ITF taekwondon otteluun tosiaan kuuluu lyönnit ja potkut päähän ja vartaloon, ei alapotkuja tai kiinniottoja/maahanvientejä (tosin on puhuttu, että esim. pyyhkäisyjä saatetaan ottaa tulevaisuudessa mukaan). Joissakin seuroissa on viime vuosina alettu treenaamaan myös vapariottelua, mutta se ei siis kuulu kilpailuihin. Kilpailuissa on semikontakti, mutta käytännössä nykyään kahden tasaväkisen ottelijan kohdalla kovuus on lähellä fullia, ja toki treeneissä saa vetää niin kovaa kuin itselle ja parille sopii. Kilpailuissa suojina jalkapyödän ja nilkan peittävät suojat, käsi-, ala- ja hammassuojat (+säärisuojat). Treeneissä voi toki ottaa myös kypärän ja muita suojia niin halutessaan.
Itsepuolustusharjoitteluhan eroaa suurelta osin minkä tahansa lajin kisaottelusta. ITF:n yksi osa-alue on nimenomaan itsepuolustus, mikä on etu moneen muuhun lajiin verrattuna. Siinä treenataan kaikkea aina irtipääsyistä ja hallintaotteista munillepotkimisiin ja nivellukkoihin/kuristuksiin. Seura- ja vetäjäkohtaisesti panostetaan enemmän tai vähemmän myös painiin, ja IMO kyllä jokaisen ylemmän vyön pitäisi osata vähintään painin alkeet eli peruspuolustautuminen ja -hyökkääminen matossa.
Vapaaottelu ja lukkopaini ovat tulleet todella suosituiksi viimeisen vuosikymmenen aikana, mikä on hieno asia! Siksi siis muidenkin kamppailulajien on pelkästään fiksua mukautua ja ottaa uusia harjoitusmuotoja mukaan ohjelmaan. ITF on Suomessa kehittynyt hirveästi viime vuosina juuri tällä saralla, ja tietysti aina voi parantaa entisestään. ITF-ottelu puolestaan kehittää erinomaisesti liikkuvuutta ja nopeutta, mistä on varmasti etua esim. juuri IP:ssä tai vaparissa. Ja muistakaa, että kaikki showpotkukikkailut on kehonhallintaa, eli kukaan ei todellakaan väitä, että sellaisia kannattaa siellä nakkikiskalla tehdä.
Oli laji mikä hyvänsä, niin mielestäni on hirveää, jos tyypillä on esim. musta vyö mutta olemattomat painitaidot. Aivan sama, vaikka "paini ei kuulu meidän otteluun". Tästä siis ollaan hyvää vauhtia pyrkimässä pois ITF:ssä, vaikka myönnetään, että 5-10 vuotta sitten tilanne oli varmasti toinen. Mutta sama tilannehan myös monissa muissa lajeissa tuolloin oli.
Maassa vääntö on kyllä sit se heikko kohta, siinä vaiheessa kun tappelu menee maahan niin taekwondokaverin kannattaa vaan yrittää sieltä ylös...
Itsepuolustusta ajatellen oli sitten millainen painikingi tahansa, niin maahan ei kannata jäädä.