Hyvä ulkoilutakki

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Huppe
  • Aloitettu Aloitettu

Huppe

Iso Kingi H.
VIP
Liittynyt
1.6.2004
Viestejä
16 123
Ikä
48
Searchilla löytyi kaikenlaista mutta ei oikein sopivaa. Tarkoitus olisi löytää hyvä, tyylikäs ja kestävä ulkoilutakki. Nyt puhutaan siis tuon "tyylisäie-ketjun" ohitse kai enemmänkin sellaisista tuulipuvuntakeista tai ainakin sinnepäin ;)

Jotain Jack Wolfskin -takkeja kävin äsken katsomassa. Ovatko kestäviä, lämpimiä jne?
Tarkoitus olisi että pitää vettä, tuulta, lunta ja voi käyttää lenkkeillessä, skimbatessa ja pulkkamäessä.

Suosituksia?
 
10% ALENNUS KOODILLA PAKKOTOISTO
Jos kestävää rotsia/pukua on hakemassa niin suosittelen Haglöfsia tai The North Facea. Ja kannattaa muistaa ehdottomasti kerrospukeutuminen kun lähtee ulos tai varsinkin rinteeseen. Eli ykköskerroksesta lähtien hengittävä aluspaita, väliasu, fleece ja sitten vasta rotsi+housut. Jos joku kerroksista ei hengitä, koko puku kusee ja tulee kylmä.

edit: materiaaliksi gore-tex
 
Tätä katsoin äsken, vaikutti hieman viileältä, kun tykkään lämpimästä:
LINKKI

Tosta on hyvä pällistellä eri takkeja:
http://www.wanderfritzen.de/shop/index.php?cPath=309_295

Toi vois toimia:
http://www.wanderfritzen.de/shop/product_info.php?cPath=309_295_354&products_id=3998

Eipä noista ole mitään hajua itselläni kun ei ole oikein tullut ulkoiltua ennen :nolo:

Duunista sain joku vuosi sitten Mountain Equipment -untuvatakin, se on kyllä hyvä ja lämmin, mutta jotain monikäyttöisempää pitäisi nyt löytää.
 
edit: materiaaliksi gore-tex

Goretex-takki on oikein hyvä sadetakki, mutta yleiseen ulkoiluun en kyllä itselleni osta enkä kenellekkään suosittele. Vaelluksille tietyin varauksin, mutta silloinkin saa olla joku muukin takki mukana. Vaikka gore ja vastaavat kalvot "hengittävät", niin ne hiostavat ihan helvetin paljon enemmän kuin laadukkaat soft shell-takit.

Eli suosittelen Huppea tutustumaan eri valmistajie "soft shelleihin". Pitää tuulen täydellisesti, hengittää todella hyvin, hylkii vettä ja kuivuu nopeasti. Eli et kastu sisältä samaan tapaan kuin kalvotakkien kanssa. Joissain ns soft shelleisä on kalvo mukanana. Ne kannattaa jättää kauppaan.

Katsele vaikka täältä: http://www.partioaitta.fi/index.php?cPath=1_2_290

Nuo goret ja muut kalvot eivät todellakaan sovi "yleistakkeihin". Itse ostin Loopin soft shellin ja olen ollut todella tyytyväinen. Kalastuskäyttöön hommasin alunperin, mutta tulee nykyään vedettyä niskaan lenkillekin: http://www.fiskedepan.se/catalog/images/loop_softshell_jacket_2008.jpg Pirun mukava päällä. Materiaalit pehmeitä ja silti kestäviä.

edit.lisäys
 
Arvasinhan että täältä saa jotain infoa. Gore-Texit jätetään siis kauppaan, ei mulla oo kuitenkaan tarkoitus sateessa olla pihalla vaikka maksettais :D
 
Joo ei sitten missään nimessä kalvotakkeja :D Hiukan ampunut yli tuo kalvojen tunkeminen jokaiseen mahdolliseen rättiin. Onneksi alkaa pikkuhiljaa hype laskemaan. Kelpo matskuhan se gore tai vastaava on oikeassa paikassa käytettynä.
 
NorthFacelta Windstopper-fleece ja päälle fleeceen tarvittaessa ympättävä Goretex-päällyskerros. TOIMII!
Windstopper päällä kestää ajoviima ulkopuolella myös 60hv Yamahalla syksykelissä järvellä paahtaessa.
 
No nyt päästiin ulkoiluvälinemaanikon lempiaiheisiin :)

Vaatimukset lenkkeilystä ja skimbaamisesta samalla takilla ovat aika erilaisia, mutta ehkä yhdelläkin vaatekappaleella pärjää. Ulkoilukamojen käyttömukavuus on oman kokemukseni mukaan suoraan verrannollinen niiden hengittävyyden ja tuotetun lämmön eli hien suhteessa. Eli vaatteen hengittävyys (jossain määrin käänteinen termi suojaavuuden kanssa) kannattaa mitoittaa sen oletetun hikisimmän käytön mukaan. Pienemmän intensiteetin tai kylmemmän ilman aikana kuoren alle pitää sitten pukea vaan tarvittava määrä eristäviä kerroksia, mikä kannattaa taas huomioita vaatteen kokoa miettiessä.

Kuorivaatteiden ei ole tarkoitus toimia lämmittäjinä itsessään, vaan ne pitävät elementit eli tuulen ja kosteuden kuoren ulkopuolella. Varsinainen eristys ja sitä myötä lämpö tulee alemmista vaatekerroksista. (Tarkempi jauhanta kerrospukeutumisesta toiseen kertaan)

Jos pihalla ei ole tarkoitus olla sateessa ja lumessakaan ei ole tarkoitus möyriä määräänsä enempää, niin soft shellit tullevat tosiaan kysymykseen. Kannattaa tosin varautua siihen, että lumihangessa istuessa soft shellistä tulee kosteus läpi.

Mitä soft shell sitten tarkoittaa onkin hankalampi kysymys. Alunperin soft shell-vaatteet tarkoittivat kalvottomia vaatteita, mutta nykyisin nimikkeen alla tunnutaan myyvän yhtä paljon kalvollisiakin vaatteita, joiden kangas on joustavaa. Yhteistä noille kaikille kalvoille, myös Goren Windstopperille, on vaatteen hengittävyyden huomattava huonontuminen kalvottomaan verrattuna ja siten hard shelliin verratun paremman käyttömukavuuden pieneneminen. Soft Shell Buyers' Guide

Outdoorsmagic on muuten varsin hyvä saitti lukea arvosteluja ulkoiluvälineistä, samoin ovat www.trailspace.com ja http://www.backpackgeartest.org.

Itse suosin kalvottomia soft shellejä juuri tuon paremman hengittävyyden vuoksi, mutta puhtaasti talvikäytössä kalvollisetkin soft shellit toimivat ihan hyvin.

Kovista kalvoista panostaisin Eventiin Goren sijasta ensiksi mainitun huomattavasti paremman hengittävyyden vuoksi. http://www.eventfabrics.com/ selittää kohtuu hyvin perinteisten kalvojen ja Eventin erot. Ohessa on myös jenkkien armeijan mittaustuloksia eri kalvomateriaalien hengittävyydestä & kosteudenläpäisykyvystä www.shelby.fi/tips/breathability.pdf, jonka pohjalta voinee tehdä varsin hyvää vertailua eri valmistajien ja kalvojen toiminnasta. Mittauksissa ei ole kotimaisen Haltin Drymaxx-kalvoa, joka oman henkilökohtaisen kokemukseni mukaan ei pidä vettä, eikä hengitä.

Mitään suosituksia merkeistä en sen enempää halua antaa, koska mieltymyksen vaatteiden leikkauksiin ym. ovat varsin henkilökohtaisia asioita. Yllä mainittujen saittien ja Googlen avulla saanee selville ihmisten mielipiteen omaa silmää miellyttävän vaatekappaleen laadusta.


Suomalaisista kaupoista www.varuste.net on aina palvellut hyvin ja on yleensä hieman edullisempi kuin partioaitta. Ulkomaisista kaupoista http://www.globetrotter.de, http://www.barrabes.com ja http://www.planetfear.com ovat olleet luotettavia kauppakumppaneita. Etenkin Barrabes on tänä kesänä kunnostautunut toimittamalla tavarat yleensä tilauksen käsittelyä seuraavana päivänä kotiovelle...
 
Eli suosittelen Huppea tutustumaan eri valmistajie "soft shelleihin". Pitää tuulen täydellisesti, hengittää todella hyvin, hylkii vettä ja kuivuu nopeasti. Eli et kastu sisältä samaan tapaan kuin kalvotakkien kanssa. Joissain ns soft shelleisä on kalvo mukanana. Ne kannattaa jättää kauppaan.

Toi on muuten totta, täysin pääsi unohtumaan. Itse kans käytän softselliä jos ei tule vettä ja kyllähän se hengittävyys on ihan eri luokkaa. Fillarilenkillä sen huomaa kun tulee himaan niin goretex on sisältä täysin märkä, tosin ei ole koskaan vesisade mennyt läpi vaikka miten pahoissa keleissä on tullut ulkona oltua.
 
Onko kellään kokemusta Salomon Snowtrip II 3:1 Jacketista? Tuossa olisi jonkun tyyppinen soft shell ja "kuoritakkia" siinä määrin, että siinä on erillinen sisäosa jonka saa vetoketjulla kiinni/irti tarpeen mukaan. Käyttö olisi työmatkapyöräily ym. kevyttä ulkoilua, ulkonäkö on sen verran neutraali että tuota voisi käyttää lähes missä vain talvi-/välikausitakkina. Hintaa näytti olevan n. 190€, onko ko. takki laadukas ja hintansa väärti, tai onko tarjolla vastaavan tyylistä halvemmalla/parempia?

Tästä siis kyse: http://www.usoutdoorstore.com/outlet/salomon-snowtrip-ii-31-jacket.html
 
Tuosta kun rupeat raattaamaan noita Fjällrävenin G-1000 takkeja, niin et paljoa vikaan voi mennä.

Ei suotta erävaelluksen eräs suosituimpia takkeja, tai yleisesti pukeutumisessa tuo G-1000 materiaali.

Core-coret kannattaa tosiaan unohtaa, mikäli ei halua kylpeä hiessä.
 
Harkitse jotain kevyttä purjehdustakkia myös.

Pitää veden 100% tunnista toiseen, ei kostu sisältä vaikka olis vesisateessa koko päivän. Merkkinä esim. Helly Hansen (mun mielestä hyvännäköisiä takkeja, paras hinta-laatusuhde), Lloyd (vähän kalliimpia takkeja, jotain sitten ilmeisesti parempaa, en itse tiedä mikä :p) tai vaikka Jeannetex.

Nää kaikki purjehdustakit hengittävät yllättävän hyvin. "Ikävänä" puolena on aika usein fosforisoiva huppu (sellainen kirkkaankeltainen) ja tosi korkea kaulus. Jeannetexin takeissa on harvemmin tota keltaista huppua, mutta heijastimia on muuten aika reilusti, ja ovat ihan kunnon heijastimia. Sen hupun saa kuitenkin mukavasti piiloon tai jopa irti.

Jos rahaa löytyy niin Muston valikoimista löytyy takki mihin käyttöön tahansa.
 
Purjehdustakit eivät vastaa tarkoitusta, koska en ole aikeissa tietentahtoen laulaa sateessa, niillä paskimmilla keleillä hyppään autoon tai pukeudun johonkin kortonkiin. Haussa siis takki joka hylkii vettä, pitää tuulta, hengittää (toki hieman sulkee toisiaan) ja on "sisäosan" kanssa lämminkin, myös inhimillinen ulkonäkö on pyynnöissä.

Haluaisin tuollaisen takin mihin saa vetoketjulla "integroitua" sisäosan jotta talvella ei tarvii erikseen pelata sisätakkien kanssa, helpottaa esim kahvilla ja pubissa ja tiesmissä käyntiä. Tuo salomon näytti/tuntui hyvältä mutta helvettiäkös tällainen turisti noista osaa sanoa.

Voitko TLP kertoa tuosta G-1000 judanssista, eli onko se siis fjällrävenin vastine tuolle soft shellille? Ja osaatko ulkomuistista sanoa onko noista ko. valmistajan takeista jossain mahdollisuutta vetää sisäfleeceä vetoketjulla kiinni?
 
Jos kestävää rotsia/pukua on hakemassa niin suosittelen Haglöfsia tai The North Facea. Ja kannattaa muistaa ehdottomasti kerrospukeutuminen kun lähtee ulos tai varsinkin rinteeseen. Eli ykköskerroksesta lähtien hengittävä aluspaita, väliasu, fleece ja sitten vasta rotsi+housut. Jos joku kerroksista ei hengitä, koko puku kusee ja tulee kylmä.

edit: materiaaliksi gore-tex

Näistä merkeistä itsekkin varmaan lähtisin ensimmäisenä etsimään.
 
Tuosta goren yms. kankaiden hengittävyydestä olen samaa mieltä, että eivät ne mitään hengitä. Mutta jos ulkoilee niin, että kuuma tulee niin ainakin itsellä on aivan sama mitä on päällä. Se hiki puskee selkään jokatapauksessa.

Sen takia pidänkin tärkeämpänä sitä mitä on alla kuin päällä. Hikeä läpi päästävä alusasu ja sen päällä se kerros joka sitten "imee" sen hien. Päällystakkina veden/tuulen pitävä kuori (gore, drymaxx, windstopper tms.)

Itsellä vielä on lähes aina reppu selässä joten selkähän nyt on aina märkä oli sitten ainoastaan t-paita taikka goret, fleecet ja muut härpäkkeet päällä.

Että paras ulkoilutakki on siis minun mielestä se joka sopii päälle ja siitä löytyy kaikki taskut ja huput ja muut mitä takilta vaatii.
 
Voitko TLP kertoa tuosta G-1000 judanssista, eli onko se siis fjällrävenin vastine tuolle soft shellille? Ja osaatko ulkomuistista sanoa onko noista ko. valmistajan takeista jossain mahdollisuutta vetää sisäfleeceä vetoketjulla kiinni?

Fjällrävenillä on joitakin softshell-tuotteitakin. Tuo G-1000 on enemmänkin parempi vaihtoehto Corelle, vedenpitävyys ei aivan samaa tasoa, mutta hengittävyys heti xxxx-kertaa parempi.

En ole Fjällrävenin katalogia tutkinut sen tarkemmin, mutta saahan sen niiden kotisivuilta ladattua/tarkastettua, löytyykö ko. sisäfleecellä varustettuja takkeja. En ole itse kasonut tarvitsevani tuollaista vielä, sillä pukeudun kerrospukeutumisen tyyliin aina metsäreissulle lähdettäessä.

Hyvä alusasu on lähes A ja O. sitten soveltuva, kosteutta siirtävä välikerros, lopussa hyvä hengittävä ulkokuori. Tuossa ulkokuoren toiminnassa G-1000 ainakin oli viime syksyn kokemusten perusteella aivan yliveto. Tuli käveltyä lämpösessä ja tunturiviimassa -10°C pakkasella ja kaikissa toimi odotetulla tavalla. Pientä tihkua ja vesi-/räntäsadettakin koettiin, mutta ei tullut läpi asti kosteus. Vahaamalla vain paranisi, nyt noi oli ns. kauppavahassa.
 

Latest posts

Suositut

Back
Ylös Bottom