No nyt päästiin ulkoiluvälinemaanikon lempiaiheisiin
Vaatimukset lenkkeilystä ja skimbaamisesta samalla takilla ovat aika erilaisia, mutta ehkä yhdelläkin vaatekappaleella pärjää. Ulkoilukamojen käyttömukavuus on oman kokemukseni mukaan suoraan verrannollinen niiden hengittävyyden ja tuotetun lämmön eli hien suhteessa. Eli vaatteen hengittävyys (jossain määrin käänteinen termi suojaavuuden kanssa) kannattaa mitoittaa sen oletetun hikisimmän käytön mukaan. Pienemmän intensiteetin tai kylmemmän ilman aikana kuoren alle pitää sitten pukea vaan tarvittava määrä eristäviä kerroksia, mikä kannattaa taas huomioita vaatteen kokoa miettiessä.
Kuorivaatteiden ei ole tarkoitus toimia lämmittäjinä itsessään, vaan ne pitävät elementit eli tuulen ja kosteuden kuoren ulkopuolella. Varsinainen eristys ja sitä myötä lämpö tulee alemmista vaatekerroksista. (Tarkempi jauhanta kerrospukeutumisesta toiseen kertaan)
Jos pihalla ei ole tarkoitus olla sateessa ja lumessakaan ei ole tarkoitus möyriä määräänsä enempää, niin soft shellit tullevat tosiaan kysymykseen. Kannattaa tosin varautua siihen, että lumihangessa istuessa soft shellistä tulee kosteus läpi.
Mitä soft shell sitten tarkoittaa onkin hankalampi kysymys. Alunperin soft shell-vaatteet tarkoittivat kalvottomia vaatteita, mutta nykyisin nimikkeen alla tunnutaan myyvän yhtä paljon kalvollisiakin vaatteita, joiden kangas on joustavaa. Yhteistä noille kaikille kalvoille, myös Goren Windstopperille, on vaatteen hengittävyyden huomattava huonontuminen kalvottomaan verrattuna ja siten hard shelliin verratun paremman käyttömukavuuden pieneneminen.
Soft Shell Buyers' Guide
Outdoorsmagic on muuten varsin hyvä saitti lukea arvosteluja ulkoiluvälineistä, samoin ovat
www.trailspace.com ja
http://www.backpackgeartest.org.
Itse suosin kalvottomia soft shellejä juuri tuon paremman hengittävyyden vuoksi, mutta puhtaasti talvikäytössä kalvollisetkin soft shellit toimivat ihan hyvin.
Kovista kalvoista panostaisin Eventiin Goren sijasta ensiksi mainitun huomattavasti paremman hengittävyyden vuoksi.
http://www.eventfabrics.com/ selittää kohtuu hyvin perinteisten kalvojen ja Eventin erot. Ohessa on myös jenkkien armeijan mittaustuloksia eri kalvomateriaalien hengittävyydestä & kosteudenläpäisykyvystä
www.shelby.fi/tips/breathability.pdf, jonka pohjalta voinee tehdä varsin hyvää vertailua eri valmistajien ja kalvojen toiminnasta. Mittauksissa ei ole kotimaisen Haltin Drymaxx-kalvoa, joka oman henkilökohtaisen kokemukseni mukaan ei pidä vettä, eikä hengitä.
Mitään suosituksia merkeistä en sen enempää halua antaa, koska mieltymyksen vaatteiden leikkauksiin ym. ovat varsin henkilökohtaisia asioita. Yllä mainittujen saittien ja Googlen avulla saanee selville ihmisten mielipiteen omaa silmää miellyttävän vaatekappaleen laadusta.
Suomalaisista kaupoista
www.varuste.net on aina palvellut hyvin ja on yleensä hieman edullisempi kuin partioaitta. Ulkomaisista kaupoista
http://www.globetrotter.de,
http://www.barrabes.com ja
http://www.planetfear.com ovat olleet luotettavia kauppakumppaneita. Etenkin Barrabes on tänä kesänä kunnostautunut toimittamalla tavarat yleensä tilauksen käsittelyä seuraavana päivänä kotiovelle...