia ( hydridi 80x40 )


Viides juttu on, että mihin tarvit 800 wattia? Haluat säätää lämminvesivaraajaa discomusiikilla? Ero äänenpaineessa 200 wattiseen on 6dB:ä.

-----Ihan muuten vaan, en tarvitsekaan olis vaan KATUUSKOTTAVUUTTA:lol2: ps. toi nykyinenkin vahvari on liian tehokas.
 
Vähän oftopickkia, mutta jos joku tarvii tossa olis myynnissä (uusia) tehotrankkuja, jos joku kasaa päätevahvaria tai virtalähettä. Mailaatkaa jos haluatte listan/hinnat niistä?

Turmelioitsia@ziplip.com

Edit: On jonkun verran halvempia kuin uudet kaupasta!
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom