hyvät / huonot hiilarit

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Peetu
  • Aloitettu Aloitettu
Punaiset linssit

Punaiset linssit ovat helppokäyttöisiä.
Yleensä riittää että laitat käytettävän määrän esim. 2dl haaleaan veteen 1-2min, jonka jälkeen huuhdot linssit..sopii hyvin patoihin, keittoihin ja erityisesti tomaattipohjaisiin
cyrryruokiin (ruoassa on hyvä olla mukana aina hieman vettä) keittoaika n. 10-15 min
Linssit voi ja usein kannattaa lisätä lopussa jotta rakenne ja maku säilyy.


Hyviä ruoanlaittohetkiä.
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
taulukko GI/GK

Muistakaa laskea justiinsa tuo GK jos jotain tarkkailette, eli GK = GI/100*syödyt hiilarigrammat. joka aterialla kun GK pysyy alle 20-25 (tää on oma value) on diettikausi hanskassa teoreettisesti glykeemisen indeksin kannalta :)

ja se mitä kamaa hiilarien kanssa syö ratkaisee veren sokerin nousuun ja nopeuteen. eli rasva ja prode hidastaa.

Ruoka, annoskoko, hiilareita per 100g/ GI / GK

Appelsiini 1 10 63 6
Appelsiinimehu 250 ml 26 50 13
Aprikoosi 1 4 81 3
Banaani 1 32 79 25
Cantaloupemeloni 2,5 dl 15 65 10
Greippi 1 10 36 4
Geippituoremehu 2,5 dl 22 69 15
Kiivi 1 8 74 6
Kirsikka 10 10 31 3
Luumu 1 7 56 4
Mango 1 33 80 3
Omena 1 (120g ) 16 38 6
Omenatuoremehu 2,5 dl 30 40 12
Papaija 1 28 83 23
Persikka 1 7 40 3
Päärynä 1 21 54 11
Rusina 2,5 dl 112 91 101
Vesimeloni 2,5 dl 11 103 11
Viinirypäle 2,5 dl 15 66 10
Favapavut (höyrytetty) 2,5 dl 34 113 40
Kahviherne (höyr.) 2,5 dl 46 47 22
Linssit (höyr.) 2,5 dl 32 43 14
Mustapapukeitto 2,5 dl 38 91 35
Mustat pavut (höyr.) 2,5 dl 41 43 18
Pienet valkopavut (h.) 2,5 dl 38 54 21
Pintopavut (säilyke) 2,5 dl 36 64 23
Salkopavut (höyr.) 2,5 dl 40 39 15
Salkopavut (säilyke) 2,5 dl 38 74 28
Soijapavut (höyr.) 2,5 dl 20 26 5
Digestiivikeksi 25 g 17 59 10
Hampurilaissämpylä 1 22 86 19
Leipä, hapanimelä 1 viipale, 30 g 20 74 14
Leipä, kokojyvä 1 viipale, 30 g 13 53 - 99 13
Leipä, ruis 1 viipale, 30 g 13 59 8
Ryvita näkkileipä 25 g 10
Leipä Roggenbrot 1 viipale, 30 g 13 59 8
Leipä, valkoinen 1 viipale, 30 g 12 95 -100 12
Baquette, Ranska 30 g 15 80-115 15
Ranskansämpylä,
voi ja mansikkahillo 1 26 100 26
Linguine-pasta 2,5 dl 56 79 44
Makarooni 2,5 dl 52 64 33
Pitaleipä 1 35 81 28
Pitsa 1 viipale 28 86 24
Rinkeli 1 38 103 39
Spagetti 2,5 dl 27 59 26
Voisarvi 1 27 96 26
Bulguri (keitetty) 2,5 dl 31 69 21
Kaurapuuro 2,5 dl 24 70 17
Kuskus (keitetty) 2,5 dl 42 93 39
Maissi (säilyke) 2,5 dl 30 79 24
Maissihiutaleet 2,5 dl 24 120 29
Ohra (keitetty) 2,5 dl 44 36 16
Peruna (höyrytetty) 1 24 90 22
Perunamuhennos 2,5 dl 40 100 40
Peruna, punainen 1 15 126 19
Riisikakku 3 23 117 27
Riisimurot 2,5 dl 21 117 25
Riisi, tumma 2,5 37 79 29
Riisi, valkoinen 2,5 42 103 43
Jogurtti (maustamaton) 2,5 dl 17 20 3
Maito (vähärasvainen) 2,5 dl 11 43 5
Jäätelö, tutkittu 5 laatua 50 g 28–80 8 (keskiarvo)
Soijamaito 2,5 dl 14 44 6
Tofujäädeky 2,5 dl 42 164 69
Artisokan sydämet 2,5 dl 7 50* 4
Kaali 2,5 dl 2 50* 1
Kesäkurpitsa 2,5 dl 4 50* 2
Lehtikaali 2,5 dl 3 50* 2
Munakoiso 2,5 dl 5 50* 3
Parsakaali 2,5 dl 2 50* 1
Pinaatti 2,5 dl 2 50* 2
Sienet 2,5 dl 3 50* 2
Sipuli 2,5 dl 14 50* 7
Tarhapapu 2,5 dl 5 50* 3
Coca-Cola (tavallinen) 0, 3 l 39 53–63 21-25
Fruktoosi 1 pkt 3 33 1
Gatorade (urheilujuoma) 2,5 dl 14 111 16
Fanta 0,3 dl 44 68 30
Hunaja 1 rkl 16 83 13
Isostar urheilujuoma 2,5 dl 19 70 13
Myslipatukka 1 23 87 20
Olut 1 pullo 5 110 17
Power Bar (energiapatukka) 1 45 83 37
Pöytäsokeri 1 tl 4 93 4
Snickers (patukka) 1 36 59 21


mikähän helvetti on toi tarhapapu :hyper:
 
Daug sanoi:
Eipä ollut tarkotus hifistellä, enkä siis meinannu että dieetti kaatuisi jos söisi tavallisia makaroneja tai perunoita. Perunoita aion jatkossakin kyllä syödä.

P.S. Tein tossa äsken puuroa (en oo piiitkään aikaan vetäny) ja jumalauta se 1dl kaurahiutaleita turpos lautaselliseks puuroa, hyvä ku jakso syödä :hyper:

Eli antakaas hyviä kaurahiutale + jotain kombo vinkkejä, jotka ei sisällä siis funlightia tai sitä sokeritonta mustikkamehulitkua (whatever olikaan).

Eihän ne hiutaleet turpoo vatsassa samalla lailla ku mikrossa? :david:


Itselläni toimii aamupalana seuraavanlainen pirtelö.
- 250g rahkaa
- 1dl kaurahiutaleita (40g)
- 15ml oliiviöljyä
- 1 banaani
- vitamiiniliuos 30ml
- n. 3dl rasvatonta maitoa

muistaakseni laskeskelin joskus että sisältäisi n. 580 Kcal
ja riittävästi protskua, rasvaa ja hiilareita.
 
Hyvä taulukko :thumbs: Tarkottaako toi että GK pysyy alle 30:n pelkästään yhdessä ruokalajissa? Muutenhan menee helpostikin yli...

P.S. Rusinassa 112g hiilareita per 100g?

P.S.S. Saiskohan ton excel taulukkona jostain?
 
TeroZ sanoi:
Itselläni toimii aamupalana seuraavanlainen pirtelö.
- 250g rahkaa
- 1dl kaurahiutaleita (40g)
- 15ml oliiviöljyä
- 1 banaani
- vitamiiniliuos 30ml
- n. 3dl rasvatonta maitoa

muistaakseni laskeskelin joskus että sisältäisi n. 580 Kcal
ja riittävästi protskua, rasvaa ja hiilareita.

Tehosekoittimessako toi väännetään?
 
Kyllä se on mun vakaan käsityksen mukaan niin että per syömiskerta pitäis homman pysyä alle tuon. eli proteiinia ja rasvaa mukaan tarpeeksi lisukkeeksi. kaurapuuroa lautasellinen, tai spagua 2.4dl + jauhelihaa jne. on sopivia satseja. pointti on siinä että syö usein. eli on parempi vetää 3 tunnin välein alle 20-25 kamaa verensokerin tasaisuuden kannalta kun pari kertaa päivässä hehtoannokset mitä sattuu jollon tulee tarpeettomia insuliinipiikkejä jos haluaa rasvanpolttoa ajatella.

tähän muuten perustuu myös se että miksi esim karkit väsyttävät ihmisiä. verensokeri heilahtaa nopeasti ylös, insuliini tulee korjaamaan asian ja tiputtaa sokerit jopa lähtötasoa alemmalle tasolle. (ns. reboundi) ->väsyttää saatanasti ja taas sokrua naamaan ja uusi kierros alkaa. ja piikkejä syntyy. tätä kun jatkaa joka päivä vuodesta toiseen ni no wonder jengi lihoo.

Jossain olen nähnyt muuten GK luvun 30 mutta itse haarukoin sen tohon 20-25:teen. okei, jos vetää 2.5 dl spagua ni tuskin kannattaa menettää yöuniaan ku GK:ks tuli 26 :)

tähän samaan asiaan perustuu palautusjuomien käyttö, olen sen VIHDOINKIN ymmärtänyt wuaahh. eli, punttitreenin jälkeen insuliinitasot pitää saada nousemaan jotta se puskee kaiken glukoosin yms. lihaksille kasvua varten. ainoastaan silloin kandee vetää yli 100 GI:n kamaa. GK:n arvosta tuossa tapauksessa en tiedä.

nimimerkillä valaistunut
 
p.s. korjaus, annoskoko/hiilareita per ilmotettu annoskoko

p.p.s copypastella :D , ite vedin googlesta samalla menetelmällä


Daug sanoi:
Hyvä taulukko :thumbs: Tarkottaako toi että GK pysyy alle 30:n pelkästään yhdessä ruokalajissa? Muutenhan menee helpostikin yli...

P.S. Rusinassa 112g hiilareita per 100g?

P.S.S. Saiskohan ton excel taulukkona jostain?
 
En oo excel expertti eli pystyykö noi jotenkin copypastella siis heittään sinne että tulis jokainen kohta omaan soluun? :)
 
joo, pystyy, ylävalikosta data ja text to colums feature. voi tul ongelmii vähän ku osassa on yksiköt ja osas ei. on muuten hyödyllinen feature!

Daug sanoi:
En oo excel expertti eli pystyykö noi jotenkin copypastella siis heittään sinne että tulis jokainen kohta omaan soluun? :)
 
horroroso sanoi:
Weeboomi...

Minähän en mistään mitään tiedä, mutta joskus olen havainnoinut, että esim. tenniksenpelaajat syövät banaaneja kesken ottelun. Eli luulisin, että ovat nopeita hiilareita?

Tämä voi olla vähän :offtopic: mutta kuitenkin,

Olen ihmetellyt tuota tenniksenpelaajien banaanin mättöä kesken pelin! Onko mulla jokseenki erikoinen elimistö, mutta jos mä vedän banaania vaikka tuntia ennen esim. salia, niin takuulla saan röyhtäilla banaaninmakua koko treenin ajan! Onko muilla samoin, vai olenko minä vaan erilainen nuori?! :D
 
Sakael sanoi:
Jos asiaa tarkastellaan glykeemisen taakan avulla, niin voidaan sanoa, että banaani itse asiassa kuuluu melko nopeisiin hiilareihin.

Eikös kypsä banaani sisällä nopeita hiilareita kun taas vastaavasti hieman vihreä banaani sisältää hitaampia hiilareita?
 
Daug sanoi:
Hyvä taulukko :thumbs: Tarkottaako toi että GK pysyy alle 30:n pelkästään yhdessä ruokalajissa? Muutenhan menee helpostikin yli...

P.S. Rusinassa 112g hiilareita per 100g?

P.S.S. Saiskohan ton excel taulukkona jostain?

Itsellä on siitä omituinen tuo vireystilan vaihtelu isojen hiilihydraattien syömisen jälkeen. En tiedä onko mulla jotenkin poikkeuksellinen insuliinituotanto, sillä väsymys on tosi voimakas. Tuun niin väsyneeksi ettei salille lähtö innosta yhtään. Oonkin jo pitkään jättänyt palautusjuomat ja isoja hiilihydraattiannoksia sisältävät ruoka-annokset salitreenen jälkeiseen tankkaukseen iltaan tai yöhön. Päivällä syön mieluummin enemmin proteiineja ja rasvaa. Esim. kananmunia. Hiilareita oon nykyään ottanut päivällä rusinoista. Niistä en saa samanlaista väsymystä päinvastoin vireyteni nousee. Toisin olisi jos ottaisin esim. maltodekstriiniä tai söisin paljon perunoita ja leipää.. Päivisin mulla onkin lähes koko ajan rusina rasia auki lähellä ja saatavilla. Mulla rusinat toimii hyvin, mut ihmisten elimistöt on erilaisia. Eli tää nyt vaan yksinkertaisesti on mulle toimiva ratkaisu hoitaa päivän hiilaritarvetta. Kivennäis-ja hivenaineitakin näyttäisi olevan ihan mukavasti. Esim. rautaa. Myös hyvin kuituja. Tossa taulukossa ei puhuttu suoraan fruktoosin eli hedelmäsokerin määrästä, mutta sehän lienee korkea. Siis itseasiassahan juuri sitä ne hiilarit rusinassa on. Fruktoosihan onkin varsin pitkään energiaa luovuttavaa toisin kuin puhdas sokeri. Siksi varmaan ne pitääkin mut niin virkeänä verrattuna rusinattomaan päivään.

Tässä ravintotaulukko.

Ravintokoostumus / 100 g

Rusina 100g

Energia (kJ) 1146kJ

Energia (kcal) 275kcal

Proteiinit 2.8g

Hiilihydraatti, imeytyvä 60g

Kokonaisrasva 0.5g

Alkoholi 0.0 g

Rasvat

Rasvahapot TAG-ekv. <0.1 g

Rasvahapot yhteensä <0.1 g

Tyydyttyneet rasvahapot <0.1 g

Yksittäistyydyttymättömät rasvahapot <0.1 g

Monityydyttymättömät rasvahapot <0.1 g

Linolihappo 18.1 mg

Alfalinoleenihappo 6.5 mg

Kolesteroli (GC) 0.0 mg

Sokerit ja polysakkaridit

Sokerit, mono- ja disakkaridit 60.1 g

Sakkaroosi 1.5 g

Laktoosi 0.0 g

Tärkkelys 0.0 g

Kuitu (AOAC) 9.7 g

Vitamiinit ja esiasteet

A-vitamiini 0.0 ug

D-vitamiini 0.0 ug

E-vitamiini 0.3 mg

K-vitamiini 3.7 ug

Tiamiini 0.2 mg

Riboflaviini 0.1 mg

Pyridoksiini vitameerit (vetykloridi) 0.2 mg

Niasiini NE 0.8 mg

Foolihappo 10.0 ug

B12-vitamiini 0.0 ug

C-vitamiini 0.5 mg

Karotenoidit, kokonaissumma 0.0 ug

Kivennäiset ja hivenaineet

Natrium 5.5 mg

Natriumkloridi 14.0 mg

Kalium 0.6 g

Kalsium 54.0 mg

Fosfori 90.0 mg

Magnesium 30.0 mg

Rauta 2.4 mg

Seleeni 0.4 ug
 

Suositut

Back
Ylös Bottom