Veikkaan vahvasti, ettei suomesta kunnon vihreetä teetä saa. Vaan jotain pussipakattua roskaa, josta on maut ja muut terveyttä edistävät ainesosat puuttuvat. (Oletan, että vatsanne menee sekaisin juuri jostain pussiroskasta :| )
No ei nyt ihan näinkään, mutta onhan se toki hankalaa löytää kunnon teetä.
Itse asiassa koin juuri positiivisen yllätyksen ostettuani kehitysmaahippishopista vihreää Darjeeling-teetä (peräisin Samabeongin tilalta) - tyypilliseen tapaan reilusti ylihinnoiteltua, mutta kerrankin jotain hintansa väärtiä siinäkin kaupassa :D .
Enpä nyt kuitenkaan malta olla laittamatta paria vinkkiä teenhimoisille: Tampereelta Verkatehtaankadun Mokkamestarit (upeita darjeelingeja, muutenkin laaja valikoima tasokasta viheää), Hesasta Annankadun Tokyokan (parhaat japanilaiset mitä olen Suomesta saanut, suosikkina sencha tokujo). Tukholmaan jos eksyy, kannattaa vierailla Sibylegatanilla, Sibyllens kaffe&tehandelissa, jossa hinta ja laatu ovat todellakin kohdallaan.
Piru vie, että nämä kaikki ovat parinsadan kilsan päässä kotioveltani - :curs: -
Tulipa vain tästä laadusta vielä mieleeni, ettei edes tavallisten kauppojen Twinngs-irtogunpowder ole kovin laadukasta verrattuna China marketin special grade -gunpowderiin (ei ole nyt alkuperäispakettia kaapissa, taisi olla Temple of Heaven tai jotain sellaista, nelikulmainen vihreä pahvitötsä), toisaalta tämä on puhtaasti makukysymyskin. Gunpowder on muuten aika mielenkiintoinen versio vihreästä teestä, tämä suosikkinikin tuntuu lähinnä jonkinasteiselta oolongilta, niin tummaa se on. Se, että vihreän teen väri vaihtelee huomattavasti johtuu lähinnä valmistusmenetelmästä (höyryllä tai ilman). Fermentaatio on muuten virheelinen termi, oikeammin kyse on oksidaatiosta (polyfenoliyhdisteet, entsyymit ja happi osallisina prosessissa).
Tämä tietenkin aiheuttaa vaihtelua myös teen tuoksussa, mutta oikea tee ei todellakaan ole mitään hajuvettä a´la Forsman! Saahan ketsupilla kengänpohjasta pihvin ja vahvalla aromilla rairuohosta teetä, mutta näin yleisesti sanoisin että on suorastaan masentavaa, miten usein mahdollisesti hyväkin tee pilataan maustamalla. Ja etteikö teen maku miellyttäisi, tai että maustamattomaan teehen kyllästyisi nopeasti? Voi miten erilaisia eri laadut ovatkaan - miten voisin ikinä kyllästyä vihreään teehen?!
Muuten, aivan alkuvaiheissa kaikki länsimaihin tuotu tee oli vihreää, kiitos englantilaisten siirtomaavillityksen halvempi, säilyvämpi ja kahviin mieltyneille länsimaalaisille tutummanoloinen musta tee pääsi voitolle. Ja vaikka maitoa lisäsivät teehensä ensimmäisinä ehkä ranskalaiset, juuri moista hienostunutta tapaa jäljittelevät britit kehittivät mustaa teetä suuntaan jossa makua on nimenomaan tasapainotettava tilkalla maitoa ja sokeripalalla; aito kiinalainen musta tee taas on tarkoitettu juotavaksi sellaisenaan (vrt. Keemun ja Lipton Yellow label).
Terveysvaikutuksiin käyttömäärä vaikuttanee kuitenkin pussia enemmän. Niin, ja tuleehan hyvää teetä toki juotua enemmän, joten hyvästä teestähän sen mahan pitäisi sekaisin mennä :lol2:
Ja vielä tuosta teaniinista, aminohappohan se, joten pitäisihän sen ennemminkin makeahko olla? Tolonen on muistaakseni Biovitan sivuilla kirjoitellut tuosta mömmöstä enemmänkin; mainostaa siinä sitten omaa tuotettaan, joten bullshitsuodatin tarpeen jos ja kun lukee
No, taidan olla oikea teefriikki, ja voisin jatkaa tästä aiheesta loputtomiin, mutta nyt taidan kuitenkin käydä ostamassa lisää teetä, tällä kertaa halpaa vietnamilaista vihreää (7.90/300g) joka ei ole se paras mahdollinen, joskin ihan kelvollinen arkitee.