Informaatiotulva ja multitaskaaminen

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja func
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
30.4.2008
Viestejä
5 133
Tässä nyt turhia pohtiessani mietin taas kestääkö päänuppi kolmekymppiseksi tätä menoa. Aivojenkin pitäis hieman levätä mutta kun jatkuvasti on telkkari, stereot, tietokoneet ja miljoona muuta mediaa päällä. Yleensä vieläpä päällekkäin. Ja tietenkin sata ja kahdeksan eri hommaa menossa samaan aikaan. Hiljaisuus tuntuu jo aivan oudolta ja häiritsevämmältä kuin jatkuva hälinä ja informaatiotulva. Itse asiassa pelkkä elokuvan katsominen alkaa jo nyppiä ja pitää alkaa seurata kaikennäköistä muutakin. Tämän nyt huomaa muutenkin esim. siitä että pää pyörii koko ajan joka paikassa.:D

"Ethän sä pysty keskittymään mihinkään täällä"
Niin...opiskella pitäis ainakin, mutta tuleeko siitä mitään? Ainakin tähän asti on tullut, kai vuosia jatkunut "multitaskaaminen" on jotain kehittänyt. Jos joku nyt miettii mitä tuo meinaa, lyhyesti sanottuna useiden, jopa yli kymmenen asian tekemistä samanaikaisesti, vaihdellen tehtäviä tilanteen mukaan. Tila jossa periaattessa keskitytään yhteen tai kahteen asiaan hetkeksi, mutta silti seurataan koko ajan kaikkea. Rasittavuus vaihtelee keskittymistason mukaan. Pidemmän päälle kuitenkin ilmeisesti hyvin rasittavaa aivoille, varsinkin lyhyillä yöunilla.

Selvää on että suurta tarkkuutta vaativissa hommissa keskittyä pitää oikeasti tai käy huonosti. Se, missä raja kulkee, on yksilöllistä mutta totta on että ihmisaivoja ei ole suunniteltu tekemään montaa asiaa yhtä aikaa. Muisti alkaa tökkimään, tulee epäselvyyttä mitä piti/kannattaa seuraavaksi tehdä jne.

Se, mikä itseäni tässä kiinnostaa, on mahdollinen hyöty kyseisestä puuhasta. Varmasti nykyajan informaatiotulvan päivittäinen suodattaminen kehittää kykyä löytää olennaiset asiat nopeasti. Vanhemmista ihmisistä huomaa helposti että nopea selaaminen ja ydinasioiden löytäminen kestää aika kauan vaikka muuten teräviä olisivatkin. Tosin heillä on sitten taas kärsivällisyyttä kahlata läpi asiaa syvemmin ja tutkia detaljeja. :D
Multitaskaaminenkin tuntuu sujuvan aina vaan helpommin ja niitä vaativampiakin juttuja voi oikeasti tehdä useaa samanaikaisesti. Rasittavuus kyllä kasvaa huikeasti eikä sitä säästynyttä aikaa mihinkään lepäämiseen käytetä. Pitkäaikaisvaikutuksista aivoihin ois kiva saada jotain tutkimustulosta, aivothan mukautuu varsin nopeasti.

Koittakaapa joskus vaikka kaupungilla seurata ihan kaikkea mahdollista, jääkö mitään mieleen ja kauanko kestää ennen kuin alkaa hirvittävä päänsärky. :D

En tiedä mikä tämän jorinan tarkoitus edes oli post count++ lisäksi...
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
En tiedä mikä tämän jorinan tarkoitus edes oli post count++ lisäksi...

Kyllähän tuossa pointtia on ja samanlaisia juttuja tullut joskus itsekin pintapuolisesti pohdiskeltua. Itse kun olen niin on-off-tyyppi kaikessa, että on pakko buukata paljon asioita tehtäväksi, koska muuten jätän ne vähätkin asiat tekemättä. Joskus toisaalta tulee taas turhaa pressurea siitä, että pitäisi saada kaikkea aikaiseksi, mutta pieni stressi asioista on useimmiten vain hyvästä.

Hyvä esimerkki aloituspostin ideasta on mummo, joka aina kysyy minulta, että miksi ihmeessä en katso uutisia. Hänelle kun on normaali päivärutiini katsoa telkusta kaikki uutislähetykset. Yritäpä siinä sitten selittää, että niissä on niin paljon turhaa ja ne ovat usein kohtuu hidastempoisia. Uutiset voi netistä lukea nopeasti karsien turhat pois ja jututkin voi läpilukea poimien oleellisen. Myös eri aiheiden uutissivujen otsikot (+mahdolliset pääbriiffit niistä) antavat aika kattavan pintakuvan maailman tapahtumista ilman suurempaa ajankulutusta.
 
Multitaskaaminen ei ollu tutkimusten mukaan hyväksi aivoille. En jaksa ettiä tutkimusta, ettikää homot ite! Paremmin tais oppia ku keskittyi kerralla aina yhteen asiaan.
 
"Ilmeni, että rankinta mediamoniajoa harrastavilla oli eniten keskittymisvaikeuksia. He olivat myös muita hitaampia vaihtamaan tehtävästä toiseen."
Tää nyt on niin bullshittiä ainakin omalla kohdalla... Hyvin pystyy tarvittaessa keskittymään 110% johonkin jos ihan oikeasti tarvii. Toinen kohta on vielä oudompi, nopeampihan sitä nyt jos on tottunut sukkuloimaan.
 
Kyllä se aluksi voi olla totta, mutta sittenkun reaktioaika kasvaa huomioimaan kaiken tarvittavan tiedon niin ei enää silloin.

Aluksi se tietotulva saa kuupan sekasin.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom